Murzynki i piernikiSłodkości

Proste brownie

Jakie jest najbardziej czekoladowe ciasto na świecie? Definitywnie brownie!

W smaku troszkę przypomina murzynka, jednak jest zdecydowanie bardziej czekoladowe, dość zbite przez co wygląda nieco zakalcowato lecz w smaku jest naprawdę obłędne. Brownie szybko znika z talerzy, a do tego jest niesamowicie proste do przygotowania…

Brownie czekoladowe

Od razu Was uprzedzam, że ciasto praktycznie w ogóle nie urośnie, a do tego wychodzi zbite, o ciemnoczekoladowej barwie, więc polecam upiec je w jakiejś mniejszej foremce. Jeżeli użyjecie standardowej blaszki o średniej czy większej wielkości to niestety wyjdzie Wam bardzo niski placuszek czy naleśnik. Ja używam zwykle kwadratowej foremki 20×20 cm lub prostokątnej foremki 25×15 cm.

Moje brownie udekorowałam na wierzchu pysznym kremem na bazie mascarpone i czekolady mlecznej. Warto posypać także posiekanymi orzechami laskowymi. Palce lizać!

Przepis na: Proste brownie

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 150 g brązowego cukru lub ewentualnie białego
  • 4 jajka
  • 30 g kakao np. firmy Auchan
  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka masła
  • garść orzechów laskowych

Jak zrobić brownie?

Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Masło, cukier brązowy i czekoladę gorzką roztapiamy na bardzo małym ogniu. Całość mieszamy i gotujemy do momentu połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia!). Odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 2 

Jajka mieszamy przez chwilkę trzepaczką. Po tym czasie dodajemy przesianą mąkę, kakao, a także przestygniętą masę czekoladową.  


Krok 3 

Całość mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Gdy powstanie jednolita masa, wtedy dodajemy posiekaną w kosteczkę czekoladę mleczną i delikatnie mieszamy.


Krok 4

Ciasto przekładamy do mniejszej foremki (u mnie prostokątna foremka 25×15 cm). Piec przez ok 35 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu).

Po całkowitym przestygnięciu przygotowujemy krem. W malutkim garnku rozpuszczamy pokruszoną czekoladę z łyżeczką masła i odstawiamy do przestygnięcia.

Schłodzone mascarpone miksujemy z przestudzoną roztopioną czekoladą. Wierzch brownie smarujemy kremem mascarpone i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.


brownie

brownie czekoladowe

brownie czekoladowe

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Brownie

Jakie jest na świecie najbardziej czekoladowe ciasto? Bez dwóch słów wskazałabym na brownie! Prawdziwy raj dla łasuchów. Brownie wychodzi nieco zbite, niskie, ciężkie, a do tego niesamowicie czekoladowe w smaku. Osobiście wymiękam już po jednym kawałku, chociaż moi domownicy potrafią zjeść ich kilka i im mało. Muszę przyznać, że ten przepis na brownie wychodzi za każdym razem wspaniale. Ukrojone brownie znika w oka mgnieniu.

Brownie czekoladowe

Domowe brownie czekoladowe jest ulubionym deserem dla czekoladoholików. Jest tak proste do przygotowania, że staram się je piec naprawdę często na życzenie mojego męża. Od razu uprzedzam, że brownie nie rośnie praktycznie w ogóle, więc najlepiej je upiec w mniejszej foremce. Brownie z mojego przepisu udekorowałam na wierzchu pysznym kremem na bazie mascarpone i czekolady mlecznej. Warto posypać także posiekanymi orzechami laskowymi lub orzechami nerkowca, dzięki czemu dodajemy fajnego elementu chrupkości. Palce lizać!

Close