Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta są świetnym pomysłem na obiad czy kolację. Bardzo lubię dodawać szpinak do różnych potraw, a w takim wydaniu smakuje fenomenalnie. Do farszu dodałam czosnek, ser Feta, Ricottę, a także białe wino wytrawne ze sklepu Winayo. Jeżeli szukasz przepisu na romantyczną kolację we dwoje to koniecznie zapisz sobie ten przepis. W końcu przez żołądek do serca! 🙂
Wino Cantine Politi Loretello Verdicchio jest to oleiste, dość masywne, przyjemnie cytrusowo rześkie z wyraźną nutą kwiatów, brzoskwiń, orzechów. W końcówce klasycznie dla Verdicchio delikatnie migdałowe i odrobinę słone. Dokonale sprawuje się przy stole, niosąc powiew adriatyckiej świeżości. Świetnie pasuje do zapiekanych, wytrawnych naleśników.
Przepis na: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
Farsz:
- 500 g rozdrobnionego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 100 g sera Feta
- 100 ml wina białego wytrawnego Cantine Politi Loretello Verdicchio 2016
- 100 g sera Ricotta
- szczypta soli, pieprzu, oregano
Dodatkowo:
- 10 dag startego sera Grana Padano
- 3 pomidory
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem ricotta - przepis krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzaną patelnię nakładamy rozmrożony i rozdrobniony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy ser feta, podlewamy winem i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut. Pod koniec dodajemy ser ricotta oraz przyprawiamy do smaku.
Pomidory kroimy w mniejsze kawałki, smażymy chwilkę na patelni wraz z solą i pieprzem. Gdy lekko przestygną to blendujemy je na gładki mus.
Każdy naleśnik smarujemy farszem, zwijamy, układamy do naczynia żaroodpornego, wierzch posypujemy serem Grana Padano, zapiekamy w temp. 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 15 minut aż starty ser się ładnie rozpuści.
Komentarze
Wczooraj żonka zrobiła na obiadek i tak mi smakowała, że aż sam postanowiłem podziekowac za swietny przepis! pozdrawiam serdecznie
Świetne naleśniczki! :PP dzisiaj robiłam!
Dzisiaj je zrobilem i muszę powiedziec tylko jedno…..sztosik! 😀
Mozna się wprosic na jednego lub ewentualnie dwa? 😀 wracam taka głodna z pracy…
Świetnie nadziane 😀 Pycha 🙂
Dzisiaj je robiłam i wyszły wspaniałe 😀 zrobilam ich zdecydowani więcej zeby miec na dwa dni 😉
Idealne naleśniczki ze szpinakiem :))
Świetne naleśniczki 😀 Dzisiaj robiłam, a wino muszę koniecznie wyprobowac…
Wygląda naprawdę pysznie 🙂 Spokojnie można podać na elegancką kolację 🙂
Bardzo lubię naleśniki ze szpinakiem, ale w takiej wersji jeszcze ich nie jadłam! Świetny pomysł! ❤