Współpraca reklamowa z marką Costway.
Skoro zbliża się wielkimi krokami Tłusty Czwartek to obowiązkowym wypiekiem są u mnie pączki domowe! Przyznam się, że od kiedy zaczęłam je robić samodzielnie to nie ma opcji, żeby ich nie przygotować na to najsłodsze święto w roku. Podobno wtedy pączki nie tuczą… No i tego się trzymajmy!
W tamtym roku miałam okazję prowadzić w Krakowie warsztaty kulinarne z okazji Tłustego Czwartku i na nich właśnie moi kursanci przygotowywali pączki. Szkoda, że w tym się nie udało zorganizować tego wydarzenia ponownie, ale przyznam, że jako świeżo upieczona mama mam teraz mocno ograniczoną czasowo dobę.
Przepis na pączki
Na moim blogu jest sporo przepisów na Tłusty Czwartek. Znajdziecie między innymi faworki, chruściki budyniowe czy mini pączki serowe. Jednak z czym najbardziej się kojarzy to święto? Oczywiście z pysznymi, pulchnymi i mięciutkimi pączkami! Możesz iść na łatwiznę i kupić je w piekarni, ale ja polecam dla własnej ogromnej satysfakcji zrobić własnoręczne, domowe pączki. Jeśli wyjdą Ci z tą piękną jasną obwódką dookoła, to satysfakcja jest gwarantowana.
Ciasto na pączki wyrabiam zwykle za pomocą robota kuchennego, ponieważ jest nieco luźniejsze, bardziej puchate i leciutkie w porównaniu z tradycyjnym ciastem drożdżowym. Można je wyrobić oczywiście ręcznie, ale przyznam, że jest to nieco problematyczne, ponieważ na początku ciasto dość mocno klei się do rąk. Moim świetnym pomocnikiem jest od roku robot planetarny marki Costway. Idealnie wyrabia ciasta biszkoptowe, kruche, drożdżowe, serniki czy bezy. Ten robot często możecie zobaczyć na zdjęciach z przygotowania wielu potraw znajdujących się na blogu. Obecnie nie wyobrażam sobie pracy w kuchni bez takiego świetnego pomocnika! Przy okazji chciałabym też dodać, że w tej półce cenowej raczej ciężko kupić lepszy sprzęt. Używam go przynajmniej 2 razy w tygodniu i jestem z niego naprawdę zadowolona. Robot warty polecenia!
Przy okazji zachęcam do wzięcia udziału w konkursie #paczekchallenge organizowanym wspólnie przez firmy Costway i Stovit! Ruszył dzisiaj (15.02.) o godzinie 9:00! Do wygrania są m.in. robot planetarny marki Costway i pyszne produkty marki Stovit. Wszystkie szczegóły dotyczące zadania konkursowego i nagród znajdziecie tutaj: link>>.
Przepis na: Pączki domowe z marmoladą
Składniki:
Rozczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto :
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 90 g cukru
- 600 g mąki pszennej typ 550
- 80 g rozpuszczonego masła
- 200 ml mleka
- 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki
Dodatkowo:
- olej do smażenia (około 1,5 l)
Zobacz również:
Jak zrobić pączki domowe?
Krok 1
Pączki domowe najczęściej przygotowuję na bazie drożdży świeżych. Jednak równie dobrze można użyć suszonych (trzeba dodać około 15 g), pominąć rozczyn.
Jeśli chodzi o wyrabianie ciasta, robię to zawsze za pomocą robota planetarnego, ponieważ to ciasto wychodzi nieco rzadsze, bardziej puszyste i leciutkie – w porównaniu z innymi wypiekami drożdżowymi. Jeśli go nie macie, oczywiście można też to zrobić ręcznie, ale na początku ciasto może się dość mocno kleić do rąk, a dopiero po jakimś czasie zagniatania nabierze lepszej konsystencji.
Do miseczki kruszymy świeże drożdże (30 g), dodajemy cukier (1 łyżka), letnie mleko (100 ml) oraz mąkę pszenną (2 płaskie łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość.
Masło (80 g) rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3
Do misy robota planetarnego dodajemy 4 żółtka, 1 całe jajko, a także cukier (90 g). Ucieramy na wysokich obrotach miksera czy robota przez 4 minuty do powstania puszystej, jasnej masy.
Krok 4
Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę (600 g), rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn, letnie mleko (200 ml) oraz spirytus (1 łyżka).
Wyrabiamy ciasto na małych obrotach robota przez minimum 10 minut. Po tym czasie, jeśli dotkniecie ciasto dłonią, może być delikatnie klejące – nie podsypujemy go jednak mąką. To wpłynie na to, że pączki po usmażeniu nie będą leciutkie jak chmurka i puszyste.
Przykrywamy je ścierką i odstawiamy na ponad godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Każdą kulkę kulamy na delikatnie oprószonym mąką blacie. Jeśli nie wiecie, jak się „kula” pączki, bułki śniadaniowe itp., to polecam pooglądać sobie filmiki na Youtube – jest tam tego sporo.
Takie kształtne kulki z ciasta układamy w odstępach na suchej ścierce (najlepiej bardzo delikatnie oprószyć ją mąką). Porządnie spłaszczamy każdą kuleczkę dłońmi. Przykrywamy z wierzchu i odkładamy na 20-30 minut, aby ciasto podrosło i się napuszyło.
Krok 8
Krok 9
Smażenie pączków
Do smażenia pączków można użyć oleju roślinnego lub smalcu. Osobiście nie cierpię smaku i zapachu smalcu, więc wykorzystuję w swojej kuchni tylko olej.
Ile potrzebujecie tego oleju do usmażenia pączków? Wszystko zależy w jakim garnku będziecie je smażyć. U mnie wystarczyło 1,5 litra. W każdej turze smażyłam po 2 pączki w niskim, ale nieco szerszym garnku o pojemności 3,5 l. Tego oleju musi być na tyle, żeby te pączki mogły swobodnie w nim pływać.
Ciasto drożdżowe nieco rośnie w trakcie smażenia, więc pamiętajcie, że musi być między nimi przestrzeń do wyrastania. Oczywiście można smażyć w ogromnym, szerokim garnku i smażyć po 10-20 pączków za jednym zamachem, ale wtedy trzeba pamiętać, że będziemy potrzebować 5 lub więcej litrów oleju (który obecnie swoje kosztuje).
Temperatura oleju powinna mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to stawiamy na średnim gazie i delikatnie wkładamy mały kawałek ciasta. Jeśli ładnie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz, to jest wtedy idealna temperatura, jakby zanurzone ciasto bardzo szybko ciemniało, to temperatura jest za wysoka i w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone. Jeżeli z kolei ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju, tylko będzie leżało długo na dnie, tzn., że olej jest zbyt zimny.
Smażymy z obu stron na złoty kolor – ja smażę średnio po 2,5-3 minuty z jednej strony, dopiero wtedy je przewracam i smażę z drugiej strony również 2,5-3 minuty. Długość smażenia zależy od wielkości uformowanych pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną, szprycujemy je ulubionym nadzieniem (u mnie marmolada z różą) oraz z wierzchu moczymy w lukrze. Dodatkowo ich wierzch posypałam jadalnymi płatkami róży.
Mam nadzieję, że opisałam dość szczegółowo cały proces powstawania i smażenia pączków. Liczę na to, że wyjdą one idealne nawet tym, którzy nigdy wcześniej ich nie robili!
Będzie mi bardzo miło, jeśli pochwalicie się w komentarzu swoimi pączkami.
Zapraszam także do wypróbowania moich innych przepisów na Tłusty Czwartek.
*
Komentarze
Pączki wyszły przepyszne 😃😁, szybko zniknęły 😉
Superowe pączusie 🙂
Idealny przepis 😁
dzięki 🙂
Pączki wyszły idealne 😍
Dziękuję za przepis, są przepyszne
Wyszły świetnie! Bardzo dziękuję za zdjęcie <3
Jak zawsze u tej Pani – kolejny świetny przepis! 🙂 pączki robiłam pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni 🙂
Wow! Nawet mi takie za pierwszym razem nie wyszły <3 Idealne!!
Pierwsze już zaliczone😋
Wow! Przepiękne 🙂
Idealne. Najlepsze jakie jedliśmy a jesteśmy fanami pączków. Super
Wow, wyszły rewelacyjne 😍😍 bardzo się cieszę, że smakowały ❤️ dziękuje za zdjęcie i pozdrawiam 🤗
Pączki wyszły idealne 😍 bardzo dziękuję za super przepis 😊
Wow, wyszły superowe 😍😍 Cieszę się, że smakowały ❤️
Najlepsze jakie jadłam!!! Petarda ! Petarda! Pyszne 😁
Wow! Wyszły naprawdę rewelacyjne! ❤️❤️ Cieszę się, że smakowały 🙂
Pączki z pani przepisu rewelacyjne , polecam dziewczyny🥰🥰🥰
Bardzo cieszę się, że smakują! ❤️
Super przepis! A pytanie odnośnie robota kuchennego: jest Pani z niego zadowolona bo tez się nad nim zastanawiamy. Dziękuje ☺️
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu ❤️ Tak, jestem zadowolona 🙂 W tym budżecie ciężko będzie znaleźć coś lepszego moim zdaniem 🙂
Najlepszy przepis. W sumie to każde pączki z tej strony są smaczne 🙂 i nie tylko pączki. Dzięki dokładnym instrukcją nauczyłam się piec pączki. Każdy jest zdziwiony ich wyglądem i oczywiście smakiem 🙂
Bardzo mi w takim razie miło! ❤️❤️ Cieszę się, że przepisy się podobają 🙂 Pozdrawiam i życzę pysznego tłustego czwartku!
Moje pączki
Rewelacja!