Opis przepisu
Drożdżówki ze śliwkami na delikatnym drożdżowym cieście są niezwykle smaczne. Do tego ta maślana kruszonka na wierzchu… Rewelacja! Domowe drożdżówki ze śliwkami to super pomysł na drugie śniadanie dla dzieci (szkoła się zacznie już niebawem!), do pracy czy na piknik. Jeśli chcecie zachować ich świeżość to należy je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby na drugi czy trzeci dzień smakowały równie dobrze.
Drożdżówka ze śliwkami – jakie śliwki najlepsze?
Moim zdaniem najlepsza drożdżówka ze śliwkami jest wtedy, gdy użyjemy do niej dojrzałych śliwek węgierek. To najodpowiedniejsza odmiana do słodkich wypieków, ponieważ jest dość twarda, słodka i nie zmienia zbytnio konsystencji po upieczeniu.
Inne przepisy ze śliwkami
U mnie w tym roku śliwka pięknie obrodziła mnóstwem owoców, więc zamierzam porobić sporo fajnych przepisów na bloga – różne ciasta czy przetwory na zimę. Dwa lata temu opublikowałam pyszną nutellę ze śliwek… W tym roku mi się już zapas skończył, więc zamierzam to nadrobić! Na ten moment zdążyłam już zrobić placek ze śliwkami i kruche ciasto ze śliwkami i mogę je szczerze polecić 🙂 Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy ze śliwkami, które z pewnością przypadną Ci do gustu!
Czy mogę użyć mrożonych śliwek węgierek?
Tak jak najbardziej, te bułeczki drożdżowe wyjdą równie smaczne. Pamiętaj jednak, aby wcześniej je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Czy mogę użyć innych owoców?
Ten przepis na drożdżówki jest na tyle uniwersalny, że możesz użyć dowolnych owoców, które akurat masz pod ręką 🙂
Przepis na: Drożdżówki ze śliwkami
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży (lub 10 g instant)
- 1 łyżka cukru
- 50 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
Ciasto:
- 540 g mąki pszennej
- 220 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g masła miękkiego lub roztopionego
- 70 g cukru pudru lub białego np. drobnego
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko
- 250-300 g śliwek np. węgierek
- 1 łyżeczka cukru pudru i mąki ziemniaczanej
- kruszonka maślana
Zobacz również:
Drożdżówki ze śliwkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Do kubka kruszymy świeże drożdże (25 g, równie dobrze możecie użyć suchych drożdży i należy ich dać 10 g). Następnie dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (1 łyżka) oraz letnie mleko (50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Krok 2
Krok 4
Krok 7
Śliwki myjemy, a następnie kroimy na połówki lub nawet ćwiartki. Usuwamy pestki.
Krok 8
Krok 9
Przekładamy nasze drożdżówki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdej lekko wciskamy śliwki w ciasto.
Krok 10
Posypujemy także przygotowaną kruszonką – przepis na nią znajdziecie tutaj klik>>.
Pieczemy przez ok. 22-25 minut w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).
Komentarze
Drożdże dziś kupiłam i śliweczki również, jutro będę piekła te drożdżówki. Ale mam jedno pytanie – na którym poziomie piekarnika je piec? ☺️
Większość wypieków ustawiam na środkowej półce piekarnika, aby upiekły się równomiernie 🙂
Dziękuję 😊
Wyszły przepyszne! Dziękuję za przepis!
Super apetycznie wyglądają 😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️
Uwielbiam ten przepis ! Ciasto drożdżowe na bułeczki wychodzi pyszne. Ja zamiast śliwek daje podprażone jabłka 😊
Rewelacja! 🙂
Idealny przepis! Polecam wszystkim! Mniam! 🙂
Ale pięknie wyszły!! Dzięki wielkie za fotkę i miły komentarz <3