Szukasz pomysłu na niezwykle kremowy sernik z nutą owocową? W takim razie polecam wypróbować ten przepis! Sernik z mango to niezwykle smaczny wypiek. Wykonałam go na ciasteczkowym spodzie, jednak równie dobrze można przygotować na tradycyjnym kruchym spodzie.
Przepis na: Sernik z mango
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasteczkowy spód:
- 180 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
- 150 g cukru
- 60 g miękkiego masła
- 5 dużych jajek
- 1 duże dojrzałe mango
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego
Krem śmietankowy:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- opcjonalnie skórka starta z 1/2 limonki
Dodatkowo:
- 1 dojrzałe mango
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 5 łyżek wody
- szczypta budyniu śmietankowego lub skrobi ziemniaczanej
Zobacz również:
Jak zrobić sernik z mango?
Krok 1
Ciasteczkowy spód
Herbatniki jasne lub kakaowe (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 2
Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Krok 3
Masa serowa:
Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.
Do przygotowania tego sernika fajnie się sprawdzi twaróg dwukrotnie mielony, ale możesz też użyć z wiaderka.
Do miski wkładamy twaróg (1 kg), masło (60 g, miękkie w temp. pokojowej), cukier (150 g) oraz opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią. Miksujemy na średnich obrotach miksera jedynie do połączenia się składników.
Krok 4
Dodajemy także skrobię lub proszek budyniu (2 płaskie łyżki). Miksujemy przez kilkanaście sekund.
Krok 5
Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Krok 6
Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowej półce. Na dno piekarnika można włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby wytworzyć parę wodną – to zapewnia wilgotność w trakcie pieczenia, sernik wychodzi równy, bez pęknięć.
Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni, a później przez 40 minut w temperaturze 140 stopni. Ustawiamy na cały etap pieczenia grzanie góra-dół, bez termoobiegu. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.
Po tym czasie studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut, później lekko uchylamy drzwiczki. Ja zwykle zostawiam sernik w środku w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.
Krok 7
Krem śmietankowy:
W misce miksujemy schłodzone mascarpone (250 g) ze śmietanką (100 ml) oraz cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) – do powstania sztywnego kremu. Można opcjonalnie dodać skórkę startą z 1/2 limonki i wymieszać za pomocą łyżki.
Krok 8
Do małego garnka wrzucamy pokrojone w kosteczkę mango. Dodajemy cukier (1 płaska łyżeczka) i wodę (około 5-6 łyżek). Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Wsypujemy szczyptę budyniu lub skrobię, aby zagęścić mango i stworzyć coś w stylu frużeliny. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Krok 9
Kiedy sernik całkowicie wystygnie, wtedy wierzch dekorujemy kremem oraz mango.
Sernik z mango przechowujemy w lodówce.
Komentarze
Czy można pominąć mango i nie dodawać do masy?
Teoretycznie tak, ale jeżeli chcemy nie używać mango, to lepiej użyć innego przepisu niż sernik z mango 🙂 Dobieram zawsze proporcję tak, aby całość smakowała dobrze, a usunięcie tego składnika na pewno wpłynie na jego smak. Zapraszam po inne przepisy na sernik. Na pewno uda się znaleźć coś ciekawego 🙂
Wyszedł przepyszny 😋
Rewelacyjny serniczek 🙂
Czy mozna dodać pulpę z puszki?
Testowałam jedynie pulpę z mango z Lidla i według mnie jest mało wyrazista, wodnista i jakaś taka niesmaczna… Sernik będzie dużo smaczniejszy jeśli się kupi po prostu słodkie, dojrzałe mango i się je zblenduje.
a co myślisz o mrożonym mango ?
Osobiście nie używałam, ale jeśli się je rozmrozi i zblenduje to czemu nie? 🙂