Ciasto ze śliwkami

4.8/5 (93 ocen)
Sezon na śliwki w pełni, a ja nie potrafię się im oprzeć, dlatego dzisiaj przygotowałam klasykę - pyszne i proste ciasto ze śliwkami. Do jego przygotowania wystarczy nam kilka prostych składników i kilka chwil w kuchni, a efekt jest rewelacyjny!

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min + 55 min pieczenia

Ciasto ze śliwkami

Opis przepisu

Mam dla Was przepis na najprostsze na świecie ciasto ze śliwkami! Robiłam je już nieskończoną ilość razy i za każdym razem wychodzi ekstra. Dostałam ten przepis od kogoś z rodziny wiele lat temu i jak tylko mam co roku wysyp śliwek na drzewie to je piekę. A później oczywiście ze smakiem je zjadamy… To kruchutkie, maślane ciasto ze śliwkami zawsze znika u mnie szybciutko – już zaraz po rozkrojeniu.

śliwki węgierki

Ciasta ze śliwkami

Jeśli lubisz łatwe oraz szybkie do przygotowania wypieki ze śliwkami to koniecznie musisz wypróbować ten przepis. Ciacho wychodzi delikatne, kruche, ale równocześnie bez problemu się kroi po upieczeniu. Jednak najlepiej chwilkę się wstrzymać z krojeniem, aż śliwki nieco zastygną.

Szukasz innych przepisów na wypieki ze śliwkami? W takim razie koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Ciasto ze śliwkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

W tym cieście używamy tylko żółtka, więc jeżeli zastanawiasz się jak wykorzystać pozostałe białka, to przeczytaj mój wpis “Co zrobić z białkami?“.

Składniki:

Ciasto:

  • 480 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka smalcu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka z dużych jajek (lub 4 z małych)

Dodatkowo:

  • 600-700 g śliwek np. węgierek
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto ze śliwkami?


Krok 1

składniki na ciasto

Ciasto ze śliwkami możesz upiec zaraz po jego przygotowaniu, ale równie dobrze możesz je sobie zagnieść, przechować kilka godzin w lodówce i dopiero wtedy włożyć do piekarnika wraz ze śliwkami. Z kolei jeśli chodzi o użyte śliwki to zwykle korzystam ze słodkich, nieco twardszych węgierek, które nie puszczają aż tyle soku co inne odmiany.

Ciasto:

Zimne masło (250 g) kroimy w kostkę, przekładamy do miski (lub na stolnicę).

Dodajemy także przesianą mąkę pszenną (480 g, np. tortową lub wymieszaną 1:1 z krupczatką), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka), cukier puder (100 g) oraz żółtka (3 żółtka z dużych jajek lub 4 z małych).


Krok 2

ciasto uformowane w kulę

Dla uzyskania większej kruchości w cieście dodaję zawsze łyżkę smalcu, jednak nie jest to obowiązkowy składnik.

Szybko zagniatamy dłońmi gładkie ciasto.


Krok 3

ciasto podzielone na dwie części w misce

Dzielimy na dwie części (jedna delikatnie większa na spód, a mniejsza na wierzch). Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.


Krok 4

ciasto wyłożone na spód blaszki

Po tym czasie wykładamy ciastem spód blaszki – moja wyłożona papierem do pieczenia, w rozmiarze 18 x 32 cm. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 10-15 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 185 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). 


Krok 5

połówki śliwek bez pestek

Śliwki (u mnie słodkie, nieco twardsze węgierki) myjemy i dzielimy na połówki. Jeśli masz większe sztuki śliwek to pokrój na ćwiartki. Wyciągamy pestki.

PS. Jeśli chcesz użyć innych śliwek, które są bardziej soczyste, wodniste to równomiernie oprósz je odrobiną cukru pudru czy skrobią ziemniaczaną.


Krok 6

śliwki ułożone na cieście

Śliwki układamy równomiernie na cieście.


Krok 7

Ciasto ze śliwkami przed upieczeniem

Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na lekko oprószonym mąką blacie. Odrywamy po kawałku i układamy na wierzchu.

Pieczemy przez około 45-50 minut w temperaturze 185 stopni (u mnie grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Pod sam koniec (ok. 10 min przed zakończeniem pieczenia) ustawiłam grzanie tylko dół.  


Krok 8

Ciasto ze śliwkami po upieczeniu

Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Ciasto ze śliwkami kroi się zdecydowanie lepiej gdy całkowicie przestygnie. Smacznego!

Jeśli zostały Ci śliwki i nie wiesz co z nich przygotować to polecam odwiedzić mój przepis na puszysty placek cytrynowy ze śliwkami czy tartę ze śliwkami i bezą.


Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami przepis

Jak zrobić ciasto ze śliwkami

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 93

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Janina
Janina
10 dni temu

Oprószyć cukrem pudrem jeszce gorące czy jak wystygnie?

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Ciasto wyszło pyyycha 🙂

Magda
Magda
2 lat temu

Uwielbiam ciasto ze śliwkami 🙂