Naleśniki ruskie

4.6/5 (88 ocen)
Uwielbiasz pierogi, ale uważasz, że są zbyt czasochłonne? W takim razie koniecznie wypróbuj naleśniki ruskie, które nie dość, że przygotowuje się znacznie szybciej, to jeszcze wychodzą naprawdę rewelacyjne!

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Naleśniki ruskie - przepis na naleśniki z ziemniakami

Naleśniki ruskie to pomysł na tani, bardzo smaczny obiad. Do tego niezwykle sycący. To fajna alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich! Co najważniejsze – przy tych naleśnikach jest zdecydowanie mniej roboty niż przy pierogach. Nie trzeba spędzić tyle czasu na lepienie każdego, pojedynczego pieroga, tylko farsz zawijamy w ciasto naleśnikowe i lekko podsmażamy na maśle. Moim zdaniem takie naleśniki wytrawne to coś pysznego!

Naleśniki z farszem ruskim

Wierzch moich naleśników ruskich udekorowałam śmietaną, podsmażonym boczkiem, cebulą i szczypiorkiem… Jeśli tylko wolisz to oczywiście możesz je tylko podsmażyć i podać dzieciom w takiej “czystej” wersji. Z pewnością będą zachwycone. Takie naleśniki z farszem ruskim najlepiej smakują na ciepło, zaraz po podsmażeniu. Równie dobrze można je zabrać ze sobą do pracy i po prostu podgrzać w mikrofalówce (czy nawet w ostateczności zjeść na zimno).

 

Przepis na: Naleśniki ruskie

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki wody gazowanej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 800 g sera białego np. Garwolin
  • 2 płaskie łyżki masła
  • 3 duże cebule
  • sól i czarny pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • masło zwykłe lub klarowane do smażenia
  • śmietana 18% do dekoracji
  • 1/2 cebuli
  • opcjonalnie 50 g boczku
  • szczypiorek
Wyślij emailem

Naleśniki ruskie przepis krok po kroku:


Krok 1

naleśniki

Ciasto na naleśniki

Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego. Składniki odmierzamy za pomocą tej samej szklanki, u mnie o pojemności 250 ml.

Do wysokiej miski dodajemy mąkę pszenną (niepełne 3 szklanki), mleko (2 szklanki), wodę gazowaną (2,5 szklanki), 2 jajka i szczyptę soli. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników.

Naleśniki smażymy na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią). Ja nie używam żadnego tłuszczu do ich smażenia, ale jeżeli masz starszą patelnię to polecam ją najpierw natłuścić np. dolewając 2 łyżki oleju. Następnie przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienia naleśników.

W zależności od rozmiaru użytej patelni powinno wyjść 10-12 naleśników.


Krok 2

podsmażona cebula do naleśników ruskich

Farsz

Ziemniaki (około 2 kg) obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

Cebule (3 duże) siekamy bardzo drobno, podsmażamy na maśle (około 2 płaskie łyżki) na małym lub średnim ogniu – do jej zeszklenia.


Krok 3

farsz na naleśniki ruskie

Gdy ugotowane ziemniaki przestygną, wtedy rozgniatamy je za pomocą tłuczka do ziemniaków lub przepuszczamy je przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z podsmażoną cebulą.


Krok 4

farsz na naleśniki z ziemniakami

Dodajemy twaróg – najpierw kruszymy go widelcem, a następnie dodajemy do farszu i mieszamy całość łyżką. Farsz musi być naprawdę dobrze wymieszany.


Krok 5

farsz na naleśniki ruskie

Farsz ruski doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i znowu bardzo dokładnie mieszamy.


Krok 6

Przepis na naleśniki po rusku

Na każdego naleśnika nakładamy 2-3 łyżki farszu. Delikatnie rozsmarowujemy go po całej powierzchni naleśnika (tylko brzegi omijamy).


Krok 7

naleśniki ruskie

Zwijamy naleśniki w trójkąty lub ruloniki.

Naleśniki ruskie podsmażamy z obu stron (na małym ogniu) na maśle (np. na klarowanym) do lekkiego zarumienienia.

Dekorujemy wierzch każdego ciepłego naleśnika kleksem śmietany, podsmażonym boczkiem, cebulką i szczypiorkiem.

Podajemy na ciepło. Smacznego!


Naleśniki ruskie

Naleśniki po rusku

naleśniki z ziemniakami

naleśniki z farszem ruskim

naleśniki z ziemniakami

naleśniki z farszem

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 88

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Michał
Michał
5 miesięcy temu

Farsz rodem z Ukrainy czy Białorusi – same ziemniaki, nic więcej nie czuć. Aby miał smak, jaki lubimy w Polsce – zmieszany smak sera, cebuli i ziemniaków, na 2 kg ziemniaków trzeba użyć ok. 1100g sera i przynajmniej 4 średnich/dużych cebul. Poza tym farszu wyjdzie naprawdę dużo, pewnie na około 20-30 naleśników, trudno mi oszacować

Naleśniki z farszem ruskim

Ostatnio otrzymałam pyszne wiejskie ziemniaki, które jak zrobiłam do obiadu, to po konsystencji od razu wiedziałam, że będą idealne na pierogi z ruskim farszem, które oczywiście przygotowałam zaraz na następny dzień. Szkoda jednak byłoby nie wykorzystać ich do stworzenia dodatkowego przepisu, dlatego kilka dni później przygotowałam pyszne naleśniki z farszem ruskim i muszę przyznać, że wyszły rewelacyjne! Szczerze powiedziawszy po ich przygotowaniu miałam spory dylemat, które danie było lepsze – naleśniki ruskie czy pierogi. Proponuję, zatem wypróbowanie jednego i drugiego przepisu 🙂

Naleśniki po rusku

Naleśniki po rusku różnią się od pierogów ruskich tylko i wyłącznie ciastem, jednak ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Sam farsz też nie wymaga od nas wiele zaangażowania. Wystarczy trochę ugotowanych ziemniaków, które przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, podsmażoną cebulkę, sól, pieprz oraz rozdrobniony ser. Całość mieszamy ze sobą i nadzienie na naleśniki po rusku mamy gotowe. Teraz wystarczy tylko usmażyć w kilka minut naleśniki i przełożyć nasz farsz na każdego naleśnika. W porównaniu do lepienia każdego pieroga osobno, a jednego naleśnika ruskiego, to ogromna oszczędność czasu.

Naleśniki z ziemniakami

Kiedy już mamy przygotowane naleśniki z ziemniakami, to możemy podać je na kilka sposób. Ja najbardziej lubię podsmażyć na maśle na rozgrzanej patelni, dzięki czemu smak w moim odczuciu jest jeszcze lepszy. Jeżeli jednak masz mało czasu na przygotowanie to ten krok możesz pominąć. Dodatkowo w tym przepisie na naleśniki z ziemniakami, wierzch udekorowałam śmietaną, cebulką, podsmażonym boczkiem i szczypiorkiem. Taka wersja na wypasie najbardziej mi smakuje, chociaż mój mąż uwielbia takie bez żadnej dekoracji.

RozwińZwiń