Opis przepisu
Widząc to ciasto, pewnie w pierwszej chwili pomyślisz – “Wow, jakie pyszne brownie! Pewnie ma z tysiąc kalorii…”Jednak Cię zaskoczę, ale nie! Ciężko uwierzyć, jednak tak właśnie wygląda pyszne brownie z fasoli! Mięciutkie, lekko zbite, zakalcowate i naprawdę genialne w smaku… Taką konsystencję ma właśnie klasyczne brownie, jednak ten wypiek jest nieco odchudzony. Składa się z czerwonej fasoli, dojrzałych bananów, jajek i ani grama mąki!
Nie wiesz co zabrać ze sobą na piknik, wakacje, wycieczkę rowerową, czy w weekendową podróż? Ciasto z czerwonej fasoli to zdrowy, idealny wypiek dla całej rodziny. Uwielbiam je przygotowywać głównie na wakacjach, ponieważ często je później zabieram ze sobą w podróże. Pod koniec sierpnia planujemy wyjazd nad polskie morze, więc zjedzenie wtedy na piaszczystej plaży kawałka domowego ciasta będzie czymś wspaniałym. Pamiętajcie, że przygotowanie tego brownie jest naprawdę banalnie proste i szybkie do przygotowania, a zastępuje nam niezdrowe batoniki czy drożdżówki podczas wakacyjnych wyjazdów.
Koniecznie wypróbuj mój przepis na fasolowe brownie, a zakochasz się w nim bezpowrotnie. Dzieci, wiedząc z czego jest to ciasto od razu by powiedziały, że nawet go nie tkną, jednak jak powiesz, że to czekoladowe ciasto to z pewnością się na nie skuszą. To świetny patent na przemycanie warzyw niejadkom! Planujesz na dniach wyjazd na krótsze lub dłuższe wakacje? Super! Zaplanuj i zorganizuj sobie przekąski oraz jedzenie na podróż tak, żeby dzieci nie jadły samych fast-foodów czy batonów. Oprócz mojej propozycji wakacyjnego ciasta na wynos, możesz także przygotować ciasto marchewkowe, batoniki musli, zdrowe kulki mocy, kanapki czy upiec domowe drożdżówki, które zdecydowanie dłużej poleżą niż te z hipermarketów nafaszerowane chemią i spulchniaczami.
Przepis na brownie z fasoli wykonasz przy pomocy blendera ręcznego, nie miksera! Ważne, aby fasola była całkowicie rozdrobniona i po upieczeniu nie wyczuwalna w smaku. Do tego przepisu użyłam czerwonej fasoli Bonduelle z nowej linii produktów “Porcja na raz”.
W tej nowej gamie produktów występują:
- kukurydza złocista
- groszek
- cieciorka
- czerwona fasola
- czarna fasola
Zamknięte są w puszkach idealnych na jedną porcję do ulubionej sałatki lub potrawy.
Dzięki tym małym porcjom:
- możesz zjeść swoją ulubioną potrawę, kiedy masz tylko na nią ochotę;
- zapobiegasz marnowaniu żywności, ponieważ codziennie stworzyć całkowicie nowy posiłek bez konieczności wyrzucania, czy przechowywania resztek;
- nie wpadasz w rutynę jedząc codziennie to samo;
- jeżeli jesteś singlem i nie chcesz przygotowywać wielkich porcji sałatek, czy dań to taka opcja jest naprawdę świetna;
- warzywa są zawsze świeże, bez konieczności ich dłuższego przechowywania po otwarciu;
- możemy wygodnie zabrać ze sobą warzywa na wynos – na piknik, na drogę;
- małe puszki będą również bezproblemowym jedzeniem podczas każdej podróży;
Dzięki tej nowej lini produktów “Porcja na raz” jesteś w stanie utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe nawet w podróży, w różnych miejscach (namiot, plener, pociąg, plaża). Wiadomo, że każdy uwielbia zjeść wakacyjnego gofra czy rybkę nad morzem, jednak wszystko z rozwagą. Szczególnie jeśli na co dzień jecie bardzo zdrowo i zwracacie uwagę na jakość produktów to stworzenie sobie posiłku „na szybko” z kilku składników np. sałatka z kukurydzą, groszkiem, cieciorką, fasolką, kapustą pekińską i sosem czosnkowym zajmuje maksymalnie 5 minut. Dzięki małym i wygodnym opakowaniom nie musisz się martwić, że nie masz lodówki i gdzie schowasz resztę sałatki… Wystarczy wymieszać kilka składników tworząc sobie odpowiednią dla siebie porcję na raz. Dodatkowo produkty z lini „porcja na raz” zajmują tak niewiele miejsca w walizce, czy nawet w torebce, że możesz je mieć zawsze przy sobie. To takie proste!
Przepis na: Brownie z fasoli
Składniki:
- 2 x Czerwona fasola Bonduelle (Porcja na raz, każda po 80g), łącznie 160g
- 1 dojrzały banany
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru białego lub trzcinowego lub ksylitolu
- 1/4 szklanki oleju
- 30 g czekolady gorzkiej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 50 ml mleka
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zobacz również:
Przepis na małą blaszkę (15×15 cm). Jednak, aby wykonać dużą porcję ciasta w blaszce (24×24 cm) lub keksówce pomnóż wszystkie składniki x2.
Jak zrobić brownie z fasoli?
Krok 1
Czerwoną fasolę odsączamy, przekładamy do większej miski.
Krok 3
Wsypujemy cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. Znowu blendujemy (tym razem przez niecałą minutkę).
Krok 4
Krok 5
Studzimy nasze brownie z fasoli przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Komentarze
…I ani grama mąki? Czytam.z niedowierzaniem, że jest ciasto beż ciasta:)?
Nie w każdym cieście musi być użyta mąka 🙂 W tym akurat przepisie jej nie użyłam.
Czy to ciasto ma konsystencję mocno wilgotną po upieczeniu? Czy za krótko piekłam?
Brownie z reguły ma wilgotną, nieco zakalcowatą konsystencję 🙂
Mam pytanie. Czy mogę użyć oleju kokosowego? Jeśli tak to muszę go trochę podgrzać żeby był płynny?
Co do słodzenia używam erytrytolu, czy nie zmieni to wypieku? Bo będę musiała go dać więcej niż cukru żeby było tak samo slodkie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Jesli chce Pani zmienic składniki, to niestety na wlasną odpowiedzialność, żeby zobaczyć czy wyjdzie. Przygotowujac dany przepis robię go tylko na bazie wymienionych, uzytych skladnikow, więc ciężko mi powiedzieć czy zmieniając je na inne wyjdzie równie smaczne.
Ok rozumiem. W takim razie spróbuję i dam znać czy wyszło 😁
Super, jestem ciekawa efektu 🙂
Ile ml ma Pani szklanka? Podaje Pani na szklanki olej 😉 proszę też o informację, czy pieczemy 175 stopni w termoobiegu czy grzałka gora- dol. Nie widzę takiej informacji:( pozdrawiam
Używam standardowej – 250 ml 🙂 zawsze góra dół jeżeli nie podaję inaczej w przepisie 🤗 pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Czy jak mam tortownice 24cm to tez skladniki x2?
Tak 🙂
A w którym momencie dodać olej ? W poszczególnych krokach pani zapomniała o oleju 🙂 I czy konsystencja ma być taka rzadka ? Robię podwójną porcję na większą blaszke
Proszę przeczytać przepis jeszcze raz – krok 2 🙂 Konsystencja powinna być nieco rzadka.
Brownie wyszło rewelacyjne! W ogóle nie czuc fasoli <3
Super!
a tą czekoladę roztopioną to gdzie się dodaje ? to ma być jako polewa ?
To brownie nie ma przecież polewy 🙂 Proszę przeczytać krok 4 🙂
wLASNIE JA TEZ UPIEKLAM I SRODEK MI SIE ZAPADL,DLACZEGO?
Ciężko podać bezpośrednią przyczynę… Może za krótko się piekło.
Dzisiaj upieklem to brownie i rewelka! Nie urosło mi zbytnio, ale smak i konsystencję ma bombową 😉