Sałatka z pieczarkami marynowanymi to jedna z moich ulubionych! Jadłam ją pierwszy raz w domu rodzinnym mojego męża. Jest ona tam przygotowywana podczas każdej uroczystości rodzinnej i zawsze znika w tempie błyskawicznym. Stwierdziłam, że czas najwyższy dodać ją na bloga, żebyście mogli i Wy ją wypróbować.
Sałatka na święta
Mój przepis na sałatkę z pieczarkami jest prosty, szybki i niesamowicie smaczny. Do tej pory próbowałam już kilku jej wersji, ale z tego przepisu smakuje mi zdecydowanie najbardziej. Nie wiem czy zwróciliście uwagę w liście składników, że znajduje się 2-3 łyżki wody z ogórków… To nie pomyłka! Specjalnie się ją dodaje żeby sałatka nabrała jeszcze fajniejszego, wyrazistego smaku. Koniecznie wypróbujcie. To idealna sałatka na święta Bożego Narodzenia czy na Wielkanoc!
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
Sałatka z pieczarkami marynowanymi smakuje najlepiej po kilku godzinach od jej przygotowania. Do tego świeże, domowe pieczywko… Coś pysznego! Oprócz marynowanych pieczarek składa się także z ugotowanych jajek, ogórków (w zależności jakie wolicie mogą być konserwowe lub kiszone), kukurydzy konserwowej, a słodkich akcentem jest jabłko. Moim zdaniem jest bardzo smaczna i zachęcam do jej wypróbowania!
Koniecznie wypróbuj także moje inne przepisy na domowe sałatki, które są równie smaczne co sałatka z pieczarkami:
- Sałatka z szynką parmeńską >>
- Sałatka z makaronem ryżowym >>
- Domowa sałatka z pieczonymi batatami, granatem i rukolą >>
- Sałatka z tortellini >>
Przekąski imprezowe
Jeżeli poszukujesz innych inspiracji na przekąski imprezowe to serdecznie Cię zapraszam do odwiedzenia mojego obszernego wpisu na blogu – 24 przekąski na sylwestra, lista z przepisami.
Przepis na: Sałatka z pieczarkami
Składniki:
- 1 duży słoik pieczarek marynowanych (ok. 720 g)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (ok. 350 g)
- 8 jajek
- 1 średniej wielkości słoik ogórków konserwowych lub kiszonych (ok. 850 g)
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki majonezu
- 2 płaskie łyżeczki musztardy stołowej
- 2-3 łyżki wody z ogórków kiszonych
- szczypta soli i pieprzu
Zobacz również:
Sałatka z pieczarkami przepis krok po kroku:
Krok 1
Jajka (około 8 dużych sztuk) gotujemy na twardo przez około 9 minut. Czas liczymy od momentu wrzenia wody.
Po tym czasie wylewamy od razu gorącą wodę, wlewamy zimną i studzimy w niej ugotowane jajka przez około 15 minut.
Krok 2
Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę.
Krok 3
W zależności od firmy rozmiary słoików pieczarek, ogórków i kukurydzy mogą się delikatnie od siebie różnić, ale jeżeli użyjemy np. firmy, której słoik ogórków konserwowych ma 50 g więcej lub mniej i to licząc z zalewą, to praktycznie nie wpłynie to na smak sałatki.
Krok 4
Krok 5
Dodajemy majonez (3 płaskie łyżki), musztardę (2 płaskie łyżeczki), szczyptę soli, pieprzu, a także wodę z ogórków (2-3 łyżki).
Krok 6
Sałatka z pieczarkami marynowanymi smakuje najlepiej po kilku godzinach od jej przygotowania. Przechowujemy ją w lodówce.
Jeśli szykuje Ci się impreza czy rodzinna uroczystość i szukasz podobnych inspiracji na domowe oraz efektowne sałatki to koniecznie odwiedź mój wpis – Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów!
Komentarze
Zrobiłam na Święta, ale wyszła bardzo kwaśna 🙁 kukurydza i jabłka nie zrównoważyły octowego posmaku pieczarek i ogórków konserwowych… ratowałam się dodając surowego ogórka i paprykę, trochę pomogło, jednak jakoś ten przepis nam nie podszedł ogólnie
No to nie wiem co za pieczarki kupiła Pani w takim razie skoro aż tak przebijał posmak octu… Odcedza się je przecież z zalewy, a dodatkowo przy takiej ilości innych składników i majonezu całość smakuje naprawdę super.
Może być ta sałatka bez jabłka ?
Jasne 🙂
Pycha 🤩
Cieszę się, że smakuje ❤️
A możesz coś napisać o proporcjach? Dajesz mniej więcej tyle ogórków co pieczarek? Przygotowuję codziennie mniejszą świeżą porcję i takie info byłoby przydatne.
Pozdrawiam.
Pieczarek wychodzi delikatnie więcej niż ogórków 🙂
Woda ma być z ogórków kiszonych czy może być z konserwowych?
Obojętnie 🙂
Proponowałabym zastąpienie kukurydzy może groszkiem konserwowym .Kukurydza nie trawi się w naszych jelitach i jest toksyczna .Chyba , że użyjecie kiszonej , ale nie wiem czy kiszona by pasowała.
Jak ktoś chce to wystarczy pominąć kukurydzę. Groszek tu kompletnie nie pasowałby moim zdaniem.
na ile porcji przewidziany jest ten przepis? potrzebuję dostosować go dla 8 osób 🙂
Kurczę ciężkie pytanie, ponieważ trudno oszacować ile kto zje tej sałatki. Jeden zje 1 łyżkę, a inny 5 lub więcej. Ja dla świętego spokoju zrobiłabym z 1.5 porcji (ewentualnie z 2) i najwyżej jak zostanie, to podarowałabym resztę gościom lub zjadłabym w najbliższym czasie 🙂
Super, ja jednak nie dodam jabłka.
No i super, przepisy trzeba czasem dopasowywać do swoich preferencji 🙂 Ja jednak uważam, że jabłka nadają właśnie fajnego, lekko słodkawego smaku 🙂
Duży słoik czyli taki litrowy?
Raczej w sprzedaży są bliżej 800 ml 🙂
W przepisie są podane ogórki konserwowe i woda z kiszonych ogórków. Czy to nie błąd? Czy można dać kiszone ogórki? Sałatka nie będzie za kwaśna?
Wszystko jest dobrze. Dodajemy 2-3 łyżki wody z ogórków. W tej sałatce ogórki konserwowe pasują bardziej niż kiszone 🙂
Czy pieczarki marynowane to takie w occie czy tylko solone
Takie w zalewie z octu 🙂
bardzo fajna sałatka