Muszę przyznać, że to jeden z lepszych serników jakie do tej pory zrobiłam! Autentycznie… Ten pyszny sernik z malinami przeszedł samego siebie. Masa serowa wyszła po prostu niesamowita. Dlaczego? Po pierwsze użyłam wiejskich jajek, lepszej jakości twarogu, który sprawił, że sernik wyszedł bardzo delikatny w smaku.
Mój sernik z malinami jest leciutki jak chmurka i do tego pięknie się kroi. Ciężko było odmówić dokładki. Maliny miałam z własnego ogródka, więc dodałam do sernika takie najładniejsze jakie tylko znalazłam 🙂 Koniecznie wypróbuj ten prosty i pyszny sernik z malinami.
Jeśli jednak szukasz innych wypieków z malinami to polecam szybkie ciasto z malinami lub tartę z malinami i kremem budyniowym.
Przepis na: Sernik z malinami
Składniki:
Ciasto:
- 270 g mąki pszennej lub krupczatki
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego
- 3/4 szklanki cukru
- 50 g miękkiego masła
- opcjonalnie 1 tabliczka białej czekolady
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 2 szklanki malin
Jak zrobić sernik z malinami?
Wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy przesianą mąkę (270 g, może to być mąka pszenna tortowa lub np. w proporcji 1:1 z krupczatką). Dodajemy także 125 g zimnego masła (najlepiej je pokroić w kosteczkę), 2 żółtka, płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 50 g cukru pudru i łyżeczkę śmietany 18%. Całość siekamy najpierw nożem, a później wyrabiamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i przekładamy do foremki (u mnie kwadrat o boku 24 cm). Pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Wszystkie składniki do masy serowej powinny być w temp. pokojowej.
1 kg twarogu np. z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego miksujemy z 3/4 szklanki cukru, 50 g miękkiego masła, 5 żółtek i opcjonalnie 100 g białej czekolady (rozpuszczonej w kąpieli wodnej). Miksujemy jedynie do połączenia się składników. Dodajemy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i ponownie miksujemy do połączenia się składników.
5 białek ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywno. Najlepiej tak przez minimum 7 minut.
Do masy serowej dodajemy stopniowo łyżka za łyżką ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką (nie mikserem!) do połączenia się masy. Następnie wylewamy na podpieczony spód, na wierzch nakładamy równomiernie maliny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 170 stopni i pieczemy przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temp. 140-150 stopni (góra-dół, bez termoobiegu). Studzimy w lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.