Pistacjowe sernikobrownie z malinami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Totalna bomba! Ciacho jest wilgotne, mocno czekoladowe, a wierzch się składa z masy serowej z dodatkiem pasty pistacjowej. Można powbijać w nie kilka malin lub truskawek. Pieczemy to sernikobrownie w mniejszej foremce. Wychodzi zbite i niezbyt wysokie, ponieważ tak jak każde inne brownie praktycznie nie rośnie w trakcie pieczenia. Jestem pewna, że zakochasz się od pierwszego kęsa!
Przepis na: Pistacjowe sernikobrownie
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 25 x 15 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto czekoladowe:
- 200 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 80 g mlecznej czekolady
- 4 małe jajka
- 160 g cukru
- 180 g mąki pszennej
Masa serowa:
- 200 g twarogu półtłustego
- 100 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki pasty pistacjowej (100% pistacji)
- 1 płaska łyżka budyniu waniliowego
- 1 małe jajko
Dodatkowo:
- kilka malin
Zobacz również:
Jak zrobić pistacjowe sernikobrownie?
Krok 1
Masło (200 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy się tylko rozpuści, wtedy zdejmujemy z palnika. Od razu dodajemy 100 gorzkiej czekolady i 80 g mlecznej czekolady. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu jedynie do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Ciasto przelewamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 25 x 15 cm).
Krok 5
Masa serowa
Do miski wkładamy wszystkie składniki: twaróg (200 g), serek (100 g), cukier puder (2 płaskie łyżki), pastę pistacjową (2 płaskie łyżki), sypki budyń (1 płaska łyżka) oraz małe jajko.
PS. Jeśli chcesz tradycyjne sernikobrownie to po prostu pomiń pastę pistacjową z masy serowej.
Krok 6
Krok 7
W równych odstępach nakładamy po czubatej łyżce masy serowej. Za pomocą patyczka do szaszłyków nieco mieszamy ciasto z wierzchu wraz z masą serową. Wbijamy lekko kilka malin.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez ok. 40-45 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika).
Komentarze