Przepis na piernik z powidłami i kremem orzechowym

4.9/5 (47 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 45 min pieczenia

Piernik z powidłami i kremem orzechowym przepis

Opis przepisu

Mam dla Was pyszny przepis na piernik, obok którego ciężko przejść obojętnie! Mówię całkiem serio! Przed Wami przepis na piernik z powidłami śliwkowymi i kremem orzechowym… Palce lizać!

Piernik

Ten domowy piernik z powidłami oraz kremem orzechowym ładnie się kroi na talerzyki i jeszcze szybciej z nich znika. Ten przepis na piernik jest bardzo prosty do zrobienia, a co więcej wilgotny i mięciutki. Oczywiście jeśli wolisz to nie musisz go niczym przekładać, ale warstwa powideł i orzechów pasuje tu idealnie!

Do mojego piernika użyłam genialnych w smaku powideł śliwkowych marki Stovit. Są niesamowicie aromatyczne, więc do mojego wypieku pasowały idealnie! Te powidła śliwkowe są bez konserwantów i ulepszaczy. Uwielbiam takie dżemy i konfitury, w których mocno wyczuwalne są owoce, dlatego te powidła polecam Wam z całego serca!

Przepis na: Przepis na piernik z powidłami i kremem orzechowym

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 150 g masła
  • 180 g cukru białego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 380 g mąki pszennej

Masa orzechowa:

  • 200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
  • 150 ml mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub likieru orzechowego

Dodatkowo:

  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3-4 łyżki wody
  • kolorowa posypka
Wyślij emailem

Jak zrobić piernik z powidłami?


Krok 1

piernik z powidłami

Wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

W rondelku rozpuszczamy masło (150 g). Po chwili wsypujemy cukier (180 g), mieszamy. Dodajemy przyprawę do piernika (1 czubata łyżka), cynamon (1/2 łyżeczki), miód (4 łyżki), powidła śliwkowe (2 łyżki) oraz opcjonalnie kakao (2 łyżki). Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko (200 ml) i dokładnie mieszamy.

Trzy jajka roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub przez kilka sekund za pomocą miksera w miseczce. Do większej miski przekładamy lekko przestudzoną masę z rondelka, mąkę (390g), proszek do pieczenia (2 łyżeczki) oraz roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.

Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 28 cm) i pieczemy w temp. 175 stopni (u mnie góra-dół z termoobiegiem) przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. 


Krok 2

piernik z powidłami

Po przestygnięciu piernika kroimy go na trzy równe blaty. Na dolny nakładamy warstwę powideł śliwkowych.


Krok 3

piernik z powidłami

Mleko (150 ml) i zmielone orzechy (200g) umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy do zagotowania, cały czas mieszając, tak aby masa się nie przypaliła. Trzymamy jeszcze przez chwilkę na palniku, a następnie zdejmujemy i odstawiamy do wystudzenia (ja włożyłam na niecałą godzinę do lodówki).

Miękkie masło (150g) ucieramy z cukrem pudrem (50g) aż masa zrobi się puszysta. Stopniowo dodajemy masę orzechową, miksujemy na średnich obrotach. Po dodaniu całej masy z orzechów wlewamy ekstrakt migdałowy lub likier orzechowy i przez kilka sekund miksujemy do momentu uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
Gotowy krem nakładamy na drugi blat piernika. Przykrywamy górnym i lekko dociskamy.
Wierzch dekorujemy lukrem na bazie cukru pudru, soku z cytryny i wody. Posypujemy kolorową posypką. Przechowujemy w lodówce. Delikatnie kroimy. Smacznego!
Możesz również skorzystać na przepis na klasyczny piernik.

przepis na piernik

przepis na piernik

przepis na piernik

piernik

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 47

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments