Krokiety z pieczarkami

4.7/5 (165 ocen)

Ilość porcji

4-5

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Krokiety z pieczarkami przepis

Krokiety

Szukasz pomysłu na tani, szybki i bardzo smaczny obiad? Przychodzę Ci z pomocą! Nie ma nic lepszego niż domowe krokiety. Bardzo lubię krokiety z mięsem czy krokiety z kapustą i grzybami. Są to idealne dodatki do barszczu! Jednak tym razem przygotowałam moje ulubione krokiety z pieczarkami, cebulą, czosnkiem i żółtym serem. Jak je zrobić? Przede wszystkim ważne są naleśniki na krokiety. Przygotowania ciasta naleśnikowego zajmuje tylko chwilę czasu. Potrzebna jest przede wszystkim dobra patelnia do naleśników z nieprzywieralną powierzchnią. Dzięki niej usmażysz idealne naleśniki, które zamienisz w krokiety.

Krokiety z pieczarkami chodziły za mną już bardzo długo… Nareszcie nadszedł ten dzień kiedy w lodówce miałam sporo pieczarek i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania obiadu. Domowe krokiety z pieczarkami to ekspresowe i tanie danie, które smakuje równie dobrze w dzień smażenia, jak i na drugi dzień gdy odgrzejemy je w mikrofalówce.

Krokiety z pieczarkami i serem

Do tej pory robiłam jedynie krokiety z pieczarkami, cebulą i czosnkiem, ale tym razem postanowiłam dodać także żółty ser. To był strzał w dziesiątkę, bo w takiej wersji smakują mi dużo bardziej. Krokiety z pieczarkami i serem super się kroją, farsz jest dużo bardziej zwarty. Można je podawać z domowym sosem czosnkowym czy ketchupem. Równie dobrze się sprawdzą jako dodatek do barszczu. Domowe krokiety z pieczarkami i serem są smaczne, tanie i bardzo proste do zrobienia. W jedyne 20 minut możesz wyczarować świetny obiad. Krokiety z serem i pieczarkami fajnie smakują w dniu smażenia, jak i odgrzane na drugi dzień w mikrofalówce. Ja najczęściej gotowe krokiety przechowuję w szczelnym pojemniku w lodówce. Dzięki temu nie robią się twarde, suche i zeschnięte. Mój przepis na krokiety z pieczarkami i serem nie powinien Ci sprawić jakichkolwiek trudności. Wychodzą za każdym razem bardzo smaczne i super się kroją na talerzu. Koniecznie je wypróbuj jeśli do tej pory jadłaś/eś jedynie krokiety z mięsem. To naprawdę super alternatywa. Koniecznie je wypróbuj!

Naleśniki na krokiety

Szukasz przepisu na naleśniki na krokiety? W tym wpisie znajdziesz sprawdzoną recepturę. Naleśniki te wychodzą elastyczne, miękkie i nie rozwalają się na patelni. Jeśli nigdy wcześniej ich nie robiłeś i nie wiesz, jak zawijać krokiety to mam nadzieję, że zdjęcia krok po kroku Ci w tym pomogą. Na moim blogu znajdziesz sporo inspiracji na naleśniki na słodko i naleśniki na słono.

Z przepisu wychodzi około 4-5 większych krokietów.

Przepis na: Krokiety z pieczarkami

Składniki:

Naleśniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g pieczarek
  • 100 g żółtego sera
  • 1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
Wyślij emailem

Jak zrobić krokiety z pieczarkami?


Krok 1

naleśniki na słono

Naleśniki

Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego.

Do wysokiej miski dodajemy mąkę pszenną (niepełne 2 szklanki), mleko (1 szklanka), wodę gazowaną (1 szklanka), 2 jajka i opcjonalnie szczyptę soli. Miksujemy przez pół minuty do momentu połączenia się składników.

Naleśniki smażymy na patelni (najlepiej z nieprzywierającą powierzchnią). Ja nie używam żadnego tłuszczu do ich smażenia, ale jeżeli masz starszą patelnię to polecam ją najpierw natłuścić np. dolewając 2 łyżki oleju. Następnie przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienia naleśników.


Krok 2

szybki obiad

Farsz

Dużą cebulę kroimy dość drobno. Smażymy na małej ilości oleju na średnim ogniu aż do jej zeszklenia. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) i całość mieszamy.


Krok 3

krokiety z serem

Dodajemy pokrojone drobno pieczarki i smażymy na średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem), co chwilę mieszając. Na sam koniec dodajemy 1/3 płaskiej łyżeczki soli i żółty ser pokrojony w kostkę (około 100 g). Całość mieszamy i od razu zdejmujemy z ognia.


Krok 4

szybki obiad

Na naleśnika nakładamy około 2 większe łyżki farszu.


Krok 5

naleśniki na słono

Zawijamy w kształt krokieta (podwijany z dwóch stron rulonik).


Krok 6

farsz na krokiety z pieczarkami

W jednej miseczce przygotowujemy roztrzepane trzepaczką jajka (2 sztuki), a w drugiej miseczce bułkę tartą (około 5-6 łyżek). Najpierw moczymy zawiniętego naleśnika w roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej.


Krok 7

pomysł na obiad

Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika). Smacznego!

Zostały Ci jeszcze pieczarki lub szukasz innych przepisów z nimi w roli głównej? W takim razie koniecznie wypróbuj moje chrupiące pieczarki w serowym cieście czy kurczaka w sosie pieczarkowym. Warte skosztowania są także zapiekanki z pieczarkami na bazie domowych bułek pszennych.


Krokiety z pieczarkami
krokiety z serem i pieczarkami
przepis na krokiety z pieczarkami i serem
przepis na krokiety z pieczarkami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 165

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko
Patrycja Reszko
2 lat temu

Uwielbiam

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu

Ja również ! ❤️

Lena D.
Lena D.
2 lat temu

No coś pysznego 🙂

Malwina
Malwina
2 lat temu

Obiad w 15 minut? Wybawienie <3 Dzięki za ten przepis!!

Malwina
Malwina
2 lat temu

Pyszne wyszły te krokiety. Polecam dodać nieco suszonych grzybów, to będą jeszcze lepsze :))

Krokiety

Szukasz pomysłu na tani, szybki i bardzo smaczny obiad? Przychodzę Ci z pomocą! Nie ma nic lepszego niż domowe krokiety. Bardzo lubię krokiety z mięsem czy krokiety z kapustą i grzybami. Są to idealne dodatki do barszczu! Jednak tym razem przygotowałam moje ulubione krokiety z pieczarkami, cebulą, czosnkiem i żółtym serem. Jak je zrobić? Przede wszystkim ważne są naleśniki na krokiety. Przygotowania ciasta naleśnikowego zajmuje tylko chwilę czasu. Potrzebna jest przede wszystkim dobra patelnia do naleśników z nieprzywieralną powierzchnią. Dzięki niej usmażysz idealne naleśniki, które zamienisz w krokiety.

Krokiety z pieczarkami i serem

Domowe krokiety z pieczarkami i serem to smaczne, tanie i bardzo proste do zrobienia. W jedyne 20 minut możesz wyczarować świetny obiad. Krokiety z serem i pieczarkami fajnie smakują w dniu smażenia, jak i odgrzane na drugi dzień w mikrofalówce. Ja najczęściej gotowe krokiety przechowuję w szczelnym pojemniku w lodówce. Dzięki temu nie robią twarde, suche i zeschnięte. Mój przepis na krokiety z pieczarkami i serem nie powinien Ci sprawić jakichkolwiek trudności. Wychodzą za każdym razem bardzo smaczne i super się kroją na talerzu. Koniecznie je wypróbuj jeśli do tej pory jadłaś/eś jedynie krokiety z mięsem. To naprawdę super alternatywa.

Naleśniki na krokiety

Szukasz przepisu na naleśniki na krokiety? W tym wpisie znajdziesz sprawdzoną recepturę. Naleśniki te wychodzą elastyczne, miękkie i nie rozwalają się na patelni. Jeśli nigdy wcześniej ich nie robiłeś i nie wiesz jak zawijać krokiety to mam nadzieję, że zdjęcia krok po kroku Ci w tym pomocą. Na moim blogu znajdziesz sporo inspiracji na naleśniki na słodko i naleśniki na słono.

Krokiety – skąd pochodzą?

Krokiety to jedno z tych tradycyjnych dań, które towarzyszą nam od zawsze. Zajadaliśmy się nimi w dzieciństwie i nadal stawiamy je na naszych stołach. Jak to się jednak stało, że krokiety zyskały aż taką popularność? Wbrew pozorom, potrawa ta nie jest typowa dla kuchni polskiej. W różnych odsłonach krokiety znane są na całym świecie – od Japonii, przez Węgry, aż po Włochy. Choć ich nazwa wywodzi się od francuskiego słowa chrupać (croquer), to krokiety są wymysłem rzymskim. Prawdopodobnie to właśnie starożytni Rzymianie zaczęli obtaczać mięso i warzywa ciastem, które następnie zapiekali i podawali w postaci zbliżonej do znanych nam dziś krokietów.

Krokiety – przepis na tradycyjne danie w nowej odsłonie

Krokiety to danie, które zna każdy z nas. Występuje w wielu różnych wersjach – z mięsem, bez mięsa, z serem, z grzybami i z kapustą. Często podajemy je z aromatycznym barszczem czerwonym, który jeszcze podkreśla wyrazisty smak krokietów. Jeśli szukasz pomysłu na wprowadzenie tej potrawy do swojego kulinarnego repertuaru, możesz skorzystać z mojej propozycji na krokiety z pieczarkami. Dzięki mojemu przepisowi dowiesz się, jak zawijać krokiety i serwować je w nieoczywistej odsłonie.

Krokiety z pieczarkami dla początkujących

Trudno o danie, które cieszyłoby się w polskiej kuchni taką popularnością, jak właśnie krokiety. Przepis na tę potrawę może jednak onieśmielać. Ilość składników i kroków koniecznych do przyrządzenia krokietów rzeczywiście nie jest mała, a i samo danie wizualnie może wydawać się trudne do wykonania. Dlatego właśnie zadbałam o to, aby na mojej stronie znalazł się przepis, który dokładnie i przystępnie wytłumaczy, w jaki sposób zrobić pyszne krokiety. Co stoi za sekretem udanych naleśników na krokiety? Jak zawijać krokiety? Na te i inne pytania odpowiada moja receptura.

Naleśniki na krokiety – jak je zrobić?

Dobre naleśniki na krokiety to klucz do sukcesu. Aby je wykonać, potrzebujesz prostych składników, takich jak mąka pszenna, jajka, mleko woda gazowana i sól. Ciasto naleśnikowe tworzymy poprzez umiejętne połączenie wszystkich tych produktów, co dokładnie tłumaczę w przepisie powyżej. Całość podsmażamy następnie na patelni i zostawiamy na później, jako bazę do farszu. To wystarczy, by cieszyć się pysznymi, puszystymi i pięknie zarumienionymi krokietami.

Kiedy podać krokiety z pieczarkami?

Krokiety to potrawa, która wielu z nas kojarzy się z okresem świątecznym. Niektórzy nie wyobrażają sobie, by zabrakło jej np. na stole wigilijnym. Inni jednak uważają, że krokiety są daniem na tyle uniwersalnym, że można serwować je również bez okazji. Szczególnie jeśli przyrządzisz je w proponowanej przeze mnie wersji z pieczarkami. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych krokietów z mięsem, której przygotowanie zajmie Ci mniej niż pół godziny. Krokiety z pieczarkami są pyszne, bogate w składniki i sycące. Dzięki temu idealnie nadają się nie tylko na wyjątkowe okazje, ale również na pożywny obiad dla całej rodziny.

RozwińZwiń