Proste ciasto z truskawkami

4.6/5 (357 ocen)
Proste ciasto z truskawkami - szybkie i pyszne

Jeżeli szukasz przepisu na pyszne i bardzo proste ciasto z truskawkami to przychodzę Ci z pomocą! Kruche ciasto, różowa pianka budyniowa i soczyste truskawki… To musiało się udać! Skąd różowy kolor pianki? Do bardzo dobrze ubitych białek dodajemy sypki budyń malinowy i lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.

Wszystko opisałam bardzo dokładnie, więc jestem pewna, że to proste ciasto z truskawkami wyjdzie Ci już za pierwszym razem!

Szybkie ciasto z truskawkami

Placek z truskawkami to świetna propozycja na weekendowy wypiek. Do kawki wręcz idealne!

To ciasto z truskawkami jest:

  • szybkie do przygotowania
  • mocno owocowe
  • proste do przygotowania
  • wyjdzie każdemu, nawet początkującemu

Przepis na: Proste ciasto z truskawkami

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 450 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 250 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie 1 czubata łyżeczka śmietany 18%

Budyniowa pianka:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu malinowego (65 g)
  • 1/4 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 300 g truskawek
  • cukier puder do oprószenia
Wyślij emailem

Placek z truskawkami przepis krok po kroku


Krok 1

składniki na ciasto truskawkowe

Kruche ciasto

Na stolnicę lub do miski wsypujemy mąkę (450 g), cukier puder (3 płaskie łyżki), proszek do pieczenia (1 łyżeczka), a także dodajemy żółtka (4 szt) i pokrojone w kostkę zimne masło (250 g). Opcjonalnie dodajemy także śmietanę 18% (1 czubatą łyżeczkę).

Zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na 2 części – około 60% i 40%, wkładamy większą do lodówki na 10 minut, a mniejszą do zamrażalnika na czas podpiekania ciasta.


Krok 2

kruche ciasto z owocami

Tortownicę (moja o średnicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia (ja wykładamy zawsze spód i boki blaszki). Na spód foremki wykładamy większą część ciasta, wyrównujemy ręką i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 18 minut.


Krok 3

ciasto z truskawkami przepis

Budyniowa pianka

Pod koniec pieczenia kruchego ciasta zaczynamy ubijać białka.

Do suchej miski wkładamy 6 białek. Wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera przez 3 minuty. Po tym czasie wsypujemy stopniowo drobny cukier (niecałą szklankę), cały czas ubijając na najwyższych obrotach miksera. To powinno zająć około 4-5 minut aż cukier się całkiem rozbije i masa będzie bardzo puszysta. Następnie wsypujemy proszek budyniowy (2 szt), wlewamy olej (1/4 szklanki) małym strużkiem i lekko mieszamy trzepaczką do połączenia się składników.


Krok 4

Kruche ciasto

Spód ciasta powinien lekko przestygnąć – to powinno zająć chociaż 5 minut. 


Krok 5

ciasto kruche z truskawkami

Na podpieczony, lekko przestygnięty spód ciasta układamy kilka połówek truskawek (ja używam zawsze świeżych, a nie mrożonych).  


Krok 6

placek z truskawkami

Nakładamy różową pianę, wyrównujemy łyżką. Na wierzchu układamy ponownie kilka połówek truskawek (jeśli masz duże truskawki to pokrój je na ćwiartki).  


Krok 7

ciasto truskawkowe

Ścieramy na tarce mniejszą część ciasta i posypujemy wierzch truskawek. Pieczemy najpierw przez 35 minut w temperaturze 165 stopni, a następnie 15 minut w temperaturze 140 stopni. Po tym czasie zostawiamy ciasto w piekarniku na 5 minut i dopiero wtedy lekko uchylamy drzwiczki piekarnika (tak studzimy ciasto).

Upieczone ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.

Jeśli szukasz podobnych wypieków, które są naprawdę ekspresowe do przygotowania to koniecznie odwiedź mój obszerny wpis – Szybkie ciasta i ciasteczka >>


proste ciasto z truskawkami

szybkie ciasto z truskawkami

Kruche ciasto z truskawkami

ciasto truskawkowe

szybkie ciasto z truskawkami

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 357

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
42 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monika
Monika
7 miesięcy temu

Zrobiłam wersje z jagodami i wyszło tez obłędne 😍

IMG_2774.jpeg
Magdalena
Magdalena
8 miesięcy temu

Ciasto przepyszne 🙂

353355309_220260180846350_3198153072553126154_n.jpg
Monika
Monika
8 miesięcy temu

Ciasto przepyszne, już 2 raz robię jest obłędne pozdrawiam serdecznie 😁

IMG_2371.jpeg
Iwona
Iwona
8 miesięcy temu

witam,
nie watpie,ze to ciasto jest smaczne….
tylko mam kilka hmmm..pytan
co dla ciebie znaczy sybkie?
ja tylko tak w skrocie naliczylam ponad 70 min samego pieczenia 🙁
plus zmiany temperatur…stygniecie itd…
a co najwazniejsze !!! :(((( TO MIALO BYC CIASTO TRUSKAWKOWE !!
a co mam dodac?!…budyn malinowy
pozdrawiam iwona

Iwona
Iwona
19 dni temu
Reply to  Iwona

Rece mi opadaja do Ciebie kobieto🤦🤦🤦

Olcia
Ola
9 miesięcy temu

Witam czy na duża blachę potrzebna jest podwójna porcja czy wystarczy jedna? Pozdrawiam

Agata
Agata
9 miesięcy temu

Pyszne ciasto 🙂

14EED468-429E-4FAE-B8FB-E56D76915F2C.jpeg
Kinga
Kinga
11 miesięcy temu

Witam, ciasto tak jak wyglada tak smakuje, przepysznie! Tylko nie wiem dlaczego (nigdy nie miałam z tym problemu) ale miałam problem z kruchym ciastem z przepisu było za suche i rozpadało się z przy wałkowania 🙂

Justyna
Justyna
8 miesięcy temu

Ja mroziłam ciasto przez godzinę a potem spód i wierzch ścierałam na tarce i wyszło super 😊

20230614_222744.jpg
Karolina
Karolina
1 rok temu

Upiekłam dzisiaj te ciasto jest pycha !. Super przepis 🙂

Aga
Aga
1 rok temu

Witam
Zrobiłam ciasto wyszło smaczne tylko czemu pianka budyniowa wyszła biała? Ilości składników się zgadzała. Jak mieszałam była lekko różowa a po upieczeniu zrobiła się biała. To nic nie przeszkadza ale co się stało? Hm

Monika
Monika
1 rok temu

Można użyć mrożonych truskawek?

Justyna
Justyna
1 rok temu

Dodałam 1 saszetkę budyniu malinowego 60g i 3/4 szklanki cukru do białek. Mimo wszystko ciasto wyszło słodziutkie, maliny bardzo fajnie łamią tą słodycz. Ubolewam jedynie nad tym, że zaraz po wyciągnięciu z piekarnika piana opadła. Macie może na to jakiś sposób?

Daria
Daria
9 miesięcy temu

W przepisie jest sześć białek nie pięć (jak w komentarzu). Jaka ilość jest zatem poprawna?

Rav
Rav
1 rok temu

Dzisiaj zrobiłam pierwsze ciasto w życiu właśnie z tego przepisu – i wyszło przepyszne 😀 Co prawda zamiast truskawek dodałam borówki i wiśnie, a budyń malinowy 🙂 Dzięki <3

319982657_728935801760124_5993365692490423899_n.jpg
Justyna
Justyna
1 rok temu

Jeśli chodzi o długość ubijania białek to co oznacza “na prawdę długo”, ile mniej więcej czasu trzeba poświęcić? Natomiast zmniejszenie ilości budyniu było zasugerowane poprzednimi komentarzami, obawiałam się że będzie czuć mączny smak. Mimo wszystko ciasto wyszło dobre 🙂

Justyna
Justyna
1 rok temu

5, 10, 15 może 20minut…. Prosiłam bardziej o doprecyzowanie czasu…
Nie rozumiem Pani uniesienia w tej kwestii….
A jak z tym uczuciem mąki w masie? Dlaczego przy podaniu dwóch opakowań w niektórych komentarzach czytamy o mącznym posmaku?

Justyna
Justyna
1 rok temu

Spróbuję następnym razem z Pani uwagami, mam nadzieję że się uda 🙂 bardzo dziękuję za szczegółowe odpowiedzi 🙂

Magda
Magda
2 lat temu

Czy można użyć mrożonych truskawek?

Katarzyna Garnys
Katarzyna Garnys
3 lat temu

Jak duże opakowania budyniu? 2×40 g. czy 2×65 g.?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu

Tak jak jest to opisane w przepisie – dwa budynie po 65 g 🙂

Rozalia
Rozalia
3 lat temu

Fajny przepis! coś innego 🙂
Wszystko wychodzi super,
tylko dla mnie za dużo tego budyniu (czuć mączny posmak w piance).
Następnym razem spróbuję z jednym opakowaniem 😉

Magda
Magda
2 lat temu
Reply to  Rozalia

U mnie z dwóch budyni też wyszło z bardzo mącznym posmakiem, próbowała Pani z jednym?

Ola
Ola
3 lat temu

Czy można użyć budyniu waniliowego zamiast malinowego? Czy ciasto wtedy straci na smaku?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
Reply to  Ola

Oczywiście można dodać waniliowy budyn.

Placek z truskawkami

Truskawki to dla mnie smak lata 🙂 Pamiętam jak u Babci zawsze na wakacjach podawany zawsze był placek z truskawkami w różnych odmianach. Najlepiej mimo wszystko zawsze smakowało ciasto z truskawkami z własnego ogródka, takie dopiero co zebrane. Jeżeli nie masz własnego ogródka, to najlepiej wybierz się do najbliższego warzywniaka i wybierz te najbardziej czerwone.

Szybkie ciasto z truskawkami

To ciasto z truskawkami jest banalnie proste do przygotowania, a naprawdę wyszło pyszne! Jeżeli jesteś fanem truskawek, tak jak ja, to z całą pewnością ten przepis jest dla Ciebie! Ogólnie z truskawek wychodzą pyszne ciasta, dlatego warto korzystać z nich w sezonie i próbować różnych przepisów. Moje szybkie ciasto z truskawkami jest jednym z ulubionych i bardzo często przygotowuję je w sezonie letnim jako deser do popołudniowej kawusi.

Przepis na proste ciasto z truskawkami

Odmian ciast truskawkowych jest wiele i właściwie każde mi smakują 🙂 Jednak jeżeli szukasz przepis na proste ciasto z truskawkami, to przychodzę Ci z pomocą! Pamiętaj jednak aby używać świeżych owoców, a nie tych mrożonych. W przypadku mrożonych istnieje duże prawdopodobieństwo, że placek z truskawkami nam nie wyjdzie i powstanie zakalec.

Kruche ciasto z truskawkami

Jeżeli zastanawiasz się jakie ciacho przygotować to koniecznie wypróbuj to kruche ciasto z truskawkami. To pyszne ciasto wygląda apetycznie, a smakuje jeszcze lepiej i znika w oka mgnieniu! Jest to ulubione ciasto mojej mamy, więc zawsze w lecie, kiedy mam okazję ją odwiedzić to przywożę jej właśnie ciasto z truskawkami. Oczywiście możesz je przygotować z innymi owocami, np. z malinami czy śliwkami. Jeżeli nie miałaś okazji go jeszcze spróbować, to gorąco polecam przygotować ciasto z truskawkami przy najbliższej okazji. Jestem przekonana, że jeżeli spróbujesz pierwszego kawałka, to nie raz w tym sezonie jeszcze je przygotujesz 🙂

Ciasto truskawkowe

Przedstawione przeze mnie ciasto truskawkowe, jest świetną propozycją dla miłośników truskawek. Jeżeli szukasz podobnych przepisów, to wypróbuj również Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami lub tez Puszyste ciasto z malinami i truskawkami.

RozwińZwiń