Opis przepisu
Szarlotka tatrzańska to świetny domowy wypiek, który składa się z cienkiej warstwy kruchego ciasta, a także dużej ilości soczystych jabłek, więc ich odmiana stanowi tu kluczową rolę. Najlepiej sprawdza się odmiana Szara Reneta i próbowałam nie raz użyć innych jabłek, jednak ta odmiana po prostu nie ma sobie równych.
Dziwię się, że ten przepis dodaję na bloga dopiero teraz, ponieważ tyle razy już ją piekłam, że ciężko mi nawet powiedzieć kiedy pierwszy raz wypróbowałam ten przepis. Szarlotka tatrzańska wychodzi naprawdę przeeepyszna. To ulubiony wypiek mojego taty, więc z wielką przyjemnością mu ją piekę co jakiś czas. W końcu to taka wielka radość widzieć jak komuś przygotowujesz coś, co komu bardzo smakuje.
Przepis na: Szarlotka tatrzańska
Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki krupczatki
- 220 g masła
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 2,5 kg jabłek odmiany szara reneta
- opcjonalnie 2 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
Zobacz również:
Szarlotka tatrzańska - przepis krok po kroku
Jak zrobić szarlotkę tatrzańską?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Komentarze
Ciekawe w którym miejscu potrzebna jest ta kwaśna śmietana. Niedopracowany przepis, to samo sok z cytryny.
wszystko bylo podane
krok 1 – smietana
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane zimne masło i śmietanę.
krok 2- cytryna
Prażymy na patelni (podlewając je ok 100 ml wody i sokiem z cytryny przez 10-15 minut, aby nieco zmiękły.