Przekąski

Odrywany chlebek czosnkowy

Jeśli spodziewam się gości i chcę ich poczęstować czymś oryginalnym, na ciepło to przygotowuję odrywane chlebki. Za każdym jest on nieco inny! Tym razem postawiłam na drożdżowy odrywany chlebek czosnkowy. Jest przeeepyszny sam w sobie, jak również stanowi genialny dodatek do każdej sałatki, czy szaszłyków, karkówki, kiełbasek z grilla.

Przepis na odrywany chlebek

Polecam upiec go w keksówce, wtedy chlebek elegancko się odrywa, a ser się genialnie ciągnie. Jak pierwszy raz go upiekłam, to nie zdążyłam zrobić fotek na bloga, bo został od razu zjedzony. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Odrywany chlebek czosnkowy

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 70 g miękkiego masła
  • 100 ml letniej wody
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Nadzienie:

  • masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 2 większe ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki startej mozzarelli

Jak zrobić odrywany chlebek czosnkowy?

rozczyn
Krok 1 

Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mąkę oraz 50 ml ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.


ciasto na odrywany chlebek
Krok 2 

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, miękkie masło, wodę, posiekaną pietruszkę, żółtka, szczyptę soli oraz pieprzu. Zagniatamy gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbytnio mąką, bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.


ciasto na odrywany chlebek
Krok 3 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat.


jak zrobić odrywany chlebek
Krok 4

Wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy startą mozzarellą.


przepis na odrywany chlebek czosnkowy
Krok 5

Nożem kroimy większe prostokąty i zwijamy je w pół.


przepis na odrywany chlebek czosnkowy
Krok 6

Do wysmarowanej keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) kilka zwiniętych prostokątów (ich łączeniem do góry). Piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni.


odrywany chlebek

odrywany chlebek przepis

odrywany chlebek drożdżowy

czosnkowy odrywany chlebek

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Odrywany chlebek

Jeżeli tylko spodziewasz się gości i chcsz ich poczęstować czymś oryginalnym, na ciepło to polecam przygotować odrywane chlebki. Ja za każdym razem staram się go zaserwować w innym wydaniu! Tym razem postawiłam na drożdżowy odrywany chlebek czosnkowy. Jest przeeepyszny sam w sobie, jak również stanowi genialny dodatek do każdej sałatki, czy szaszłyków, karkówki, kiełbasek z grilla.

Przepis na odrywany chlebek

Polecam upiec go w keksówce, wtedy chlebek elegancko się odrywa, a ser się genialnie ciągnie. Jak pierwszy raz go upiekłam, to nie zdążyłam zrobić fotek na bloga, bo został od razu zjedzony. Koniecznie wypróbujcie!

Odrywany chlebek czosnkowy

Jeżeli chodzi o jego nadzienie to polecam wysmarować ciasto drożdżowe domowym masełkiem czosnkowym wraz z posiekaną pietruszką. W moim odczuciu takie połączenie smakuje najlepiej! Oczywiście możecie równie dobrze użyć pesto bazyliowe, które będzie równie aromatyczne. Obowiązkowy jest też starty ser. Ja korzystam z mozzarelli lub sera cheddar.

Close