Opis przepisu
Tarta z jabłkami i budyniem waniliowym to pyszny wypiek, który można przygotowywać przez cały rok. Wygląda bardzo ciekawie, dzięki cienkiemu pokrojeniu jabłek i ułożeniu ich w kształt różyczek. Może wygląda na bardzo skomplikowaną, jednak jej przygotowanie jest proste, a efekt końcowy wygląda bardzo spektakularnie.
Mój przepis na tartę z jabłkami i budyniem z pewnością Wam się spodoba. Domowy, aromatyczny budyń waniliowy świetnie pasuje do kruchego ciasta maślanego oraz drobno pokrojonych plasterków jabłek.
To ciasto możecie przygotować na wszelkiego rodzaju okazje jak imieniny, urodziny czy po prostu jako słodki wypiek do popołudniowej kawki. Bardzo polecam jej wypróbowanie.
Przepis na: Tarta z jabłkami i budyniem
Składniki:
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej lub krupczatki
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
Budyń:
- 750 ml mleka
- 150 g cukru drobnego
- 32 g cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 4 żółtka
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 800 g jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie kilka migdałów
Zobacz również:
Jak zrobić tartę z jabłkami i budyniem?
Krok 1
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, zimne masło oraz żółtko. Składniki siekamy nożem, aby jak najszybciej wyrobić ciasto. Następnie dodajemy zimną wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy minimum 30 minut w lodówce. Foremkę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm) smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy lekko i przekładamy do foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 20-22 minuty w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu).
Krok 2
Do garnka wlewamy 500 ml mleka i gotujemy na małym ogniu. W osobnej misce miksujemy pozostałe mleko z cukrami, mąką, sypkim budyniem, żółtkami i jajkiem. Gdy mleko się zagotuje, wtedy wlewamy masę jajeczną cały czas mieszając łyżką lub trzepaczką. Na początku zaczną pojawiać się małe grudki, później coraz większe i po kilku minutach mieszania powinien powstać gładki, gęsty krem, który nakładamy na podpieczony, gorący spód.
Krok 3
Jabłka dzielimy na ćwiartki, jednak ich (nie obieramy). Nożykiem np. przy pomocy mandoliny do warzyw kroimy jabłka na około 1-2 mm cienkie plasterki. Następnie te plasterki polewamy przygotowaną wcześniej mieszanką cytrynowo-cukrową i je odcedzamy.
Krok 4
Po przestygnięciu oprószamy lekko cukrem pudrem i nasza tarta z jabłkami i budyniem jest gotowa. Smacznego!
Komentarze
Mam pytanie czy budyń na 0.5 litra czy 0.7 litra
Nie rozumiem pytania, skoro w przepisie jest podana ilość mleka… 🙂
Chodziło pewnie o gramature budyniu, są opakowania takie na 500 ml mleka, a są większe na 700 ml mleka.
Piękna i pyszna ☺️🥰
Rewelacyjnie wyszła 🙂 Dzięki za zdjęcie 🙂
Szukałam prostego ciasta które można szybko przygotować wykorzystując do tego blachę do tarty. Na pierwszy rzut oka przepis wydaje się być prosty. I tak jest. Po upieczeniu smakuje wyśmienicie. Zamiast robienia jabłek wg przepisu, użyłam jabłek tartych z cukrem, które też świetnie się sprawdzają i dostarczają kwasowości do słodkiego smaku. Przepis jak dla mnie 10/10. Polecam!