Przed Wami najlepszy przepis na ciasto z malinami! Jest niesamowicie puszyste i wilgotne, a do tego jest to jedno z najprostszych ciast jakie znajdują się na moim blogu.
Ten przepis na ciasto malinowe wyjdzie każdemu! Nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Maliny równie dobrze możesz zastąpić truskawkami, śliwkami czy borówkami. Póki możemy korzystać z sezonowych owoców, nie polecam korzystać z tych mrożonych.
Jeżeli lubisz ciasta z owocami to koniecznie wypróbuj:
Przepis na: Szybkie ciasto z malinami
Składniki:
Ciasto:
- 2 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g twarogu puszystego śmietankowego
- 1/2 szklanki oleju
- 400 g mąki pszennej
- 100 ml mleka krowiego lub roślinnego
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 450 g malin
Dodatkowo:
Zobacz również:
Szybkie ciasto z malinami - przepis krok po kroku
Krok 1
Do miski wbijamy 2 duże jajka, a także dodajemy 200 g twarogu, a także 3/4 szklanki cukru białego. Całość miksujemy na małych obrotach miksera przez około 1,5 minuty.
Krok 2
Krok 3
Maliny przekładamy do miseczki i posypujemy delikatnie odrobiną mąki pszennej lub ziemniaczanej. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 4
Kruszonkę do ciasta przygotowujemy z tego przepisu (klik).
Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 40-45 minut (bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni.
Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>.
Komentarze
Wyszło fajnie. Dałam mascarpone, mąke orkiszową, i zamiennik cukru erytrol i wyszło równie smaczne.
Super, miło mi to czytać 🙂
Wyszło ok. Dałam serek maskarpone i mąke orkiszową oraz cukier Erytrol. Wyszło równie smacznie.
Bardzo się starałam, odmierzałam wszystko zgodnie z przepisem a mi nie wyszedl.zrobil się ogromny zakalec☹a normalnie dużo piekę i wychodzi.chyba to ciasto nie jest dla mnie, a szkoda.
Mój synek zrobił ze mną super pyszne,dodałam na koniec bitą śmietanę 🙂
Super! Bardzo się cieszę, że synkowi smakowało 🙂 Bita śmietana może być ciekawym dodatkiem, następnym razem czekam na zdjęcie! 🙂
Łyżka proszku do pieczenia? Chyba raczej łyżeczka powinna być, jakiś błąd się wkradł
Jest dobrze napisane. Chodzi o jedną płaską łyżkę lub dwie płaskie łyżeczki 🙂