Szarlotka z bezą i kruszonką

4.6/5 (704 ocen)
Odkryj niebiańską harmonię smaków w tej szarlotce z bezą i kruszonką - kruche ciasto, soczyste jabłka, puszysta beza i chrupiąca kruszonka tworzą niezapomnianą eksplozję smaków w jednym cieście. Jest to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, której nie można się oprzeć!

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + 45 min pieczenia

Szarlotka z bezą

Opis przepisu

Jak ja uwielbiam szarlotki i wszelkiego rodzaju ciasta z jabłkami! Najwięcej ich przygotowuję w jesieni, kiedy mamy jabłek pod dostatkiem. Szarlotka z bezą i kruszonką to jedno z moich ulubionych ciast. Robiłam ją już milion razy!

Przepis na szarlotkę

Domowa szarlotka jest bardzo prosta do przygotowania. Efektowna i smakowita! Naprawdę ciężko się oprzeć dokładce. Specjalnie nigdy nie słodzę jabłek, ponieważ beza wraz w połączeniu z lekko kwaśnym jabłkowym nadzieniem stanowi połączenie idealne. Uwielbiam ją piec i jeść. Szarlotka z bezą i kruszonką sprawdzi się świetnie na wszelkie możliwe uroczystości rodzinne jak urodziny, imieniny, Boże Narodzenie czy zwykłą domówkę.

Szarlotka z bezą i kruszonką

Szarlotka z bezą i kruszonką to bardzo popularny wypiek. Taki prawdziwy klasyk wśród ciast z jabłkami. Jednak jeśli jakimś cudem Wam się znudziła i szukacie podobnych przepisów to koniecznie wypróbujcie także szarlotkę królewską (na biszkopcie, z nadzieniem jabłkowym wzbogaconym o galaretkę), prostą szarlotkę na kruchym cieście, a także roladę biszkoptową z jabłkami.

Przepis na: Szarlotka z bezą i kruszonką

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 20 x 32 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to możesz skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie 250 ml.

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 220 g mąki pszennej tortowej np. typ 450
  • 220 g mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru pudru (60 g)
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1,5-2 kg jabłek np. szara reneta
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • cukier do smaku
Wyślij emailem

Szarlotka z bezą i kruszonką - przepis krok po kroku


Krok 1

jak zrobić szarlotke

Szarlotka z bezą powinna się składać z kruchego, maślanego ciasta. Ja używam zwykle mąki pszennej tortowej (np. typ 450) i krupczatki w proporcji 1:1.

Do miski lub na stolnicę wsypujemy obie mąki (po 220 g), cukier puder (1/2 szklanki czyli ok. 60 g), proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka). Dodajemy także zimne masło pokrojone w kostkę (250 g) oraz żółtka (5 szt).


Krok 2

kruche ciasto przepis

Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut.

Po tym czasie wyciągamy jedną kulę z lodówki.


Krok 3

kruche ciasto na szarlotkę

Wykładamy tą połowę ciasta do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie blaszka o wymiarach 20 x 32 cm), nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 180 stopni.


Krok 4

jabłka prażone

Jeśli chodzi o nadzienie jabłkowe to najlepiej do szarlotek sprawdza się odmiana szara reneta, ponieważ są one winno-kwaśne.

Niezależnie od użytej odmiany jabłek, najpierw je obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do przygotowania szarlotki na takiej większej, prostokątnej blaszce używam niecałe 2 kg jabłek (po obraniu wychodzi lekko ponad 1,5 kg).

Do startych jabłek dodajemy cynamon (1/2 łyżeczki), sok z cytryny (1 łyżeczka), a także opcjonalnie startą skórki z cytryny (1/2 łyżeczki). 


Krok 5

ciasto z jabłkami

 Jabłka smażymy na suchej patelni lub w garnku z nieprzywierającą powierzchnią. Zwykle ustawiam średnią lub większą moc palnika i smażę do momentu aż pozbędziemy się nadmiaru soku. Na sam koniec można opcjonalnie sobie dosłodzić jabłka cukrem. W zależności od użytej odmiany dodaję około 1 łyżki cukru, czasem nieco więcej.


Krok 6

szarlotka na kruchym cieście z bezą

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli (przez około 2-3 minuty). Dodajemy stopniowo cukier (łyżka za łyżką, łącznie 150 g), nadal ubijamy (przez około 5 minut aż cukier będzie dobrze ubity).


Krok 7

przepis na szarlotkę

Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną (2 płaskie łyżki) i tylko lekko miksujemy przez dosłownie 10-15 sekund na małych obrotach miksera.


Krok 8

szarlotka na kruchym cieście z bezą

Powinna powstać super sztywna piana. Gdy obrócisz miskę do góry nogami to białka nie powinny nawet drgnąć.


Krok 9

prażone jabłka

Jeśli minął czas pieczenia kruchego ciasta to wyciągamy je od razu z piekarnika.


Krok 10

przepis na szarlotkę z bezą

Na gorące ciasto nakładamy warstwę jabłek, wyrównujemy wierzch łyżką.


Krok 11

szarlotka z bezą i kruszonką

Na jabłka nakładamy stopniowo (łyżka za łyżką) pianę z ubitych białek, wyrównujemy.


Krok 12

jabłecznik z bezą

Na wierzchu ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto.

Pieczemy przez około 45 minut w temp. 165 stopni.

Szarlotka z bezą kroi się świetnie już chwilę po jej przestygnięciu. Można ją po upieczeniu oprószyć lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Przy okazji zachęcam do wypróbowania innych ciast z owocami – klik>>.


Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą

Szarlotka

szarlotka z pianką

 

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 704

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
80 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta
Wioleta
2 dni temu

Dzisiaj zrobiłam tą szarlotkę 🥰 jest przepyszna 🥰 my akurat wolimy większe kawałki jabłek 🥰 ale to akurat nie ma większego znaczenia w smaku 😀

Asia
Asia
2 miesięcy temu

Dzień dobry 🙂 Czy jabłka, które wykładam na gorący spod mają być przestudzone czy nie ma to znaczenia?

Marlena
Marlena
3 miesięcy temu

Co zrobić, aby beza nie opadła?

Malgorzata
Malgorzata
3 miesięcy temu

Ahhh jaka ona pyszna….😍

Dodałam ciut więcej soku z cytryny do jabłek i wyszły idealne-takie jak uwielbiam-z nutką kwasnosci…pychotaaa🤭😉

20231123_121350.jpg
Malgorzata
Malgorzata
3 miesięcy temu

Dziękuję bardzo…😉

To Pani zaslugaaa…💐

Marzena
Marzena
4 miesięcy temu

Ta szarlotka jest obłędna dosłownie ,przez to ,że spód jest najpierw podpiekany to całość tworzy taką genialną kruchość i te jabłuszka najpierw odparowane to po upieczeniu takie delikatne .To będzie mój obowiązkowy must have na jesień .

Monika
Monika
5 miesięcy temu

Powinna Pani zmienic tytul tego ciasta bo kruszonki to tu nie ma jest starte kruche ciasto 😉

Karolina
Karolina
5 miesięcy temu

Przepyszna szarlotka z bezą ,od dziś z tego przepisu na szarlotkę będę często korzystać 😊

inbound1743587018.jpg
ANDRZEJ
ANDRZEJ
5 miesięcy temu

smaczna

ANDRZEJ
ANDRZEJ
5 miesięcy temu

Wspaniały przepis i bardzo klarownie opisany i stacza szarlotka

Magdalena
Magdalena
9 miesięcy temu

Czy można użyć smażonych jabłek?czy jeden słoik 0,9 wystarczy na blaszkę 24/32?

Wiesława
Wiesława
10 miesięcy temu

Przepis super, robie dzisiaj dla mamy na Zofii. Jabłek nie prażę tylko po około 20 min po starciu, wyciskam ręcznie sok. Ale przepis super i przy robieniu szarlotki właśnie z niego korzystam, także bardzo dziękuję za orzepis 🙂

Julia
Julia
10 miesięcy temu

Wyszła przepyszna, polecam 🙂

Dominika
Dominika
11 miesięcy temu

Piekarnik góra dół czy termoobieg ?

Aneta
Aneta
11 miesięcy temu

Upieklam wczoraj wieczorem, wydawał się bardzo Fajny i smaczny. Wstalam dzisiaj rano by spróbować okazalo się ze spód jest nieupieczony! Surowe ciasto… Nie wiem jak to się mogło stać, piekarnik mam nowy, robilam przepis krok po kroku.. Wstawilam właśnie do piekarnika raz jeszcze i ustawilam na 200stopni z pieczeniem na sam dół…nie wiem czy ja się teraz noe otruje? Po wyjęciu doslownie przed momentem niestety beza zniknęła… Pewnie pod wpływem ciepła się zredukowala. Totalna katastrofaaaaa. Nie wiem czy to ciasto jest zdatne do zjedzenia po drugim razie pieczenia.

Tomek
Tomek
11 miesięcy temu

Przepis super, ciacho wyszło w smaku rewelacyjnie.
Mam natomiast lekko mieszane uczucia co do spodu. Mam wrażenie, że wyszedł lekko zakalcowaty. Nie wiem czy to od zbyt słabo zredukowanych jabłek, czy jest inny powód.

Generalnie konsultowałem robienie kruchego ciasta z mamą. Ona daje całe jajka (tylko 2), o wiele mniej masła i nie podpieka spodu osobno. Wykłada całość blaszki razem i zawsze wychodzi super.
Także tą część muszę sobie jeszcze dopracować.
Dałem tez sporo więcej jabłek (chyba ze 3 kg, miałem dużo i zaczynały się psuć). Przez co użyłem większej formy, a to sprawiło że warstwa bezy była cieńsza i nie widać jej za bardzo. Ale to nic, bo i tak nadała kruszonkę super lekkości.

Przepis z pewnością będzie jeszcze użyty wielokrotnie. Jak na swój debiut wyszło super:)

Olka
Olka
11 miesięcy temu

Ciasto się zaczęło kruszyć 🙁 muszę spróbować jeszcze raz

Magdalena
Magdalena
11 miesięcy temu

Szarlotka obłedna:))) robiłam ją już wiele razy i zawsze wychodzi rewelacja. Parę razy zdarzyło mi się że piana nie była taka wysoka po upieczeniu ale to wina źle ubitych białek i tyle:) przepis super, szarlotka prosta w wykonaniu więc zostaje mi tylko podziękować za przepis😉

Marzena
Marzena
11 miesięcy temu

Upiekłam w sobotę wyszła idealna, dziś beza mi opadła 😢 co robię nie tak ze często beza opada ?

Emilia
Emilia
1 rok temu

Wspaniały przepis i bardzo klarownie opisany. Nie miałam blaszki o tych samych wymiarach, zrobiłam w mniejszej, ciasto jest po prostu wyższe.

16780289152805141313862681863943.jpg
Ita
Ita
1 rok temu

Cudowna szarlotka. Kiedyś szarlotka z bezą mi nie wychodziła. Beza siadała.Dałam więc sobie z nią spokój. Wypróbowałam Pani przepis i… petarda. Ciasto super kruche i delikatne i wspaniała warstwa bezy. Super przepis. Nabrałam ochoty na inne ciasta z Pani bloga. Pozdrawiam ciepło.

Gosia
Gosia
1 rok temu

Przepyszna szarlotka, znika w mgnieniu oka 😋😋😋

IMG_20230220_181627.jpg
Patrycja
Patrycja
1 rok temu

Wygląda pięknie! Zrobię w sobotę i wstawię fotkę! 😍😍❤️❤️❤️

Angelika
Angelika
1 rok temu

Świetny przepis 🙂 bardzo lubię Pani przepisy , pozdrawiam 🙂

20221009_142148.jpg
Joanna
Joanna
1 rok temu

U mnie trochę zakalec hmm…za dużo ciasta na gorze?

3C8679C9-D88E-4F1C-A551-B1AD630CBF24.jpeg
Joanna
Joanna
1 rok temu

Wydawało mi się ze są już odpowiednie. No nic za drugim razem będzie lepiej 🙂 dziękuję

asia-wz
asia-wz
1 rok temu

przepis super. cała blaszka zniknęła migiem.

Wykorzystałam “odpadki” po robieniu soku w wyciskarce – nie trzeba było jabłek podprażać, bo już nie miały soku 🙂

Gosia
Gosia
1 rok temu

Dlaczego po upieczeniu ciasta ,ubite białka prawie w calości ,wsiąkły w spód i nie utworzyły białego ,,pasa” ,jaki widać w przekrojonym cieście ? Dlaczego tak się stało?

Joanna
Joanna
1 rok temu

Mi też beza zawsze znika, czy w szarlotce czy w pleśniaku. Robię według przepisu i na pewno nie ubijamy za krótko. Czy ubija Pani białka prosto z lodówki czy w temperaturze pokojowej?

Edka
Edka
1 rok temu
Reply to  Joanna

Podpowiem ze tajemnica może tkwić w otwieraniu piekarnika po pieczeniu 😉 po upieczeniu czekam 15 min i dopiero uchylam odrobinkę drzwiczki (wkładam drewniana łopatkę), po ok 10 minutach uchylam ciut więcej, No i po kolejnych otwieram bardziej. Dopiero po około 30 minutach wyjmuje ciacho.

Joanna
Joanna
1 rok temu

To zabieram się za robotę 😀👍

Ula
Ula
1 rok temu

Niestety na środku wyszedł zakalec.

Ola
Ola
1 rok temu

Ciasto przepyszne, kolejny raz juz robisz I dopiero teraz udalo mi sie zrobic zdjecie tak szybko znika 🙂

16634052657115983175777397571389.jpg
anna
anna
1 rok temu

Też taką robię, ale z 3 jaj (mniejsza blaszka). Dodaję do jabłek rodzynki, które pięknie wypijają sok z jabłek i na to beza, a potem kruszonka z płatkami migdałowymi. Pychota! Pozdrawiam serdecznie!

Sandra
Sandra
1 rok temu

Czy jeden słoik jablek prażonych wystarczy na ciasto?

Aneta
Aneta
1 rok temu

Witam czy mogę zrobić szarlotkę w piątek na niedzielę?

Teresa
Teresa
1 rok temu

Szarlotka jest rewelacyjna i pierwsza, z której jestem zadowolona.

Karolina
Karolina
1 rok temu

Upiekłam na weekend, akurat miałam gości i wszystkim bardzo smakowała:) idealny przepis, więc wyszła PO PROSTU PYCHA :))

20220402_225054.jpg
Ewa Staub
Ewa Staub
2 lat temu

Wyszla obledna. Moja Mama potwierdzila, ze to najlepszy przepis, a wszyscy umarli z zachwytu. Zaraz robie druga.

Yaro
Yaro
1 rok temu
Reply to  Ewa Staub

Tylko dla kogo?

Beata Hanuszek
Beata Hanuszek
2 lat temu

comment image

Iga
Iga
1 rok temu
Reply to  Beata Hanuszek

Jaka wielkość blaszki? Mam chyba 26cm nada sie na te propocje z przepisu?

Sylwia Kurc
Sylwia Kurc
2 lat temu

Witam, chcę upiec tą szarlotkę tylko nie wiem czy mam rozgrzać piekarnik i czy pięć góra dół

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Sylwia Kurc

Witam, wszystkie ciasta wkłada się nagrzanego piekarnika (góra-dół).

Szarlotka z bezą

Szarlotka z bezą to apetyczne i niezwykle popularne połączenie. Jest to ciasto, które z pewnością zaspokoi twoje pragnienie słodkości. Soczyste jabłko, delikatnie cynamonowe, ukryte pod słodką warstwą bezy, tworzą podstawę tego smakołyku. Natomiast na wierzchu znajduje się pyszna kruszonka. Połączenie tych warstw sprawia, że szarlotka z bezą to niezapomniany deser, który doskonale komponuje się z kubkiem aromatycznej kawy lub herbaty. Szarlotka z bezą to również idealny sposób na podkreślenie smaku sezonowych jabłek. Ta tradycyjna szarlotka zyskuje nowy wymiar dzięki dodatkowi bezy, który dodaje elegancji i wyrafinowania. Zarówno na rodzinne spotkania, jak i na uroczyste okazje, szarlotka z bezą i kruszonką z pewnością zrobi wrażenie na twoich gościach. Niezależnie od tego, czy jesteś fanem klasyki, czy też szukasz czegoś nieco bardziej wyszukanego, szarlotka z bezą to doskonały wybór dla miłośników wszelkich deserów.

Szarlotka z bezą i kruszonką

Ta wyjątkowa szarlotka to połączenie trzech pyszności, które tworzą harmonijną całość i rozpieszczają Twoje zmysły. Na spodzie znajdziesz tradycyjne kruche ciasto, które jest delikatne i rozpływa się w ustach. To idealna podstawa dla naszego deseru, która podkreśla smak i aromat świeżych, cynamonowych jabłek. Soczyste kawałki owoców doskonale komponują się z cynamonem, tworząc niebiański duet smakowy. Ale to jeszcze nie koniec! Na wierzchu szarlotki znajduje się puszysta beza, która dodaje lekkości i delikatności. A na sam koniec, koroną naszej szarlotki jest kusząca kruszonka. Jej chrupiąca struktura wzbogaca teksturę deseru, dodając mu dodatkowej słodkiej satysfakcji. Każdy kęs to czysta rozkosz dla podniebienia, a połączenie wszystkich tych elementów tworzy niezapomniane doznania smakowe. Szarlotka z bezą i kruszonką to nie tylko deser, to prawdziwe arcydzieło, które warto spróbować. Bez względu na okazję, ta szarlotka z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, że będziesz wracać po więcej. Ta szarlotka z bezą i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, więc nie przegap okazji, aby spróbować tego niezwykłego smaku.

Szarlotka na kruchym cieście z bezą

Szarlotka na kruchym cieście z bezą to pyszny wypiek, który łączy w sobie tradycję i wyjątkowy smak. Kruche ciasto stanowi solidną podstawę tego deseru, które doskonale kontrastuje z miękkimi i aromatycznymi jabłkami. Ciasto jest delikatne, rozpływa się w ustach i nadaje się idealnie do tworzenia spodu dla szarlotki. Natomiast warstwa jabłek, delikatnie skropiona cynamonem, dodaje soczystości i naturalnej słodyczy. To połączenie sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością dla podniebienia. Pamiętaj jednak, że przed podaniem oprószamy cukrem pudrem, aby dodać jej troszkę jeszcze słodyczy.

RozwińZwiń