Opis przepisu
Czuję, że to ciasto biały Michałek bardzo przypadnie Wam do gustu! Według mnie to jedno z lepszych ciast bez pieczenia jakie ostatnio zrobiłam. Jeśli jesteś fanem białych Michałków oraz białej czekolady to bardzo polecam je wypróbować.
Ciasto bez pieczenia
Wymyśliłam sobie krem michałkowy na bazie białej czekolady i śmietanki kremówki, który sam w sobie jest rewelacyjny w smaku (w domu była bitwa o wylizanie garnka!). Ten krem wykorzystałam niedawno także w kruchej tarcie z borówkami (klik >>). Jego słodycz przełamuje konfitura z wiśni z kawałkami owoców. Wierzch z kolei udekorowałam klasycznym kremem śmietankowym z mascarpone oraz podprażonymi płatkami migdałowymi i posiekanymi białymi Michałkami.
Przepis na: Ciasto biały Michałek
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Krem michałkowy:
- 400 ml śmietanki 30%
- 250 g białej czekolady
- 250 g mascarpone
- 5 białych Michałków
- 40 g orzeszków ziemnych
Krem śmietankowy:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 śmietan-fix w proszku
Dodatkowo:
- 350 g herbatników maślanych
- 1/2 słoiczka gęstej konfitury z czarnej porzeczki lub wiśni
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 4 białe Michałki
Zobacz również:
Ciasto biały Michałek przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto biały Michałek jest bardzo proste do przygotowania, lecz pracę najlepiej sobie rozdzielić na dwa dni. Krem wymaga porządnego schłodzenia, więc najlepiej pierwszego dnia np. wieczorem zacząć robić krem (to zajmuje dosłownie chwilkę), a następnego dokończyć całość. Druga opcja – zacząć robić krem rano, a dokończyć całość pod wieczór.
Krem michałkowy:
W małym garnku podgrzewamy śmietankę 30 lub ewentualnie 36% – ja użyłam kremowej z Lidla (łącznie 400 ml), ale równie dobrze może być zwykła łaciata UHT.
Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to od razu zdejmujemy z palnika. W tym czasie kroimy w kosteczkę białe czekolady (o łącznej gramaturze 250 g). Wrzucamy je do śmietanki i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Gdy przestygnie, wtedy wkładamy całość do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).
Krok 2
Kończymy robić krem.
Po wyciągnięciu garnka z lodówki powinniście zauważyć, że śmietanka wymieszona z czekoladami nieco zgęstniała.
Do miski przelewamy zimną śmietankę z czekoladą. Miksujemy przez około 3 minuty, aż zacznie robić się bardziej sztywna. Wtedy dodajemy do niej wyciągnięte z lodówki mascarpone (250 g).
Krok 3
Miksujemy przez 2-3 minuty aż powstanie sztywny krem.
Krok 4
Krok 5
Na dno blaszki (moja o wymiarach 24 x 24 cm) wykładamy papier do pieczenia. Następnie układamy pierwszą warstwę herbatników oraz połowę kremu michałkowego.
Krok 6
Krok 7
Przykrywamy warstwą herbatników oraz pozostałym kremem michałkowym. Na to warstwa herbatników.
Krok 8
Krem śmietankowy
W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę (250 ml) z mascarpone (250 g) oraz cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) – do momentu powstania sztywnego kremu. Opcjonalnie dla jeszcze większego usztywnienia kremu warto zastosować śmietan-fix w proszku (głównie polecam w okresie wakacyjnym, aby ciasto mogło dłużej stać poza lodówką).
Krok 9
Gdy krem śmietankowy będzie sztywny, wtedy przestajemy miksować.
Płatki migdałowe można podprażyć na suchej patelni. Kilka białych Michałków siekamy w kosteczkę.
Krok 10
Na warstwę herbatników nakładamy kremu śmietankowego, wyrównujemy. Posypujemy równomiernie płatkami oraz cukierkami.
Ciasto biały Michałek wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) – po tym czasie będzie się ładnie kroić.
Przechowujemy je w lodówce. Smacznego!
Zapraszam także do wypróbowania podobnego ciasta – Michałek na kakaowym biszkopcie.
Komentarze
Robię 2 razy, daje powidła wychodzi pyszne 😊
Bardzo się cieszę, że posmakowało 😍
Czy ciasto można zamrozić? Czy nie nadaje się do mrożenia?
Raczej nie mrożę ciast, więc ciężko powiedzieć 🙁
Pycha, delikatne i nie za słodkie . U mnie na biszkopcie
Super! 🙂
Ciasto obłędne!! Łatwe i szybkie w wykonaniu 🙂
swietnie wyszło 🙂 dzięki wielkie za dodane zdjęcie!
Polecam! Bardzo szybki u przepyszny 😋 użyłam akurat orzeszków solonych i też super oraz domowy dżem agrestowy
Super! 🙂
Czy orzeszki ziemne mogą być solone?
tak 🙂
Ciasto jest genialne !!
Wyszło idealne, a w smaku obłędne. Polecam 🎀
cieszę się 🙂
Czy orzeszki mają być smażone czy nie?
No chodzi o orzeszki prażone, nie podsmażam ich sama 🙂
Polecam ! Pyszne ciasto 😊
Świetnie wyszło, dzięki wielkie za zdjęcie 🙂
Ciasto fantastyczne, wbrew pozorom wcale nie jakieś baaardzo słodkie 🙂 proste i pyszne, polecam 🙂
Bardzo dziękuję za zdjęcie, super wyszedł! ❤️ Cieszę się, że posmakował 🙂
Witam, na dużą blachę 25×35cm wystarczy podwoić składniki? Pozdrawiam 😊
Zapraszam na mój przelicznik foremek 😊:
https://poprostupycha.com.pl/przelicznik-foremek/
Przepyszne ciasto, bardzo szybko się je robi🥰 Super przepis😊🥰
Superowy wyszedł! 😍😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował ❤️ Pozdrawiam serdecznie!
Ciasto wyszło PRZEPYSZNE 😍 Domownicy zachwyceni! Zniknęło w mgnieniu oka. Świetny przepis, bardzo jasno przedstawiony 😍🍰
Cieszę się 🙂 Ślicznie dziękuję za dodanie fotki i miłą recenzję!
Witam a jakie orzeszki mają być takie solone czy świeże
Witam, ja użyłam bez dodatku soli 🙂
Można użyć powideł śliwkowych zamiast konfitury?
Można 🙂
Wygląda super i na pewno smakuje obłędnie ❤️ a jakich najlepiej użyć herbatników żeby nie namiękły ? Bo robiłam ciasto na herbatnikach i mi namiękły i ciasto się rozwalało😔
Ale jak się ciasto rozlało to nie wina herbatników tylko zrobionego kremu – najwidoczniej był za rzadki 🙂 Nie mam jakichś ulubionych herbatników, używam jakie uda mi się kupić w sklepie.
Dziękuję i pozdrawiam 😊
Również pozdrawiam! 🙂