Drożdżówki z malinami

4.7/5 (148 ocen)
Drożdżówki z malinami to pyszne wypieki, w których mięciutkie ciasto drożdżowe idealnie współgra ze słodyczą i świeżością malin. Dodatkowo wierzch z kruszonką i mamy świetną propozycję na drugie śniadanie czy deser.

Ilość porcji

14

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 25 min pieczenia

Drożdżówki z malinami

Opis przepisu

Domowe drożdżówki z malinami są mięciutkie, puchate i niezwykle smaczne. Idealne do zabrania na wynos do szkoły, pracy czy na piknik. Soczyste maliny, słodkie ciasto drożdżowe, a do tego nieco chrupiąca maślana kruszonka… Coś pysznego! Jest to jeden z tych wypieków, które trzeba upiec latem 🙂

Przepis na: Drożdżówki z malinami

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 600 g mąki pszennej
  • 80 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • ok. 250 ml letniego mleka
  • 90 g miękkiego masła

Kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
Wyślij emailem

Drożdżówki z malinami przepis krok po kroku:


Krok 1

rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy:

Drożdżówki z malinami można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży.

Jeśli chodzi o maliny to ja proponuję świeże (w sezonie na maliny) lub mrożone, tylko wcześniej trzeba je rozmrozić na sitku i opcjonalnie oprószyć małą ilością skrobi ziemniaczanej i cukru pudru).

Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub wsypujemy 10 g drożdży instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.


Krok 2

ciasto drożdżowe na drożdżówki

Ciasto drożdżowe:

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)

Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier puder (80 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (600 g), a także miękkie masło (90 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.


Krok 3

wyrobione ciasto drożdżowe

Ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Wyciągamy je z miski, lekko zagniatamy na blacie lub stolnicy oprószonej mąką pszenną.


Krok 4

wycinanie drożdżówek z ciasta

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy. Za pomocą miseczki wykrawamy sobie kółka. Do ręki bierzemy wycięty kawałek ciasta, nieco je rozciągamy palcami w każdą stronę.


Krok 5

zawijanie drożdżówek z malinami

Następnie na środku wkładamy taką ilość świeżych malin ile zmieścimy i damy radę zlepić brzegi ciasta. Ja nakładałam po około 8-10 malin, ale wszystko zależy od średnicy wyciętych kółek.

Oprócz malin można także dać po łyżce ugotowanego, przestygniętego budyniu waniliowego czy czekoladowego – będą równie smaczne!

Jeżeli chodzi o maliny mrożone, to tak jak pisałam w pierwszym kroku – trzeba je najpierw rozmrozić na sitku, a później polecam oprószyć skrobią ziemniaczaną i cukrem pudrem.

Nie masz świeżych lub mrożonych malin? To wykorzystaj gęstą konfiturę z malin czy marmoladę. Jedynie nie polecam rzadkich dżemów, ponieważ jest duża szansa, że po prostu całe nadzienie wypłynie Wam w trakcie pieczenia drożdżówek.


Krok 6

bułeczki z malinami przed pieczeniem

Uformowane drożdżówki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja je układałam na takich większych, okrągłych blaszkach do pieczenia pizzy, ale można użyć dużej blachy dołączonej do zestawu piekarnika.

Mi wyszło łącznie drożdżówek z malinami.    


Krok 7

Kruszonka

Wierzch polecam oprószyć kruszonką do ciasta.

Jeśli nie masz ochoty na kruszonkę, to ją pomiń i po prostu po upieczeniu drożdżówek posmaruj je lukrem lub oprósz cukrem pudrem.

Do miseczki dodajemy mąkę (90 g), cukier (50 g) i zimne masło (50 g). Następnie używając palców, mieszamy i rozcieramy wszystkie składniki aż uzyskamy małe grudki ciasta, co może potrwać około minuty.


Krok 8

drożdżówki z malinami i kruszonką przed upieczeniem

W małej miseczce wymieszaj żółtko z odrobiną mleka (2-3 łyżki). Posmaruj tym roztrzepanym jajkiem wierzch drożdżówek za pomocą pędzelka i ewentualnie posyp maślaną kruszonką.

Pieczemy przez około 22-25 minut w temperaturze 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Koniecznie pochwal się swoimi drożdżówkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!


drożdżówki z malinami i kruszonką

drożdżówki z malinami

bułeczki z malinami

drożdżówki z malinami przepis

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 148

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
13 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna E.
Joanna
6 miesięcy temu

Przepis świetny.Wyszło pycha tylko u mnie troszeczkę więcej mąki musiałam dodać. Na stówę jeszcze do niego wrócę. Pozdrawiam i polecam.

Patrycja
Patrycja
7 miesięcy temu

Wczoraj robiłam, jejku jakie to pyszne !!! Ja gdzie moje zdolności jeśli chodzi o pieczenie są równe 0 poradziłam sobie ! Dzięki Pani przepisom polubiłam się z ciastem drożdżowym! I chce więcej i więcej próbować! Dziękuję!

20230828_211052.jpg
Zosia
Zosia
8 miesięcy temu

Czy można użyć innych owoców?

The best
The best
8 miesięcy temu

Robię 3 raz i powiem, że rewelka. Znikają u mnie zanim zdążą wystygnąć 🤣

Angelika
Angelika
8 miesięcy temu

Pani Asiu, GENIALNE wychodzą ❤️❤️ Jak zawsze przepis sztos!

Donna
Donna
8 miesięcy temu

😍

IMG_8008.jpeg
Donna
Donna
8 miesięcy temu

Wspaniałe bułeczki ze świeżymi malinami 🥳🎉

IMG_8004.jpeg

Bułeczki drożdżowe z malinami

Drożdżówki z malinami można przygotować na wiele sposobów, jednak w formie bułeczek nadzienia uda się dodać najwięcej. Jest to też jedna z moich ulubionych wersji i mimo, że nie jest najszybsza, to uważam, że najsmaczniejsza. Bułeczki drożdżowe z malinami, to jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie sezonowych malin, zwłaszcza jeżeli mamy swoje posadzone w ogródku.

Drożdżówki z malinami

W naszym domu drożdżówki z malinami są hitem każdego weekendu, kiedy zaczyna się tylko sezon na maliny. Piękne, złociste bułeczki, kuszące tak każdego, że niemożliwe jest nie sięgnięcie po kolejną. Przygotowanie ich jest bardzo proste, ale może wymagać nieco cierpliwości, jak przy każdym cieście drożdżowym. Uwierzcie mi jednak, że warto! Świeżutkie, ciepłe drożdżówki z malinami są po prostu nie do odparcia. Spróbuj, a przekonasz się sama! Jeżeli lubisz wypieki z użyciem malin, to koniecznie wypróbuj mój przepis na ciasto z malinami lub sernik z malinami. Jeżeli jednak bardziej wolisz ciasto kruche, to zachęcam Cię do wypróbowania tarty z malinami i borówkami.

Drożdżówki z malinami przepis

Bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym i chętnie przygotowuję go w mojej kuchni. Tym razem chciałabym Ci przedstawić mój przepis na drożdżówki z malinami! Świeże, ciepłe bułeczki o aksamitnym wnętrzu i owocowym nadzieniu zachwycą z pewnością całą Twoją rodzinę. Nie musisz być mistrzem kuchni, by je upiec. Te drożdżówki z malinami są proste i łatwe do wykonania, a sam przepis opisałam bardzo szczegółowo, abyś nie miała żadnych wątpliwości podczas ich przygotowania. . Gdy wyjmiesz je z piekarnika, nie możesz się doczekać, aż ochłodzą się wystarczająco, by móc wziąć pierwszy kęs. Połączenie delikatnego ciasta i słodkich malin stworzy istną eksplozję smaku. Będą idealnym wyborem jako deser, lub jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

RozwińZwiń