
Pad thai to przepyszne, bardzo popularne danie azjatyckie. Serwowany jest praktycznie w każdej tajskiej restauracji. Bardzo często go zamawiam, choć najlepszy do tej pory jadłam w Bangkoku! Ślina leci na samo wspomnienie! Smak jedzonego tam pad thaia to jedno, ale do tego dochodzą też inne bodźce wpływające na ogół: widoki, tajski klimat, inna kultura… No chętnie bym tam wróciła!
Pad thai przepis
W domowych warunkach również można stworzyć bardzo aromatycznego pad thaia. Wystarczy wejść do większego marketu np. Auchan czy Carrefour i tam na dziale kuchni azjatyckiej znajdziesz wszystkie potrzebne składniki (a jak nie to zawsze można zamówić przez internet). W kilka chwil można wyczarować niezwykle smaczne danie, które jest wyraziste, sycące i bardzo aromatyczne.
Pad thai z tofu
Pad thai z tofu robi się naprawdę ekspresowo- ja używam zwykle naturalne tofu (lub wędzone). Oczywiście możesz je zastąpić kurczakiem lub krewetkami. Jeśli chodzi o ostrość, to mój pad thai zawiera w sobie tylko jedną małą, świeżą papryczkę chili. Jeżeli jednak lubisz naprawdę łagodne smaki, to dodaj np. połówkę papryczki czy nawet 1/3 sztuki.
A i jeszcze taka mała podpowiedź – może boisz się, że wyjdzie Ci to danie zbyt ostre, to po prostu nie dodawaj chili do sosu, tylko nasyp nieco już na talerz obok przygotowanego, gorącego pad thaia i dosypuj stopniowo.
Przepis na: Pad thai
Składniki:
Sos pad thai:
- 3 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca
- 1 łyżeczka suszonego, kruszonego chili (lub świeża papryczka chili)
- 1 łyżka masła orzechowego
- opcjonalnie 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka cukru brązowego
Makaron:
- 100 g makaronu ryżowego (wstążki 5-10 mm)
- 2 łyżki oleju roślinnego (np. kokosowego)
- opcjonalnie 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm imbiru (korzeń)
- opcjonalnie kilka liści kaffiru
- 100 g tofu
- 2 jajka
- 330 g kiełków fasoli mung (w zalewie)
- opcjonalnie 1 dymka (lub szczypiorek)
Dodatkowo:
- 1 łyżka orzeszków ziemnych
- limonka
- chili np. suszone, kruszone
- świeża kolendra
Pad thai – przepis krok po kroku:
Sos pad thai
Zaczynamy od przygotowania sosu.
W miseczce mieszamy sos rybny (3 łyżki), sos sojowy (2 łyżki), sok z limonki (2 łyżki), pastę z tamaryndowca (2 łyżki), chili (drobno posiekana mała papryczka lub kruszone, suszone chili około 1 płaskiej łyżeczki), masło orzechowe (1 łyżka), opcjonalnie ocet ryżowy (1 łyżka), a także cukier brązowy (1 łyżka).
Makaron ryżowy (100 g) gotujemy według wskazań producenta.
Tofu (100 g) kroimy w kostkę. Jeśli chcecie, to możecie zamiast tofu użyć kurczaka lub krewetki.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Smażymy drobno posiekaną szalotkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki) i startym na tarce imbirem (korzeń, około 3 cm). Po chwili dodajemy tofu. Całość smażymy na średnim lub dużym ogniu – super się sprawdzi patelnia do woka.
Ja zwykle dodaję kilka suszonych liści kaffiru, ale jeśli chcecie, to możecie pominąć.
Dodajemy dwa rozbełtane wcześniej jajka na patelnię. Cały czas mieszamy, smażąc na dużym ogniu (aż się jajka zetną).
Dodajemy kiełki fasoli mung (ja użyłam ze słoika, w zalewie, około 330 g). Lekko mieszamy.
Na samym końcu dodajemy odcedzony makaron ryżowy i sos. Lekko mieszamy. W tym momencie można dodać odrobinę posiekanej dymki (choć mi bardziej smakuje z posiekaną świeżą kolendrą). Zdejmujemy z palnika.
Pad thaia przekładamy od razu na większe talerze. Z tego przepisu wychodzą dwie dość spore porcje.
Na większym talerzu zwykle podaje się z boku podprażone na suchej patelni orzeszki ziemne, ćwiartkę limonki, a także suszone, kruszone płatki chili.
Smacznego!
Jeśli szukasz podobnych, azjatyckich przepisów to koniecznie wypróbuj moją ulubioną zupę tajską, kurczaka satay z sosem orzechowym czy kurczaka po tajsku.