Opis przepisu
Kruche ciasto z rabarbarem i różową bezą z dodatkiem wiśniowego kisielu piekę praktycznie co rok gdy pojawia się rabarbar w warzywniakach. To takie proste, domowe i niezwykle smaczne ciacho. Idealnie do kawusi!
Ciasto z rabarbarem
Nie wiem ile razy mogłam je upiec w swoim życiu, bo są to totalnie moje smaki. Kruche, maślane ciasto w połączeniu z lekko kwaśnym rabarbarem i słodką bezą to coś wspaniałego. W przepisie użyłam wiśniowy kisiel, aby zabarwić bezę, ale jeśli chcesz to możesz go pominąć.
Polecam Wam także wypróbować wilgotny placek z rabarbarem z pomarańczową nutką – coś rewelacyjnego!
Przepis na: Kruche ciasto z rabarbarem
Składniki:
Ciasto:
- 280 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 160 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
Beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 160 g cukru
- 1 kisiel wiśniowy
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżeczki miodu lub cukru
- 2-3 łyżki konfitury malinowej lub wiśniowej, porzeczkowej
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto kruche z rabarbarem?
Krok 1
Ciasto kruche:
Kruche ciasto z rabarbarem zaczynamy od przygotowania ciasta, które będziemy podpiekać.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną np. tortową lub pół na pół z krupczatką (280 g), cukier puder (1 łyżka) oraz proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki). Dodajemy także żółtka (4 sztuk) oraz posiekane w kostkę zimne masło (160 g).
Krok 2
Zagniatamy ciasto – ja to zrobiłam dość szybko ręcznie, ale jeśli wolisz to wyrób je robotem.
Krok 3
Moja blaszka jest o wymiarze 20 x 30 cm.
Pieczemy przez 22-25 minuty w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 4
Na rozgrzaną patelnię wsypujemy rabarbar (około 500 g) i dodajemy miód lub cukier (2 płaskie łyżeczki). Dusimy na małym ogniu przez 2 minuty. Ewentualnie dodajemy 1-2 łyżki wody. Zdejmujemy z patelni i mieszamy z konfiturą malinową (2-3 łyżki – ważne żeby nie była bardzo słodka) i ewentualnie odrobiną skrobi ziemniaczanej (ja czasem dodaję 1 płaską łyżeczkę).
Krok 5
Beza:
Białka (4 sztuki) miksujemy ze szczyptą soli w suchej, czystej misce. Gdy zacznie powstawać piana, wtedy wsypujemy stopniowo po łyżce cukru (łącznie 160 g). Po około 5-6 minutach miksowania na wysokich obrotach miksera powinna powstać błyszcząca piana, a cukier w niej rozbity. Wtedy wsypujemy sypki kisiel wiśniowy (najlepiej bez cukru, ale może być też z cukrem). Miksujemy na małych obrotach tylko do połączenia się składników.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni (góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Po tym czasie zmniejszamy temp. do 120 stopni i pieczemy przez 45-50 minut.
Wyłączamy piekarnik i dopiero po 5 minutach wyciągamy z niego ciasto.
Ciasto kruche z rabarbarem kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Smacznego!
Szukasz innych wypieków z rabarbarem? W takim razie polecam wypróbować ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką lub ucierany, puszysty placek z rabarbarem.
Komentarze
Wszystko pyszne, ale niestety beza nie wyszła 🙁 jest miękka, a nie chrupiąca. To już było moje naste podejście do bezy i nigdy nie wychodzi… A rabarbar połączyłam z dżemem truskawkowym własnej roboty i wyszło wspaniale