Ciasta drożdżoweCiasta z owocamiSłodkości

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Lubicie ciasta drożdżowe? Ja bardzo! Najczęściej przygotowuję z drożdży słodkie bułeczki, pizzę czy chałki maślane, jednak tak naprawdę wypieków drożdżowych i kombinacji z nimi związanych jest nieskończenie wiele.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami wyszło niesamowicie spontanicznie! Zostało mi sporo śliwek w lodówce i miałam okropną ochotę na ciasto z owocami. Dodatkowo jak tylko zobaczyłam w lodówce ostatnią paczkę świeżych drożdży, to już było to przesądzone… Chwila moment i drożdżowy rozczyn był już gotowy.

Do ciasta drożdżowego ze śliwkami przygotowałam pyszną kruszonkę z mojego sprawdzonego przepisu na maślaną kruszonkę do ciast >>. Jest ona uniwersalna i pasuje genialnie do ciast drożdżowych.

Świeżo upieczone ciasto ze śliwkami i kruszonką wraz ze szklanką mleka… Totalny smak dzieciństwa!

Przepis na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

 Łącznie: 100 min

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 50 ml letniej wody

Ciasto:

  • 420 g mąki pszennej
  • 150 ml letniego mleka
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Dodatkowo:


Jak zrobić Ciasto drożdżowe ze śliwkami?

Rozczyn na ciasto ze śliwkami
Krok 1 

Zaczynamy od rozczynu: Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i wodę. Całość wymieszać i odstawić na 5 minut.


Roztrzepane jajka
Krok 2 

Do osobnej miseczki wbijamy jajko I żółtka. Roztrzepujemy je przez chwilkę rózgą lub widelcem.


składniki na placek ze śliwkami
Krok 3 

Gdy rozczyn już będzie już gotowy, dodajemy mąkę, letnie mleko, roztrzepane jajka, cukier puder, cukier waniliowy, miękkie masło i mieszamy najpierw za pomocą łyżki. 


Ciasto na placek drożdżowy ze śliwkami
Krok 4 

Następnie wyrabiamy na stolnicy gładkie ciasto i przekładamy je znów do miski. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę czasu.


Jak zrobić placek drożdżowy ze śliwkami?
Krok 5 

Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i dzielimy nożem na ćwiartki lub połówki.

Na wyłożoną papierem do pieczenia większą foremkę (u mnie 28 x 28 cm) przekładamy ciasto drożdżowe. Następnie równomiernie układamy śliwki, a wierzch posypujemy kruszonką do ciast. Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na kruszonkę to zapraszam na mój przepis (klik>>). Pieczemy przez 40-45 minut w temp. 180 stopni.


placek drożdżowy ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 0 / 5. Ilość głosów: 0

Oceń ten post jako pierwszy!

Przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką jest jednym z tych przepisów, które od razu mam przed oczami, jak zobaczę w sklepie sezonowe śliwki. Może dlatego, że moja babcia często przygotowywała ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, a ja przejęłam jej zamiłowanie do tych owoców 🙂 Śliwki świetnie nadają się do wszelakich wypieków i możne z nich oprócz ciasta drożdżowego, zrobić ucierane ciasto ze śliwkami lub kruche ciasto ze śliwkami. Polecam wypróbować wszystkie wersje i zobaczyć, która z nich będzie Twoją ulubiona 😉

Jak zrobić placek drożdżowy ze śliwkami?

Aby zrobić placek drożdżowy ze śliwkami, musimy zacząć od rozczynu z drożdży, mąki, wody i cukru. Następnie po około 5 minutach dodajemy roztrzepane jajka, miękkie masło, letnie mleko, cukier puder, cukier waniliowy, mąkę i mieszamy za pomocą łyżki do połączenia się składników. Odstawiamy na 1,5 h w ciepłe miejsce. Następnie wyrabiamy na stolnicy gładkie ciasto i znowu odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy je na foremkę i na wiech ciasta drożdżowego dodajemy pokrojone w ćwiartkę śliwki oraz posypujemy kruszonką. Nasz placek drożdżowy ze śliwkami wsadzamy do piekarnika na 45 minut.

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami

Z powyższego przepisu wychodzi proste ciasto drożdżowe ze śliwkami, beż żadnych dodatków poza kruszonką, którą opcjonalnie możemy pominąć, ale moim zdaniem świetnie pasuje do ciast drożdżowych. Samo przygotowanie trwa kilka chwil, jednak musimy odczekać te 2 – 2,5 godziny na wyrośnięcie ciasta. Nie jest więc to jednak ciasto do zrobienia na szybko, ale jego niski stopień skomplikowania powoduje, że jest to proste do zrobienia ciasto drożdżowe ze śliwkami.

Back to top button