
Jakie jest najbardziej czekoladowe ciasto na świecie? Bez wątpienia odpowiedziałabym, że brownie! Uwielbiam je piec i jeść. Domowe brownie nieco w smaku przypomina murzynka, jednak jest dość zbite przez co wygląda zakalcowato. Brownie z truskawkami jest naprawdę obłędne. Pokrojone ciasto ekspresowo znika z talerzy, a co więcej jest banalnie proste do przygotowania. Zamiast truskawek możecie użyć np. malin czy borówek (lub po prostu pominąć owoce).
Brownie
Muszę Was uprzedzić, że brownie z truskawkami praktycznie w ogóle nie urośnie, a do tego wychodzi zbite, o ciemnoczekoladowej barwie, więc najlepiej je upiec w jakiejś mniejszej foremce. Jeśli tylko użyjecie standardowej, większej blaszki to wtedy niestety wyjdzie Wam bardzo niski placuszek czy naleśnik. Ja używam zwykle kwadratowej foremki 20×20 cm lub prostokątnej foremki 26×18 cm.
Przepis na: Brownie z truskawkami
Składniki:
- 220 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 60 g mlecznej czekolady
- 4 małe lub 3 duże jajka
- 180 g drobnego cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią
- 180 g mąki
Dodatkowo:
- 30 g czekolady gorzkiej
- 100 g truskawek
- opcjonalnie garść orzechów laskowych
Jak zrobić brownie z truskawkami?
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Masło (220 g) roztapiamy na bardzo małym ogniu, co chwilę mieszając.
Gdy się tylko rozpuści, wtedy dodajemy 150 g gorzkiej czekolady i 60 g mlecznej czekolady. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu jedynie do połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia). Odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka (4 małe lub 3 duże) mieszamy z cukrem (180g) i cukrem z prawdziwą wanilią (20g) przez chwilkę trzepaczką lub miksujemy na małych obrotach miksera przez 30 sekund. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę pszenną (180g), a także przestygniętą masę czekoladową.
Całość mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu powstania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 26×18 cm). Na wierzchu brownie nakładamy truskawki (ok. 100 g) pokrojone na połówki i czekoladę mleczną (30 g) posiekaną w małą kosteczkę. Opcjonalnie dodajemy także posiekaną garść orzechów włoskich czy laskowych.
Piec przez ok 35-40 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu).