Drożdżówki ze śliwkami

4.9/5 (63 ocen)

Ilość porcji

9

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 25 min pieczenia

drożdżówki ze śliwkami

Opis przepisu

Drożdżówki ze śliwkami na delikatnym drożdżowym cieście są niezwykle smaczne. Do tego ta maślana kruszonka na wierzchu… Rewelacja! Domowe drożdżówki ze śliwkami to super pomysł na drugie śniadanie dla dzieci (szkoła się zacznie już niebawem!), do pracy czy na piknik. Jeśli chcecie zachować ich świeżość to należy je przechowywać w szczelnym pojemniku, aby na drugi czy trzeci dzień smakowały równie dobrze.

Drożdżówka ze śliwkami – jakie śliwki najlepsze?

Moim zdaniem najlepsza drożdżówka ze śliwkami jest wtedy, gdy użyjemy do niej dojrzałych śliwek węgierek. To najodpowiedniejsza odmiana do słodkich wypieków, ponieważ jest dość twarda, słodka i nie zmienia zbytnio konsystencji po upieczeniu.

Inne przepisy ze śliwkami

U mnie w tym roku śliwka pięknie obrodziła mnóstwem owoców, więc zamierzam porobić sporo fajnych przepisów na bloga – różne ciasta czy przetwory na zimę. Dwa lata temu opublikowałam pyszną nutellę ze śliwek… W tym roku mi się już zapas skończył, więc zamierzam to nadrobić! Na ten moment zdążyłam już zrobić placek ze śliwkami i kruche ciasto ze śliwkami i mogę je szczerze polecić 🙂 Na moim blogu kulinarnym znajdziesz również inne przepisy ze śliwkami, które z pewnością przypadną Ci do gustu!

Czy mogę użyć mrożonych śliwek węgierek?

Tak jak najbardziej, te bułeczki drożdżowe wyjdą równie smaczne. Pamiętaj jednak, aby wcześniej je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

Czy mogę użyć innych owoców?

Ten przepis na drożdżówki jest na tyle uniwersalny, że możesz użyć dowolnych owoców, które akurat masz pod ręką 🙂

Przepis na: Drożdżówki ze śliwkami

Składniki:

Rozczyn:

  • 25 g świeżych drożdży (lub 10 g instant)
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej

Ciasto:

  • 540 g mąki pszennej
  • 220 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła miękkiego lub roztopionego
  • 70 g cukru pudru lub białego np. drobnego

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko
  • 250-300 g śliwek np. węgierek
  • 1 łyżeczka cukru pudru i mąki ziemniaczanej
  • kruszonka maślana
Wyślij emailem

Drożdżówki ze śliwkami - przepis krok po kroku


Krok 1

Drożdżówki ze śliwkami, 1

Zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego.

Do kubka kruszymy świeże drożdże (25 g, równie dobrze możecie użyć suchych drożdży i należy ich dać 10 g). Następnie dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (1 łyżka) oraz letnie mleko (50 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 


Krok 2

Drożdżówki ze śliwkami, 2

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę (540 g), przestygnięte roztopione masło (lub miękkie) (60 g), cukier puder (70 g), letnie mleko (220 ml) oraz jajko.


Krok 3

Drożdżówki ze śliwkami, 3

Dodajemy także wyrośnięty rozczyn.


Krok 4

Drożdżówki ze śliwkami, 4

Zagniatamy ciasto za pomocą robota kuchennego lub ręcznie. Mi to zajmuje około 4-5 minut. Ma być elastyczne, gładkie i ładnie odchodzące od dłoni. Im dłużej wyrabiane jest ciasto, tym wychodzi lepsze po upieczeniu.


Krok 5

Drożdżówki ze śliwkami, 5

Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.


Krok 6

Drożdżówki ze śliwkami, 6

Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.


Krok 7

Drożdżówki ze śliwkami, 7

Raczej nie polecam korzystać z takich miękkich, soczystych śliwek, które puszczą dużo soku w trakcie pieczenia. Najlepiej sprawdzają się fioletowe, twarde węgierki.

Śliwki myjemy, a następnie kroimy na połówki lub nawet ćwiartki. Usuwamy pestki.


Krok 8

Drożdżówki ze śliwkami, 8

Pokrojone śliwki posypujemy mąką ziemniaczaną oraz cukrem pudrem (1 łyżeczka), lekko mieszamy dłonią.


Krok 9

Drożdżówki ze śliwkami, 9

Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 cm grubości i wycinamy większe kółka za pomocą foremek lub nawet miseczek śniadaniowych. Mi wyszło 9 drożdżówek. Na środku każdego wyciętego kółka robimy lekkie wgłębienie przy pomocy np. spodu od szklanki, aby zrobić miejsce na śliwki.

Przekładamy nasze drożdżówki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku każdej lekko wciskamy śliwki w ciasto.


Krok 10

Drożdżówki ze śliwkami, 10

Brzegi drożdżówek smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Posypujemy także przygotowaną kruszonką – przepis na nią znajdziecie tutaj klik>>.

Pieczemy przez ok. 22-25 minut w temp. 180 stopni (góra-dół, bez termoobiegu).


Drożdżówki ze śliwkami, 11

Drożdżówki ze śliwkami, 12

Drożdżówki ze śliwkami, 13

Drożdżówki ze śliwkami, 14

Drożdżówki ze śliwkami, 15

Drożdżówki ze śliwkami, 16

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 63

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Sssylwka
Sssylwka
6 miesięcy temu

Uwielbiam ten przepis ! Ciasto drożdżowe na bułeczki wychodzi pyszne. Ja zamiast śliwek daje podprażone jabłka 😊

20231028_123236.jpg
Kama
Kama
7 miesięcy temu

Idealny przepis! Polecam wszystkim! Mniam! 🙂

20231003_123708.jpg

Bułeczki ze śliwkami

Ten przepis na bułeczki ze śliwkami jest naprawdę bardzo prosty i każdy amator kulinarny poradzi sobie z tym wypiekiem drożdżowym. Zajmują jednak chwilę czasu, ponieważ wyrastanie ciasta zajmuje 60-70 minut i nie zalecam skracanie tego czasu, jeżeli zależy Ci na tym, aby ciasto było puszyste i lekkie, a bułeczki ze śliwkami były rewelacyjne w smaku. Pamiętaj jednak, że najlepszymi śliwkami do bułeczek będą węgierki. Generalnie w przypadku wszelkich wypieków wybiera się właśnie tą wersję, ponieważ zachowują swoją konsystencję, nie rozwalają się i nie puszczają dużej ilości soków.

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Moje drożdżówki ze śliwkami (jak również drożdżówki z innymi owocami) zawsze przygotowuję z maślaną kruszonką. Moim zdaniem w tej wersji wyglądają pysznie, a smakują jeszcze lepiej. Zawsze przygotowuję je w momencie, kiedy zaczyna się sezon na śliwki. U mnie w tym roku było ich naprawdę bardzo dużo, więc żal byłoby nie wykorzystać takiego urodzaju. Taka drożdżówka ze śliwkami to świetny pomysł jako letnia przekąska, czy jako drugie śniadanie, które możemy zabrać np. do pracy. U mnie w domu wypieki drożdżowe są bardzo popularne, więc wszyscy nimi się zajadają i często muszę przygotowywać kolejną porcję wypieków 🙂

Jak zrobić drożdżówki ze śliwkami i kruszonką?

Aby zrobić bułeczki drożdżowe ze śliwkami i kruszonką musimy zacząć od zrobienia ciasta. Ja najczęściej zaczynam od rozczynu na bazie drożdży świeżych, ale równie dobrze możesz użyć suchych drożdży. Następnie mieszam ze sobą mąkę pszenną, mleko (które powinno być letnie, ale nie gorące), jajka, pokrojone masło oraz cukier puder. Następnie wyrabiam ciasto za pomocą robota planetarnego z hakiem do ciast (lub ewentualnie ręcznie) przez minimum 5 minut. Ręcznie zawsze ten czas wydłużam, ponieważ ten etap jest bardzo ważny, aby nasze drożdżówki ze śliwkami i kruszonką po upieczeniu były lżejsze i smaczniejsze. Następnie odkładam ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 60 minut, do podwojenia objętości. W tym czasie myję śliwki węgierki, usuwam pestkę i kroję je w połówki lub ćwiartki. Następnie posypuję je mąką ziemniaczaną i cukrem pudrem. Wyrośnięte ciasto drożdżowe dzielimy na kilka równych części i kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy w nich ręcznie wgłębienie i kładziemy na wierzch kawałki śliwek. Brzegi drożdżówki ze śliwkami smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy kruszonką i pieczemy drożdżówki ze śliwkami i kruszonką w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut.

RozwińZwiń