Brownie z fasoli

4.5/5 (124 ocen)

Ilość porcji

8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + 45 min pieczenia

brownie z fasoli

Opis przepisu

Widząc to ciasto, pewnie w pierwszej chwili pomyślisz – “Wow, jakie pyszne brownie! Pewnie ma z tysiąc kalorii…”Jednak Cię zaskoczę, ale nie! Ciężko uwierzyć, jednak tak właśnie wygląda pyszne brownie z fasoli! Mięciutkie, lekko zbite, zakalcowate i naprawdę genialne w smaku… Taką konsystencję ma właśnie klasyczne brownie, jednak ten wypiek jest nieco odchudzony. Składa się z czerwonej fasoli, dojrzałych bananów, jajek i ani grama mąki!

Nie wiesz co zabrać ze sobą na piknik, wakacje, wycieczkę rowerową, czy w weekendową podróż? Ciasto z czerwonej fasoli to zdrowy, idealny wypiek dla całej rodziny. Uwielbiam je przygotowywać głównie na wakacjach, ponieważ często je później zabieram ze sobą w podróże. Pod koniec sierpnia planujemy wyjazd nad polskie morze, więc zjedzenie wtedy na piaszczystej plaży kawałka domowego ciasta będzie czymś wspaniałym. Pamiętajcie, że przygotowanie tego brownie jest naprawdę banalnie proste i szybkie do przygotowania, a zastępuje nam niezdrowe batoniki czy drożdżówki podczas wakacyjnych wyjazdów.

Koniecznie wypróbuj mój przepis na fasolowe brownie, a zakochasz się w nim bezpowrotnie. Dzieci, wiedząc z czego jest to ciasto od razu by powiedziały, że nawet go nie tkną, jednak jak powiesz, że to czekoladowe ciasto to z pewnością się na nie skuszą. To świetny patent na przemycanie warzyw niejadkom! Planujesz na dniach wyjazd na krótsze lub dłuższe wakacje? Super! Zaplanuj i zorganizuj sobie przekąski oraz jedzenie na podróż tak, żeby dzieci nie jadły samych fast-foodów czy batonów. Oprócz mojej propozycji wakacyjnego ciasta na wynos, możesz także przygotować ciasto marchewkowe, batoniki musli, zdrowe kulki mocy, kanapki czy upiec domowe drożdżówki, które zdecydowanie dłużej poleżą niż te z hipermarketów nafaszerowane chemią i spulchniaczami.

Przepis na brownie z fasoli wykonasz przy pomocy blendera ręcznego, nie miksera! Ważne, aby fasola była całkowicie rozdrobniona i po upieczeniu nie wyczuwalna w smaku. Do tego przepisu użyłam czerwonej fasoli Bonduelle z nowej linii produktów “Porcja na raz”.

Brownie z czerwonej fasoli Bonduelle

W tej nowej gamie produktów występują:
  • kukurydza złocista
  • groszek
  • cieciorka
  • czerwona fasola
  • czarna fasola

Zamknięte są w puszkach idealnych na jedną porcję do ulubionej sałatki lub potrawy.

Dzięki tym małym porcjom:
  • możesz zjeść swoją ulubioną potrawę, kiedy masz tylko na nią ochotę;
  • zapobiegasz marnowaniu żywności, ponieważ codziennie stworzyć całkowicie nowy posiłek bez konieczności wyrzucania, czy przechowywania resztek;
  • nie wpadasz w rutynę jedząc codziennie to samo;
  • jeżeli jesteś singlem i nie chcesz przygotowywać wielkich porcji sałatek, czy dań to taka opcja jest naprawdę świetna;
  • warzywa są zawsze świeże, bez konieczności ich dłuższego przechowywania po otwarciu;
  • możemy wygodnie zabrać ze sobą warzywa na wynos – na piknik, na drogę;
  • małe puszki będą również bezproblemowym jedzeniem podczas każdej podróży;

Dzięki tej nowej lini produktów “Porcja na raz” jesteś w stanie utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe nawet w podróży, w różnych miejscach (namiot, plener, pociąg, plaża). Wiadomo, że każdy uwielbia zjeść wakacyjnego gofra czy rybkę nad morzem, jednak wszystko z rozwagą. Szczególnie jeśli na co dzień jecie bardzo zdrowo i zwracacie uwagę na jakość produktów to stworzenie sobie posiłku „na szybko” z kilku składników np. sałatka z kukurydzą, groszkiem, cieciorką, fasolką, kapustą pekińską i sosem czosnkowym zajmuje maksymalnie 5 minut. Dzięki małym i wygodnym opakowaniom nie musisz się martwić, że nie masz lodówki i gdzie schowasz resztę sałatki… Wystarczy wymieszać kilka składników tworząc sobie odpowiednią dla siebie porcję na raz. Dodatkowo produkty z lini „porcja na raz” zajmują tak niewiele miejsca w walizce, czy nawet w torebce, że możesz je mieć zawsze przy sobie. To takie proste!

Przepis na: Brownie z fasoli

Składniki:

  • 2 x Czerwona fasola Bonduelle (Porcja na raz, każda po 80g), łącznie 160g
  • 1 dojrzały banany
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki cukru białego lub trzcinowego lub ksylitolu
  • 1/4 szklanki oleju
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 50 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wyślij emailem

Przepis na małą blaszkę (15×15 cm). Jednak, aby wykonać dużą porcję ciasta w blaszce (24×24 cm) lub keksówce pomnóż wszystkie składniki x2.


Jak zrobić brownie z fasoli?

Krok 1

Czerwona fasola Bonduelle

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Czerwoną fasolę odsączamy, przekładamy do większej miski.


Krok 2

Ciasto fasolowe - banany

Do fasoli dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę banana oraz wlewamy olej.


Krok 3

Składniki na brownie z fasoli

Blendujemy na gładki mus przez kilka minut. To bardzo ważne, ponieważ fasola musi być całkowicie rozdrobniona i po upieczeniu nie wyczuwalna w smaku. Następnie dodajemy jajka i ponownie blendujemy przez około 2 minuty. 

Wsypujemy cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. Znowu blendujemy (tym razem przez niecałą minutkę). 


Krok 4

Składniki na brownie z fasoli

Do małego garnka dodajemy czekoladę, kakao oraz mleko. Całość gotujemy na małym ogniu, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy do ciasta. 


Krok 5

Przepis na brownie z fasoli

Całość blendujemy i przelewamy do foremki. Tak jak wspominałam powyżej, przepis jest na małą blaszkę (15×15 cm). Jednak jeżeli przygotowałaś/eś dużą porcję ciasta (wszystkie składniki x2), wtedy przelej je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (24×24 cm) lub keksówki. Pieczemy przez 25-30 minut w temp 175 stopni do tzw suchego patyczka. Podwojoną porcję pieczemy przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. 

Studzimy nasze brownie z fasoli przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. 


Brownie z fasoli

Fasolowe brownie

Brownie z czerwonej fasoli

Ciasto brownie z fasoli

Fasolowe brownie na pikniku w parku

brownie z fasoli

Ciasto brownie z fasoli

brownie z fasoli

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 124

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
21 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
7 miesięcy temu

…I ani grama mąki? Czytam.z niedowierzaniem, że jest ciasto beż ciasta:)?

Ewa
Ewa
9 miesięcy temu

Czy to ciasto ma konsystencję mocno wilgotną po upieczeniu? Czy za krótko piekłam?

Ania
Ania
1 rok temu

Mam pytanie. Czy mogę użyć oleju kokosowego? Jeśli tak to muszę go trochę podgrzać żeby był płynny?
Co do słodzenia używam erytrytolu, czy nie zmieni to wypieku? Bo będę musiała go dać więcej niż cukru żeby było tak samo slodkie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ania
Ania
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Ok rozumiem. W takim razie spróbuję i dam znać czy wyszło 😁

Ewa
Ewa
1 rok temu

Ile ml ma Pani szklanka? Podaje Pani na szklanki olej 😉 proszę też o informację, czy pieczemy 175 stopni w termoobiegu czy grzałka gora- dol. Nie widzę takiej informacji:( pozdrawiam

Magda
Magda
1 rok temu

Czy jak mam tortownice 24cm to tez skladniki x2?

Ula
Ula
3 lat temu

A w którym momencie dodać olej ? W poszczególnych krokach pani zapomniała o oleju 🙂 I czy konsystencja ma być taka rzadka ? Robię podwójną porcję na większą blaszke

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Ula

Proszę przeczytać przepis jeszcze raz – krok 2 🙂 Konsystencja powinna być nieco rzadka.

Iga
Iga
4 lat temu

Brownie wyszło rewelacyjne! W ogóle nie czuc fasoli <3

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Iga

Super!

Urszula
Urszula
4 lat temu

a tą czekoladę roztopioną to gdzie się dodaje ? to ma być jako polewa ?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Urszula

To brownie nie ma przecież polewy 🙂 Proszę przeczytać krok 4 🙂

Wiesława Czaja
Wiesława Czaja
4 lat temu

wLASNIE JA TEZ UPIEKLAM I SRODEK MI SIE ZAPADL,DLACZEGO?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Wiesława Czaja

Ciężko podać bezpośrednią przyczynę… Może za krótko się piekło.

Leon
Leon
5 lat temu

Dzisiaj upieklem to brownie i rewelka! Nie urosło mi zbytnio, ale smak i konsystencję ma bombową 😉

Ciasto brownie z fasoli

Kiedy pierwszy raz usłyszałam o przepisie na ciasto brownie z fasoli to szczerze powiedziawszy nie byłam do niego przekonana. Jednak w związku z tym, że prowadzę blog kulinarny, to muszę ciągle próbować nowych smaków i nie raz już zaskoczyłam się przepisem, do którego podchodziłam z dużym dystansem. Tak też i było w przypadku ciasta brownie z fasoli. Wyszło naprawdę genialne w smaku, a do tego mięciutkie, lekko zbite i  zakalcowate, czyli takie jak brownie powinno być 🙂

Brownie z czerwonej fasoli

Nie ma co ukrywać, że klasyczne brownie jest niezwykle kaloryczne, mimo tego, że smakuje naprawdę pysznie… Dlatego dla osób dbających o linię przygotowałam przepis na brownie z czerwonej fasoli! W tym przepisie nie znajdziemy też mąki, a zamiast niej wykorzystałam banany i jajka. W przepisie na brownie z czerwonej fasoli możemy zamiast ksylitolu lub cukru trzcinowego, użyć klasycznego białego, ale musimy być świadomi, że wpłynie to na kaloryczność naszego brownie z fasoli 🙂

Fasolowe brownie

Jeżeli planujemy w najbliższym czasie piknik to fasolowe brownie powinno znaleźć się w naszym jadłospisie 🙂 Świetnie znosi podróż i jeżeli nie będziemy machać pojemnikiem z całej siły to fasolowe brownie zachowa swoją właściwą konsystencję nawet w upalne dni. Ja do mojego brownie z fasoli wykorzystałam produkty marki Bonduelle z nowej linii produktów “Porcja na raz”. Uważam, że to bardzo fajna opcja dla singli lub par, którym często nie opłaca się przygotowywać pełnych porcji obiadu czy ciasta. Więc jeżeli chciałabyś coś zjeść słodkiego i nie wyrzucać potem połowę blaszki, to spróbuj koniecznie tego przepisu na brownie z fasoli.

RozwińZwiń