Opis przepisu
Mam dla Was pyszny przepis na piernik, obok którego ciężko przejść obojętnie! Mówię całkiem serio! Przed Wami przepis na piernik z powidłami śliwkowymi i kremem orzechowym… Palce lizać!
Piernik
Ten domowy piernik z powidłami oraz kremem orzechowym ładnie się kroi na talerzyki i jeszcze szybciej z nich znika. Ten przepis na piernik jest bardzo prosty do zrobienia, a co więcej wilgotny i mięciutki. Oczywiście jeśli wolisz to nie musisz go niczym przekładać, ale warstwa powideł i orzechów pasuje tu idealnie!
Do mojego piernika użyłam genialnych w smaku powideł śliwkowych marki Stovit. Są niesamowicie aromatyczne, więc do mojego wypieku pasowały idealnie! Te powidła śliwkowe są bez konserwantów i ulepszaczy. Uwielbiam takie dżemy i konfitury, w których mocno wyczuwalne są owoce, dlatego te powidła polecam Wam z całego serca!
Przepis na: Przepis na piernik z powidłami i kremem orzechowym
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 150 g masła
- 180 g cukru białego
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 3 jajka
- 380 g mąki pszennej
Masa orzechowa:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
- 150 ml mleka
- 150 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub likieru orzechowego
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 3-4 łyżki wody
- kolorowa posypka
Zobacz również:
Jak zrobić piernik z powidłami?
Krok 1
W rondelku rozpuszczamy masło (150 g). Po chwili wsypujemy cukier (180 g), mieszamy. Dodajemy przyprawę do piernika (1 czubata łyżka), cynamon (1/2 łyżeczki), miód (4 łyżki), powidła śliwkowe (2 łyżki) oraz opcjonalnie kakao (2 łyżki). Całość ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Po chwili wlewamy mleko (200 ml) i dokładnie mieszamy.
Trzy jajka roztrzepujemy za pomocą trzepaczki lub przez kilka sekund za pomocą miksera w miseczce. Do większej miski przekładamy lekko przestudzoną masę z rondelka, mąkę (390g), proszek do pieczenia (2 łyżeczki) oraz roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Ciasto przelewamy do keksówki (u mnie o długości 28 cm) i pieczemy w temp. 175 stopni (u mnie góra-dół z termoobiegiem) przez 45 minut do tzw. suchego patyczka.
Krok 2
Krok 3
Komentarze