Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkościTarty

Tarta ze śliwkami

Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami jak np. z malinami, truskawkami, wiśniami czy śliwkami. Tym razem mam dla Was sprawdzony i prosty przepis na tartę ze śliwkami, która znika w oka mgnieniu. To jedno z moich ulubionych ciast. Tarta ze śliwkami to pyszny wypiek, który najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Ciasto ze śliwkami

Muszę przyznać, że wypróbowałam już do tej pory sporo tart z owocami, jednak tarta ze śliwkami, która składa się z maślanego, kruchego ciasta i warstwy soczystych, lekko kwaśnych śliwek np. węgierek smakuje mi najbardziej. Jeśli nie przepadasz za bardzo słodkimi wypiekami to ten przepis na ciasto ze śliwkami z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Szukasz innego przepisu na tartę z owocami? To koniecznie wypróbuj tartę z malinami i kremem budyniowym, tartę z truskawkami i kremem czekoladowym lub tartę z jabłkami i budyniem.

Przepis na: Tarta ze śliwkami

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 35-40 min  Łącznie: 70 min

 Liczba porcji: 12-16

Składniki:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej lub krupczatki
  • 250g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:

  • 800 g śliwek np. węgierek
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia

Jak zrobić tartę ze śliwkami?

Wykonanie:

kruche ciasto
Krok 1 

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę (500 g, może to być mąka pszenna tortowa lub np. w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy także 250 g zimnego masła (najlepiej je pokroić w kosteczkę), 4 żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru i łyżkę śmietany 18%. Całość siekamy najpierw nożem, a później wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części (nieco większą i mniejszą). Obie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.


śliwki
Krok 2

Śliwki obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na dwie części. Przekładamy do głębszego talerza i posypujemy równomiernie łyżką mąki ziemniaczanej.


tarta z owocami
Krok 3

Większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty (u mnie o średnicy 26 cm). Następnie układamy warstwę śliwek (układamy je naciętą stroną do góry żeby w trakcie pieczenia puściły mniej soku bezpośrednio w kruchy spód).


tarta z owocami
Krok 4 

Z lodówki wyciągamy drugą część ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy paski, którymi ozdabiamy wierzch tarty. Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni aż ciasto będzie rumiane. 


Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami

Krucha Tarta ze śliwkami

Krucha Tarta ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 85

Oceń ten post jako pierwszy!

Przepis na tartę ze śliwkami

Lubisz ciasta z sezonowymi owocami? Jeśli tak, to mam dla Ciebie świetny przepis na tartę ze śliwkami. Ona znika w oka mgnieniu, a najlepiej smakuje na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika. To bez wątpienia jedno z moich ulubionych ciast, które zawsze przygotowuje, gdy mam swoje własne śliwki z sadu lub gdy kupię ładne w sklepie. Tarta ze śliwkami to sprawdzony i smaczny wypiek, który świetnie smakuje wraz z gałką lodów śmietankowych. Prawdziwa rewelacja i raj dla podniebienia.

Ciasto ze śliwkami

Śliwki to naprawdę świetny składnik wielu ciast. Ostatnio piekłam pyszne ciasto ze śliwkami i bezą, które podbiło serce moich domowników. Tym razem przygotowałam jeszcze łatwiejsze ciasto, z którym poradzi sobie nawet największy amator kulinarny. To tak naprawdę tylko kruchutkie maślane ciasto przełożone warstwą soczystych lekko kwaśnych śliwek. Jeżeli nie jesteś fanką zbyt słodkich wypieków to ten przepis na ciasto ze śliwkami z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Placek ze śliwkami

Domowy placek ze śliwkami sprawdzi się na każde rodzinne przyjęcie, weekendowy wypiek czy nawet jako zwykły wypiek bez jakiejkolwiek okazji. Jeżeli tylko szukasz innego przepisu na tartę z owocami to koniecznie wypróbuj tartę z malinami i kremem budyniowym, tartę z truskawkami i kremem czekoladowym lub tartę z jabłkami i budyniem.

Back to top button