Opis przepisu
Rolada biszkoptowa z jabłkami smakuje i wygląda naprawdę świetnie. Udekorowana kremem śmietankowym z mascarpone i domowymi pierniczkami będzie się idealnie prezentować na Twoim świątecznym stole.
Rolada biszkoptowa
Robiliście kiedyś roladę biszkoptową? Ja z ręką na sercu to robiłam ją tylko kilka razy. Z tego co pamiętam to podczas pierwszej próby zrobiłam bardzo duży błąd, bo nie wykorzystałam do jej pieczenia papieru do pieczenia i później miałam lekkie problemy z jej ściągnięciem z blaszki. Jak wiadomo człowiek uczy się na błędach i dwa razy nie popełnia tych samych gaf. Rolada biszkoptowa z jabłkami to bez wątpienia jedno z najtańszych i najprostszych ciast jakie tylko mogą być. Jej wierzch można lekko oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladą czy lukrem. Ja ją lubię z kremem śmietankowym z mascarpone i cynamonem. Taka smakuje mi najbardziej!
Rolada biszkoptowa z jabłkami
Jeśli lubisz ciasta z jabłkami to z pewnością rolada biszkoptowa z jabłkami podbije Twoje kubki smakowe. Oczywiście zachwyci także oczy, bo prezentuje się fantastycznie! Jabłka to idealny składnik wielu wypieków czy deserów. To także fantastyczna przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jabłek bardzo często używam do swoich wypieków. Równie dobrze mogą być jednym ze składników śniadania – polecam przygotować puszyste placuszki z jabłkami lub racuchy drożdżowe z jabłkami. Najczęściej korzystam z kwaśnych odmian jabłek jak szara reneta (to najbardziej popularna odmiana, można ją znaleźć w wielu sklepach), antonówka czy gloster.
Wpis powstał w ramach kampanii – „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”. Jest to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).
Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu – klik>>
Przepis na: Rolada biszkoptowa z jabłkami
Składniki:
Rolada biszkoptowa:
- 6 jajek
- 180 g cukru białego
- 80 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
- 1,2 kg jabłek
- sok z 1/3 cytryny
- 2 lub 3 łyżki cukru białego (można opcjonalnie użyć cukier żelujący)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Zobacz również:
Rolada z jabłkami przepis krok po kroku
Krok 1
Nadzienie jabłkowe:
Jabłka (u mnie około 1,2 kg) obieramy i kroimy w małą kostkę. Jeśli wolicie możecie jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do średniej wielkości garnka lub na głębszą patelnię z nieprzywieralną powierzchnią. Posypujemy cynamonem (około pół łyżeczki), a także dodajemy wyciśnięty sok z 1/3 cytryny. Opcjonalnie gdyby Wasze jabłka nie były słodkie to polecam dodać 2-3 łyżki cukru białego lub trzcinowego (ja użyłam cukru żelującego jak do przetworów).
Krok 2
Krok 3
Przygotowujemy wysoką miskę – musi być idealnie czysta i sucha, aby białka nam się ładnie ubiły.
Białka (6 sztuk) ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz ze szczyptą soli. Po około 3-4 minutach ubijania powinna powstawać już sztywna, śnieżnobiała beza. Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru białego (łącznie 180g) cały czas miksując. To powinno zająć łącznie około 7-8 minut.
Następnie dodajemy żółtka i miksujemy już na małych obrotach przez około 30 sekund. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną (80g) i pszenną (100g) oraz opcjonalnie proszek do pieczenia (wystarczy pół łyżeczki). Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki lub łyżki tylko do połączenia się składników.
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Biszkopt ostrożnie zwijamy dość ciasno w rulon, zaczynając od dłuższego boku, aby rolada była grubsza. Gdy zwijamy roladę, pomagamy sobie papierem do pieczenia, na którym leżał biszkopt lub suchą ściereczką.
Krok 7
Krok 8
Jego wierzch udekorowałam kremem śmietankowym z mascarpone. Zimną śmietankę kremówkę (100 ml) miksujemy z zimnym mascarpone (250 g) oraz cukrem pudrem (2 łyżki). Gdy powstanie sztywny krem wtedy przekładamy go do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch naszej rolady biszkoptowej. Opcjonalnie oprószamy krem cynamonem (około 1/4 łyżeczki) oraz dekorujemy kilkoma domowymi pierniczkami. Ja użyłam moje sprawdzone pierniczki świąteczne, które na blogu są od dłuższego czasu.
Komentarze
Wygląda mega smakowicie 😋 Zwija się krótszym czy dłuższym bokiem? W opisie jest, że dłuższym a na zdjęciu wydaje się jakby krótszym 🤔
Faktycznie źle napisałam i nie doprecyzowałam, ale widać na zdjęciu o co chodzi 🙂
To była moja pierwsza rolada, może pięknie nie wyglądał ale była obłędnie pyszna!
Cieszę się 🙂
Przepyszna, delikatna jak chmurka, lekko kwaskowata dzięki jabłkom. Moja pierwsza rolada, ale zapewne nie ostatnia 🙂
superowo 🙂