Dania jarskieDania z warzywamiKuchnia azjatyckaKuchnia tajskaKuchnie świataMakaronyMakarony bezmięsneMakarony z sosemMakarony z warzywamiObiadyRyżowy

Pad thai

Pad thai to przepyszne, bardzo popularne danie azjatyckie. Serwowany jest praktycznie w każdej tajskiej restauracji. Bardzo często go zamawiam, choć najlepszy do tej pory jadłam w Bangkoku! Ślina leci na samo wspomnienie! Smak jedzonego tam pad thaia to jedno, ale do tego dochodzą też inne bodźce wpływające na ogół: widoki, tajski klimat, inna kultura… No chętnie bym tam wróciła!

Pad thai przepis

W domowych warunkach również można stworzyć bardzo aromatycznego pad thaia. Wystarczy wejść do większego marketu np. Auchan czy Carrefour i tam na dziale kuchni azjatyckiej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki (a jak nie to zawsze można zamówić przez internet). W kilka chwil można wyczarować niezwykle smaczne danie, które jest wyraziste, sycące i bardzo aromatyczne.

Pad thai z tofu

Pad thai z tofu robi się naprawdę ekspresowo- ja używam zwykle naturalne tofu (lub wędzone). Oczywiście możesz je zastąpić kurczakiem lub krewetkami. Jeśli chodzi o ostrość, to mój pad thai zawiera w sobie tylko jedną małą, świeżą papryczkę chili. Jeżeli jednak lubisz naprawdę łagodne smaki, to dodaj np. połówkę papryczki czy nawet 1/3 sztuki.

A i jeszcze taka mała podpowiedź – może boisz się, że wyjdzie Ci to danie zbyt ostre, to po prostu nie dodawaj chili do sosu, tylko nasyp nieco już na talerz obok przygotowanego, gorącego pad thaia i dosypuj stopniowo.

Przepis na: Pad thai

Składniki:

Sos pad thai:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka suszonego, kruszonego chili (lub świeża papryczka chili)
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • opcjonalnie 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru brązowego

Makaron:

  • 100 g makaronu ryżowego (wstążki 5-10 mm)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego)
  • opcjonalnie 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm imbiru (korzeń)
  • opcjonalnie kilka liści kaffiru
  • 100 g tofu
  • 2 jajka
  • 330 g kiełków fasoli mung (w zalewie)
  • opcjonalnie 1 dymka (lub szczypiorek)

Dodatkowo:

  • 1 łyżka orzeszków ziemnych
  • limonka
  • chili np. suszone, kruszone
  • świeża kolendra

Pad thai – przepis krok po kroku:

sos pad thai
Krok 1 

Sos pad thai

Zaczynamy od przygotowania sosu.

W miseczce mieszamy sos rybny (3 łyżki), sos sojowy (2 łyżki), sok z limonki (2 łyżki), pastę z tamaryndowca (2 łyżki), chili (drobno posiekana mała papryczka lub kruszone, suszone chili około 1 płaskiej łyżeczki), masło orzechowe (1 łyżka), opcjonalnie ocet ryżowy (1 łyżka), a także cukier brązowy (1 łyżka).


tofu do pad thai
Krok 2 

Makaron ryżowy (100 g) gotujemy według wskazań producenta.

Tofu (100 g) kroimy w kostkę. Jeśli chcecie, to możecie zamiast tofu użyć kurczaka lub krewetki.


smażenie tofu
Krok 3 

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Smażymy drobno posiekaną szalotkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i startym na tarce imbirem (korzeń, około 3 cm). Po chwili dodajemy tofu. Całość smażymy na średnim lub dużym ogniu – super się sprawdzi patelnia do woka.


tofu smażone do pad thai
Krok 4 

Ja zwykle dodaję kilka suszonych liści kaffiru, ale jeśli chcecie, to możecie pominąć.


Przygotowanie Pad Thai
Krok 5

Dodajemy dwa rozbełtane wcześniej jajka na patelnię. Cały czas mieszamy, smażąc na dużym ogniu (aż się jajka zetną).


pad thai co to
Krok 6 

Dodajemy kiełki fasoli mung (ja użyłam ze słoika, w zalewie, około 330 g). Lekko mieszamy.


pad thai wegetarianski
Krok 7 

Na samym końcu dodajemy odcedzony makaron ryżowy i sos. Lekko mieszamy. W tym momencie można dodać odrobinę posiekanej dymki (choć mi bardziej smakuje z posiekaną świeżą kolendrą). Zdejmujemy z palnika.

Pad thaia przekładamy od razu na większe talerze. Z tego przepisu wychodzą dwie dość spore porcje.

Na większym talerzu zwykle podaje się z boku podprażone na suchej patelni orzeszki ziemne, ćwiartkę limonki, a także suszone, kruszone płatki chili.

Smacznego!

Jeśli szukasz podobnych, azjatyckich przepisów to koniecznie wypróbuj moją ulubioną zupę tajską, kurczaka satay z sosem orzechowym czy kurczaka po tajsku.


Pad thai przepis

Pad thai z tofu

Pad thai przepis

Pad thai z tofu

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 101

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Pad Thai przepis

Przepis na Pad Thai jest prosty i naprawdę pyszny! Ja przygotowałam wersję wegetariańską, ale możesz ewentualnie dodać jeszcze kurczaka lub krewetki i dopasować danie do własnego gustu. Najlepiej wszystkie składniki przygotować i pokroić sobie wcześniej, ponieważ samo smażenie Pad Thaia trwa dosłownie kilka minut. Najważniejsze to żeby nie przegotować makaronu, ponieważ wtedy powstanie nam kleista papka. Najlepiej stosować się do zaleceń producenta lub po prostu moczyć makaron ryżowy w zimnej wodzie przez około 30 minut, odsączyć z wody i dodać na patelnię. Następnie przez te kilka minut smażyć.

Pad Thai z warzywami

Człowiek, który wynalazł Pad Thai z warzywami to Plaek Phibunsongkhram, znany bardziej jako Phibun i odegrał ogromną rolę w historii Tajlandii. W wojskowym zamachu stanu w 1932 roku pozbawił monarchię tajską władzy. Następnie został oficerem wojskowym, który pokonał rebelię rojalistów i został ministrem obrony Tajlandii. Postanowił wymyślić danie narodowe, które zjednoczy naród i będzie symbolizować miłość ludzi do swojego kraju.

Chociaż istnieje wiele historii, jak Pad Thai mógł powstać, ale wspólnym mianownikiem jest Phibun. To właśnie on przyczynił się do promocji Pad Thai z warzywami w czasach kiedy Tajlandia borykała się z licznymi powodziami, chorobami i brakiem pożywnego ryżu. Pad Thai przygotowywany był na podstawie makaronu i innych łatwo dostępnych lokalnie produktów. Dodatkowo był to bardzo wartościowy odżywczo posiłek, a dzięki smażeniu na mocno rozgrzanej patelni, zmniejszało się ryzyko zatruć pokarmowych.

Pad Thai z tofu

Ostatnimi czasami chodził za mną Pad Thai z tofu i warzywami. Przypomniałam sobie jaki był pyszny ten jedzony w zatłoczonych uliczkach Bangkoku i postanowiłam odtworzyć ten przepis. Myślę, że eksperyment można uznać za udany 🙂 Ogólnie tofu jest nieodłącznym elementem tego dania i trudno się dziwić. Jest to bardzo popularny produkt w krajach dalekiego wschodu – głównie Chinach (skąd pochodzi), Japonii i Tajlandii. Posiada szereg prozdrowotnych właściwości i jest bardzo ciekawym składnikiem potraw. Doceniają go również osoby, które stosują dietę bezmięsną. Między innymi dla nich ten przepis na Pad Thai z tofu będzie idealnym pomysłem na obiad lub kolację.

Pad Thai co to?

Pad Thai to jedno z najpopularniejszych dań typu Street Food kuchni Tajskiej. Właściwie o każdej porze dnia i nocy znajdziemy na ulicach kucharzy, który przygotowują na bieżąco w woku to pyszne danie. Ta potrawa charakteryzuje się wyrazistym słodko-kwaśnym smakiem, z orzechową nutą. Przepisy na Pad Thai są różne, ale prawie zawsze podstawą są warzywa, makaron ryżowy posypany pokruszonymi orzeszkami ziemnymi i kawałek limonki podawany obok. W Tajlandii oryginalna wersja opiera się o krewetki lub wieprzowinę, tofu, miąższ tamaryndowca, chili, jajka, sos rybny, czosnek i cukier palmowy. W wersji zagranicznej często możemy zobaczyć zamianę krewetek lub wieprzowiny na kurczaka.

Back to top button