Ciasta z owocamiMurzynki i piernikiSłodkości

Brownie z truskawkami

Jakie jest najbardziej czekoladowe ciasto na świecie? Bez wątpienia odpowiedziałabym, że brownie! Uwielbiam je piec i jeść. Domowe brownie nieco w smaku przypomina murzynka, jednak jest dość zbite przez co wygląda zakalcowato. Brownie z truskawkami jest naprawdę obłędne. Pokrojone ciasto ekspresowo znika z talerzy, a co więcej jest banalnie proste do przygotowania. Zamiast truskawek możecie użyć np. malin czy borówek (lub po prostu pominąć owoce).

Brownie

Muszę Was uprzedzić, że brownie z truskawkami praktycznie w ogóle nie urośnie, a do tego wychodzi zbite, o ciemnoczekoladowej barwie, więc najlepiej je upiec w jakiejś mniejszej foremce. Jeśli tylko użyjecie standardowej, większej blaszki to wtedy niestety wyjdzie Wam bardzo niski placuszek czy naleśnik. Ja używam zwykle kwadratowej foremki 20×20 cm lub prostokątnej foremki 26×18 cm.

Przepis na: Brownie z truskawkami

Składniki:

  • 220 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 60 g mlecznej czekolady
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 180 g drobnego cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 180 g mąki

Dodatkowo:

  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 100 g truskawek
  • opcjonalnie garść orzechów laskowych

Jak zrobić brownie z truskawkami?

ciasto czekoladowe
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Masło (220 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając.  


ciasto czekoladowe
Krok 2 

Gdy się tylko rozpuści, wtedy dodajemy 150 g gorzkiej czekolady i 60 g mlecznej czekolady. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu jedynie do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do przestygnięcia.


ciasto czekoladowe
Krok 3 

Jajka (4 małe lub 3 duże) mieszamy z cukrem (180g) i cukrem z prawdziwą wanilią (20g) przez chwilkę trzepaczką lub miksujemy na małych obrotach miksera przez 30 sekund. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną (180g), a także przestygniętą masę czekoladową.   


ciasto czekoladowe z truskawkami
Krok 4

Całość mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu powstania jednolitej masy.

Ciasto przekładamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 26×18 cm). Na wierzchu brownie nakładamy truskawki (ok. 100 g) pokrojone na połówki i czekoladę mleczną (30 g) posiekaną w małą kosteczkę. Opcjonalnie dodajemy także posiekaną garść orzechów włoskich czy laskowych.

Piec przez ok 35-40 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu).


brownie

brownie

brownie z truskawkami

brownie z truskawkami

brownie z truskawkami

brownie czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button