Sałatka z oscypkiem grillowanym, roszponką i szynką parmeńską to pyszna przekąska, która jest bardzo szybka do przygotowania. Raz, dwa i gotowe!
Sałatka z roszponką
Jeśli nie masz pomysłu na prostą i ekspresową kolację to wypróbuj tą pyszną sałatkę z rukolą. W połączeniu z wyrazistym oscypkiem, szynką parmeńską i słodkimi winogronami stanowi ciekawe połączenie smakowe. Chrupkości nadają orzechy nerkowca i pestki dyni. Z kolei wierzch polecam delikatnie skropić wysokiej jakości oliwą z oliwek… Pychota!
To nie jest przepis, gdzie ważne jest odmierzenie gramatury każdego poszczególnego składnika. Dlatego użyte w tej sałatce proporcje są tak naprawdę policzone na oko na dwie większe porcje.
Jeśli szukasz podobnych przepisów na sałatki bez majonezu to koniecznie wypróbuj sałatkę z pieczonymi batatami, granatem lub sałatkę z szynką parmeńską, melonem oraz pomidorami.
Przepis na: Sałatka z oscypkiem grillowanym
Składniki:
- 80 g roszponki lub rukoli
- 120 g oscypka
- 50 g szynki parmeńskiej
- garść winogron
- mała garść orzechów nerkowca
- mała garść pestek dyni
- oliwa z oliwek
Zobacz również:
Sałatka z oscypkiem przepis krok po kroku:
Wykonanie:
Krok 1
Do przygotowania tej sałatki będzie potrzebny twardszy np. okrągły i podłużny oscypek – można go bez problemu kupić w większych sklepach.
Osypka kroimy w około półcentymetrowe plasterki. Podsmażamy na patelni na małej ilości oleju na średniej mocy palnika.
Winogrona kroimy na połówki, wyciągamy pestki.
Sałatkę układamy na dwóch większych talerzach. Najpierw rozsypujemy rukolę lub roszponkę. Następnie plasterki szynki parmeńskiej, oscypka, winogrona. Posypujemy z wierzchu kilkoma orzechami nerkowca i pestkami dyni.
Polewamy delikatnie oliwą z oliwek (ja użyłam takiej z dodatkiem bazylii).
Sałatka z oscypkiem najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego pieczywa czy grzanek. Gotowe!
Komentarze
Wygląda pysznie. Ślinka leci 🙂
Dziękuję 🙂 Smakuje naprawdę świetnie 🙂