Kruche ciasto z rabarbarem

4.6/5 (38 ocen)
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to rewelacyjne ciacho, który zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Delikatne, kruche ciasto doskonale komponuje się z kwaskowym rabarbarem, a całość wieńczy lekka i puszysta beza. Pyszności!

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 80 min pieczenia

ciasto z rabarbarem

Opis przepisu

Kruche ciasto z rabarbarem i różową bezą z dodatkiem wiśniowego kisielu piekę praktycznie co rok gdy pojawia się rabarbar w warzywniakach. To takie proste, domowe i niezwykle smaczne ciacho. Idealnie do kawusi!

Ciasto z rabarbarem

Nie wiem ile razy mogłam je upiec w swoim życiu, bo są to totalnie moje smaki. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z lekko kwaśnym rabarbarem i słodką bezą to coś wspaniałego. W przepisie użyłam wiśniowy kisiel, aby zabarwić bezę, ale jeśli chcesz to możesz go pominąć.

Polecam Wam także wypróbować wilgotny placek z rabarbarem z pomarańczową nutką – coś rewelacyjnego!

Przepis na: Kruche ciasto z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

  • 280 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 160 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru

Beza:

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 160 g cukru
  • 1 kisiel wiśniowy

Dodatkowo:

  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżeczki miodu lub cukru
  • 2-3 łyżki konfitury malinowej lub wiśniowej, porzeczkowej
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem?


Krok 1

Ciasto kruche:

Kruche ciasto z rabarbarem zaczynamy od przygotowania ciasta, które będziemy podpiekać.

Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową lub pół na pół z krupczatką (280 g), cukier puder (1 łyżka) oraz proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki). Dodajemy także żółtka (4 sztuk) oraz posiekane w kostkę zimne masło (160 g). 


Krok 2

Zagniatamy ciasto – ja to zrobiłam dość szybko ręcznie, ale jeśli wolisz to wyrób je robotem.


Krok 3

Ciasto wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Wkładamy do lodówki na 30 minut lub 10 minut do zamrażalnika.

Moja blaszka jest o wymiarze 20 x 30 cm.

Pieczemy przez 22-25 minuty w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 4

Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki (końcówki łodyg pomijamy).

Na rozgrzaną patelnię wsypujemy rabarbar (około 500 g) i dodajemy miód lub cukier (2 płaskie łyżeczki). Dusimy na małym ogniu przez 2 minuty. Ewentualnie dodajemy 1-2 łyżki wody. Zdejmujemy z patelni i mieszamy z konfiturą malinową (2-3 łyżki – ważne żeby nie była bardzo słodka) i ewentualnie odrobiną skrobi ziemniaczanej (ja czasem dodaję 1 płaską łyżeczkę). 


Krok 5

Beza:

Białka (4 sztuki) miksujemy ze szczyptą soli w suchej, czystej misce. Gdy zacznie powstawać piana, wtedy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru (łącznie 160 g).  Po około 5-6 minutach miksowania na wysokich obrotach miksera powinna powstać błyszcząca piana, a cukier w niej rozbity. Wtedy wsypujemy sypki kisiel wiśniowy (najlepiej bez cukru, ale może być też z cukrem). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.


Krok 6

Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.


Krok 7

Na ciasto nakładamy warstwę rabarbaru. 


Krok 8

Na to ubite białka.

Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Po tym czasie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy przez 45-50 minut.

Wyłączamy piekarnik i dopiero po 5 minutach wyciągamy z niego ciasto.

Ciasto kruche z rabarbarem kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego!

Szukasz innych wypieków z rabarbarem? W takim razie polecam wypróbować ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką lub ucierany, puszysty placek z rabarbarem


ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 38

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kaja
Kaja
23 godzin temu

Wszystko pyszne, ale niestety beza nie wyszła 🙁 jest miękka, a nie chrupiąca. To już było moje naste podejście do bezy i nigdy nie wychodzi… A rabarbar połączyłam z dżemem truskawkowym własnej roboty i wyszło wspaniale