Naleśniki ze szpinakiem i fetą

4.6/5 (195 ocen)

Ilość porcji

6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Naleśniki ze szpinakiem i fetą przepis

Naleśniki ze szpinakiem i fetą w wersji zapiekanej z pomidorem i mozzarellą są przepyszne. To pyszny, wegetariański pomysł na obiad. Naleśniki wyglądają i smakują świetnie. Rozpływają się w ustach!

Naleśniki ze szpinakiem

Do moich naleśników dodałam super szybki farsz składający się z czerwonej cebuli, szpinaku, czosnku i fety. Jeśli masz ochotę to możesz dodać także grillowanego kurczaka. Takie naleśniki ze szpinakiem i fetą to pyszny oraz sycący pomysł na obiad dla całej rodziny! Na ciepło smakują najlepiej. Bardzo lubię je w wersji zapiekanej z plasterkami pomidora i mozzarelli. No jak dla mnie palce lizać!

Przepis na: Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 1 jajko
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka

Farsz:

  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 650 g szpinaku (rozdrobnionego np. mrożonego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sera feta np. półtłusty
  • szczypta soli i pieprzu

Dodatkowo:

  • 120 g mozzarelli w zalewie
  • 1 pomidor
Wyślij emailem

Naleśniki ze szpinakiem i fetą - przepis krok po kroku


Krok 1

ciasto naleśnikowe

W wysokim naczyniu miksujemy mąkę (2 szklanki), mleko (1 szklanka), wodę (np. gazowaną 1,5 szklanki), jajko i opcjonalnie szczyptę soli. Masę miksujemy przez minutę do połączenia się składników. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni teflonowej.


Krok 2

pomysł na obiad

Na patelni smażymy na oleju (ok. 2 łyżki) drobno posiekaną czerwoną cebulę (1/2 sztuki). Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Następnie dodajemy rozdrobniony szpinak (650 g, ja użyłam rozmrożonego, odciśniętego z nadmiaru wody). Smażymy na małym ogniu co chwilkę mieszając. Dodajemy ser feta (około 2 łyżek, ja użyłam sera półtłustego) i mieszamy. Po chwili doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na każdego naleśnika nakładamy po 2 płaskie łyżki farszu i zwijamy w dowolny sposób (ja zwijałam jak krokiety).


Krok 3

zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy na przemian plasterki pomidora i mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na około 10-12 minut. Pieczemy w temperaturze 190 stopni (np. góra-dół z termoobiegiem).


Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki na słono

naleśniki szpinakowe

naleśniki szpinakowe

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 195

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Pati
Pati
1 rok temu

Ja zalewam beszamelem na wierzch ukladam plastry mozzarelli i zapiekam 🙂

xMoniaxx
Monia
1 rok temu

Są tak pyszne , że szok ! są u mnie od dziś numerem jeden !

IMG_20220717_141648_5512-1658061101.9006-scaled.jpg
Zofia
Zofia
2 lat temu

Odkąd zobaczyłam te naleśniki, zrobiłam je już trzy razy, bo są przepyszne :PP

Iga
Iga
2 lat temu

Moje nalesniki nie wyszły az tak równiutko i pieknie, ale były równie smaczne….

Nalesniki ze szpinakiem

Muszę przyznać, że bardzo lubię naleśniki na słono. To naprawdę świetny pomysł na obiad. Bardzo lubię naleśniki meksykańskie oraz zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Oba te przepisy cieszą się sporą popularnością na blogu i są warte wypróbowania. Naprawdę uwielbiam naleśniki na obiad oraz kolację na ciepło. Naleśniki ze szpinakiem i fetą to sycący, wyrazisty w smaku posiłek. Są niezwykle smaczne i znikają z talerzy w oka mgnieniu.

Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe posiadają bardzo wyrazisty i smaczny farsz. Najczęściej dodaję do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz czerwoną cebulę. Jeśli chodzi o ser to korzystam zwykle z półtłustego sera feta. Następnie wystarczy doprawić do smaku solą oraz pieprzem i gotowe. Nic więcej nie jest potrzebne, aby zrobić te pyszne szpinakowe naleśniki. Jeśli lubisz podobne przepisy ze szpinakiem w roli głównej to polecam Ci także moje pyszne naleśniki ze szpinakiem i ricottą. Takie naleśniki na słono bardzo Ci przypadną do gustu. Są idealne na obiad czy kolację wraz z kieliszkiem wina.

Naleśniki ze szpinakiem zapiekane

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem udekorowałam na wierzchu plasterkami pomidora oraz mozzarellą (kulka w zalewie). Uwielbiam je pod taką postacią. Naleśniki ze szpinakiem zapiekane wyglądają i smakują obłędnie. Wystarczy tylko 25 minut, aby stworzyć takie świetne danie. Dodatkowo to stosunkowo tani pomysł na obiad dla całej rodziny. Jestem pewna, że te szpinakowe naleśniki Ci posmakują. Jeśli z kolei szukasz inspiracji na naleśniki na słodko to koniecznie odwiedź moje propozycje (klik)

RozwińZwiń