Sernik z malinami

4.6/5 (145 ocen)
sernik z malinami przepis

Muszę przyznać, że to jeden z lepszych serników jakie do tej pory zrobiłam! Autentycznie… Ten pyszny sernik z malinami przeszedł samego siebie. Masa serowa wyszła po prostu niesamowita. Dlaczego? Po pierwsze użyłam wiejskich jajek, lepszej jakości twarogu, który sprawił, że sernik wyszedł bardzo delikatny w smaku.

Mój sernik z malinami jest leciutki jak chmurka i do tego pięknie się kroi. Ciężko było odmówić dokładki. Maliny miałam z własnego ogródka, więc dodałam do sernika takie najładniejsze jakie tylko znalazłam 🙂 Koniecznie wypróbuj ten prosty i pyszny sernik z malinami.

Jeśli jednak szukasz innych wypieków z malinami to polecam szybkie ciasto z malinami lub tartę z malinami i kremem budyniowym.

Przepis na: Sernik z malinami

Składniki:

Spód:

  • 270 g mąki pszennej lub krupczatki
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 50 g miękkiego masła
  • opcjonalnie 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 2 szklanki malin
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik z malinami?


Krok 1

Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę (270 g, może to być mąka pszenna tortowa lub np. w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy także 125 g zimnego masła (najlepiej je pokroić w kosteczkę), 2 żółtka, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru i łyżeczkę śmietany 18%. Całość siekamy najpierw nożem, a później wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i przekładamy do foremki (u mnie kwadrat o boku 24 cm). Pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut.


Krok 2

Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.


Krok 3

Wszystkie składniki do masy serowej powinny być w temp. pokojowej.

1 kg twarogu np. z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego miksujemy z 3/4 szklanki cukru, 50 g miękkiego masła, 5 żółtek i opcjonalnie 100 g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej). Miksujemy jedynie do połączenia się składników. Dodajemy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie miksujemy do połączenia się składników.

5 białek ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno. Najlepiej tak przez minimum 7 minut.

Do masy serowej dodajemy stopniowo łyżka za łyżką ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką (nie mikserem!) do połączenia się masy. Następnie wylewamy na podpieczony spód, na wierzch nakładamy równomiernie maliny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni i pieczemy przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temp. 140-150 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.


sernik z malinami

sernik z malinami

sernik z malinami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 145

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
33 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Twaróg jakiej marki poleca Pani ?

Aga
Aga
1 rok temu

Przepis idealny wyszedł przepyszny 😉 dodałam jeszcze borówki 😋😋😋

IMG20230826152749.jpg
Ewa
Ewa
1 rok temu

Dzień dobry Pani Asiu 🙂
Szukałam przepisu na pyszny sernik na urodziny dla mojego męża i tak trafilam na Pani blog.
Sernik z malinami upieczony i powiem, że wyszedł rewelacyjnie dobry!!! Już polecam wśród znajomych, bo jest naprawdę przesmaczny 🙂
Część udało mi się zamrozić i dzisiaj była dalszą degustacja (po tygodniu) i nic nie stracił na swoich walorach … dalej jest pyszny!
Już jestem Pani fanką i z zaciekawieniem obserwuję inne przepisy. Pewnie nieraz jeszcze skorzystam z tej strony, bo jest taka staranna i piękna, a przepisy są czytelne i widać, że autorka robi to z pasją i wkłada w to swoje serce . Bo takie właśnie są Joasie :)))) Uwielbiam to imię 🙂
Serdecznie pozdrawiam.
Ewa

Karolina
Karolina
1 rok temu

Dzień dobry 🙂 czy zamiast malin mogę dodać truskawki?

Oliwia
Oliwia
2 lat temu

A czy w masie serowej można masło zastąpić olejem ?

Kasia
Kasia
2 lat temu

Mam pytanie odnośnie dodatku białej czekolady. Czy jeśli chce ją dodać, to zmniejszyć ilość dodanego cukru czy zostawić tak jak przewiduje przepis? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

Oliwia Strzelczyk
Oliwia Strzelczyk
3 lat temu

Czy do sernika dodaje się budynie ? W przepisie nie ma, a są pytania o budyn 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Oliwia Strzelczyk

Ten przepis na już kilka lat i w tym czasie edytowałam przepis i dodałam nowe zdjęcia 🙂

Oliwia Strzelczyk
Oliwia Strzelczyk
3 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Rozumiem, dziekuje bardzo za odpowiedź:)

Kasia
Kasia
3 lat temu

Można dodać mrożone maliny? Jeśli tak, to czy należy je wcześniej rozmrozić?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Kasia

Tak, tylko najlepiej je wczesniej rozmrozic np. na sitku, żeby pozbyć się nadmiaru soku z malin 🙂

Aleksandra Szylar
Aleksandra Szylar
4 lat temu

A mogą być mało mrożone?

Aleksandra Szylar
Aleksandra Szylar
4 lat temu
W odpowiedzi do  Aleksandra Szylar

*maliny

Sylwia Trzeciak
Sylwia Trzeciak
5 lat temu

Budynie z cukrem czy bez?

Ola
Ola
5 lat temu

Budynie wsypujemy suche? Opakowanie na 0.5litra?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Ola

Tak budynie wsypujemy suche 🙂

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Ola

Tak budynie wsypujemy suche 🙂

Dodi
Dodi
7 lat temu

Czy można zastąpić margarynę masłem?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
7 lat temu
W odpowiedzi do  Dodi

Oczywiście 🙂

Dodi
Dodi
7 lat temu

Czy można zastąpić margarynę masłem?

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
7 lat temu
W odpowiedzi do  Dodi

Oczywiście 🙂

ana mia
ana mia
7 lat temu

Czy masę wylać na ciepły czy ostudzony spod ?

ana mia
ana mia
7 lat temu

Czy masę wylać na ciepły czy ostudzony spod ?

Pati
Pati
7 lat temu

Przepis wyprobowany i muszę stwierdzić, że jeden z lepszych jakie kiedykolwiek jadłam 🙂

Pati
Pati
7 lat temu

Przepis wyprobowany i muszę stwierdzić, że jeden z lepszych jakie kiedykolwiek jadłam 🙂

karodos.pl
karodos.pl
7 lat temu

Sernik to moje ulubione ciasto:) Z malinami akurat nie próbowałam.

Helen G.
Helen G.
7 lat temu

Sernik to moje ulubione ciasto:) Z malinami akurat nie próbowałam.

Puszysty sernik z malinami

Lubisz domowe serniki? Jeśli tak to mam dla Ciebie przepis doskonały, któremu naprawdę ciężko odmówić dokładki! Puszysta, leciutka jak chmurka masa serowa, kruche maślane ciasto i do tego warstwa malin… Ten sernik to prawdziwa uczta dla podniebienia! Chciałabym podkreślić, że jest to jeden z lepszych serników jakie do tej pory upiekłam! Bez ściemy i zbytniego zachwalania… Prawdziwa perfekcja. Tym razem masa serowa wyszła mi po prostu rewelacyjna. Dlaczego? Ponieważ użyłam wiejskich jajek, lepszej jakości twarogu, który sprawił, że sernik wyszedł bardzo delikatny w smaku.

Przepis na sernik z malinami

Mój przepis na sernik z malinami jest naprawdę leciutki jak chmurka. Ten puszysty sernik pięknie się kroi i ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jeżeli tylko masz ochotę to zamiast malin możesz użyć borówek amerykańskich, truskawek, jagód czy jeżyn. Koniecznie wypróbuj ten prosty i pyszny sernik z malinami. Jeśli jednak szukasz innych wypieków z malinami to polecam szybkie ciasto z malinami lub tartę z malinami i kremem budyniowym.

RozwińZwiń