Ciasto biały Michałek

4.5/5 (159 ocen)
To ciasto bez pieczenia, to coś zdecydowanie dla łasuchów i fanów białych Michałków! Składa się z herbatników, kremu michałkowego, kremu śmietankowego oraz konfitury, która idealnie przełamuje słodycz całego ciacha.

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min + chłodzenie 5h

Ciasto biały Michałek bez pieczenia

Opis przepisu

Czuję, że to ciasto biały Michałek bardzo przypadnie Wam do gustu! Według mnie to jedno z lepszych ciast bez pieczenia jakie ostatnio zrobiłam. Jeśli jesteś fanem białych Michałków oraz białej czekolady to bardzo polecam je wypróbować.

Ciasto bez pieczenia

Wymyśliłam sobie krem michałkowy na bazie białej czekolady i śmietanki kremówki, który sam w sobie jest rewelacyjny w smaku (w domu była bitwa o wylizanie garnka!). Ten krem wykorzystałam niedawno także w kruchej tarcie z borówkami (klik >>). Jego słodycz przełamuje konfitura z wiśni z kawałkami owoców. Wierzch z kolei udekorowałam klasycznym kremem śmietankowym z mascarpone oraz podprażonymi płatkami migdałowymi i posiekanymi białymi Michałkami.

Przepis na: Ciasto biały Michałek

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 24 x 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Krem michałkowy:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 250 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 5 białych Michałków
  • 40 g orzeszków ziemnych

Krem śmietankowy:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 śmietan-fix w proszku

Dodatkowo:

  • 350 g herbatników maślanych
  • 1/2 słoiczka gęstej konfitury z czarnej porzeczki lub wiśni
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 4 białe Michałki
Wyślij emailem

Ciasto biały Michałek przepis krok po kroku:

Krok 1

krem z białej czekolady

Ciasto biały Michałek jest bardzo proste do przygotowania, lecz pracę najlepiej sobie rozdzielić na dwa dni. Krem wymaga porządnego schłodzenia, więc najlepiej pierwszego dnia np. wieczorem zacząć robić krem (to zajmuje dosłownie chwilkę), a następnego dokończyć całość. Druga opcja – zacząć robić krem rano, a dokończyć całość pod wieczór.

Krem michałkowy:

W małym garnku podgrzewamy śmietankę 30 lub ewentualnie 36% – ja użyłam kremowej z Lidla (łącznie 400 ml), ale równie dobrze może być zwykła łaciata UHT.

Gdy pojawią się pierwsze bąbelki to od razu zdejmujemy z palnika. W tym czasie kroimy w kosteczkę białe czekolady (o łącznej gramaturze 250 g). Wrzucamy je do śmietanki i mieszamy do powstania jednolitej polewy. Gdy przestygnie, wtedy wkładamy całość do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc).


Krok 2

krem z mascarpone

Kończymy robić krem.

Po wyciągnięciu garnka z lodówki powinniście zauważyć, że śmietanka wymieszona z czekoladami nieco zgęstniała.

Do miski przelewamy zimną śmietankę z czekoladą. Miksujemy przez około 3 minuty, aż zacznie robić się bardziej sztywna. Wtedy dodajemy do niej wyciągnięte z lodówki mascarpone (250 g).


Krok 3

miksowanie kremu michałkowego

Miksujemy przez 2-3 minuty aż powstanie sztywny krem.


Krok 4

krem z białymi michałkami i orzechami

Do kremu dodajemy drobno posiekane orzeszki oraz cukierki. Całość delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. 


Krok 5

krem michałkowy na warstwie herbatników w foremce

Na dno blaszki (moja o wymiarach 24 x 24 cm) wykładamy papier do pieczenia. Następnie układamy pierwszą warstwę herbatników oraz połowę kremu michałkowego.


Krok 6

konfitura na drugiej warstwie herbatników

Układamy warstwę herbatników i warstwę konfitury (moja domowej roboty z kawałkami owoców), ale równie dobrze możesz użyć konfitury z czarnej porzeczki lub wiśni (nie polecam dżemów, bo z reguły te sklepowe są dość rzadkie).


Krok 7

krem michałkowy na trzeciej warstwie herbatników

Przykrywamy warstwą herbatników oraz pozostałym kremem michałkowym. Na to warstwa herbatników. 


Krok 8

składniki na masę śmietankową

Krem śmietankowy

W misce miksujemy dobrze schłodzoną śmietankę (250 ml) z mascarpone (250 g) oraz cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) – do momentu powstania sztywnego kremu. Opcjonalnie dla jeszcze większego usztywnienia kremu warto zastosować śmietan-fix w proszku (głównie polecam w okresie wakacyjnym, aby ciasto mogło dłużej stać poza lodówką).


Krok 9

przygotowanie masy śmietankowej

Gdy krem śmietankowy będzie sztywny, wtedy przestajemy miksować.

Płatki migdałowe można podprażyć na suchej patelni. Kilka białych Michałków siekamy w kosteczkę.  


Krok 10

dekorowanie wierzchu ciasta płatkami migdałowymi i michałkami

Na warstwę herbatników nakładamy kremu śmietankowego, wyrównujemy. Posypujemy równomiernie płatkami oraz cukierkami.

Ciasto biały Michałek wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc) – po tym czasie będzie się ładnie kroić.

Przechowujemy je w lodówce. Smacznego!

Zapraszam także do wypróbowania podobnego ciasta – Michałek na kakaowym biszkopcie


Ciasto biały Michałek przepis

Ciasto biały Michałek bez pieczenia

Przepis na ciasto biały Michałek

Ciasto biały Michałek bez pieczenia przepis

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 159

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
31 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
4 miesięcy temu

Pycha, delikatne i nie za słodkie . U mnie na biszkopcie

IMG_20240109_113422
Emilia
Emilia
4 miesięcy temu

Ciasto obłędne!! Łatwe i szybkie w wykonaniu 🙂

inbound3986786143069718782
Ulka
Ulka
4 miesięcy temu

Polecam! Bardzo szybki u przepyszny 😋 użyłam akurat orzeszków solonych i też super oraz domowy dżem agrestowy

IMG_1321
Angela
Angela
4 miesięcy temu

Czy orzeszki ziemne mogą być solone?

Kasia
Kasia
4 miesięcy temu

Ciasto jest genialne !!

Aga
Aga
5 miesięcy temu

Wyszło idealne, a w smaku obłędne. Polecam 🎀

Iza
Iza
5 miesięcy temu

Czy orzeszki mają być smażone czy nie?

Magda
Magda
5 miesięcy temu

Polecam ! Pyszne ciasto 😊

20231126_114940.jpg
Marzena
Marzena
6 miesięcy temu

Ciasto fantastyczne, wbrew pozorom wcale nie jakieś baaardzo słodkie 🙂 proste i pyszne, polecam 🙂

20231119_101829.jpg
Jola
Jola
6 miesięcy temu

Witam, na dużą blachę 25×35cm wystarczy podwoić składniki? Pozdrawiam 😊

Basia
Basia
6 miesięcy temu

Przepyszne ciasto, bardzo szybko się je robi🥰 Super przepis😊🥰

20231111_110041.jpg
Martyna
Martyna
6 miesięcy temu

Ciasto wyszło PRZEPYSZNE 😍 Domownicy zachwyceni! Zniknęło w mgnieniu oka. Świetny przepis, bardzo jasno przedstawiony 😍🍰

20231110_184858.jpg
Monika
Monika
6 miesięcy temu

Witam a jakie orzeszki mają być takie solone czy świeże

Anna
Anna
6 miesięcy temu

Można użyć powideł śliwkowych zamiast konfitury?

Joanna
Joanna
6 miesięcy temu

Wygląda super i na pewno smakuje obłędnie ❤️ a jakich najlepiej użyć herbatników żeby nie namiękły ? Bo robiłam ciasto na herbatnikach i mi namiękły i ciasto się rozwalało😔

Joanna
Joanna
6 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję i pozdrawiam 😊