Odrywany chlebek czosnkowy

4.5/5 (316 ocen)
Odrywany chlebek czosnkowy

Jeśli spodziewam się gości i chcę ich poczęstować czymś oryginalnym, na ciepło to przygotowuję odrywane chlebki. Za każdym jest on nieco inny! Tym razem postawiłam na drożdżowy odrywany chlebek czosnkowy. Jest przeeepyszny sam w sobie, jak również stanowi genialny dodatek do każdej sałatki, czy szaszłyków, karkówki, kiełbasek z grilla.

Przepis na odrywany chlebek

Polecam upiec go w keksówce, wtedy chlebek elegancko się odrywa, a ser się genialnie ciągnie. Jak pierwszy raz go upiekłam, to nie zdążyłam zrobić fotek na bloga, bo został od razu zjedzony. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Odrywany chlebek czosnkowy

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 50 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 350 g mąki
  • 70 g miękkiego masła
  • 100 ml letniej wody
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Nadzienie:

  • masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 2 większe ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 łyżki startej mozzarelli
Wyślij emailem

Jak zrobić odrywany chlebek czosnkowy?


Krok 1

rozczyn

Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże (20 g), cukier (1 łyżeczka), mąkę (1 łyżka) oraz ciepłe mleko (50 ml). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.


Krok 2

ciasto na odrywany chlebek

Do miski wsypujemy przesianą mąkę (350 g), rozczyn drożdżowy (z poprzedniego kroku), miękkie masło (70 g), letnią wodę (100 ml), posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka), żółtka (2 szt.), sól (1 łyżeczka) oraz pieprz (szczypta). Zagniatamy gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbytnio mąką, bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy masło czosnkowe. Do miseczki dajemy miękkie masło (100 g), przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki) oraz posiekaną natkę pietruszki (1 łyżka). Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki.


Krok 3

ciasto na odrywany chlebek

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat.


Krok 4

jak zrobić odrywany chlebek

Wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy startą mozzarellą (2-3 łyżki).


Krok 5

przepis na odrywany chlebek czosnkowy

Nożem kroimy większe prostokąty (o szerokości Waszej użytej keksówki) i zginamy je w pół.


Krok 6

przepis na odrywany chlebek czosnkowy

Do wysmarowanej masłem keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) zgięte prostokąty (ich łączeniem do góry). Piec około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).


odrywany chlebek

odrywany chlebek przepis

odrywany chlebek drożdżowy

czosnkowy odrywany chlebek

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 316

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
27 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga
Kinga
1 dzień temu

Bardzo delikatny i miękki. Z rozpędu piekłam go na termoobiegu, około 30 minut. No i robiłam na więcej osób, więc wzięłam podwójną porcję wszystkiego. Układałam w tortownicy fi 26 cm. Wyszedł super chlebek. Goście zachwyceni.

Joanna
Joanna
2 miesięcy temu

Uwielbiamy ten chlebek 🤤

20240519_140237
Dorota
Dorota
2 miesięcy temu

Dzień dobry! Pytanie- jak zrobić nadzienie? Może głupie ale dopiero zaczynam przygodę z wypiekami 🙂

Dorota
Dorota
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję ślicznie! 🙂

Milena
Milena
6 miesięcy temu

Pycha!!!

1000016219
Ola
Ola
6 miesięcy temu

Super przepis, który zawsze wychodzi pycha

IMG_8845
Renata
Renata
1 rok temu

Na jaką długość i szerokość rozwałkować ciasto?

Becia
Becia
1 rok temu

Jaką mąkę używacie ?

Monika
Monika
1 rok temu

Wspaniały,polecam do różnych sałatek

IMG_20221204_110952969.jpg
Natka
Natka
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Monika

Witam, Można użyć suchych drożdży?

Anna
Anna
1 rok temu

Mi ciasto praktyczne trochę wyrosło,a masło czosnkowe się stopiło, chyba było go za dużo w przepisie bo chlebek pływał na dnie

paula12
paula12
1 rok temu

Chlebek jest przepyszny! 🤤 Robiłam go już kilka razy, przepis idealny. Polecam! ❤️

Martyna
Martyna
2 lat temu

Jakie wymiary keksówki?

Agnieszka Grzelaz
Agnieszka Grzelaz
3 lat temu

ten chlebek to poezja. przepyszny <3 mistrzostwo świata <3

Ewa
Ewa
4 lat temu

Ooo matusiu!!! Niebo w gębie !!!

Odrywany chlebek

Jeżeli tylko spodziewasz się gości i chcsz ich poczęstować czymś oryginalnym, na ciepło to polecam przygotować odrywane chlebki. Ja za każdym razem staram się go zaserwować w innym wydaniu! Tym razem postawiłam na drożdżowy odrywany chlebek czosnkowy. Jest przeeepyszny sam w sobie, jak również stanowi genialny dodatek do każdej sałatki, czy szaszłyków, karkówki, kiełbasek z grilla.

Przepis na odrywany chlebek

Polecam upiec go w keksówce, wtedy chlebek elegancko się odrywa, a ser się genialnie ciągnie. Jak pierwszy raz go upiekłam, to nie zdążyłam zrobić fotek na bloga, bo został od razu zjedzony. Koniecznie wypróbujcie!

Odrywany chlebek czosnkowy

Jeżeli chodzi o jego nadzienie to polecam wysmarować ciasto drożdżowe domowym masełkiem czosnkowym wraz z posiekaną pietruszką. W moim odczuciu takie połączenie smakuje najlepiej! Oczywiście możecie równie dobrze użyć pesto bazyliowe, które będzie równie aromatyczne. Obowiązkowy jest też starty ser. Ja korzystam z mozzarelli lub sera cheddar.

RozwińZwiń