Pączki domowe z marmoladą

4.7/5 (78 ocen)
Czy może być coś lepszego w tłusty czwartek niż pyszne, domowe pączki z marmoladą? Wychodzą nieporównywalnie lepsze od tych, które możemy kupić w sklepie. Jestem przekonana, że jak raz ich spróbujesz, to co roku będziesz je przygotowywać!

Ilość porcji

15-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

120 min

Współpraca reklamowa z marką Costway.

Skoro zbliża się wielkimi krokami Tłusty Czwartek to obowiązkowym wypiekiem są u mnie pączki domowe! Przyznam się, że od kiedy zaczęłam je robić samodzielnie to nie ma opcji, żeby ich nie przygotować na to najsłodsze święto w roku. Podobno wtedy pączki nie tuczą… No i tego się trzymajmy! 

W tamtym roku miałam okazję prowadzić w Krakowie warsztaty kulinarne z okazji Tłustego Czwartku i na nich właśnie moi kursanci przygotowywali pączki. Szkoda, że w tym się nie udało zorganizować tego wydarzenia ponownie, ale przyznam, że jako świeżo upieczona mama mam teraz mocno ograniczoną czasowo dobę. 

Przepis na pączki

Na moim blogu jest sporo przepisów na Tłusty Czwartek. Znajdziecie między innymi faworki, chruściki budyniowe czy mini pączki seroweJednak z czym najbardziej się kojarzy to święto? Oczywiście z pysznymi, pulchnymi i mięciutkimi pączkami! Możesz iść na łatwiznę i kupić je w piekarni, ale ja polecam dla własnej ogromnej satysfakcji zrobić własnoręczne, domowe pączki. Jeśli wyjdą Ci z tą piękną jasną obwódką dookoła, to satysfakcja jest gwarantowana. 

Ciasto na pączki wyrabiam zwykle za pomocą robota kuchennego, ponieważ jest nieco luźniejsze, bardziej puchate i leciutkie w porównaniu z tradycyjnym ciastem drożdżowym. Można je wyrobić oczywiście ręcznie, ale przyznam, że jest to nieco problematyczne, ponieważ na początku ciasto dość mocno klei się do rąk. Moim świetnym pomocnikiem jest od roku robot planetarny marki Costway. Idealnie wyrabia ciasta biszkoptowe, kruche, drożdżowe, serniki czy bezy. Ten robot często możecie zobaczyć na zdjęciach z przygotowania wielu potraw znajdujących się na blogu. Obecnie nie wyobrażam sobie pracy w kuchni bez takiego świetnego pomocnika! Przy okazji chciałabym też dodać, że w tej półce cenowej raczej ciężko kupić lepszy sprzęt. Używam go przynajmniej 2 razy w tygodniu i jestem z niego naprawdę zadowolona. Robot warty polecenia! 

Przy okazji zachęcam do wzięcia udziału w konkursie #paczekchallenge organizowanym wspólnie przez firmy Costway i Stovit! Ruszył dzisiaj (15.02.) o godzinie 9:00!  Do wygrania są m.in. robot planetarny marki Costway i pyszne produkty marki Stovit. Wszystkie szczegóły dotyczące zadania konkursowego i nagród znajdziecie tutaj: link>>. 

Przepis na: Pączki domowe z marmoladą

Składniki:

Rozczyn:

  • 30 g drożdży świeżych
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Ciasto :

  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 90 g cukru
  • 600 g mąki pszennej typ 550
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu lub czystej wódki

Dodatkowo:

  • olej do smażenia (około 1,5 l)
Wyślij emailem

Jak zrobić pączki domowe?


Krok 1

rozczyn drożdżowy

Pączki domowe najczęściej przygotowuję na bazie drożdży świeżych. Jednak równie dobrze można użyć suszonych (trzeba dodać około 15 g), pominąć rozczyn. 

Jeśli chodzi o wyrabianie ciasta, robię to zawsze za pomocą robota planetarnego, ponieważ to ciasto wychodzi nieco rzadsze, bardziej puszyste i leciutkie – w porównaniu z innymi wypiekami drożdżowymi. Jeśli go nie macie, oczywiście można też to zrobić ręcznie, ale na początku ciasto może się dość mocno kleić do rąk, a dopiero po jakimś czasie zagniatania nabierze lepszej konsystencji. 

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (30 g), dodajemy cukier (1 łyżka), letnie mleko (100 ml) oraz mąkę pszenną (2 płaskie łyżki). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 


Krok 2

rozczyn drożdżowy

Rozczyn powinien przynajmniej podwoić swoją objętość. 

Masło (80 g) rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. 


Krok 3

ciasto drożdżowe

Do misy robota planetarnego dodajemy 4 żółtka, 1 całe jajko, a także cukier (90 g). Ucieramy na wysokich obrotach miksera czy robota przez 4 minuty do powstania puszystej, jasnej masy.  


Krok 4

tłusty czwartek przepisy

Następnie do ubitych jajek dodajemy mąkę (600 g), rozpuszczone i przestygnięte masło, rozczyn, letnie mleko (200 ml) oraz spirytus (1 łyżka). 

Wyrabiamy ciasto na małych obrotach robota przez minimum 10 minut. Po tym czasie, jeśli dotkniecie ciasto dłonią, może być delikatnie klejące – nie podsypujemy go jednak mąką. To wpłynie na to, że pączki po usmażeniu nie będą leciutkie jak chmurka i puszyste. 

Przykrywamy je ścierką i odstawiamy na ponad godzinę w ciepłe miejsce.


Krok 5

tłusty czwartek przepisy

Po tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwa razy zwiększyć objętość.


Krok 6

przepis na pączki

Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na równe części (najlepiej sobie pomóc wagą kuchenną wycinając kulki ciasta o gramaturze np. 80 g). Mi wyszło 15 pączków. 


Krok 7

przepis na pączki

Każdą kulkę kulamy na delikatnie oprószonym mąką blacie. Jeśli nie wiecie, jak się „kula” pączki, bułki śniadaniowe itp., to polecam pooglądać sobie filmiki na Youtube – jest tam tego sporo. 

Takie kształtne kulki z ciasta układamy w odstępach na suchej ścierce (najlepiej bardzo delikatnie oprószyć ją mąką). Porządnie spłaszczamy każdą kuleczkę dłońmi. Przykrywamy z wierzchu i odkładamy na 20-30 minut, aby ciasto podrosło i się napuszyło. 


Krok 8

pączki domowe

Po tym czasie kuleczki powinny widocznie się napuszyć i nabrać idealnego okrągłego kształtu pączków.


Krok 9

pączki domowe

Smażenie pączków

Do smażenia pączków można użyć oleju roślinnego lub smalcu. Osobiście nie cierpię smaku i zapachu smalcu, więc wykorzystuję w swojej kuchni tylko olej. 

Ile potrzebujecie tego oleju do usmażenia pączków? Wszystko zależy w jakim garnku będziecie je smażyć. U mnie wystarczyło 1,5 litra. W każdej turze smażyłam po 2 pączki w niskim, ale nieco szerszym garnku o pojemności 3,5 l. Tego oleju musi być na tyle, żeby te pączki mogły swobodnie w nim pływać. 

Ciasto drożdżowe nieco rośnie w trakcie smażenia, więc pamiętajcie, że musi być między nimi przestrzeń do wyrastania. Oczywiście można smażyć w ogromnym, szerokim garnku i smażyć po 10-20 pączków za jednym zamachem, ale wtedy trzeba pamiętać, że będziemy potrzebować 5 lub więcej litrów oleju (który obecnie swoje kosztuje). 

Temperatura oleju powinna mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to stawiamy na średnim gazie i delikatnie wkładamy mały kawałek ciasta. Jeśli ładnie się podnosi po około 3 sekundach i tworzy się jasna obręcz, to jest wtedy idealna temperatura, jakby zanurzone ciasto bardzo szybko ciemniało, to temperatura jest za wysoka i w środku będą surowe, a na zewnątrz spalone. Jeżeli z kolei ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju, tylko będzie leżało długo na dnie, tzn., że olej jest zbyt zimny. 

Smażymy z obu stron na złoty kolor – ja smażę średnio po 2,5-3 minuty z jednej strony, dopiero wtedy je przewracam i smażę z drugiej strony również 2,5-3 minuty. Długość smażenia zależy od wielkości uformowanych pączków. Wykładamy na ręcznik papierowy. Gdy przestygną, szprycujemy je ulubionym nadzieniem (u mnie marmolada z różą) oraz z wierzchu moczymy w lukrze. Dodatkowo ich wierzch posypałam jadalnymi płatkami róży. 

Mam nadzieję, że opisałam dość szczegółowo cały proces powstawania i smażenia pączków. Liczę na to, że wyjdą one idealne nawet tym, którzy nigdy wcześniej ich nie robili! 

Będzie mi bardzo miło, jeśli pochwalicie się w komentarzu swoimi pączkami. 

Zapraszam także do wypróbowania moich innych przepisów na Tłusty Czwartek. 


*

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 78

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
25 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
3 miesięcy temu

Pączki wyszły przepyszne 😃😁, szybko zniknęły 😉

IMG20240217144440
Agata
Agata
3 miesięcy temu

Idealny przepis 😁

Ania
Ania
3 miesięcy temu

Pączki wyszły idealne 😍

inbound6277948410203791618
Alina nikiciuk
Alina nikiciuk
3 miesięcy temu

Dziękuję za przepis, są przepyszne

inbound3952615979576070978
Kama
Kama
4 miesięcy temu

Jak zawsze u tej Pani – kolejny świetny przepis! 🙂 pączki robiłam pierwszy raz i już wiem, że nie ostatni 🙂

20240107_155111
Monika
Monika
4 miesięcy temu

Pierwsze już zaliczone😋

inbound4640730321889041941
Magda
Magda
1 rok temu

Idealne. Najlepsze jakie jedliśmy a jesteśmy fanami pączków. Super

image.jpg
Marika
Marika
1 rok temu

Pączki wyszły idealne 😍 bardzo dziękuję za super przepis 😊

IMG_20230217_111713.jpg
Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Najlepsze jakie jadłam!!! Petarda ! Petarda! Pyszne 😁

inbound2725242208182409895.jpg
Magda
Magda
1 rok temu

Pączki z pani przepisu rewelacyjne , polecam dziewczyny🥰🥰🥰

Monika
Monika
1 rok temu

Super przepis! A pytanie odnośnie robota kuchennego: jest Pani z niego zadowolona bo tez się nad nim zastanawiamy. Dziękuje ☺️

Monika
Monika
1 rok temu

Najlepszy przepis. W sumie to każde pączki z tej strony są smaczne 🙂 i nie tylko pączki. Dzięki dokładnym instrukcją nauczyłam się piec pączki. Każdy jest zdziwiony ich wyglądem i oczywiście smakiem 🙂

Ela
Ela
1 rok temu

Moje pączki

inbound4272548774263420540.jpg

Pączki tłusty czwartek przepis

Pączki w różnej postaci możemy spotkać na całym świecie, jednak w moim odczuciu, to kultowe domowe pączki są najlepsze, o czym świadczy też ich ogromna popularność Charakteryzują się tym, że są wypełnione, marmoladą, dżemem lub kremem, a następnie posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Pączki są tradycyjnie spożywane w Polsce podczas tłustego czwartku, czyli ostatniego czwartku przed Wielkim Postem, ale są również dostępne w ciągu całego roku w różnych wersjach smakowych. W tym najsłodszym dniu w roku Polacy spożywają setki tysięcy pączków, a sama tradycja jest niezwykle popularna w naszym kraju, Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pączki na tłusty czwartek to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Raz go spróbujesz i już co roku będziesz smażyć pączki w swojej kuchni.

Przepis na pączki domowe

Nie wiem jak Wy ale ja uważam, że jeżeli pączki spożywamy najczęściej raz do roku, to przynajmniej zjedzmy je naprawdę świetne. Takie pączki domowe są nieporównywalnie lepsze, od tych które możemy kupić w sklepie. Ten przepis na pączki podbił moje serce i mam nadzieję, że Twoje również 🙂 Osobiście staram się od lat przygotowywać sama smakołyki z okazji tłustego czwartku. Próbowałam wielu różnych wariantów, ale uważam, że ten przepis na pączki jest zdecydowanie najlepszy. Musimy jedynie pamiętać o kilku ważnych wskazówkach, które starałam się opisać bardzo dokładnie powyżej. Ogromną rolę odgrywa tutaj temperatura oleju, więc jeżeli zamierzasz przygotować pączki domowej roboty, to koniecznie zaopatrz się w termometr. Kosztuje parę złotych, a sprzęt będzie służył Ci na lata.

Pączki

Pączki zyskały popularność nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach. W Stanach Zjednoczonych pączki są bardzo popularne, szczególnie w Chicago, Detroit i w stanie Pensylwania. W tych regionach można znaleźć wiele cukierni, które oferują szeroki wybór pączków, w różnych wersjach smakowych i wypełnieniach. W Stanach Zjednoczonych pączki często są również wypiekane w większych rozmiarach i pokrywane bardziej wyszukanymi lukrami lub polewami. W Kanadzie pączki są znane jako “beavertails” i są tradycyjnie wypiekane w formie płaskiego ciasta, które jest następnie pokryte cukrem pudrem lub cynamonem. W Europie pączki są również bardzo popularne, szczególnie w Niemczech, gdzie są znane jako “krapfen” lub “koblihy”.

RozwińZwiń