
Krokiety z pieczarkami chodziły za mną już bardzo długo… Nareszcie nadszedł ten dzień kiedy w lodówce miałam sporo pieczarek i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania obiadu. Domowe krokiety z pieczarkami to ekspresowe i tanie danie, które smakuje równie dobrze w dzień smażenia, jak i na drugi dzień gdy odgrzejemy je w mikrofalówce.
Krokiety z pieczarkami i serem
Do tej pory robiłam jedynie krokiety z pieczarkami, cebulą i czosnkiem, ale tym razem postanowiłam dodać także żółty ser. To był strzał w dziesiątkę, bo w takiej wersji smakują mi dużo bardziej. Krokiety z pieczarkami i serem super się kroją, farsz jest dużo bardziej zwarty. Można je podawać z domowym sosem czosnkowym czy ketchupem. Równie dobrze się sprawdzą jako dodatek do barszczu. Koniecznie je wypróbuj!
Z przepisu wychodzi około 4-5 większych krokietów.
Przepis na: Krokiety z pieczarkami
Łącznie: 20 min
Składniki:
Naleśniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
Farsz:
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 600 g pieczarek
- 100 g żółtego sera
- 1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2 jajka
- 5 łyżek bułki tartej
Krokiety z pieczarkami – przepis krok po kroku:
Naleśniki
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego.
Do wysokiej miski dodajemy mąkę pszenną (niepełne 2 szklanki), mleko (1 szklanka), wodę gazowaną (1 szklanka), 2 jajka i opcjonalnie szczyptę soli. Miksujemy przez pół minuty do momentu połączenia się składników.
Naleśniki smażymy na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią). Ja nie używam żadnego tłuszczu do ich smażenia, ale jeżeli masz starszą patelnię to polecam ją najpierw natłuścić np. dolewając 2 łyżki oleju. Następnie przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienia naleśników.
Farsz
Dużą cebulę kroimy dość drobno. Smażymy na małej ilości oleju na średnim ogniu aż do jej zeszklenia. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i całość mieszamy.
Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i smażymy na średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem), co chwilę mieszając. Na sam koniec dodajemy 1/3 płaskiej łyżeczki soli i żółty ser pokrojony w kostkę (około 100 g). Całość mieszamy i od razu zdejmujemy z ognia.
Na naleśnika nakładamy około 2 większe łyżki farszu.
Zawijamy w kształt krokieta (podwijany z dwóch stron rulonik).
W jednej miseczce przygotowujemy roztrzepane trzepaczką jajka (2 sztuki), a w drugiej miseczce bułkę tartą (około 5-6 łyżek). Najpierw moczymy zawiniętego naleśnika w roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej.
Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika). Smacznego!
Zostały Ci jeszcze pieczarki lub szukasz innych przepisów z nimi w roli głównej? W takim razie koniecznie wypróbuj moje chrupiące pieczarki w serowym cieście czy kurczaka w sosie pieczarkowym. Warte skosztowania są także zapiekanki z pieczarkami na bazie domowych bułek pszennych.
Uwielbiam
Ja również ! ❤️
No coś pysznego 🙂
Obiad w 15 minut? Wybawienie <3 Dzięki za ten przepis!!
Pyszne wyszły te krokiety. Polecam dodać nieco suszonych grzybów, to będą jeszcze lepsze :))
Uwielbiam
Ja również ! ❤️