Tarta ze śliwkami

4.6/5 (171 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

35 min + 40 min pieczenia

Tarta ze śliwkami

Opis przepisu

Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami jak np. z malinami, truskawkami, wiśniami czy śliwkami. Tym razem mam dla Was sprawdzony i prosty przepis na tartę ze śliwkami, która znika w oka mgnieniu. To jedno z moich ulubionych ciast. Tarta ze śliwkami to pyszny wypiek, który najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Tarta śliwkowa

Muszę przyznać, że wypróbowałam już do tej pory sporo tart z owocami, jednak tarta ze śliwkami, która składa się z maślanego, kruchego ciasta i warstwy soczystych, lekko kwaśnych śliwek np. węgierek smakuje mi najbardziej. Jeśli nie przepadasz za bardzo słodkimi wypiekami to ten przepis na ciasto ze śliwkami z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Ciasto ze śliwkami

Szukasz innego przepisu na tartę z owocami? To koniecznie wypróbuj tartę z malinami i kremem budyniowym, tartę z truskawkami i kremem czekoladowym lub tartę z jabłkami i budyniem.

Przepis na: Tarta ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 600-700 g śliwek np. węgierek
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Jak zrobić tartę ze śliwkami?


Krok 1

Tarta ze śliwkami 1

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę (500 g, może to być mąka pszenna tortowa lub np. w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy także 250 g zimnego masła (najlepiej je pokroić w kosteczkę), 4 żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru i łyżkę śmietany 18%.


Krok 2

Tarta ze śliwkami 2

Całość siekamy najpierw nożem, a później wyrabiamy gładkie ciasto.


Krok 3

Tarta ze śliwkami 3

Dzielimy je na dwie części (nieco większą i mniejszą). Obie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.


Krok 4

Tarta ze śliwkami 4

Większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty (u mnie o średnicy 26 cm). Nakłuwamy widelcem ciasto.


Krok 5

Tarta ze śliwkami 5

Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na dwie części.


Krok 6

Tarta ze śliwkami 6

Przekładamy do głębszego talerza i posypujemy równomiernie mąką ziemniaczaną (1 płaska łyżka). Gdyby Wasze śliwki nie były jakieś super słodkie to można też oprószyć je dodatkowo cukrem pudrem.


Krok 7

Tarta ze śliwkami 7

Śliwki układamy na cieście. Pamiętaj tylko, że ich warstwa nie powinna być wyższa od wysokości użytej blaszki, ponieważ śliwki (w zależności od użytej odmiany) mogą puścić sok.


Krok 8

Tarta ze śliwkami 8

Z lodówki wyciągamy drugą część ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy paski, którymi ozdabiamy wierzch tarty. Ja zrobiłam taką kratownicę jak na zdjęciu. Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni aż ciasto będzie rumiane z wierzchu i od spodu (najłatwiej to zaobserwować w szklanej foremce).

Po upieczeniu wierzch tarty oprószamy cukrem pudrem. Kroimy jak całkowicie przestygnie. Smacznego!


Tarta ze śliwkami 9

Tarta ze śliwkami 10

Tarta ze śliwkami 11

Tarta ze śliwkami 12

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 171

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ewelina
Ewelina
1 miesiąc temu

Polecam serdecznie przepisy Joasi, są mega ❤️

inbound3463380850500151445
Wanessa
Wanessa
2 miesięcy temu

Smarujemy czymś formę?

Olaszala
Ola
1 rok temu

Ciasto obłędnie przepyszne,polecam

A2B6F911-0D38-444C-8612-7F112539A55E.jpeg
Małgorzata
Małgorzata
1 rok temu

Czy składniki muszą mieć temperaturę pokojową

Paulina
Paulina
1 rok temu

Czy można na zwykłej blaszce upiec??

Karina
Karina
1 rok temu

Tarta jest pyszna i co najważniejsze prosta w przygotowaniu 🙂

inbound5979138341164689142.jpg
Marek
Marek
1 rok temu

Śliwki mieszamy z mąką ziemniaczaną przed wyłożeniem na ciasto?

ANNA
ANNA
1 rok temu

Czy mozna dać mrozone sliwki?

Weronika
Weronika
1 rok temu

Robiłam już kilka razy – jest przepyszna 🙂

Aldona
Aldona
2 lat temu

Pyszna tarta

76C69105-59A5-40D8-BB4C-F2806989A7F3.jpeg
Weronika
Weronika
2 lat temu

Na jakiej opcji piekarnika pieczemy?

Jolanta
Jolanta
2 lat temu

Nie trzeba wcześniej podpiec spód ciasta?

Przepis na tartę ze śliwkami

Lubisz ciasta z sezonowymi owocami? Jeśli tak, to mam dla Ciebie świetny przepis na tartę ze śliwkami. Ona znika w oka mgnieniu, a najlepiej smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika. To bez wątpienia jedno z moich ulubionych ciast, które zawsze przygotowuje, gdy mam swoje własne śliwki z sadu lub gdy kupię ładne w sklepie. Tarta ze śliwkami to sprawdzony i smaczny wypiek, który świetnie smakuje wraz z gałką lodów śmietankowych. Prawdziwa rewelacja i raj dla podniebienia.

Ciasto ze śliwkami

Śliwki to naprawdę świetny składnik wielu ciast. Ostatnio piekłam pyszne ciasto ze śliwkami i bezą, które podbiło serce moich domowników. Tym razem przygotowałam jeszcze łatwiejsze ciasto, z którym poradzi sobie nawet największy amator kulinarny. To tak naprawdę tylko kruchutkie maślane ciasto przełożone warstwą soczystych lekko kwaśnych śliwek. Jeżeli nie jesteś fanką zbyt słodkich wypieków to ten przepis na ciasto ze śliwkami z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Placek ze śliwkami

Domowy placek ze śliwkami sprawdzi się na każde rodzinne przyjęcie, weekendowy wypiek czy nawet jako zwykły wypiek bez jakiejkolwiek okazji. Jeżeli tylko szukasz innego przepisu na tartę z owocami to koniecznie wypróbuj tartę z malinami i kremem budyniowym, tartę z truskawkami i kremem czekoladowym lub tartę z jabłkami i budyniem.

RozwińZwiń