Opis przepisu
Jabłek jest teraz coraz więcej. U mnie w sadzie mamy ich nawet nadmiar, więc oprócz przetworów wykonuję często domowe szarlotki. Jak można się oprzeć takiej ciepłej, kruchej szarlotce z krateczką na wierzchu? Ja nie potrafię odmówić kawałeczka, a do tego gałka lodów waniliowym i latte z syropem smakowym… Rewelka!
Przepis na: Szarlotka – jak u mamy!
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- łyżka smalcu
Dodatkowo:
- 2 litrowe słoiki jabłek prażonych Stovit
lub własnoręcznie zrobione jabłka prażone:
- 3 kg jabłek np. szara reneta
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru (ilość cukru do masy jabłkowej zależy od ogólnej słodkości jabłek)
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)
Zobacz również:
Szarlotka – jak u mamy! - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Przygotować wszystkie składniki na kruche ciasto, zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w kulkę, wkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na dwie części : mniejszą oraz większą. Tą większą podpiekamy np. w okrągłej foremce o średnicy 26 cm przez 15 minut w temp. 180 stopni.
Na podpieczony spód nakładamy jabłka, wyrównujemy. Z pozostałego ciasta robimy kratkę, nakładamy ją na jabłka. Piec przez ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze
Ciasto pychotka! Przepisy od Ciebie to same pewniaki 🙂
Bardzo miło mi to słyszeć! 🙂 Cieszę się, że smakowało!
Uwielbiam szarlotkę:) Zawsze sama trę 2 kg jabłek i potem je podsmażam:)
Uwielbiam szarlotkę:) Zawsze sama trę 2 kg jabłek i potem je podsmażam:)