Budyniowe naleśniki

4.5/5 (389 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min

naleśniki budyniowe

Budyniowe naleśniki – jak dla mnie hit, odkrycie wśród wszystkich moich ostatnich przepisów! Zainspirowałam się przepisem z bloga Nastoletnie wypieki, lekko go zmodyfikowałam i wyszły naprawdę super.

Budyniowe naleśniki wychodzą mięciutkie i pięknie pachną wanilią. Zwieńczeniem tych pysznych naleśników jest dżem firmy Stovit o smaku kiwi z limonką i białym winogronem! Szczerze mówiąc lepszego dżemu to już dawno nie jadłam… Koniecznie go wypróbujcie jak będziecie mieć okazję ponieważ idealnie pasuje do tych naleśniczków. Możesz również wypróbować standardowy przepis na naleśniki.

Przepis na: Budyniowe naleśniki

Składniki:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 budynie waniliowe po 40 g każdy (proszek)
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju + odrobina do smażenia
  • do podania dżem np. firmy Stovit o smaku kiwi z limonką i białym winogronem
Wyślij emailem

Budyniowe naleśniki - przepis krok po kroku


Krok 1

Budyniowe naleśniki

Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej, budynie (proszek), mleko, wodę gazowaną, mąkę. Całość miksujemy dosłownie 15 sekund aby jedynie składniki się połączyły. Smażymy z dwóch stron na odrobinie oleju. Podajemy z ulubionym dżemem, konfiturą, nutellą.


Budyniowe naleśniki

Budyniowe naleśniki

Budyniowe naleśniki

Budyniowe naleśniki

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 389

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
32 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Basia
Basia
10 dni temu

Miałam stracha, bo ciasto było bardzo rzadkie. Ale po usmażeniu pierwszej sztuki już bylam pewna, ze tak ma być. Naleśniki są pyszne i są delikatne, mięciutkie. Dzięki za przepis i polecam go 🙂

Sylwia
Sylwia
2 miesięcy temu

Mega przepis, podzieliłam na dwie miseczki i do każdej dałam inny smak budyniu 😍😍😍 waniliowy mega ale słony karmel podbił serca moich chłopaków 😍😍😍

Joszka
Joszka
3 miesięcy temu

Po prostu PYCHA! Pierwszy raz jadłam tak pyszne naleśniki. Dzieciom też bardzo zasmakowały. Ewidentnie, na słodko będę używała tylko tego przepisu. Podstawa, to też dobra patelnia do naleśników i robią się same 🙂 Bardzo dziękuję za przepis!!! Pozdrawiam!

Małgorzata
Małgorzata
3 miesięcy temu

Ile sztuk wychodzi z przepisu? Jaka kaloryka?

Jadwiga
Jadwiga
5 miesięcy temu

Ciasto z tego przepisu jest bardzo ale to bardzo żadkie i trzeba wiecej dodać maki.

Jan
Jan
7 miesięcy temu

Super, wypróbowałem pycha, żadnych grud jak niektórzy piszą. A od czego jest robot ? Delikatne, pachnące, mniam, mniam, mniam

Łukasz
Łukasz
7 miesięcy temu

A co zrobić żeby nie było grudek? Rozumiem że wcześniej wymieszać budyń, ale tego nie ma napisane. Grudy takie, że tragedia

Aneta
Aneta
1 rok temu

Super☺️☺️☺️ dzięki

Jacek
Jacek
2 lat temu

Proporcja Bardzo dobra,nic dodać,nic ująć.

Jadwiga
Jadwiga
5 miesięcy temu
Reply to  Jacek

Dziwne że proporcja dobra bo u mnie ciasto bardzo rzadkie.

Kasia
Kasia
4 lat temu

waśnie robię je 1 raz tak ciasto jest bardzo rzadkie jak woda tego się nie spodziewałam gdyż ciasto naleśnikowe raczej zawsze jest gęściejsze nie zraziłam się tym wylałam ostrożnie na patelnie i usmażyłam i jest super pyszny naleśnik pachnący i taki jaki ma być na patelni ładnie gęstnieje i przybiera normalną formę naleśnika przepis super

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
Reply to  Kasia

Oj tak ciasto na te budyniowe naleśniki jest bardzo rzadkie, ale wychodzą naprawdę fantastyczne w smaku 🙂 Cieszy mnie, że Pani posmakowały i zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów 🙂

Ania Polit
Ania Polit
5 lat temu

Mąki jest tyle ile trzeba, naleśnik na patelni gęstnieje przez budyń!
Są pyszne, nie ma lepszych, ja wcześniej dodawałam 400ml mleka ale teraz już robię według tego przepisu i dodaje 200ml wody+200ml mleka.

sqers
sqers
5 lat temu

mąki stanowczo za mało…po prostu dodać więcej…zawsze jak za gęste by wyszło dać wody gaz,;-)

Czarny Kruk
Czarny Kruk
6 lat temu

Czym one się róznią od zwyczajnych naleśników? Zapachem? Bo nie wiem czy jest sens robienia ich z budyniem.

Marta
Marta
6 lat temu
Reply to  Czarny Kruk

Są delikatniejsze, troszkę bardziej gumowe i rozpływające się. Ciasto wychodzi rzadkie, a naleśniki delikatne. Nie polecam osobom, które naleśników nie potrafią smażyć, bo te wymagają wprawy 😉

Paulina Maluśka
Paulina Maluśka
7 lat temu

Przepis fajny ale chyba coś ci się w proporcjach mąki pomyliło bo sama woda wychodzi i trzeba dorzucić mąki

gosia
gosia
6 lat temu

Nalesniki pyszne ale mąki trzeba dac duzo wiecej niz w przepisie

Joanna
Joanna
1 rok temu
Reply to  gosia

Zrobiłam te naleśniki po raz pierwszy, rzeczywiście mocno płynne ale w trakcie pieczenia absolutnie wychodzą doskonale- dobrze ścięte, elastyczne i pyszne. Nie trzeba w ogóle zmieniać proporcji składników tylko zdobyć się na odwagę i z pewnością wyjdą💪🏻 Już myśle o zrobieniu na jakimś budyniu smakowym 🥰

Joanna
Joanna
11 miesięcy temu

To ja dziękuje za fajny przepis. Dziś wypróbowałam go na budyniu malinowym i…zastąpiłam większą cześć mąki pszennej mąką migdałową z ksylitolem zamiast cukru i nadal wychodzą i są rewelacyjne w smaku i elastyczne fantastycznie🤩🥰 Do tego malinki i bita śmietana i mniam.

Amanda - Butik z Przepisami
Amanda - Butik z Przepisami
7 lat temu

Ciekawy pomysł – takich naleśników nie znałam 🙂