Opis przepisu
Mam dla Was przepis na najprostsze na świecie ciasto ze śliwkami! Robiłam je już nieskończoną ilość razy i za każdym razem wychodzi ekstra. Dostałam ten przepis od kogoś z rodziny wiele lat temu i jak tylko mam co roku wysyp śliwek na drzewie to je piekę. A później oczywiście ze smakiem je zjadamy… To kruchutkie, maślane ciasto ze śliwkami zawsze znika u mnie szybciutko – już zaraz po rozkrojeniu.
Ciasta ze śliwkami
Jeśli lubisz łatwe oraz szybkie do przygotowania wypieki ze śliwkami to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Ciacho wychodzi delikatne, kruche, ale równocześnie bez problemu się kroi po upieczeniu. Jednak najlepiej chwilkę się wstrzymać z krojeniem, aż śliwki nieco zastygną.
Szukasz innych przepisów na wypieki ze śliwkami? W takim razie koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Ciasto ze śliwkami
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
W tym cieście używamy tylko żółtka, więc jeżeli zastanawiasz się jak wykorzystać pozostałe białka, to przeczytaj mój wpis “Co zrobić z białkami?“.
Składniki:
Ciasto:
- 480 g mąki pszennej tortowej
- 250 g masła
- opcjonalnie 1 płaska łyżka smalcu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka z dużych jajek (lub 4 z małych)
Dodatkowo:
- 600-700 g śliwek np. węgierek
- cukier puder do oprószenia
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto ze śliwkami?
Krok 1
Ciasto ze śliwkami możesz upiec zaraz po jego przygotowaniu, ale równie dobrze możesz je sobie zagnieść, przechować kilka godzin w lodówce i dopiero wtedy włożyć do piekarnika wraz ze śliwkami. Z kolei jeśli chodzi o użyte śliwki to zwykle korzystam ze słodkich, nieco twardszych węgierek, które nie puszczają aż tyle soku co inne odmiany.
Ciasto:
Zimne masło (250 g) kroimy w kostkę, przekładamy do miski (lub na stolnicę).
Dodajemy także przesianą mąkę pszenną (480 g, np. tortową lub wymieszaną 1:1 z krupczatką), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), cukier puder (100 g) oraz żółtka (3 żółtka z dużych jajek lub 4 z małych).
Krok 2
Dla uzyskania większej kruchości w cieście dodaję zawsze łyżkę smalcu, jednak nie jest to obowiązkowy składnik.
Szybko zagniatamy dłońmi gładkie ciasto.
Krok 3
Krok 4
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 185 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
Krok 5
Śliwki (u mnie słodkie, nieco twardsze węgierki) myjemy i dzielimy na połówki. Jeśli masz większe sztuki śliwek to pokrój na ćwiartki. Wyciągamy pestki.
PS. Jeśli chcesz użyć innych śliwek, które są bardziej soczyste, wodniste to równomiernie oprósz je odrobiną cukru pudru czy skrobią ziemniaczaną.
Krok 6
Krok 7
Pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 185 stopni (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Pod sam koniec (ok. 10 min przed zakończeniem pieczenia) ustawiłam grzanie tylko dół.
Krok 8
Ciasto ze śliwkami kroi się zdecydowanie lepiej gdy całkowicie przestygnie. Smacznego!
Jeśli zostały Ci śliwki i nie wiesz co z nich przygotować to polecam odwiedzić mój przepis na puszysty placek cytrynowy ze śliwkami czy tartę ze śliwkami i bezą.
Komentarze
Oprószyć cukrem pudrem jeszce gorące czy jak wystygnie?
Nie ma to tak naprawdę znaczenia 🙂
Ciasto wyszło pyyycha 🙂
Cieszę się, że smakuje 🥰
Uwielbiam ciasto ze śliwkami 🙂
Ja również ❤️ W ogóle bardzo lubię sezon na śliwki, można przygotować tyyyyle pyszności z nich 🙂