Szarlotka z budyniem

4.8/5 (159 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min + 40 min pieczenia

Szarlotka z budyniem na kruchym cieście

Opis przepisu

Jak ja uwielbiam ciasta z jabłkami! Szarlotka z budyniem waniliowym to ostatnio jeden z moich ulubionych wypieków. Kruche, maślane ciasto, warstwa soczystych jabłek i pyszny budyń waniliowy to połączenie doskonałe. Do tej pory lubiłam jeść gorące ciasta z jabłkami, jednak szarlotka z budyniem najlepiej się kroi po kilku godzinach po upieczeniu gdy budyń całkiem zastygnie. Ja użyłam budyniu waniliowego, jednak równie dobrze możecie użyć śmietankowego czy malinowego. W każdym przypadku szarlotka z budyniem będzie smakować fantastycznie.

Domowa szarlotka na kruchym cieście

Domowa szarlotka na kruchym cieście to naprawdę prosty wypiek, a wraz z dodatkiem ugotowanego budyniu smakuje jeszcze lepiej. Znika z talerzy w oka mgnieniu.

Na moim blogu znajdziesz także przepis na genialną w smaku szarlotkę z bezą i kruszonką czy prosty jabłecznik.

Przepis na: Szarlotka z budyniem

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 380 g mąki pszennej np. krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżka śmietany 18% lub wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe (z cukrem)
  • 700 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu cynamonu
  • 1,5 kg prażonych jabłek
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
Wyślij emailem

Jak zrobić szarlotkę z budyniem?


Kruche ciasto:

Krok 1

maślane ciasto

Oddzielamy dwa żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy 380 g mąki pszennej (lub krupczatki), dodajemy 200 g zimnego masła posiekanego nożem, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 1 płaską łyżkę śmietany 18% lub wody i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.


Krok 2

kruche ciasto

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika lub lodówki na minimum 30 minut.


Krok 3

kruche ciasto

Jedną część ciasta ścieramy na tarce o większych oczkach na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 24 x 24 cm). Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.


Mus jabłkowy:

Krok 4

jabłecznik

1,5 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta) ścieramy na tarce. Podprażamy na suchej patelni przez 10-15 minut aż pozbędziemy się nadmiaru soku. Posypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i opcjonalnie słodzimy jabłka cukrem np. z prawdziwą wanilią.  


Budyń waniliowy:

Krok 5

jabłecznik

Dwa sypkie budynie mieszamy w miseczce z 150 ml mleka. Resztę zagotowujemy. Wtedy wlewamy zawartość miseczki i mieszamy do momentu aż powstanie gęsty budyń.


Krok 6

szarlotka

Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika.


Krok 7

szarlotka

Nakładamy warstwę jabłek, wyrównujemy.


Krok 8

szarlotka z budyniem

Nakładamy warstwę budyniu, wyrównujemy.


Krok 9

szarlotka z budyniem

Nakładamy startą na tarce drugą część ciasta z lodówki. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem.

Szarlotkę z budyniem kroimy po kilku godzinach gdy budyń całkiem wystygnie i osiągnie stałą konsystencję (na początku może być trochę rzadki jednak gdy przestygnie ładnie się kroi). Smacznego!


szarlotka z budyniem

szarlotka z budyniem

szarlotka z budyniem

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 159

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
11 dni temu

Witam, czy trzeba czekać aż budyń całkowicie wystygnie?

Iza
Iza
1 rok temu

Ilu gramowy ma być budyń ?😊😊

Angelika
Angelika
2 lat temu

Pyszna szarlotka, nawet moje roczne dzieci zajadały się tak że im się uszy trzęsły 🙂

Aga
Aga
3 lat temu

Super przepis. Piekłam ją dwa razy i zawsze wychodzi idealnie.

Kornelia
Kornelia
3 lat temu

Nie spodziwałam się, że połączenie jabłek i budyniu może być takie smaczne :))

Szarlotka

Ciasta z jabłkami to mój ulubiony jesienny wypiek. Na moim blogu przygotowałam najnowszy przepis – szarlotkę z budyniem waniliowym. Muszę przyznać, że to ciasto to ostatnio jeden z moich ulubionych wypieków z owocami. Maślane ciasto w połączeniu z warstwą podprażonych jabłek smakuje świetnie. Jeśli zaserwujesz to ciasto także z budyniem waniliowym wtedy to prawdziwe mistrzostwo świata. Jeśli jednak wolisz klasyczną szarlotkę to koniecznie wypróbuj mój ten przepis (klik >>).

Jabłecznik z budyniem

Mój domowy jabłecznik z budyniem to naprawdę prosty wypiek, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca. Kocham w niej to, że to ciasto znika z talerzy w oka mgnieniu. Moi domownicy za nią przepadają. W sumie bym nawet powiedziała, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jeśli szukasz podobnych wypieków, to koniecznie wypróbuj szarlotkę z bezą i kruszonką czy prosty jabłecznik. Oba ciasta są wspaniałe!

RozwińZwiń