
Uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami jak np. z malinami, truskawkami, wiśniami czy śliwkami. Tym razem mam dla Was sprawdzony i prosty przepis na tartę ze śliwkami, która znika w oka mgnieniu. To jedno z moich ulubionych ciast. Tarta ze śliwkami to pyszny wypiek, który najlepiej smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Ciasto ze śliwkami
Muszę przyznać, że wypróbowałam już do tej pory sporo tart z owocami, jednak tarta ze śliwkami, która składa się z maślanego, kruchego ciasta i warstwy soczystych, lekko kwaśnych śliwek np. węgierek smakuje mi najbardziej. Jeśli nie przepadasz za bardzo słodkimi wypiekami to ten przepis na ciasto ze śliwkami z pewnością przypadnie Ci do gustu.
Szukasz innego przepisu na tartę z owocami? To koniecznie wypróbuj tartę z malinami i kremem budyniowym, tartę z truskawkami i kremem czekoladowym lub tartę z jabłkami i budyniem.
Przepis na: Tarta ze śliwkami
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 35-40 min
Łącznie: 70 min
Liczba porcji: 12-16
Składniki:
Ciasto:
- 500g mąki pszennej lub krupczatki
- 250g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
- 800 g śliwek np. węgierek
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
Jak zrobić tartę ze śliwkami?
Wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę (500 g, może to być mąka pszenna tortowa lub np. w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy także 250 g zimnego masła (najlepiej je pokroić w kosteczkę), 4 żółtka, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżki cukru pudru i łyżkę śmietany 18%. Całość siekamy najpierw nożem, a później wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części (nieco większą i mniejszą). Obie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Śliwki obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na dwie części. Przekładamy do głębszego talerza i posypujemy równomiernie łyżką mąki ziemniaczanej.
Większą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do formy do tarty (u mnie o średnicy 26 cm). Następnie układamy warstwę śliwek (układamy je naciętą stroną do góry żeby w trakcie pieczenia puściły mniej soku bezpośrednio w kruchy spód).
Z lodówki wyciągamy drugą część ciasta, rozwałkowujemy i wycinamy paski, którymi ozdabiamy wierzch tarty. Pieczemy przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni aż ciasto będzie rumiane.