Opis przepisu
Domowe drożdżówki z malinami są mięciutkie, puchate i niezwykle smaczne. Idealne do zabrania na wynos do szkoły, pracy czy na piknik. Soczyste maliny, słodkie ciasto drożdżowe, a do tego nieco chrupiąca maślana kruszonka… Coś pysznego! Jest to jeden z tych wypieków, które trzeba upiec latem 🙂
Przepis na: Drożdżówki z malinami
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 80 g cukru pudru
- 2 żółtka
- ok. 250 ml letniego mleka
- 90 g miękkiego masła
Kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 90 g mąki pszennej
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- 500 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 1 żółtko
- 3 łyżki mleka
Zobacz również:
Drożdżówki z malinami przepis krok po kroku:
Krok 1
Rozczyn drożdżowy:
Drożdżówki z malinami można przygotować na bazie świeżych lub suszonych drożdży.
Jeśli chodzi o maliny to ja proponuję świeże (w sezonie na maliny) lub mrożone, tylko wcześniej trzeba je rozmrozić na sitku i opcjonalnie oprószyć małą ilością skrobi ziemniaczanej i cukru pudru).
Do miseczki kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub wsypujemy 10 g drożdży instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 10-15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Krok 2
Ciasto drożdżowe:
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże lub dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)
Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier puder (80 g), letnie mleko (250 ml), mąkę pszenną (600 g), a także miękkie masło (90 g). Na sam koniec dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 5-7 minut. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Krok 3
Wyciągamy je z miski, lekko zagniatamy na blacie lub stolnicy oprószonej mąką pszenną.
Krok 4
Krok 5
Oprócz malin można także dać po łyżce ugotowanego, przestygniętego budyniu waniliowego czy czekoladowego – będą równie smaczne!
Jeżeli chodzi o maliny mrożone, to tak jak pisałam w pierwszym kroku – trzeba je najpierw rozmrozić na sitku, a później polecam oprószyć skrobią ziemniaczaną i cukrem pudrem.
Nie masz świeżych lub mrożonych malin? To wykorzystaj gęstą konfiturę z malin czy marmoladę. Jedynie nie polecam rzadkich dżemów, ponieważ jest duża szansa, że po prostu całe nadzienie wypłynie Wam w trakcie pieczenia drożdżówek.
Krok 6
Mi wyszło łącznie drożdżówek z malinami.
Krok 7
Jeśli nie masz ochoty na kruszonkę, to ją pomiń i po prostu po upieczeniu drożdżówek posmaruj je lukrem lub oprósz cukrem pudrem.
Do miseczki dodajemy mąkę (90 g), cukier (50 g) i zimne masło (50 g). Następnie używając palców, mieszamy i rozcieramy wszystkie składniki aż uzyskamy małe grudki ciasta, co może potrwać około minuty.
Krok 8
Pieczemy przez około 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Koniecznie pochwal się swoimi drożdżówkami w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane! Czekam na Wasze piękne wypieki!
Komentarze
Uwielbiam ten przepis, ale mam problem z tym, że zawsze pękają lub przeciekają. Ma ktoś poradę w jaki sposób zakleić ciasto?
Może rozwałkowuje Pani za cienko ciasto? Albo jest ono słabo wyrobione, bo nic nie powinno wypływać ze środka drożdżówek 🙂
Druga kwestia – soczystość owoców. Używała Pani może mrożonych malin? One też bardziej mogą puszczać sok niż świeże.
Ja akurat zrobiłam ze śliwką i wyszły przepyszne , bardzo szybko znikły z tacy … 🤤☺️
Ciasto drożdżowe na bułeczki jest znakomite i na pewno skorzystam z tego przepisu nie raz🥰 Dziękuję ☺️
Ekstra! 😍😍 Dziękuję za zdjęcie i bardzo się cieszę, że posmakowały! Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków ❤️
Wyszły całkiem ładnie!
Piękne wyszły 😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego! 🙂
Przepis świetny.Wyszło pycha tylko u mnie troszeczkę więcej mąki musiałam dodać. Na stówę jeszcze do niego wrócę. Pozdrawiam i polecam.
Cieszę się, że smakowały 🙂
Wczoraj robiłam, jejku jakie to pyszne !!! Ja gdzie moje zdolności jeśli chodzi o pieczenie są równe 0 poradziłam sobie ! Dzięki Pani przepisom polubiłam się z ciastem drożdżowym! I chce więcej i więcej próbować! Dziękuję!
Idealne! Dzięki wielkie za tak miły komentarz i foteczkę <3
Czy można użyć innych owoców?
Pewnie 🤗
Robię 3 raz i powiem, że rewelka. Znikają u mnie zanim zdążą wystygnąć 🤣
Bardzo się cieszę, że tak smakują ❤️
Pani Asiu, GENIALNE wychodzą ❤️❤️ Jak zawsze przepis sztos!
Bardzo się cieszę, że smakują 🙂
😍
Superowe wyszły! ❤️❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują 🙂
Wspaniałe bułeczki ze świeżymi malinami 🥳🎉
Upieklam z malinami i 3sztuki z jagodami
Ekstra! ❤️❤️ Życzę smacznego! 🙂