Sernik z mango

4.8/5 (33 ocen)

Ilość porcji

14-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

20 min

Sernik z mango

Szukasz pomysłu na niezwykle kremowy sernik z nutą owocową? W takim razie polecam wypróbować ten przepis! Sernik z mango to niezwykle smaczny wypiek. Wykonałam go na ciasteczkowym spodzie, jednak równie dobrze można przygotować na tradycyjnym kruchym spodzie.

Przepis na: Sernik z mango

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 180 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 5 dużych jajek
  • 1 duże dojrzałe mango
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu waniliowego

Krem śmietankowy:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie skórka starta z 1/2 limonki

Dodatkowo:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 5 łyżek wody
  • szczypta budyniu śmietankowego lub skrobi ziemniaczanej

 

Wyślij emailem

Jak zrobić sernik z mango?

Krok 1

Ciasteczkowy spód

Herbatniki jasne lub kakaowe (180 g) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 2

Herbatniki mieszamy z masłem aż powstanie konsystencja piasku.

Tortownicę (moja o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Najlepiej delikatnie natłuścić też boki foremki i również wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno foremki przekładamy masę ciasteczkową. Wkładamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. 


Krok 3

Masa serowa:

Wszystkie składniki do masy serowej muszą być w temperaturze pokojowej! Wyjmij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do przygotowania tego sernika fajnie się sprawdzi twaróg dwukrotnie mielony, ale możesz też użyć z wiaderka.

Do miski wkładamy twaróg (1 kg), masło (60 g, miękkie w temp. pokojowej), cukier (150 g) oraz opcjonalnie 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią. Miksujemy na średnich obrotach miksera jedynie do połączenia się składników.


Krok 4

Dodajemy stopniowo po jednym jajku (miksując przez kilka sekund po dodaniu każdego).

Dodajemy także skrobię lub proszek budyniu (2 płaskie łyżki). Miksujemy przez kilkanaście sekund.


Krok 5

Dodajemy zblendowane dojrzałe mango. Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód. 


Krok 6

Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowej półce. Na dno piekarnika można włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby wytworzyć parę wodną – to zapewnia wilgotność w trakcie pieczenia, sernik wychodzi równy, bez pęknięć.

Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 165 stopni, a później przez 40 minut w temperaturze 140 stopni. Ustawiamy na cały etap pieczenia grzanie góra-dół, bez termoobiegu. W trakcie pieczenia nie otwieramy piekarnika.

Po tym czasie studzimy sernik w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut, później lekko uchylamy drzwiczki. Ja zwykle zostawiam sernik w środku w piekarniku aż do całkowitego wystudzenia.


Krok 7

Krem śmietankowy:

W misce miksujemy schłodzone mascarpone (250 g) ze śmietanką (100 ml) oraz cukrem pudrem (2 płaskie łyżki) – do powstania sztywnego kremu. Można opcjonalnie dodać skórkę startą z 1/2 limonki i wymieszać za pomocą łyżki.


Krok 8

Do małego garnka wrzucamy pokrojone w kosteczkę mango. Dodajemy cukier (1 płaska łyżeczka) i wodę (około 5-6 łyżek). Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Wsypujemy szczyptę budyniu lub skrobię, aby zagęścić mango i stworzyć coś w stylu frużeliny. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 9

Sernik z mango

Kiedy sernik całkowicie wystygnie, wtedy wierzch dekorujemy kremem oraz mango.

Sernik z mango przechowujemy w lodówce.


Sernik z mango

Sernik mango

Sernik z mango

Sernik z mango

Sernik z mango

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 33

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Paulina
Paulina
7 miesięcy temu

Czy można pominąć mango i nie dodawać do masy?

Agnieszka
Agnieszka
8 miesięcy temu

Wyszedł przepyszny 😋

IMG_7812
Srajtusia
Kinga
8 miesięcy temu

Czy mozna dodać pulpę z puszki?

Joanna
Joanna
8 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

a co myślisz o mrożonym mango ?