Ciasto ze śliwkami

4.7/5 (80 ocen)

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 55 min pieczenia

Ciasto ze śliwkami

Opis przepisu

Mam dla Was przepis na najprostsze na świecie ciasto ze śliwkami! Robiłam je już nieskończoną ilość razy i za każdym razem wychodzi ekstra. Dostałam ten przepis od kogoś z rodziny wiele lat temu i jak tylko mam co roku wysyp śliwek na drzewie to je piekę. A później oczywiście ze smakiem je zjadamy… To ciasto ucierane ze śliwkami zawsze znika u mnie szybciutko – już zaraz po rozkrojeniu. Po upieczeniu nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce, jednak polecam je przykryć ściereczką.

Ciasto ucierane ze śliwkami

Jeśli lubisz ucierane ciasta to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Ciacho wychodzi delikatne, nieco puszyste i ładnie się kroi po upieczeniu. Najlepiej chwilę się wstrzymać z krojeniem, aż śliwki nieco zastygną.

Szukasz innych przepisów na wypieki ze śliwkami? W takim razie koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Ciasto ze śliwkami

Składniki:

Ciasto:

  • 250 g masła
  • 180 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek
  • 330 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 400-500 g śliwek np. węgierek
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Ciasto ucierane ze śliwkami przepis krok po kroku:


Krok 1

Masło (250 g) roztapiamy w garnku (na małym ogniu).


Krok 2

Jajka (5 szt) miksujemy z cukrem (180 g) na wysokich obrotach miksera.  


Krok 3

Po około 3-4 minutach powinna powstać jasna, puszysta masa.


Krok 4

Następnie dodajemy mąkę pszenną (330 g) wymieszaną z proszkiem do pieczenia (1 łyżeczka).

Wlewamy także przestudzone masło.


Krok 5

Całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki jedynie do momentu połączenia się składników.


Krok 6

Foremkę (u mnie kwadratowa blaszka o boku 25 cm) smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia – spód i boki. Ciasto przelewamy do blaszki.


Krok 7

Śliwki (około 400-500 g) myjemy, dzielimy na pół i wyciągamy pestki. Posypujemy śliwki mąką ziemniaczaną (1 płaska łyżka), a opcjonalnie można także oprószyć cukrem pudrem. To sprawia, że owoce puszczają mniej soku w trakcie pieczenia. Ja używam zwykle fioletowych, dojrzałych śliwek węgierek, które są idealne do wypieków.  


Krok 8

Układamy połówki śliwek na cieście. Pieczemy przez około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni.


Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 80

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Ciasto wyszło pyyycha 🙂

Jolanta
Jolanta
1 rok temu

Czy mozna zastąpić masło olejem rzepakowym?

Emilia
Emilia
1 rok temu

A ile ml oleju wtedy dajemy?

Magda
Magda
1 rok temu

Uwielbiam ciasto ze śliwkami 🙂