Polędwiczki w sosie grzybowym

4.8/5 (289 ocen)
Polędwiczki w sosie grzybowym

Polędwiczki w sosie grzybowym smakują świetnie w towarzystwie domowych pieczonych frytek, a także marchewki zagęszczanej. To świetny pomysł na obiad!

Polędwiczki w sosie

Z przepisu wychodzą raczej porcje dla 2-3 osób, ale najlepiej sobie podwoić składniki i mieć obiad na kilka dni do przodu i nie martwić się tym co się zje po pracy. Sama najczęściej robię obiady na 2-3 dni do przodu. Później wystarczy sobie podgrzać polędwiczki w sosie na patelni czy nawet w mikrofalówce i gotowe! Mięso wychodzi mięciutkie, soczyste i rozpływa się podczas krojenia. Takie lubię najbardziej.

Przepis na: Polędwiczki w sosie grzybowym

Składniki:

  • 30-40 g suszonych borowików lub podgrzybków
  • 1 polędwiczka wieprzowa (łącznie ok. 450 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1-2 łyżki oleju
  • 500 ml bulionu np. warzywnego
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • opcjonalnie 2 liście laurowe
  • opcjonalnie 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 ml śmietanki 18% lub 30%
  • 1 płaska łyżka mąki pszennej
  • sól i świeżo mielony pieprz (do smaku)
  • 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego rozmarynu
Wyślij emailem

Polędwiczki w sosie grzybowym - przepis krok po kroku


Krok 1

grzyby suszone

Grzyby suszone (podgrzybki lub borowiki, ok. 30-40 g) płuczemy najpierw pod zimną wodą. Następnie odcedzamy i zalewamy je w miseczce wrzątkiem (tak, aby woda przykryła grzyby). Odstawiamy na przynajmniej 20 minut.


Krok 2

smażenie polędwiczek

Polędwiczkę (moja ważyła ok. 450 g) kroimy w plastry (ja tym razem ją pokroiłam w nieco grubsze plastry). Posypujemy przyprawą do mięs (1/2 łyżeczki), a także nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 większe ząbki).

Smażymy na patelni z obu stron na oleju (na średnim lub dużym ogniu) przez 2-3 minuty. 


Krok 3

przygotowanie polędwiczek wieprzowych w sosie

Zalewamy mięso bulionem (około 500 ml lub tyle, aby woda przykryła mięso). Dodajemy odcedzone, pokrojone grzybki (można dodać nieco wody z namoczonych grzybów np. 50-100 ml), 5 kulek ziela angielskiego, a także opcjonalnie 2 lub 3 liście laurowe.

Dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30-40 minut (do miękkości mięsa). Co jakiś czas mieszamy.

Po tym czasie, w kubku lub miseczce mieszamy śmietankę (100-150 ml) wraz z mąką pszenną (1 płaska łyżka), a także wywarem z mięsa (można odlać chochelką np. 50 ml z patelni). Wlewamy całość do mięsa. Dodajemy opcjonalnie drobno posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka).

 


Krok 4

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo grzybowym

Po dodaniu śmietanki cały czas mieszamy do momentu aż sos nam się nieco zagęści. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także opcjonalnie świeżym lub suszonym rozmarynem (około 1/2 łyżeczki).

Polędwiczki w sosie podajemy z ulubionymi dodatkami. Zamiast frytek możesz przygotować duszone lub pieczone ziemniaki czy nawet pyry z gzikiem. Te polędwiczki zaserwowałam z zagęszczaną marchewką – na blogu znajduje się przepis na zagęszczaną marchewkę z groszkiem, ale tym razem pominęłam groszek. Myślę, że fajnym dodatkiem byłby także pieczony kalafior. Do tego domowa surówka np. surówka z kapusty pekińskiej lub z czerwonej kapusty. Smacznego!


Polędwiczki w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 289

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ola
Ola
2 miesięcy temu

To mój ulubiony przepis. Robię już któryś raz i zawsze wychodzi pysznie 👌❤️

ADAM
ADAM
1 rok temu

Dobre to wyszło. Ja do grzybów leśnych dodałem pieczarki. I z tą śmietaną wyszedł pyszny sos..

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Delikatne polędwiczki w sosie grzybowym to pyszne danie, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa! Mięso wychodzi bardzo miękkie i delikatne, a sos grzybowy z suszonych grzybów nadaje daniu niezwykły aromat. Polędwiczki możemy podać z dowolnymi dodatkami – frytkami, puree ziemniaczanym, ulubioną kaszą czy ryżem. Do tego jeszcze surówka z czerwonej kapusty, marchewka z groszkiem lub mizeria i mamy pyszny, wykwintny obiad.

Soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym

Aby przygotować polędwicę wieprzową w sosie grzybowym, musimy zacząć od dokładnego przepłukania grzybów pod zimną wodą, aby nie chrupało nam nic pod zębami. Ja wybieram najczęściej podgrzybki lub borowiki. Następnie je odcedzamy, zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy na minimum 20 minut. Oczyszczoną polędwicę kroimy w plastry, rozbijamy delikatnie dłonią i doprawiamy przyprawą do mięs i czosnkiem (ewentualnie możemy dać czosnek granulowany zamiast świeżego). Smażymy na patelni z każdej strony do lekkiego zarumienienia.

Do mięsa dodajemy bulion warzywny, ziele angielskie, liście laurowe oraz odcedzone grzyby, wraz ze szklanką wody z gotowania grzybów. Całość dusimy pod przykryciem przez 40 minut, mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić mięsa. Następie w kubku mąkę pszenną mieszamy ze śmietaną, hartujemy gorącym bulionem i wlewamy na patelnię. Mieszamy do momentu, aż sos grzybowy zacznie gęstnieć. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz rozmarynem. Palce lizać!

Polędwiczki w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Polędwiczki w aromatycznym sosie grzybowym z suszonych grzybów to zdecydowanie dane dla miłośników leśnych smakołyków. Danie wychodzi naprawdę rewelacyjne i jestem przekonana, że podbije niejedno serce 🙂 Ja akurat użyłam suszonych grzybów, ponieważ w przeciągu całego roku najłatwiej można je dostać. Oczywiście możesz użyć grzybów mrożonych lub świeżych, jeżeli masz taką możliwość. Sos grzybowy będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczny, a polędwiczki z pewnością rozpieszczą podniebienia Twoich bliskich czy gości.

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo grzybowym

Próbowałam kilku różnych sosów do mięs, ale moim zdaniem najlepiej smakują polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo grzybowym. Użyłam do niego suszonych grzybów oraz śmietanki kremówki 30%, którą możesz zastąpić ewentualnie zwykłą śmietaną 18%. Ja chętnie korzystam w takich daniach z tej 30%, ponieważ smak sosu, jak i całego dania jest bardziej delikatny i aksamitny. Nieskromnie też powiem, że polędwiczki w sosie grzybowym wyszły rewelacyjne! Do tego stopnia, że mój główny tester jedzenie (mój mąż), nie mógł się oderwać od brania dokładek 🙂

RozwińZwiń