Pad thai

4.9/5 (166 ocen)
Pad thai to przepyszne, bardzo popularne danie azjatyckie. Serwowany jest praktycznie w ka┼╝dej tajskiej restauracji. Bardzo cz─Östo go zamawiam, cho─ç najlepszy do tej pory jad┼éam w Bangkoku! ┼Ülina leci na samo wspomnienie! Smak jedzonego tam pad thaia to jedno, ale do tego dochodz─ů te┼╝ inne bod┼║ce wp┼éywaj─ůce na og├│┼é: widoki, tajski klimat, inna kultura... No ch─Ötnie bym tam wr├│ci┼éa!
Pad thai przepis

W domowych warunkach r├│wnie┼╝ mo┼╝na stworzy─ç bardzo aromatycznego pad thaia. Wystarczy wej┼Ť─ç do wi─Ökszego marketu np. Auchan czy Carrefour i tam na dziale kuchni azjatyckiej znajdziesz wszystkie potrzebne sk┼éadniki (a jak nie to zawsze mo┼╝na zam├│wi─ç przez internet). W kilka chwil mo┼╝na wyczarowa─ç niezwykle smaczne danie, kt├│re jest wyraziste, syc─ůce i bardzo aromatyczne.

Pad thai z tofu

Pad thai z tofu robi si─Ö naprawd─Ö ekspresowo- ja u┼╝ywam zwykle naturalne tofu (lub w─Ödzone). Oczywi┼Ťcie mo┼╝esz je zast─ůpi─ç kurczakiem lub krewetkami. Je┼Ťli chodzi o ostro┼Ť─ç, to m├│j pad thai zawiera w sobie tylko jedn─ů ma┼é─ů, ┼Ťwie┼╝─ů papryczk─Ö chili. Je┼╝eli jednak lubisz naprawd─Ö ┼éagodne smaki, to dodaj np. po┼é├│wk─Ö papryczki czy nawet 1/3 sztuki.

A i jeszcze taka ma┼éa podpowied┼║ – mo┼╝e boisz si─Ö, ┼╝e wyjdzie Ci to danie zbyt ostre, to po prostu nie dodawaj chili do sosu, tylko nasyp nieco ju┼╝ na talerz obok przygotowanego, gor─ůcego pad thaia i dosypuj stopniowo.

Przepis na: Pad thai

Składniki:

Sos pad thai:

  • 3 ┼éy┼╝ki sosu rybnego
  • 2 ┼éy┼╝ki sosu sojowego
  • 2 ┼éy┼╝ki soku z limonki
  • 2 ┼éy┼╝ki pasty z tamaryndowca
  • 1 ┼éy┼╝eczka suszonego, kruszonego chili (lub ┼Ťwie┼╝a papryczka chili)
  • 1 ┼éy┼╝ka mas┼éa orzechowego
  • opcjonalnie 1 ┼éy┼╝ka octu ry┼╝owego
  • 1 ┼éy┼╝ka cukru br─ůzowego

Makaron:

  • 100 g makaronu ry┼╝owego (wst─ů┼╝ki 5-10 mm)
  • 2 ┼éy┼╝ki oleju ro┼Ťlinnego (np. kokosowego)
  • opcjonalnie 1 szalotka
  • 2 z─ůbki czosnku
  • 3 cm imbiru (korze┼ä)
  • opcjonalnie kilka li┼Ťci kaffiru
  • 100 g tofu
  • 2 jajka
  • 330 g kie┼ék├│w fasoli mung (w zalewie)
  • opcjonalnie 1 dymka (lub szczypiorek)

Dodatkowo:

  • 1 ┼éy┼╝ka orzeszk├│w ziemnych
  • limonka
  • chili np. suszone, kruszone
  • ┼Ťwie┼╝a kolendra
Wy┼Ťlij emailem

Pad thai - przepis krok po kroku


Krok 1

sos pad thai

Sos pad thai

Zaczynamy od przygotowania sosu.

W miseczce mieszamy sos rybny (3 ┼éy┼╝ki), sos sojowy (2 ┼éy┼╝ki), sok z limonki (2 ┼éy┼╝ki), past─Ö z tamaryndowca (2 ┼éy┼╝ki), chili (drobno posiekana ma┼éa papryczka lub kruszone, suszone chili oko┼éo 1 p┼éaskiej ┼éy┼╝eczki), mas┼éo orzechowe (1 ┼éy┼╝ka), opcjonalnie ocet ry┼╝owy (1 ┼éy┼╝ka), a tak┼╝e cukier br─ůzowy (1 ┼éy┼╝ka).


Krok 2

tofu do pad thai

Makaron ryżowy (100 g) gotujemy według wskazań producenta.

Tofu (100 g) kroimy w kostk─Ö. Je┼Ťli chcecie, to mo┼╝ecie zamiast tofu u┼╝y─ç kurczaka lub krewetki.


Krok 3

sma┼╝enie tofu

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Sma┼╝ymy drobno posiekan─ů szalotk─Ö wraz z przeci┼Ťni─Ötym przez prask─Ö czosnkiem (2 z─ůbki) i startym na tarce imbirem (korze┼ä, oko┼éo 3 cm). Po chwili dodajemy tofu. Ca┼éo┼Ť─ç sma┼╝ymy na ┼Ťrednim lub du┼╝ym ogniu – super si─Ö sprawdzi patelnia do woka.


Krok 4

tofu sma┼╝one do pad thai

Ja zwykle dodaj─Ö kilka suszonych li┼Ťci kaffiru, ale je┼Ťli chcecie, to mo┼╝ecie pomin─ů─ç.


Krok 5

Przygotowanie Pad Thai

Dodajemy dwa rozbe┼étane wcze┼Ťniej jajka na patelni─Ö. Ca┼éy czas mieszamy, sma┼╝─ůc na du┼╝ym ogniu (a┼╝ si─Ö jajka zetn─ů).


Krok 6

pad thai co to

Dodajemy kiełki fasoli mung (ja użyłam ze słoika, w zalewie, około 330 g). Lekko mieszamy.


Krok 7

pad thai wegetarianski

Na samym ko┼äcu dodajemy odcedzony makaron ry┼╝owy i sos. Lekko mieszamy. W tym momencie mo┼╝na doda─ç odrobin─Ö posiekanej dymki (cho─ç mi bardziej smakuje z posiekan─ů ┼Ťwie┼╝─ů kolendr─ů). Zdejmujemy z palnika.

Pad thaia przek┼éadamy od razu na wi─Öksze talerze. Z tego przepisu wychodz─ů dwie do┼Ť─ç spore porcje.

Na większym talerzu zwykle podaje się z boku podprażone na suchej patelni orzeszki ziemne, ćwiartkę limonki, a także suszone, kruszone płatki chili.

Smacznego!

Je┼Ťli szukasz podobnych, azjatyckich przepis├│w to koniecznie wypr├│buj moj─ů ulubion─ů zup─Ö tajsk─ů, kurczaka satay z sosem orzechowym┬áczy kurczaka po tajsku.


Pad thai przepis

Pad thai z tofu

Pad thai przepis

Pad thai z tofu

┼Ürednia ocena 4.9 / 5. Ilo┼Ť─ç g┼éos├│w: 166

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Angelika
Angelika
1 rok temu

Padthai z tego przepisu wychodzi na prawd─Ö rewelacyjny! ­čÖé Mog─Ö zdradzi─ç tajemnice jak przygotowa─ç makaron aby nie wyszed┼é rozgotowany. Mi zawsze taki wychodzi┼é mimo, ┼╝e robi┼éam wszystko wed┼éug wskaz├│wek na opakowaniu. Makaron nale┼╝y przez godzin─Ö moczy─ç w wodzie. Przed podaniem wstawiam garnek z makaronem na kuchenk─Ö i lekko podgrzewam wod─Ö. Po jaki┼Ť 2-3 minutach makaron jest idealny. Zawsze go pr├│buj─Ö aby si─Ö na pewno nie rozm├│k┼é ­čÖé

Monika
Monika
2 miesi─Öcy temu
Reply to  Angelika

Wystarczy zala─ç makaron zagotowana w czajniku woda i zostawi─ç na par─Ö minut. Nie trzeba moczy─ç, bawi─ç si─Ö, gotowa─ç. Od razu na patelni─Ö i tyle. Danie gotowe.

Pad Thai przepis

Przepis na Pad Thai jest prosty i naprawd─Ö pyszny! Ja przygotowa┼éam wersj─Ö wegetaria┼äsk─ů, ale mo┼╝esz ewentualnie doda─ç jeszcze kurczaka lub krewetki i dopasowa─ç danie do w┼éasnego gustu. Najlepiej wszystkie sk┼éadniki przygotowa─ç i pokroi─ç sobie wcze┼Ťniej, poniewa┼╝ samo sma┼╝enie Pad Thaia trwa dos┼éownie kilka minut. Najwa┼╝niejsze to ┼╝eby nie przegotowa─ç makaronu, poniewa┼╝ wtedy powstanie nam kleista papka. Najlepiej stosowa─ç si─Ö do zalece┼ä producenta lub po prostu moczy─ç makaron ry┼╝owy w zimnej wodzie przez oko┼éo 30 minut, ods─ůczy─ç z wody i doda─ç na patelni─Ö. Nast─Öpnie przez te kilka minut sma┼╝y─ç.

Pad Thai z warzywami

Cz┼éowiek, kt├│ry wynalaz┼é Pad Thai z warzywami to Plaek Phibunsongkhram, znany bardziej jako Phibun i odegra┼é ogromn─ů rol─Ö w historii Tajlandii. W wojskowym zamachu stanu w 1932 roku pozbawi┼é monarchi─Ö tajsk─ů w┼éadzy. Nast─Öpnie zosta┼é oficerem wojskowym, kt├│ry pokona┼é rebeli─Ö rojalist├│w i zosta┼é ministrem obrony Tajlandii. Postanowi┼é wymy┼Ťli─ç danie narodowe, kt├│re zjednoczy nar├│d i b─Ödzie symbolizowa─ç mi┼éo┼Ť─ç ludzi do swojego kraju.

Chocia┼╝ istnieje wiele historii, jak Pad Thai m├│g┼é powsta─ç, ale wsp├│lnym mianownikiem jest Phibun. To w┼éa┼Ťnie on przyczyni┼é si─Ö do promocji Pad Thai z warzywami w czasach kiedy Tajlandia boryka┼éa si─Ö z licznymi powodziami, chorobami i brakiem po┼╝ywnego ry┼╝u. Pad Thai przygotowywany by┼é na podstawie makaronu i innych ┼éatwo dost─Öpnych lokalnie produkt├│w. Dodatkowo by┼é to bardzo warto┼Ťciowy od┼╝ywczo posi┼éek, a dzi─Öki sma┼╝eniu na mocno rozgrzanej patelni, zmniejsza┼éo si─Ö ryzyko zatru─ç pokarmowych.

Pad Thai z tofu

Ostatnimi czasami chodzi┼é za mn─ů Pad Thai z tofu i warzywami. Przypomnia┼éam sobie jaki by┼é pyszny ten jedzony w zat┼éoczonych uliczkach Bangkoku i postanowi┼éam odtworzy─ç ten przepis. My┼Ťl─Ö, ┼╝e eksperyment mo┼╝na uzna─ç za udany ­čÖé Og├│lnie tofu jest nieod┼é─ůcznym elementem tego dania i trudno si─Ö dziwi─ç. Jest to bardzo popularny produkt w krajach dalekiego wschodu – g┼é├│wnie Chinach (sk─ůd pochodzi), Japonii i Tajlandii. Posiada szereg prozdrowotnych w┼éa┼Ťciwo┼Ťci i jest bardzo ciekawym sk┼éadnikiem potraw. Doceniaj─ů go r├│wnie┼╝ osoby, kt├│re stosuj─ů diet─Ö bezmi─Ösn─ů. Mi─Ödzy innymi dla nich ten przepis na Pad Thai z tofu b─Ödzie idealnym pomys┼éem na obiad lub kolacj─Ö.

Pad Thai co to?

Pad Thai to jedno z najpopularniejszych da┼ä typu Street Food kuchni Tajskiej. W┼éa┼Ťciwie o ka┼╝dej porze dnia i nocy znajdziemy na ulicach kucharzy, kt├│ry przygotowuj─ů na bie┼╝─ůco w woku to pyszne danie. Ta potrawa charakteryzuje si─Ö wyrazistym s┼éodko-kwa┼Ťnym smakiem, z orzechow─ů nut─ů. Przepisy na Pad Thai s─ů r├│┼╝ne, ale prawie zawsze podstaw─ů s─ů warzywa, makaron ry┼╝owy posypany pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i kawa┼éek limonki podawany obok. W Tajlandii oryginalna wersja opiera si─Ö o krewetki lub wieprzowin─Ö, tofu, mi─ů┼╝sz tamaryndowca, chili, jajka, sos rybny, czosnek i cukier palmowy. W wersji zagranicznej cz─Östo mo┼╝emy zobaczy─ç zamian─Ö krewetek lub wieprzowiny na kurczaka.

RozwińZwiń