
Lubicie ciasta drożdżowe? Ja bardzo! Najczęściej przygotowuję z drożdży słodkie bułeczki, pizzę czy chałki maślane, jednak tak naprawdę wypieków drożdżowych i kombinacji z nimi związanych jest nieskończenie wiele.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami wyszło niesamowicie spontanicznie! Zostało mi sporo śliwek w lodówce i miałam okropną ochotę na ciasto z owocami. Dodatkowo jak tylko zobaczyłam w lodówce ostatnią paczkę świeżych drożdży, to już było to przesądzone… Chwila moment i drożdżowy rozczyn był już gotowy.
Do ciasta drożdżowego ze śliwkami przygotowałam pyszną kruszonkę z mojego sprawdzonego przepisu na maślaną kruszonkę do ciast >>. Jest ona uniwersalna i pasuje genialnie do ciast drożdżowych.
Świeżo upieczone ciasto ze śliwkami i kruszonką wraz ze szklanką mleka… Totalny smak dzieciństwa!
Przepis na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami
Łącznie: 100 min
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50 ml letniej wody
Ciasto:
- 420 g mąki pszennej
- 150 ml letniego mleka
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 32 g cukru waniliowego
- 70 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
Dodatkowo:
- 1 kg śliwek węgierek
- kruszonka do ciasta >>
Jak zrobić Ciasto drożdżowe ze śliwkami?
Zaczynamy od rozczynu: Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut.
Do osobnej miseczki wbijamy jajko I żółtka. Roztrzepujemy je przez chwilkę rózgą lub widelcem.
Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodajemy mąkę, letnie mleko, roztrzepane jajka, cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło i mieszamy najpierw za pomocą łyżki.
Następnie wyrabiamy na stolnicy gładkie ciasto i przekładamy je znów do miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę czasu.
Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i dzielimy nożem na ćwiartki lub połówki.
Na wyłożoną papierem do pieczenia większą foremkę (u mnie 28 x 28 cm) przekładamy ciasto drożdżowe. Następnie równomiernie układamy śliwki, a wierzch posypujemy kruszonką do ciast. Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na kruszonkę to zapraszam na mój przepis (klik>>). Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 180 stopni.