
Jak ja uwielbiam ciasta z jabłkami! Szarlotka z budyniem waniliowym to ostatnio jeden z moich ulubionych wypieków. Kruche, maślane ciasto, warstwa soczystych jabłek i pyszny budyń waniliowy to połączenie doskonałe. Do tej pory lubiłam jeść gorące ciasta z jabłkami, jednak szarlotka z budyniem najlepiej się kroi po kilku godzinach po upieczeniu gdy budyń całkiem zastygnie. Ja użyłam budyniu waniliowego, jednak równie dobrze możecie użyć śmietankowego czy malinowego. W każdym przypadku szarlotka z budyniem będzie smakować fantastycznie.
Szarlotka
Domowa szarlotka na kruchym cieście to naprawdę prosty wypiek, a wraz z dodatkiem ugotowanego budyniu smakuje jeszcze lepiej. Znika z talerzy w oka mgnieniu.
Na moim blogu znajdziesz także przepis na genialną w smaku szarlotkę z bezą i kruszonką czy prosty jabłecznik.
Przepis na: Szarlotka z budyniem
Przygotowanie: 40 min
Pieczenie: 40 min
Łącznie: 80 min
Składniki:
Ciasto:
- 380 g mąki pszennej np. krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 płaska łyżka śmietany 18% lub wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyń:
- 2 budynie waniliowe (z cukrem)
- 700 ml mleka
Dodatkowo:
- 1/2 łyżeczki cynamonu cynamonu
- 1,5 kg prażonych jabłek
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
Jak zrobić szarlotkę z budyniem?
Kruche ciasto:
Oddzielamy dwa żółtka od białek. Na stolnicę przesiewamy 380 g mąki pszennej (lub krupczatki), dodajemy 200 g zimnego masła posiekanego nożem, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 żółtka, 1 płaską łyżkę śmietany 18% lub wody i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika lub lodówki na minimum 30 minut.
Jedną część ciasta ścieramy na tarce o większych oczkach na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 24 x 24 cm). Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.
Mus jabłkowy:
1,5 kg jabłek (najlepiej odmiany szara reneta) ścieramy na tarce. Podprażamy na suchej patelni przez 10-15 minut aż pozbędziemy się nadmiaru soku. Posypujemy 1/2 łyżeczki cynamonu i opcjonalnie słodzimy jabłka cukrem np. z prawdziwą wanilią.
Budyń waniliowy:
Dwa sypkie budynie mieszamy w miseczce z 150 ml mleka. Resztę zagotowujemy. Wtedy wlewamy zawartość miseczki i mieszamy do momentu aż powstanie gęsty budyń.
Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika.
Nakładamy warstwę jabłek, wyrównujemy.
Nakładamy warstwę budyniu, wyrównujemy.
Nakładamy startą na tarce drugą część ciasta z lodówki. Piec przez ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu ciasto oprószamy lekko cukrem pudrem.
Szarlotkę z budyniem kroimy po kilku godzinach gdy budyń całkiem wystygnie i osiągnie stałą konsystencję (na początku może być trochę rzadki jednak gdy przestygnie ładnie się kroi). Smacznego!
Pyszna szarlotka, nawet moje roczne dzieci zajadały się tak że im się uszy trzęsły 🙂
To jest w takim razie najlepsza recenzja! 🙂
Super przepis. Piekłam ją dwa razy i zawsze wychodzi idealnie.
Nie spodziwałam się, że połączenie jabłek i budyniu może być takie smaczne :))