Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska to świetny domowy wypiek, który składa się z cienkiej warstwy kruchego ciasta, a także dużej ilości soczystych jabłek, więc ich odmiana stanowi tu kluczową rolę. Najlepiej sprawdza się odmiana Szara Reneta i próbowałam nie raz użyć innych jabłek, jednak ta odmiana po prostu nie ma sobie równych.

Dziwię się, że ten przepis dodaję na bloga dopiero teraz, ponieważ tyle razy już ją piekłam, że ciężko mi nawet powiedzieć kiedy pierwszy raz wypróbowałam ten przepis. Szarlotka tatrzańska wychodzi naprawdę przeeepyszna. To ulubiony wypiek mojego taty, więc z wielką przyjemnością mu ją piekę co jakiś czas. W końcu to taka wielka radość widzieć jak komuś przygotowujesz coś, co komu bardzo smakuje.

Przepis na: Szarlotka tatrzańska

 Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 60 min  Łącznie: 90 min

Składniki:

Ciasto:

  • 450g mąki krupczatki
  • 220g masła
  • 80g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 2,5 kg jabłek odmiany szara reneta
  • opcjonalnie 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić szarlotkę tatrzańską?

Ciasto kruche na szarlotkę tatrzańską
Krok 1 

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane zimne masło. Żółtka wbijamy na środek składników i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie kruche ciasto. Dzielimy je na 2 części (jedną większą, drugą nieco mniejszą) i zawinąć obie w folię. Wkładamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Większe ciasto ścieramy na tarce i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie średniej wielkości, kwadratowa 26 x 26 cm).


Jabłka na szarlotkę
Krok 2

W tym czasie jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce (opcja krojenia na plasterki). Prażymy na patelni (podlewając je ok 100 ml wody) przez 10-15 minut, aby nieco zmiękły. Słodzimy opcjonalnie za pomocą cukru białego i cukru wanilinowego (zależy od tego czy jabłka będą bardzo winne czy dosyć słodkie same w sobie). Jabłka przekładamy na ciasto (układamy je warstwowo poziomo).


Przepis na szarlotkę tatrzańską
Krok 3

Na ułożone jabłka ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy przez 60-70 minut w temp. 160 stopni (bez termoobiegu).  


Szarlotka tatrzańska przepis

Szarlotka jabłka w plasterki

Szarlotka tatrzańska

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska podawana jest często na Podhalu, chociaż niestety coraz rzadziej można ją spotkać, ponieważ jej przygotowanie jest bardziej skomplikowane. Łatwiej w turystycznych miejscach gastronomicznych dodać mieszanki jabłek ze słoika niż kroić jabłka w plasterki. Taka wersja też jest smaczna ale z rejonem Podhala szarlotka tatrzańska pasuje idealnie, szczególnie gdy znajdziemy restaurację z widokiem na góry <3

Szarlotka tatrzańska przepis

Przepis na szarlotkę tatrzańską jest prosty ale angażujący. Potrzebujemy też użyć dobrej odmiany jabłek – ja osobiście polecam szarą renetę. Warto jednak sprawdzić czy nasze jabłka są wystarczające słodkie. Jeżeli nie to zawsze możemy posypać je cukrem lub cukrem wanilinowym przed podsmażeniem na patelni. Samo podsmażanie również jest istotne, aby nasze jabłka troszkę zmiękły i lepiej smakowały po podaniu. Jeżeli szarlotka tatrzańska będzie ci smakować, spróbuj też koniecznie Szarlotkę jak u mamy lub Szarlotkę z bezą i kruszonką.

Szarlotka jabłka w plasterki

Najważniejszą częścią szarlotki tatrzańskiej są jabłka pokrojone w plasterki i to właśnie ich ułożenie powoduje, że szarlotka tatrzańska staje się tak okazała na talerzyku. Wymaga to jednak trochę czasu… Najlepiej wykorzystać do tego krajalnicę, tartko z oczkami do krojenia plasterków, lub kroić jabłka ręcznie. Szarlotka z jabłkami w plasterki wynagrodzi nam jednak ten czas swoim wspaniałym smakiem. Każdy fan jabłek na pewno doceni ten przepis!

Close