Chodziła ostatnio za mną taka wiosenna, kolorowa sałatka, która dodatkowo będzie sycąca. W taki oto sposób powstała przepyszna sałatka z pieczonymi batatami, granatem i rukolą.
Sałatka z rukolą
Do przygotowania mojej sałatki polecam użyć także mix sałat (takie gotowe mieszanki są dostępne praktycznie w każdym markecie), pieczoną, chrupiącą ciecierzycę, a także świeżego ogórka i pomidorki koktajlowe. No mówię Wam… Coś pysznego!
Wierzch sałatki udekorowałam pysznym lekko słodkim sosem na bazie przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów, która w składzie ma 100% naturalnych składników (o obniżonej zawartości soli i bez glutaminianu soli). Ta kompozycja warzyw, suszonych pomidorów, przypraw i ziół tworzy aromatyczną, a także świetnie smakującą sałatkę. Koniecznie wypróbujcie!
Przepis na: Sałatka z pieczonymi batatami, granatem i rukolą
Składniki:
- 2 małe bataty
- 200 g mieszanki sałat np. rzymska, pekińska itp
- 100 g rukoli
- 60 g ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 granatu
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1/2 ogórka zielonego
- garść orzechów nerkowca lub pekan
Dodatkowo:
- 1 płaska łyżka Vegety Natur do sałatek i dipów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka kropli soku z cytryny
- 1 płaska łyżeczka sezamu
- 2 łyżeczki miodu
Zobacz również:
Jak zrobić sałatkę z pieczonymi batatami, granatem i rukolą?
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy do temp. 190 stopni.
Dwa mniejsze bataty obieramy, kroimy w kosteczkę i przekładamy je wraz z ugotowaną ciecierzycą (ok. 60g) do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch skrapiamy opcjonalnie odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy szczyptą soli. Całość mieszamy i wkładamy do piekarnika na 20-22 minuty (np. góra-dół lub z termoobiegiem).
Na talerze (w moim przypadku dwa większe talerze, ale równie dobrze możecie podzielić składniki na 3 lub 4 mniejsze miseczki) nakładamy po równo rukolę, mix sałat, orzechy nerkowca (można je posiekać na mniejsze kawałki), a także pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz obrany granat.
Gdy bataty i ciecierzyca będą już upieczone oraz zarumienione (długość pieczenia zależy dużo od tego w jak dużą kostkę pokroicie bataty) to wyciągamy je z piekarnika i na chwilkę odstawiamy do przestygnięcia. Nakładamy po równo na wierzch sałatek.
Przygotowujemy sos: do miseczki wsypujemy płaską łyżkę przyprawy Vegeta Natur do sałatek i dipów, a także 2 łyżki oliwy z oliwek, kilka kropli soku z cytryny, płaską łyżeczkę sezamu oraz 2 łyżeczki miodu. Całość dokładnie mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę. Smacznego!
Jeśli szykuje Ci się impreza czy rodzinna uroczystość i szukasz podobnych inspiracji na domowe oraz efektowne sałatki to koniecznie odwiedź mój wpis – Sałatki na imprezę – kilkanaście sprawdzonych przepisów!
Komentarze
Czy będą pasować kawałki kurczaka?
Tak 🙂
Czy ta ugotowana wcześniej ciecierzyca nie rozpadnie się w trakcie pieczenia z batatami? A może być ciecierzyca z puszki?
Ciecierzyca z puszki też jest ok. Polecam też poczytać o wykorzystaniu wody po tej ciecierzycy “aquafaba” się nazywa
Nie ma opcji 😁 poszukaj sobie przepisów gdzie sama ciecierzyca ląduje z przyprawami w piekarniku i wychodzą pyszne chrupiące kuleczki, pycha 😁
czym można zastąpić pomidora?
Najlepiej pominąć 🙂
Czym można zastąpic przyprawę Vegeta natur?
Inną przyprawą do sałatek, lub użyć swoich ulubionych przypraw żeby podkręcic smak sałatki 🙂
Czym zastąpić granat? Nie mogę dostać go w sklepie a mam taką ochotę na tą sałatkę 🙂
Może ananasem? 🙂
można częściowo zamienić rukolę inną zieleniną?
Oczywiście 🙂