Pistacjowe sernikobrownie

4.8/5 (45 ocen)
Sernikobrownie to prawdziwa uczta dla miłośników słodkości. Miękkie, czekoladowe ciasto wraz z warstwą kremowej masy serowej o smaku pistacji. Czy nie brzmi to cudownie? :) Dodatkowo maliny nadają mu owocową świeżość, a całości naprawdę nie sposób się oprzeć!

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

15 min

Pistacjowe sernikobrownie

Pistacjowe sernikobrownie z malinami to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Totalna bomba! Ciacho jest wilgotne, mocno czekoladowe, a wierzch się składa z masy serowej z dodatkiem pasty pistacjowej. Można powbijać w nie kilka malin lub truskawek. Pieczemy to sernikobrownie w mniejszej foremce. Wychodzi zbite i niezbyt wysokie, ponieważ tak jak każde inne brownie praktycznie nie rośnie w trakcie pieczenia. Jestem pewna, że zakochasz się od pierwszego kęsa!

Przepis na: Pistacjowe sernikobrownie

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 25 x 15 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

  • 200 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 80 g mlecznej czekolady
  • 4 małe jajka
  • 160 g cukru
  • 180 g mąki pszennej

Masa serowa:

  • 200 g twarogu półtłustego
  • 100 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki pasty pistacjowej (100% pistacji)
  • 1 płaska łyżka budyniu waniliowego
  • 1 małe jajko

Dodatkowo:

  • kilka malin
Wyślij emailem

Jak zrobić pistacjowe sernikobrownie?


Krok 1

rozpuszczanie czekolady oraz masła

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Masło (200 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy się tylko rozpuści, wtedy zdejmujemy z palnika. Od razu dodajemy 100 gorzkiej czekolady i 80 g mlecznej czekolady. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu jedynie do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do przestygnięcia. 


Krok 2

składniki na ciasto czekoladowe

Jajka (4 małe lub 3 duże) miksujemy z cukrem (160g) na wysokich obrotach miksera przez minutę. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną (180g), a także przestygniętą masę czekoladową.


Krok 3

ciasto czekoladowe na brownie

Mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.


Krok 4

ciasto czekoladowe do sernikobrownie

Ciasto przelewamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 25 x 15 cm).


Krok 5

masa serowa z pastą pistacjową

Masa serowa

Do miski wkładamy wszystkie składniki: twaróg (200 g), serek (100 g), cukier puder (2 płaskie łyżki), pastę pistacjową (2 płaskie łyżki), sypki budyń (1 płaska łyżka) oraz małe jajko.

PS. Jeśli chcesz tradycyjne sernikobrownie to po prostu pomiń pastę pistacjową z masy serowej. 


Krok 6

masa serowa o smaku pistacji

Całość przez chwilkę blendujemy do połączenia się składników.


Krok 7

Pistacjowe sernikobrownie przed upieczeniem

W równych odstępach nakładamy po czubatej łyżce masy serowej. Za pomocą patyczka do szaszłyków nieco mieszamy ciasto z wierzchu wraz z masą serową. Wbijamy lekko kilka malin.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez ok. 40-45 minut (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika).


Przepis na pistacjowe sernikobrownie

Pistacjowe sernikobrownie

Pistacjowe sernikobrownie przepis

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 45

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments