Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Szarlotka z budyniem

Jak ja uwielbiam ciasta z jabłkami! Szarlotka z budyniem waniliowym to ostatnio jeden z moich ulubionych wypieków. Kruche, maślane ciasto, warstwa soczystych jabłek i pyszny budyń waniliowy to połączenie doskonałe. Do tej pory lubiłam jeść gorące ciasta z jabłkami, jednak szarlotka z budyniem najlepiej się kroi po kilku godzinach po upieczeniu gdy budyń całkiem zastygnie. Ja użyłam budyniu waniliowego, jednak równie dobrze możecie użyć śmietankowego czy malinowego. W każdym przypadku szarlotka z budyniem będzie smakować fantastycznie.

Szarlotka

Domowa szarlotka na kruchym cieście to naprawdę prosty wypiek, a wraz z dodatkiem ugotowanego budyniu smakuje jeszcze lepiej. Znika z talerzy w oka mgnieniu.

Na moim blogu znajdziesz także przepis na genialną w smaku szarlotkę z bezą i kruszonką czy prosty jabłecznik.

Przepis na: Szarlotka z budyniem

  Przygotowanie: 40 min  Pieczenie: 40 min  Łącznie: 80 min

Składniki:

Ciasto:

  • 380 g mąki pszennej np. krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżka śmietany 18% lub wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe (z cukrem)
  • 700 ml mleka

Dodatkowo:

  • 1/2 łyżeczki cynamonu cynamonu
  • 1,5 kg prażonych jabłek
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego

Jak zrobić szarlotkę z budyniem?

Kruche ciasto:

maślane ciasto
Krok 1 

Oddzielamy dwa żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy 380 g mąki pszennej (lub krupczatki), dodajemy 200 g zimnego masła posiekanego nożem, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 1 płaską łyżkę śmietany 18% lub wody i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.


kruche ciasto
Krok 2 

Ciasto dzielimy na dwie równe części. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika lub lodówki na minimum 30 minut.


kruche ciasto
Krok 3 

Jedną część ciasta ścieramy na tarce o większych oczkach na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 24 x 24 cm). Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.


Mus jabłkowy:

jabłecznik
Krok 4 

1,5 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta) ścieramy na tarce. Podprażamy na suchej patelni przez 10-15 minut aż pozbędziemy się nadmiaru soku. Posypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i opcjonalnie słodzimy jabłka cukrem np. z prawdziwą wanilią.  


Budyń waniliowy:

jabłecznik
Krok 5

Dwa sypkie budynie mieszamy w miseczce z 150 ml mleka. Resztę zagotowujemy. Wtedy wlewamy zawartość miseczki i mieszamy do momentu aż powstanie gęsty budyń.


szarlotka
Krok 6 

Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika.


szarlotka
Krok 7

Nakładamy warstwę jabłek, wyrównujemy.


szarlotka z budyniem
Krok 8 

Nakładamy warstwę budyniu, wyrównujemy.


szarlotka z budyniem
Krok 9

Nakładamy startą na tarce drugą część ciasta z lodówki. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem.

Szarlotkę z budyniem kroimy po kilku godzinach gdy budyń całkiem wystygnie i osiągnie stałą konsystencję (na początku może być trochę rzadki jednak gdy przestygnie ładnie się kroi). Smacznego!


szarlotka z budyniem

szarlotka z budyniem

szarlotka z budyniem

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 77

Oceń ten post jako pierwszy!

Szarlotka

Ciasta z jabłkami to mój ulubiony jesienny wypiek. Na moim blogu przygotowałam najnowszy przepis – szarlotkę z budyniem waniliowym. Muszę przyznać, że to ciasto to ostatnio jeden z moich ulubionych wypieków z owocami. Maślane ciasto w połączeniu z warstwą podprażonych jabłek smakuje świetnie. Jeśli zaserwujesz to ciasto także z budyniem waniliowym wtedy to prawdziwe mistrzostwo świata. Jeśli jednak wolisz klasyczną szarlotkę to koniecznie wypróbuj mój ten przepis (klik >>).

Jabłecznik z budyniem

Mój domowy jabłecznik z budyniem to naprawdę prosty wypiek, z którym poradzi sobie nawet osoba początkująca. Kocham w niej to, że to ciasto znika z talerzy w oka mgnieniu. Moi domownicy za nią przepadają. W sumie bym nawet powiedziała, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Jeśli szukasz podobnych wypieków, to koniecznie wypróbuj szarlotkę z bezą i kruszonką czy prosty jabłecznik. Oba ciasta są wspaniałe!

Back to top button