Szybkie ciasto z malinami

4.4/5 (55 ocen)
ciasto z malinami

Przed Wami najlepszy przepis na ciasto z malinami! Jest niesamowicie puszyste i wilgotne, a do tego jest to jedno z najprostszych ciast jakie znajdują się na moim blogu.

Ten przepis na ciasto malinowe wyjdzie każdemu! Nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Maliny równie dobrze możesz zastąpić truskawkami, śliwkami czy borówkami. Póki możemy korzystać z sezonowych owoców, nie polecam korzystać z tych mrożonych.

Jeżeli lubisz ciasta z owocami to koniecznie wypróbuj:

Przepis na: Szybkie ciasto z malinami

Składniki:

Ciasto:

  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g twarogu puszystego śmietankowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 450 g malin

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Szybkie ciasto z malinami - przepis krok po kroku


Krok 1

placek z malinami

Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C. Jajka, twaróg oraz mleko powinny być w temp. pokojowej.

Do miski wbijamy 2 duże jajka, a także dodajemy 200 g twarogu, a także 3/4 szklanki cukru białego. Całość miksujemy na małych obrotach miksera przez około 1,5 minuty.


Krok 2

placek z malinami

Wlewamy 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego i 100 ml mleka. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników.


Krok 3

placek z owocami

Wsypujemy 400 g mąki pszennej i płaską łyżkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki lub mikserem na małych obrotach miksera jedynie do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste.

Maliny przekładamy do miseczki i posypujemy delikatnie odrobiną mąki pszennej lub ziemniaczanej. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 4

placek z owocami

Foremkę (u mnie o rozmiarze 24×24 cm) smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Kruszonkę do ciasta przygotowujemy z tego przepisu (klik).

Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 40-45 minut (bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


ciasto z malinami

ciasto z malinami

ciasto z malinami

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 55

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
K
K
3 lat temu

Wyszło fajnie. Dałam mascarpone, mąke orkiszową, i zamiennik cukru erytrol i wyszło równie smaczne.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  K

Super, miło mi to czytać 🙂

K
K
3 lat temu

Wyszło ok. Dałam serek maskarpone i mąke orkiszową oraz cukier Erytrol. Wyszło równie smacznie.

Monika
Monika
3 lat temu

Bardzo się starałam, odmierzałam wszystko zgodnie z przepisem a mi nie wyszedl.zrobil się ogromny zakalec☹a normalnie dużo piekę i wychodzi.chyba to ciasto nie jest dla mnie, a szkoda.

Paula
Paula
5 lat temu

Mój synek zrobił ze mną super pyszne,dodałam na koniec bitą śmietanę 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Paula

Super! Bardzo się cieszę, że synkowi smakowało 🙂 Bita śmietana może być ciekawym dodatkiem, następnym razem czekam na zdjęcie! 🙂

Asia
Asia
5 lat temu

Łyżka proszku do pieczenia? Chyba raczej łyżeczka powinna być, jakiś błąd się wkradł

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Asia

Jest dobrze napisane. Chodzi o jedną płaską łyżkę lub dwie płaskie łyżeczki 🙂

Przepis na ciasto z malinami

Jest to bardzo proste ciasto z malinami, które nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Oczywiście, możemy maliny zamienić np. na truskawki, poziomki, czy borówki, ale moim zdaniem najbardziej do tego ciasta pasują maliny 🙂 Ważne abyśmy w miarę możliwości korzystali ze świeżych owoców zamiast mrożonych. Ten prosty przepis na ciasto z malinami jest opisany dokładnie krok po kroku wraz ze zdjęciami. Dzięki temu ciasto wyjdzie Wam fantastycznie!

Placek z malinami

Placek z malinami piekę jak najczęściej się tylko da. Jest naprawdę ekspresowy i prościutki do wykonania. Zawsze go przygotowuję ze świeżych, sezonowych malin, ponieważ takie są najsmaczniejsze. Jeżeli spodziewamy się gości i nie chcemy spędzić pół dnia w kuchni na pieczeniu ciasta, to powyższy przepis na szybkie ciasto z malinami jest właśnie dla Ciebie! Wierzch mojego wypieku udekorowałam maślaną kruszonką, która jest bardzo uniwersalna.

RozwińZwiń