Opis przepisu
Jak ja uwielbiam ciasta z jabłkami! Szarlotka z budyniem waniliowym to ostatnio jeden z moich ulubionych wypieków. Kruche, maślane ciasto, warstwa soczystych jabłek i pyszny budyń waniliowy to połączenie doskonałe. Do tej pory lubiłam jeść gorące ciasta z jabłkami, jednak szarlotka z budyniem najlepiej się kroi po kilku godzinach po upieczeniu gdy budyń całkiem zastygnie. Ja użyłam budyniu waniliowego, jednak równie dobrze możecie użyć śmietankowego czy malinowego. W każdym przypadku szarlotka z budyniem będzie smakować fantastycznie.
Domowa szarlotka na kruchym cieście
Domowa szarlotka na kruchym cieście to naprawdę prosty wypiek, a wraz z dodatkiem ugotowanego budyniu smakuje jeszcze lepiej. Znika z talerzy w oka mgnieniu.
Na moim blogu znajdziesz także przepis na genialną w smaku szarlotkę z bezą i kruszonką czy prosty jabłecznik.
Przepis na: Szarlotka z budyniem
Składniki:
Ciasto kruche:
- 380 g mąki pszennej np. krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka śmietany 18% lub wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń:
- 2 budynie waniliowe (z cukrem)
- 700 ml mleka
Dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki cynamonu cynamonu
- 1,5 kg prażonych jabłek
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
Zobacz również:
Jak zrobić szarlotkę z budyniem?
Kruche ciasto:
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Mus jabłkowy:
Krok 4
Budyń waniliowy:
Krok 5
Krok 9
Szarlotkę z budyniem kroimy po kilku godzinach gdy budyń całkiem wystygnie i osiągnie stałą konsystencję (na początku może być trochę rzadki jednak gdy przestygnie ładnie się kroi). Smacznego!
Komentarze
Witam, czy trzeba czekać aż budyń całkowicie wystygnie?
Ilu gramowy ma być budyń ?😊😊
Klasyczny budyn ma około 40 g 🙂
Pyszna szarlotka, nawet moje roczne dzieci zajadały się tak że im się uszy trzęsły 🙂
To jest w takim razie najlepsza recenzja! 🙂
Super przepis. Piekłam ją dwa razy i zawsze wychodzi idealnie.
Nie spodziwałam się, że połączenie jabłek i budyniu może być takie smaczne :))