Opis przepisu
Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami jak np. z malinami, truskawkami, wiśniami czy śliwkami. Tym razem mam dla Was sprawdzony i prosty przepis na tartę ze śliwkami, która znika w oka mgnieniu. To jedno z moich ulubionych ciast. Tarta ze śliwkami to pyszny wypiek, który najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Tarta śliwkowa
Muszę przyznać, że wypróbowałam już do tej pory sporo tart z owocami, jednak tarta ze śliwkami, która składa się z maślanego, kruchego ciasta i warstwy soczystych, lekko kwaśnych śliwek np. węgierek smakuje mi najbardziej. Jeśli nie przepadasz za bardzo słodkimi wypiekami to ten przepis na ciasto ze śliwkami z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Ciasto ze śliwkami
Szukasz innego przepisu na tartę z owocami? To koniecznie wypróbuj tartę z malinami i kremem budyniowym, tartę z truskawkami i kremem czekoladowym lub tartę z jabłkami i budyniem.
Przepis na: Tarta ze śliwkami
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej lub krupczatki
- 250 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
- 600-700 g śliwek np. węgierek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Jak zrobić tartę ze śliwkami?
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Po upieczeniu wierzch tarty oprószamy cukrem pudrem. Kroimy jak całkowicie przestygnie. Smacznego!
Komentarze
Polecam serdecznie przepisy Joasi, są mega ❤️
bardzo dziękuję 🙂
Smarujemy czymś formę?
Oczywiście, że można posmarować delikatnie tłuszczem i oprószyć mąką, ale nie jest to obowiązkowe.
Ciasto obłędnie przepyszne,polecam
Pięknie wyszła tarta! 🙂 Smacznego!
Czy składniki muszą mieć temperaturę pokojową
Nie, w tym przypadku nie muszą być 🙂 Zwłaszcza, że do ciasta używamy zimnego masła z lodówki 🙂
Czy można na zwykłej blaszce upiec??
Oczywiście 🙂
Tarta jest pyszna i co najważniejsze prosta w przygotowaniu 🙂
Ooo jakie piękne zdjęcie! Bardzo dziękuję za miłą recenzję i foteczkę 🙂 smacznego!
Śliwki mieszamy z mąką ziemniaczaną przed wyłożeniem na ciasto?
No tak, widać to na zdjęciu i pisałam w przepisie 🙂
Czy mozna dać mrozone sliwki?
Tak, tylko najpierw je rozmrozić 🙂
Robiłam już kilka razy – jest przepyszna 🙂
Bardzo się cieszę, że smakuje ❤
Pyszna tarta
Bardzo dziękuję za zdjęcie! Cieszę się, że smakuje 🙂
Na jakiej opcji piekarnika pieczemy?
Góra dół bez termoobiegu 🙂
Nie trzeba wcześniej podpiec spód ciasta?
Nie, nie ma potrzeby wcześniejszego podpiekania 🙂