
Jeśli spodziewam się gości i chcę ich poczęstować czymś oryginalnym, na ciepło to przygotowuję odrywane chlebki. Za każdym jest on nieco inny! Tym razem postawiłam na drożdżowy odrywany chlebek czosnkowy. Jest przeeepyszny sam w sobie, jak również stanowi genialny dodatek do każdej sałatki, czy szaszłyków, karkówki, kiełbasek z grilla.
Przepis na odrywany chlebek
Polecam upiec go w keksówce, wtedy chlebek elegancko się odrywa, a ser się genialnie ciągnie. Jak pierwszy raz go upiekłam, to nie zdążyłam zrobić fotek na bloga, bo został od razu zjedzony. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Odrywany chlebek czosnkowy
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka mąki
- 50 ml letniego mleka
Ciasto:
- 350 g mąki
- 70 g miękkiego masła
- 100 ml letniej wody
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Nadzienie:
- masło czosnkowe – 100 g miękkiego masła, 2 większe ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2-3 łyżki startej mozzarelli
Jak zrobić odrywany chlebek czosnkowy?
Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mąkę oraz 50 ml ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, rozczyn drożdżowy, miękkie masło, wodę, posiekaną pietruszkę, żółtka, sól oraz pieprz. Zagniatamy gładkie ciasto, starając się nie podsypywać zbytnio mąką, bo wyjdzie twardawe po upieczeniu. Odstawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat.
Wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy startą mozzarellą.
Nożem kroimy większe prostokąty i zwijamy je w pół.
Do wysmarowanej keksówki wkładamy (zaczynając od brzegu keksówki) kilka zwiniętych prostokątów (ich łączeniem do góry). Piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni.
ten chlebek to poezja. przepyszny <3 mistrzostwo świata <3
Ooo matusiu!!! Niebo w gębie !!!