
Przed Wami najlepszy przepis na ciasto z malinami! Jest niesamowicie puszyste i wilgotne, a do tego jest to jedno z najprostszych ciast jakie znajdują się na moim blogu.
Ten przepis na ciasto malinowe wyjdzie każdemu! Nawet osobom, które dopiero zaczynają swoją przygodę z wypiekami. Maliny równie dobrze możesz zastąpić truskawkami, śliwkami czy borówkami. Póki możemy korzystać z sezonowych owoców, nie polecam korzystać z tych mrożonych.
Jeżeli lubisz ciasta z owocami to koniecznie wypróbuj:
Ciasto: Dodatkowo: Nastaw piekarnik do temp. 180 stopni C. Jajka, twaróg oraz mleko powinny być w temp. pokojowej. Do miski wbijamy 2 duże jajka, a także dodajemy 200 g twarogu, a także 3/4 szklanki cukru białego. Całość miksujemy na małych obrotach miksera przez około 1,5 minuty. Wlewamy 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego i 100 ml mleka. Miksujemy tylko do momentu połączenia się składników. Wsypujemy 400 g mąki pszennej i płaską łyżkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki lub mikserem na małych obrotach miksera jedynie do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść dosyć gęste. Maliny przekładamy do miseczki i posypujemy delikatnie odrobiną mąki pszennej lub ziemniaczanej. Dodajemy do ciasta i mieszamy za pomocą łyżki. Foremkę (u mnie o rozmiarze 24×24 cm) smarujemy lekko tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Kruszonkę do ciasta przygotowujemy z tego przepisu (klik). Ciasto przekładamy do foremki, wyrównujemy i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 40-45 minut (bez termoobiegu) w temperaturze 180 stopni. Przepis na: Szybkie ciasto z malinami
Składniki:
Jak zrobić szybkie ciasto z malinami?