Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i żółtym serem jest naprawdę przepyszna. W prostocie tkwi siła! Często przygotowuję ją sobie wieczorem, a rano wystarczy tylko ją podać wraz z pieczywem i śniadanko gotowe!
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Polecam się skusić dodatkowo na upieczenie domowego pieczywa… Wtedy ta pyszna pasta kanapkowa smakuje jeszcze lepiej! Serio! Normalnie duet idealny na śniadanie. W moim domu jest naprawdę uwielbiana. Pasta z jajek wiejskich (tylko takie głównie używam) ma piękny, intensywny żółciutki kolor. Można ją zaserwować z różnymi dodatkami. Ja najczęściej dodaję starty na drobnej tarce żółty ser (osobiście polecam wyrazisty Cheddar, ale również może być to np. Gouda), musztardę, majonez i świeży szczypiorek (można zastąpić np. kolendrą). Doprawiam do smaku świeżo zmielonym w młynku pieprzem (np. cytrynowym) i solą.
Na moim blogu znajduje się także pasta z awokado i jajek – jest równie smaczna. Jeśli szukasz innego smarowidła do kanapek to wypróbuj hummus z suszonymi pomidorami.
Przepis na: Pasta jajeczna
Składniki:
- 5 jajek
- 2 łyżki startego żółtego sera (np. cheddar lub gouda)
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy np. delikatesowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Zobacz również:
Jak zrobić pastę jajeczną?
Krok 1
Następnie odlewamy wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
Krok 2
Gdy przestygną, wtedy je obieramy. Kroimy bardzo drobno (jeśli wolisz to można je zetrzeć na tarce).
Krok 3
Pasta jajeczna smakuje najlepiej z domowym pieczywem (szczególnie jeśli jest jeszcze ciepłe). Wypróbuj mój przepis na bułki pszenne, chleb z garnka lub bułeczki domowe z ziarnami.
Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i smaczne pasty kanapkowe to koniecznie odwiedź ten wpis – PASTY NA KANAPKI (kilka sprawdzonych przepisów).
Komentarze
Ja robię ze sparzoną cebula i miksuję z miękkim masłem. Twoja wersja z dodatkiem sera i musztardy musi być fajnie wyrazista, muszę wypróbować 🙂
A ja z chęcią wypróbuje Twoją wersje 🤗
Ciekawy pomysł na pastę jajeczną, z dodatkiem sera jeszcze nie próbowałam. Ja najczęściej zamieniam majonez na jogurt naturalny, żeby ograniczyć kcal, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sypnąć nieco sera do smaku
Dzisiejsza kolacja ❤️
Dziękuję za zdjęcie! Smacznego! 🙂
Wypróbowane, wyszła pyszna!
Cieszę się, że smakowała 🙂