Ciasta z owocamiSłodkości

Prosty jabłecznik

Pewnie większość z Was wykonuje jedynie szarlotki na kruchym cieście. Jednak warto spróbować wykonać pyszny, prosty jabłecznik, który jest świetną alternatywą dla ciast z jabłkami. Puszyste ciasto oraz aromatyczne, cynamonowe nadzienie jabłkowe stanowią wręcz połączenie idealne.

Przepis na: Prosty jabłecznik

Składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 270 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 32 g cukru wanilinowego

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Jak zrobić prosty jabłecznik?

Wykonanie:

Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na puszystą, jasną pianę przez minimum 5 minut. Wlewamy mleko i olej, tylko lekko miksujemy i wyłączamy mikser. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą trzepaczki.

Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 25 x 25 cm) wylewamy połowę ciasta (delikatnie większą połowę). Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Piec przez 15-17 minut. Ciasto powinno być już praktycznie upieczone.

W tym czasie ścieramy jabłka na grubszych oczkach tarki. Przekładamy na patelnię i posypujemy cukrem wanilinowym, cynamonem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy przez minimum 5 minut, aby pozbyć się nadmiaru soku z jabłek.

Na podpieczone ciasto wykładamy podprażone jabłka, wyrównujemy i wylewamy drugą część ciasta. Pieczemy znowu przez 25-30 minut w temperaturze 180ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Oprószamy lekko cukrem pudrem.


prosty jabłecznik przepis

Ciasto jabłecznik

Prosty jabłecznik

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Jabłecznik, prosty przepis

Jeżeli zamierzasz zrobić jabłecznik i potrzebujesz prosty przepis to przychodzę Ci z pomocą! Przygotowanie jest bardzo proste, a czas zajmuje nam głównie samo pieczenie w piekarniku. Jest to świetna alternatywa dla klasycznej szarlotki.

Ciasto jabłecznik

Ciasto jabłecznik sprawdzi się idealnie jako nie za słodki deser do kawusi lub jako ciasto dla fanów jabłek na naszym rodzinnym przyjęciu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste i aromatyczne, a cynamonowe nadzienie jabłkowe stanowią idealne połączenie. Jeżeli masz nadmiar jabłek to możesz również jako alternatywę przygotować szarlotkę z bezą i kruszonką.

Close