
Szybki makaron chow mein z kurczakiem oraz mieszanką warzyw do woka to pomysł na bardzo aromatyczny i smaczny obiad. Mogłabym taki jeść codziennie!
Chow mein makaron
To danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Pachnie i smakuje najlepiej gdy użyjemy świeżego imbiru, kolendry i czosnku. Ich suszone zamienniki nie są tak aromatyczne, jednak z braku laku można je nimi zastąpić. Makaron chow mein można kupić w wielu większych sklepach, w dziale (kuchnie świata – azjatycka). Ja najczęściej go kupuję w marketach typu Auchan lub Carrefour (znajdziesz w nich także warzywa do woka w słoiku, sos sojowy, rybny).
Jak dla mnie makaron chow mein najlepiej smakuje zaraz po zdjęciu go z patelni. Zwykle wtedy wierzch dekoruję jeszcze posiekaną świeżą kolendrą i szczyptą sezamu. To jest przepyszne! Konieczne wypróbuj.
Z tego przepisu wychodzi porcja dla dwóch, max trzech osób.
Przepis na: Makaron chow mein z kurczakiem
Składniki:
- 150 g makaronu chow mein
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- szczypta papryki słodkiej
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 ząbki czosnku
- odrobina oleju
- 3 cm imbiru (korzeń)
- 300 g mieszanki warzyw do woka
- 1 łyżka świeżej kolendry
- opcjonalnie łyżeczka sezamu
Makaron chow mein – przepis krok po kroku:
Makaron (150 g) gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta. Następnie go odcedzamy, płuczemy pod zimną wodą i ponownie odcedzamy.
Piersi z kurczaka (300 g) kroimy w małą kostkę i posypujemy szczyptą papryki słodkiej.
W miseczce mieszamy sos sojowy (6 łyżek), sos rybny (2 łyżki, można zastąpić np. ostrygowym), masło orzechowe (1 łyżka), sok z wyciśniętej limonki (1 łyżka), a także przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Mieszamy wszystkie te składniki. Odkładamy na chwilę na bok.
Na patelni, na małej ilości oleju podsmażamy kurczaka wraz z startym na drobnych oczkach świeżym imbirem (około 3-4 cm kawałek korzenia).
Gdy kurczak będzie wysmażony, wtedy dodajemy odciśnięte z zalewy warzywa do woka. Smażymy i mieszamy przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy makaron chow mein, mieszamy.
Wlewamy nasz sos z miseczki. Posypujemy jeszcze posiekaną kolendrą (1 łyżka) i opcjonalnie szczyptą sezamu. Smażymy przez minutkę. Gotowe!.