Budyniowe naleśniki – jak dla mnie hit, odkrycie wśród wszystkich moich ostatnich przepisów! Zainspirowałam się przepisem z bloga Nastoletnie wypieki, lekko go zmodyfikowałam i wyszły naprawdę super.
Budyniowe naleśniki wychodzą mięciutkie i pięknie pachną wanilią. Zwieńczeniem tych pysznych naleśników jest dżem firmy Stovit o smaku kiwi z limonką i białym winogronem! Szczerze mówiąc lepszego dżemu to już dawno nie jadłam… Koniecznie go wypróbujcie jak będziecie mieć okazję ponieważ idealnie pasuje do tych naleśniczków. Możesz również wypróbować standardowy przepis na naleśniki.
Przepis na: Budyniowe naleśniki
Składniki:
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 2 budynie waniliowe po 40 g każdy (proszek)
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 2 łyżki oleju + odrobina do smażenia
- do podania dżem np. firmy Stovit o smaku kiwi z limonką i białym winogronem
Zobacz również:
Budyniowe naleśniki - przepis krok po kroku
Krok 1
Komentarze
Ciasto z tego przepisu jest bardzo ale to bardzo żadkie i trzeba wiecej dodać maki.
Ale to ciasta z tych proporcji jest bardzo rzadkie, ale naleśniki normalnie można usmażyć na patelni bez dosypywania mąki 🙂
Super, wypróbowałem pycha, żadnych grud jak niektórzy piszą. A od czego jest robot ? Delikatne, pachnące, mniam, mniam, mniam
Też nie wiem jak mogą być grudki w tym cieście… 🙂 Cieszę się, że smakowały naleśniki.
A co zrobić żeby nie było grudek? Rozumiem że wcześniej wymieszać budyń, ale tego nie ma napisane. Grudy takie, że tragedia
Nie trzeba wcześniej nic mieszać i nigdy nie przesiewałam go przez sitko ani nic… A grudek nie miałam 🙂
Super☺️☺️☺️ dzięki
Proszę 🙂
Proporcja Bardzo dobra,nic dodać,nic ująć.
Dziwne że proporcja dobra bo u mnie ciasto bardzo rzadkie.
Bardzo się cieszę, że naleśniki smakują 🙂
waśnie robię je 1 raz tak ciasto jest bardzo rzadkie jak woda tego się nie spodziewałam gdyż ciasto naleśnikowe raczej zawsze jest gęściejsze nie zraziłam się tym wylałam ostrożnie na patelnie i usmażyłam i jest super pyszny naleśnik pachnący i taki jaki ma być na patelni ładnie gęstnieje i przybiera normalną formę naleśnika przepis super
Oj tak ciasto na te budyniowe naleśniki jest bardzo rzadkie, ale wychodzą naprawdę fantastyczne w smaku 🙂 Cieszy mnie, że Pani posmakowały i zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów 🙂
Mąki jest tyle ile trzeba, naleśnik na patelni gęstnieje przez budyń!
Są pyszne, nie ma lepszych, ja wcześniej dodawałam 400ml mleka ale teraz już robię według tego przepisu i dodaje 200ml wody+200ml mleka.
mąki stanowczo za mało…po prostu dodać więcej…zawsze jak za gęste by wyszło dać wody gaz,;-)
Czym one się róznią od zwyczajnych naleśników? Zapachem? Bo nie wiem czy jest sens robienia ich z budyniem.
Są delikatniejsze, troszkę bardziej gumowe i rozpływające się. Ciasto wychodzi rzadkie, a naleśniki delikatne. Nie polecam osobom, które naleśników nie potrafią smażyć, bo te wymagają wprawy 😉
Przepis fajny ale chyba coś ci się w proporcjach mąki pomyliło bo sama woda wychodzi i trzeba dorzucić mąki
Nalesniki pyszne ale mąki trzeba dac duzo wiecej niz w przepisie
Zrobiłam te naleśniki po raz pierwszy, rzeczywiście mocno płynne ale w trakcie pieczenia absolutnie wychodzą doskonale- dobrze ścięte, elastyczne i pyszne. Nie trzeba w ogóle zmieniać proporcji składników tylko zdobyć się na odwagę i z pewnością wyjdą💪🏻 Już myśle o zrobieniu na jakimś budyniu smakowym 🥰
Dzięki za miłą recenzję naleśników 🙂 super, że smakują 🙂
To ja dziękuje za fajny przepis. Dziś wypróbowałam go na budyniu malinowym i…zastąpiłam większą cześć mąki pszennej mąką migdałową z ksylitolem zamiast cukru i nadal wychodzą i są rewelacyjne w smaku i elastyczne fantastycznie🤩🥰 Do tego malinki i bita śmietana i mniam.
Super pomysł!
Ciekawy pomysł – takich naleśników nie znałam 🙂