
Uwielbiam wszelkie ciasta z owocami! Teraz, kiedy zaczął się sezon na śliwki to z tych pierwszych zebranych prosto z drzewa postanowiłam przygotować pyszne, kruche ciasto ze śliwkami!
Najlepiej do wypieków sprawdzają się śliwki węgierki. Moje były naprawdę bardzo słodkie, więc jedynie je posypałam odrobiną bułki tartej (gdy Wasze śliwki są lekko kwaskowate, wtedy proponuję posypać je cukrem wanilinowym).
Moje domowe ciasto ze śliwkami składa się z kruchego ciasta, warstwy owoców i lekkiej budyniowej pianki. Myślę, że to najlepszy przepis na ciasto ze śliwkami jaki ostatnio próbowałam. Koniecznie je wypróbujcie!
Kruche ciasto: Budyniowa pianka: Dodatkowo: Zagniatamy kruche ciasto ze wszystkich składników. Dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy do zamrażalnika na 30-60 minut. Foremkę smarujemy tłuszczem. Na spodzie foremki zetrzeć na tarce większą część ciasta, wyrównujemy ręką. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Piekłam w kwadratowej foremce o wymiarach 24 x 24 cm. Śliwki myjemy, dzielimy na dwie połówki, a ze środka wyciągamy pestki. Przekładamy je do miski i posypujemy bułką tartą. Lekko mieszamy. Na podpieczony spód ciasta wykładamy równomiernie śliwki. Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy stopniowo drobny cukier, cały czas ubijając na najwyższych obrotach (przez około 7-8 minut). Następnie wsypujemy sypki proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na śliwki wykładamy ubitą pianę. Na pianę zetrzeć na tarce mniejszą część ciasta wyciągniętą z zamrażalnika. Piec 35-40 minut (bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.Przepis na: Kruche ciasto ze śliwkami
Przygotowanie: 50 min
Pieczenie: 40 min
Łącznie: 90 min
Składniki:
Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?