Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta

4.9/5 (103 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta są świetnym pomysłem na obiad czy kolację. Bardzo lubię dodawać szpinak do różnych potraw, a w takim wydaniu smakuje fenomenalnie. Do farszu dodałam czosnek, ser Feta, Ricottę, a także białe wino wytrawne ze sklepu Winayo. Jeżeli szukasz przepisu na romantyczną kolację we dwoje to koniecznie zapisz sobie ten przepis. W końcu przez żołądek do serca! 🙂

Wino Cantine Politi Loretello Verdicchio jest to oleiste, dość masywne, przyjemnie cytrusowo rześkie z wyraźną nutą kwiatów, brzoskwiń, orzechów. W końcówce klasycznie dla Verdicchio delikatnie migdałowe i odrobinę słone. Dokonale sprawuje się przy stole, niosąc powiew adriatyckiej świeżości. Świetnie pasuje do zapiekanych, wytrawnych naleśników.

Przepis na: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli

Farsz:

Dodatkowo:

  • 10 dag startego sera Grana Padano
  • 3 pomidory
  • szczypta soli i pieprzu

 

Wyślij emailem

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta - przepis krok po kroku


Krok 1

zapiekane naleśniki ze szpinakiem

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią odrobinę oleju.

Na rozgrzaną patelnię nakładamy rozmrożony i rozdrobniony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy ser feta, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Pod koniec dodajemy ser ricotta oraz przyprawiamy do smaku.

Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, smażymy chwilkę na patelni wraz z solą i pieprzem. Gdy lekko przestygną to blendujemy je na gładki mus.

Każdy naleśnik smarujemy farszem, zwijamy, układamy do naczynia żaroodpornego, wierzch posypujemy serem Grana Padano, zapiekamy w temp. 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 15 minut aż starty ser się ładnie rozpuści.


zapiekane naleśniki ze szpinakiem

zapiekane naleśniki ze szpinakiem

zapiekane naleśniki ze szpinakiem

 

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 103

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marek
Marek
6 lat temu

Wczooraj żonka zrobiła na obiadek i tak mi smakowała, że aż sam postanowiłem podziekowac za swietny przepis! pozdrawiam serdecznie

Weronika
Weronika
6 lat temu

Świetne naleśniczki! :PP dzisiaj robiłam!

Konrad
Konrad
6 lat temu

Dzisiaj je zrobilem i muszę powiedziec tylko jedno…..sztosik! 😀

Nowaa
Nowaa
6 lat temu

Mozna się wprosic na jednego lub ewentualnie dwa? 😀 wracam taka głodna z pracy…

Healthy food explorer
Healthy food explorer
6 lat temu

Świetnie nadziane 😀 Pycha 🙂

Ewleinka
Ewleinka
6 lat temu

Dzisiaj je robiłam i wyszły wspaniałe 😀 zrobilam ich zdecydowani więcej zeby miec na dwa dni 😉

Krzysztof
Krzysztof
6 lat temu

Idealne naleśniczki ze szpinakiem :))

Amanda
Amanda
6 lat temu

Świetne naleśniczki 😀 Dzisiaj robiłam, a wino muszę koniecznie wyprobowac…

Angelika_Monika Candy Pandas
Angelika_Monika Candy Pandas
6 lat temu

Wygląda naprawdę pysznie 🙂 Spokojnie można podać na elegancką kolację 🙂

Pestka
Pestka
6 lat temu

Bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem, ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam! Świetny pomysł! ❤