Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i żółtym serem jest naprawdę przepyszna. W prostocie tkwi siła! Często przygotowuję ją sobie wieczorem, a rano wystarczy tylko ją podać wraz z pieczywem i śniadanko gotowe!
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem
Polecam się skusić dodatkowo na upieczenie domowego pieczywa… Wtedy ta pyszna pasta kanapkowa smakuje jeszcze lepiej! Serio! Normalnie duet idealny na śniadanie. W moim domu jest naprawdę uwielbiana. Pasta z jajek wiejskich (tylko takie głównie używam) ma piękny, intensywny żółciutki kolor. Można ją zaserwować z różnymi dodatkami. Ja najczęściej dodaję starty na drobnej tarce żółty ser (osobiście polecam wyrazisty Cheddar, ale również może być to np. Gouda), musztardę, majonez i świeży szczypiorek (można zastąpić np. kolendrą). Doprawiam do smaku świeżo zmielonym w młynku pieprzem (np. cytrynowym) i solą.
Na moim blogu znajduje się także pasta z awokado i jajek – jest równie smaczna. Jeśli szukasz innego smarowidła do kanapek to wypróbuj hummus z suszonymi pomidorami.
Przepis na: Pasta jajeczna
Składniki:
- 5 jajek
- 3 łyżki startego sera (np. cheddar lub ewentualnie Goudy)
- 2 lekko czubate łyżki majonezu
- 1 płaska łyżeczka musztardy np. delikatesowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Zobacz również:
Jak zrobić pastę jajeczną?
Krok 1
Następnie odlewamy wrzątek i zalewamy jajka zimną wodą. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
Krok 2
Gdy przestygną, wtedy je obieramy. Kroimy bardzo drobno (jeśli wolisz to można je zetrzeć na tarce).
Krok 3
Pasta jajeczna smakuje najlepiej z domowym pieczywem (szczególnie jeśli jest jeszcze ciepłe). Wypróbuj mój przepis na bułki pszenne, chleb z garnka lub bułeczki domowe z ziarnami.
Jeśli szukasz innych pomysłów na proste i smaczne pasty kanapkowe to koniecznie odwiedź ten wpis – PASTY NA KANAPKI (kilka sprawdzonych przepisów).
Komentarze
Jestem zawiedziona , uwielbiam gotować … aczkolwiek pierwszy raz przyrządzałam pastę jajeczną i skorzystałam z wyżej wymienionego przepisu, sałatka wyszła niesmaczna – proporcje musztardy są tutaj zawyżone …. Czuć za mocno musztardę. Nie polecam
Nie do końca rozumiem jak “proporcje musztardy były zawyżone” skoro dodaje jej się płaską łyżeczkę… Dodatkowo musztarda delikatesowa to chyba najdelikatniejsza w smaku musztarda 🙂
Ja robię ze sparzoną cebula i miksuję z miękkim masłem. Twoja wersja z dodatkiem sera i musztardy musi być fajnie wyrazista, muszę wypróbować 🙂
A ja z chęcią wypróbuje Twoją wersje 🤗
Ciekawy pomysł na pastę jajeczną, z dodatkiem sera jeszcze nie próbowałam. Ja najczęściej zamieniam majonez na jogurt naturalny, żeby ograniczyć kcal, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby sypnąć nieco sera do smaku
Dzisiejsza kolacja ❤️
Dziękuję za zdjęcie! Smacznego! 🙂
Wypróbowane, wyszła pyszna!
Cieszę się, że smakowała 🙂