Odrywany chlebek czosnkowy

4.5/5 (310 ocen)
Odrywany chlebek czosnkowy

Jeśli spodziewam się gości i chcę ich poczęstować czymś oryginalnym, na ciepło to przygotowuję odrywane chlebki. Za każdym jest on nieco inny! Tym razem postawiłam na drożdżowy odrywany chlebek czosnkowy. Jest przeeepyszny sam w sobie, jak również stanowi genialny dodatek do każdej sałatki, czy szaszłyków, karkówki, kiełbasek z grilla.

Przepis na odrywany chlebek

Polecam upiec go w keksówce, wtedy chlebek elegancko się odrywa, a ser się genialnie ciągnie. Jak pierwszy raz go upiekłam, to nie zdążyłam zrobić fotek na bloga, bo został od razu zjedzony. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Odrywany chlebek czosnkowy

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 70 g miękkiego masła
  • 100 ml letniej wody
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Nadzienie:

  • masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 2 większe ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki startej mozzarelli
Wyślij emailem

Jak zrobić odrywany chlebek czosnkowy?


Krok 1

rozczyn

Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mąkę oraz 50 ml ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.


Krok 2

ciasto na odrywany chlebek

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, miękkie masło, wodę, posiekaną pietruszkę, żółtka, sól oraz pieprz. Zagniatamy gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbytnio mąką, bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.


Krok 3

ciasto na odrywany chlebek

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat.


Krok 4

jak zrobić odrywany chlebek

Wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy startą mozzarellą.


Krok 5

przepis na odrywany chlebek czosnkowy

Nożem kroimy większe prostokąty (o szerokości Waszej użytej keksówki) i zwijamy je w pół.


Krok 6

przepis na odrywany chlebek czosnkowy

Do wysmarowanej keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) kilka zwiniętych prostokątów (ich łączeniem do góry). Piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni.


odrywany chlebek

odrywany chlebek przepis

odrywany chlebek drożdżowy

czosnkowy odrywany chlebek

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 310

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Milena
Milena
1 miesiąc temu

Pycha!!!

1000016219
Ola
Ola
1 miesiąc temu

Super przepis, który zawsze wychodzi pycha

IMG_8845
Renata
Renata
1 rok temu

Na jaką długość i szerokość rozwałkować ciasto?

Becia
Becia
1 rok temu

Jaką mąkę używacie ?

Monika
Monika
1 rok temu

Wspaniały,polecam do różnych sałatek

IMG_20221204_110952969.jpg
Natka
Natka
1 miesiąc temu
Reply to  Monika

Witam, Można użyć suchych drożdży?

Anna
Anna
1 rok temu

Mi ciasto praktyczne trochę wyrosło,a masło czosnkowe się stopiło, chyba było go za dużo w przepisie bo chlebek pływał na dnie

paula12
paula12
1 rok temu

Chlebek jest przepyszny! 🤤 Robiłam go już kilka razy, przepis idealny. Polecam! ❤️

Martyna
Martyna
1 rok temu

Jakie wymiary keksówki?

Agnieszka Grzelaz
Agnieszka Grzelaz
3 lat temu

ten chlebek to poezja. przepyszny <3 mistrzostwo świata <3

Ewa
Ewa
4 lat temu

Ooo matusiu!!! Niebo w gębie !!!

Odrywany chlebek

Jeżeli tylko spodziewasz się gości i chcsz ich poczęstować czymś oryginalnym, na ciepło to polecam przygotować odrywane chlebki. Ja za każdym razem staram się go zaserwować w innym wydaniu! Tym razem postawiłam na drożdżowy odrywany chlebek czosnkowy. Jest przeeepyszny sam w sobie, jak również stanowi genialny dodatek do każdej sałatki, czy szaszłyków, karkówki, kiełbasek z grilla.

Przepis na odrywany chlebek

Polecam upiec go w keksówce, wtedy chlebek elegancko się odrywa, a ser się genialnie ciągnie. Jak pierwszy raz go upiekłam, to nie zdążyłam zrobić fotek na bloga, bo został od razu zjedzony. Koniecznie wypróbujcie!

Odrywany chlebek czosnkowy

Jeżeli chodzi o jego nadzienie to polecam wysmarować ciasto drożdżowe domowym masełkiem czosnkowym wraz z posiekaną pietruszką. W moim odczuciu takie połączenie smakuje najlepiej! Oczywiście możecie równie dobrze użyć pesto bazyliowe, które będzie równie aromatyczne. Obowiązkowy jest też starty ser. Ja korzystam z mozzarelli lub sera cheddar.

RozwińZwiń