Ciasta biszkoptowe i babkiCiasta z owocamiPrzepisy na Boże NarodzenieSłodkości

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami smakuje i wygląda naprawdę świetnie. Udekorowana kremem śmietankowym z mascarpone i domowymi pierniczkami będzie się idealnie prezentować na Twoim świątecznym stole.

Rolada biszkoptowa

Robiliście kiedyś roladę biszkoptową? Ja z ręką na sercu to robiłam ją tylko kilka razy. Z tego co pamiętam to podczas pierwszej próby zrobiłam bardzo duży błąd, bo nie wykorzystałam do jej pieczenia papieru do pieczenia i później miałam lekkie problemy z jej ściągnięciem z blaszki. Jak wiadomo człowiek uczy się na błędach i dwa razy nie popełnia tych samych gaf. Rolada biszkoptowa z jabłkami to bez wątpienia jedno z najtańszych i najprostszych ciast jakie tylko mogą być. Jej wierzch można lekko oprószyć cukrem pudrem, oblać polewą czekoladą czy lukrem. Ja ją lubię z kremem śmietankowym z mascarpone i cynamonem. Taka smakuje mi najbardziej!

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Jeśli lubisz ciasta z jabłkami to z pewnością rolada biszkoptowa z jabłkami podbije Twoje kubki smakowe. Oczywiście zachwyci także oczy, bo prezentuje się fantastycznie! Jabłka to idealny składnik wielu wypieków czy deserów. To także fantastyczna przekąska na drugie śniadanie czy podwieczorek. Jabłek bardzo często używam do swoich wypieków. Równie dobrze mogą być jednym ze składników śniadania – polecam przygotować puszyste placuszki z jabłkami lub racuchy drożdżowe z jabłkami. Najczęściej korzystam z kwaśnych odmian jabłek jak szara reneta (to najbardziej popularna odmiana, można ją znaleźć w wielu sklepach), antonówka czy gloster.

Wpis powstał w ramach kampanii – „CuTE: Kultywowanie smaku Europy”. Jest to kampania informacyjno-promocyjna prowadzona w latach 2019-2021 przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL) – Europejskie Stowarzyszenie Handlu Owocami i Warzywami. Ma ona na celu zmotywowanie Europejczyków do zmiany swoich nawyków konsumpcyjnych i prowadzenia bardziej zdrowego stylu życia. Polskie jabłka są jednym z głównych promowanych w kampanii produktów. Polskim partnerem projektu jest Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw (KZGPOiW).

Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
Więcej informacji o kampanii „CuTE: Kultywowanie smaku Europy” dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu – klik>>

Przepis na: Rolada biszkoptowa z jabłkami

 Przygotowanie: 20 min  Pieczenie: 15 min  Łącznie: 35 min 

Składniki :

Rolada biszkoptowa:

  • 6 jajek
  • 180 g cukru białego
  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:

  • 1,2 kg jabłek
  • sok z 1/3 cytryny
  • 2 lub 3 łyżki cukru białego (można opcjonalnie użyć cukier żelujący)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

Rolada z jabłkami przepis krok po kroku:

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

jabłka z cynamonem
Krok 1 

Nadzienie jabłkowe:

Jabłka (u mnie około 1,2 kg) obieramy i kroimy w małą kostkę. Jeśli wolicie możecie jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do średniej wielkości garnka lub na głębszą patelnię z nieprzywieralną powierzchnią. Posypujemy cynamonem (około pół łyżeczki), a także dodajemy wyciśnięty sok z 1/3 cytryny. Opcjonalnie gdyby Wasze jabłka nie były słodkie to polecam dodać 2-3 łyżki cukru białego lub trzcinowego (ja użyłam cukru żelującego jak do przetworów).


masa jabłkowa na roladę biszkoptową
Krok 2 

Smażymy na średnim ogniu przez 5-7 minut, co chwilę mieszając. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Ciasto na roladę biszkoptową
Krok 3 

Rolada biszkoptowa:

Przygotowujemy wysoką miskę – musi być idealnie czysta i sucha, aby białka nam się ładnie ubiły.

Białka (6 sztuk) ubijamy na wysokich obrotach miksera wraz ze szczyptą soli. Po około 3-4 minutach ubijania powinna powstawać już sztywna, śnieżnobiała beza. Dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru białego (łącznie 180g) cały czas miksując. To powinno zająć łącznie około 7-8 minut.

Następnie dodajemy żółtka i miksujemy już na małych obrotach przez około 30 sekund. Dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną (80g) i pszenną (100g) oraz opcjonalnie proszek do pieczenia (wystarczy pół łyżeczki). Mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki lub łyżki tylko do połączenia się składników.


pieczenie rolady biszkoptowej
Krok 4 

Ja piekłam roladę na dużej blaszce dołączonej do zestawu piekarnika. Na papier do pieczenia nakładamy masę biszkoptową i delikatnie wyrównujemy za pomocą łyżki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-17 minut w temperaturze 190 stopni (u mnie góra-dół, z termoobiegiem).


ciasto na roladę biszkoptową z jabłkami
Krok 5 

Jeszcze ciepły biszkopt zdejmujemy wraz z papierem do pieczenia z blaszki, aby szybciej przestygł. Po około 10 minutach odwracamy biszkopt i zdejmujemy delikatnie papier.


rolada biszkoptowa z jabłkami - przepis
Krok 6 

Nakładamy na biszkopt podprażone jabłka. Rozprowadzamy je równiutko po całej powierzchni biszkoptu.

Biszkopt ostrożnie zwijamy dość ciasno w rulon, zaczynając od dłuższego boku, aby rolada była grubsza. Gdy zwijamy roladę, pomagamy sobie papierem do pieczenia, na którym leżał biszkopt lub suchą ściereczką.


Przygotowanie rolady
Krok 7 

Roladę biszkoptową zwijamy dość ciasno dookoła papierem do pieczenia lub ściereczką, aby ciasto stężało i się nie rozwijało w trakcie krojenia. Wkładamy je do lodówki na kilka godzin.


Rolada z jabłkami
Krok 8 

Po tym czasie rolada powinna fajnie się trzymać i nie rozwijać.

Jego wierzch udekorowałam kremem śmietankowym z mascarpone. Zimną śmietankę kremówkę (100 ml) miksujemy z zimnym mascarpone (250g) oraz cukrem pudrem (2 łyżki). Gdy powstanie sztywny krem wtedy przekładamy go do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch naszej rolady biszkoptowej. Opcjonalnie oprószamy krem cynamonem (około 1/4 łyżeczki) oraz dekorujemy kilkoma domowymi pierniczkami. Ja użyłam moje sprawdzone pierniczki świąteczne, które na blogu są od dłuższego czasu.


Rolada z jabłkami

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Rolada biszkoptowa z kremem

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Prosty przepis na roladę z jabłkami i kremem mascarpone

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Autorka z roladą biszkoptową z jabłkami

Jak upiec roladę biszkoptową z jabłkami?

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 43

Oceń ten post jako pierwszy!

Rolada z jabłkami – Jak zrobić idealną? Prosty przepis!

Tak naprawdę rolada jabłkowa jest bardzo prosta do przygotowania. Wystarczy pamiętać jednak o kilku ważnych sprawach. Po pierwsze – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy całość do garnka i dodajemy cynamon oraz sok z cytryny. Czasami może się tak zdarzyć, że jabłka będą mało słodkie. Wtedy najlepiej dodać cukier biały, trzcinowym lub tak ja jak użyć cukru żelującego – takiego jak do przetworów. Całość smażymy przez około 5-7 minut, co chwila mieszając i następnie odstawić do przestygnięcia

Jak upiec roladę biszkoptową z jabłkami?

Aby przygotować dobrze ciasto przed pieczeniem rolady, musimy pamiętać aby zacząć od dokładnego wysuszenia miski, w której będziemy ubijać białka. Jeżeli będzie mokra lub nie będzie czysta to masa może nam się po prostu nie ubić. Oddzielamy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę. (Jeżeli mamy problem z ubiciem to polecam dodać szczyptę soli). Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas mieszając. Następnie dodajemy oddzielone wcześniej żółtka i mieszamy już na zmniejszonych obrotach. Dodajemy 80 g mąki ziemniaczanej oraz 100 g mąki pszennej i mieszamy do połączenia składników. Na blaszce wyłożonej papierem rozprowadzamy naszą masę na ciasto i pieczemy w piekarniku.

Ile piec roladę z jabłkami?

Ciasto pieczemy przez 15-17 minut w temperaturze 190 stopni, a piekarnik nastawiamy na grzanie góra dół z termoobiegiem. Po upieczeniu gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Nakładamy wcześniej przygotowane masę z jabłek i ciasno zawijamy. Schładzamy w lodówce kilka godzin, a następnie dekorujemy wierzch ciasta kremem lub cukrem pudrem.

Back to top button