Jeśli spodziewam się gości i chcę ich poczęstować czymś oryginalnym, na ciepło to przygotowuję odrywane chlebki. Za każdym jest on nieco inny! Tym razem postawiłam na drożdżowy odrywany chlebek czosnkowy. Jest przeeepyszny sam w sobie, jak również stanowi genialny dodatek do każdej sałatki, czy szaszłyków, karkówki, kiełbasek z grilla.
Przepis na odrywany chlebek
Polecam upiec go w keksówce, wtedy chlebek elegancko się odrywa, a ser się genialnie ciągnie. Jak pierwszy raz go upiekłam, to nie zdążyłam zrobić fotek na bloga, bo został od razu zjedzony. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Odrywany chlebek czosnkowy
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 50 ml letniego mleka
Ciasto:
- 350 g mąki
- 70 g miękkiego masła
- 100 ml letniej wody
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Nadzienie:
- masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 2 większe ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki startej mozzarelli
Zobacz również:
Jak zrobić odrywany chlebek czosnkowy?
Krok 1
Krok 2
W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe. Do miseczki dajemy miękkie masło (100 g), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) oraz posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka). Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki.
Krok 4
Krok 6
Komentarze
Czy mozna użyć suchych drożdży?
Jasne 🙂
Bardzo delikatny i miękki. Z rozpędu piekłam go na termoobiegu, około 30 minut. No i robiłam na więcej osób, więc wzięłam podwójną porcję wszystkiego. Układałam w tortownicy fi 26 cm. Wyszedł super chlebek. Goście zachwyceni.
Super, miło mi to czytać 🙂
Uwielbiamy ten chlebek 🤤
Ekstra wyszedł 😍 Bardzo się cieszę, że posmakował ❤️
Dzień dobry! Pytanie- jak zrobić nadzienie? Może głupie ale dopiero zaczynam przygodę z wypiekami 🙂
Dzień dobry, faktycznie mogło to być mylące, ponieważ podałam tylko składniki na nadzienie w liście składników 🙂 Doprecyzowałam przepis i w kroku 2 dopisałam przygotowanie masła czosnkowego 🙂 Udanych wypieków!
Dziękuję ślicznie! 🙂
proszę 🙂
Pycha!!!
pięknie wyszedł 🙂
Super przepis, który zawsze wychodzi pycha
Rewelka! 🙂
Na jaką długość i szerokość rozwałkować ciasto?
Ale to zależy od użytego naczynia do zapiekania. Ciasto drożdżowe jest plastyczne, nabiera objętości i puszystości w trakcie pieczenia więc wypełni daną keksówkę. Tak jak pisałam we wpisie najlepiej wycinać prostokąty o szerokości keksówki.
Jaką mąkę używacie ?
Ja najczęściej pszenną z Lubelli do ciast drożdżowych 🙂
Wspaniały,polecam do różnych sałatek
Witam, Można użyć suchych drożdży?
Superowy wyszedł ❤️ Zgadzam się, do wszystkich sałatek pasuje w moim odczuciu idealnie 🙂
Mi ciasto praktyczne trochę wyrosło,a masło czosnkowe się stopiło, chyba było go za dużo w przepisie bo chlebek pływał na dnie
Ten chlebek powinien ładnie sporo urosnąć w trakcie pieczenia i w sumie nigdy nie miałam przypadku żeby masło z tego chlebka wypłyneło…
Chlebek jest przepyszny! 🤤 Robiłam go już kilka razy, przepis idealny. Polecam! ❤️
Bardzo się w takim razie cieszę, że tak smakuje! ❤️
Jakie wymiary keksówki?
Około 26 x 10 🙂
ten chlebek to poezja. przepyszny <3 mistrzostwo świata <3
Ooo matusiu!!! Niebo w gębie !!!