Jakie jest najbardziej czekoladowe ciasto na świecie? Definitywnie brownie!
W smaku troszkę przypomina murzynka, jednak jest zdecydowanie bardziej czekoladowe, dość zbite przez co wygląda nieco zakalcowato lecz w smaku jest naprawdę obłędne. Brownie szybko znika z talerzy, a do tego jest niesamowicie proste do przygotowania…
Brownie czekoladowe
Od razu Was uprzedzam, że ciasto praktycznie w ogóle nie urośnie, a do tego wychodzi zbite, o ciemnoczekoladowej barwie, więc polecam upiec je w jakiejś mniejszej foremce. Jeżeli użyjecie standardowej blaszki o średniej czy większej wielkości to niestety wyjdzie Wam bardzo niski placuszek czy naleśnik. Ja używam zwykle kwadratowej foremki 20×20 cm lub prostokątnej foremki 25×15 cm.
Moje brownie udekorowałam na wierzchu pysznym kremem na bazie mascarpone i czekolady mlecznej. Warto posypać także posiekanymi orzechami laskowymi. Palce lizać!
Przepis na: Proste brownie
Składniki:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 150 g brązowego cukru lub ewentualnie białego
- 4 jajka
- 30 g kakao np. firmy Auchan
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka masła
- garść orzechów laskowych
Zobacz również:
Jak zrobić brownie?
Krok 1
Masło, cukier brązowy i czekoladę gorzką roztapiamy na bardzo małym ogniu. Całość mieszamy i gotujemy do momentu połączenia się składników (nie doprowadzamy do wrzenia!). Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Po całkowitym przestygnięciu przygotowujemy krem. W malutkim garnku rozpuszczamy pokruszoną czekoladę z łyżeczką masła i odstawiamy do przestygnięcia.
Schłodzone mascarpone miksujemy z przestudzoną roztopioną czekoladą. Wierzch brownie smarujemy kremem mascarpone i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
Komentarze
Uwielbiam brownie ;p chyba sie skusze na takie cudenko…