Ciasto drożdżowe ze śliwkami

4.8/5 (71 ocen)
Nie wiesz co zrobić ze śliwkami? W takim razie koniecznie przygotuj to ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. To idealny wypiek na każdą okazję. Wychodzi tak pyszny i puszysty, że ciężko poprzestać na jednym kawałku!

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 25 min pieczenia

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Opis przepisu

Ciasto drożdżowe ze śliwkami wyszło niesamowicie spontanicznie! Mam obecnie wysyp śliwek na drzewach, więc aż żal nie piec jakiegoś ciasta z owocami. Dodatkowo jak tylko zobaczyłam w lodówce resztkę świeżych drożdży, to już było to przesądzone… Chwila moment i drożdżowy rozczyn był już gotowy.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Do ciasta drożdżowego ze śliwkami przygotowałam pyszną kruszonkę z mojego sprawdzonego przepisu na maślaną kruszonkę do ciast >>. Jest ona uniwersalna i pasuje genialnie do ciast drożdżowych.

Świeżo upieczone ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, nie dość że smakuje rewelacyjnie, to jeszcze pięknie pachnie, a zapach rozchodzi się po całym domu, powodując ślinotok u wszystkich domowników 🙂 Jestem przekonana, że jeżeli wykonasz je za pierwszym razem, to w najbliższym czasie najdzie cię ochota, aby powtórzyć ten prosty, a zarazem przepyszny wypiek.

Przepisy z wykorzystaniem śliwek

Przepisy z wykorzystaniem śliwek

Szukasz innych słodkich przepisów ze śliwkami? W takim razie podrzucam kilka inspiracji:

Przepis na: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant)
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:

  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g białego np. drobnego lub cukru pudru
  • 60 g masła miękkiego lub roztopionego
  • 470 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka

Dodatkowo:

  • 250-300 g śliwek np. węgierek
  • 1 łyżeczka cukru pudru i mąki ziemniaczanej
  • kruszonka maślana
Wyślij emailem

Ciasto drożdżowe ze śliwkami - przepis krok po kroku


Krok 1

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 1

Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego.

Do kubka kruszymy świeże drożdże (20 g, równie dobrze możecie użyć suchych drożdży i należy ich dać 10 g). Następnie dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (1 łyżka) oraz letnie mleko (50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 


Krok 2

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 2

W misce miksujemy 1 jajko, 2 żółtka i cukier (70 g) na jasną, puszystą masę. To powinno zająć minimum 3-4 minuty.

Dodajemy przesianą mąkę (470 g), przestygnięte roztopione masło (lub miękkie) (60 g), a także letnie mleko (150 ml).


Krok 3

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 3

Dodajemy także wyrośnięty rozczyn.


Krok 4

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 4

Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Mi to zajmuje około 5-7 minut na małych obrotach robota. Im dłużej wyrabiane jest ciasto, tym wychodzi lepsze po upieczeniu.


Krok 5

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 5

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.


Krok 6

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 6

Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Krok 7

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 7

Raczej nie polecam korzystać z takich miękkich, soczystych śliwek, które puszczą dużo soku w trakcie pieczenia. Najlepiej sprawdzają się fioletowe, twarde węgierki.

Śliwki myjemy, a następnie kroimy na połówki lub nawet ćwiartki. Usuwamy pestki.


Krok 8

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 8

Pokrojone śliwki posypujemy mąką ziemniaczaną oraz cukrem pudrem (1 łyżeczka), lekko mieszamy dłonią.


Krok 9

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 9

Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, lekko wyrabiamy i przekładamy do większej foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia.

Jak układać śliwki na ciasto drożdżowe?

Śliwki pokrojone na pół (lub na ćwiartki, jeżeli są większe) układamy skórką do dołu, do ciasta drożdżowego i lekko wciskamy palcami.


Krok 10

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 11

Posypujemy także przygotowaną kruszonką – przepis na nią znajdziecie tutaj klik>>.

Pieczemy przez ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).


Ciasto drożdżowe ze śliwkami 12

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 13

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 14

Ciasto drożdżowe ze śliwkami 15

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 71

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
xMoniaxx
Monia
8 miesięcy temu

Nasze ulubione śliwkowe 🙂

IMG_20230802_162201835_PORTRAIT~5.jpg
xMoniaxx
Monia
1 rok temu

Zawsze bałam się upiec ciasta drożdżowe a bo nie wyjdzie a bo zakalec , ale mieć pod nosem krok po kroku przepis to jest niemożliwe ! Jakie to jest Pycha , wgl co tu mówić wszystko z tego bloga wychodzi każdy przepis tylko trzeba czytać dokładnie

IMG_20220821_185445_12-1661198373.5795-scaled.jpg

Placek drożdżowy ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni, dlatego warto wykorzystywać te wspaniałe owoce w swojej kuchni. Ja nie ukrywam, że od dłuższego czasu szaleję z wypiekami i przetworami, ponieważ w tym roku śliwki wybitnie obrodziły w ogrodzie u moich rodziców. W sumie wyszło kilka dużych skrzynek tych smacznych owoców. Trzeba było zatem w jakiś sposób je wykorzystać, ponieważ bardzo nie lubię marnowania jedzenia. Zabrałam się już do roboty i na ten moment zdążyłam już zrobić ucierane ciasto ze śliwkami, nutellę ze śliwek, tartę ze śliwkami, powidła, drożdżówki ze śliwkami, a teraz czas na placek drożdżowy ze śliwkami. Ogólnie bardzo lubię wszelkie wypieki drożdżowe przy których najczęściej korzystam z drożdży świeżych, ale możesz również użyć drożdży instant. Placek drożdżowy ze śliwkami wyjdzie z jednymi i drugimi, tylko trzeba pamięć, aby zachować proporcję mniej więcej 15 g świeżych na 7 g.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką przepis

Muszę przyznać, że ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką jest jednym z moich ulubionych ciast letnich. Może dlatego, że ogólnie smak śliwek bardzo przypada mi do gustu w każdych wypiekach. Kluczowe w przygotowaniu ciasta drożdżowego jest to, aby właściwie wyrobić ciasto. Ja najczęściej korzystam z robota planetarnego, który posiada specjalny hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Nie dość, że bardzo przyśpiesza to czas wyrabiania, to dodatkowo ciasto jest naprawdę bardzo puszyste. Czy natomiast można przygotować ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką nie posiadając robota planetarnego? Oczywiście, że tak! Ciasto możesz wyrobić ręcznie na stolnicy, ale wymaga to po prostu więcej czasu i siły. Sama przez bardzo długi czas nie miałam robota i wyrabiałam ciasto ręcznie.

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami

Ten przepis na proste ciasto drożdżowe ze śliwkami na pewno przypadnie Ci do gustu. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko łatwo dostępne składniki: mąkę pszenną, cukier, mleko, drożdże, jajka, masło, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i oczywiście śliwki węgierki. Najpierw zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego na bazie rozczynu drożdżowego. Ciasto wyrabiaj, aż stanie się puszyste i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie blachę smarujemy masłem oraz ewentualnie obsypujemy odrobiną tartej bułki. Wykładamy ciasto na foremkę i kładziemy na nie połówki śliwek posypane cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką i wkładamy to proste ciasto drożdżowe ze śliwkami do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut. Pamiętaj jednak, że czas pieczenia zależy od jakości piekarnika i może zajść potrzeba dostosować czas pieczenia do możliwości własnego urządzenia.

Drożdżówka ze śliwkami

Jak dla mnie drożdżówka ze śliwkami to pyszne ciasto, idealne na lato. Sposób przygotowania jest naprawdę bardzo prosty i każdy amator kuchenny poradzi sobie z tym przepisem. Według mnie to najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami jakie można przygotować w sezonie śliwkowym. Często nazywamy je jako drożdżówka ze śliwkami, chociaż szczerze powiedziawszy mi ta nazwa bardziej kojarzy się z takimi mniejszymi drożdżówkami ze śliwkami ale tak naprawdę nomenklatura jest tutaj najmniej istotna. Najważniejsze, aby ciasto wyszło puszyste i smaczne. Jestem przekonana, że jeżeli zastosujesz się do wszystkich wyżej kroków, to z całą pewnością ciasto takie właśnie będzie, a ty jeszcze nie raz będziesz chciała wrócić do tego przepisu na placek drożdżowy.

RozwińZwiń