Polędwiczki w sosie grzybowym smakują świetnie w towarzystwie domowych pieczonych frytek, a także marchewki zagęszczanej. To świetny pomysł na obiad!
Polędwiczki w sosie
Z przepisu wychodzą raczej porcje dla 2-3 osób, ale najlepiej sobie podwoić składniki i mieć obiad na kilka dni do przodu i nie martwić się tym co się zje po pracy. Sama najczęściej robię obiady na 2-3 dni do przodu. Później wystarczy sobie podgrzać polędwiczki w sosie na patelni czy nawet w mikrofalówce i gotowe! Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste i rozpływa się podczas krojenia. Takie lubię najbardziej.
Przepis na: Polędwiczki w sosie grzybowym
Składniki:
- 30-40 g suszonych borowików lub podgrzybków
- 1 polędwiczka wieprzowa (łącznie ok. 450 g)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- 1-2 łyżki oleju
- 500 ml bulionu np. warzywnego
- 5 kulek ziela angielskiego
- opcjonalnie 2 liście laurowe
- opcjonalnie 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 ml śmietanki 18% lub 30%
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
- 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu
Zobacz również:
Polędwiczki w sosie grzybowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Smażymy na patelni z obu stron na oleju (na średnim lub dużym ogniu) przez 2-3 minuty.
Krok 3
Zalewamy mięso bulionem (około 500 ml lub tyle, aby woda przykryła mięso). Dodajemy odcedzone, pokrojone grzybki (można dodać nieco wody z namoczonych grzybów np. 50-100 ml), 5 kulek ziela angielskiego, a także opcjonalnie 2 lub 3 liście laurowe.
Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut (do miękkości mięsa). Co jakiś czas mieszamy.
Po tym czasie, w kubku lub miseczce mieszamy śmietankę (100-150 ml) wraz z mąką pszenną (1 płaska łyżka), a także wywarem z mięsa (można odlać chochelką np. 50 ml z patelni). Wlewamy całość do mięsa. Dodajemy opcjonalnie drobno posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka).
Krok 4
Po dodaniu śmietanki cały czas mieszamy do momentu aż sos nam się nieco zagęści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także opcjonalnie świeżym lub suszonym rozmarynem (około 1/2 łyżeczki).
Polędwiczki w sosie podajemy z ulubionymi dodatkami. Zamiast frytek możesz przygotować duszone lub pieczone ziemniaki czy nawet pyry z gzikiem. Te polędwiczki zaserwowałam z zagęszczaną marchewką – na blogu znajduje się przepis na zagęszczaną marchewkę z groszkiem, ale tym razem pominęłam groszek. Myślę, że fajnym dodatkiem byłby także pieczony kalafior. Do tego domowa surówka np. surówka z kapusty pekińskiej lub z czerwonej kapusty. Smacznego!
Komentarze
To mój ulubiony przepis. Robię już któryś raz i zawsze wychodzi pysznie 👌❤️
Super 🙂 dzięki za miłą recenzję.
Dobre to wyszło. Ja do grzybów leśnych dodałem pieczarki. I z tą śmietaną wyszedł pyszny sos..
Bardzo się cieszę, że smakowały 🤗