Opis przepisu
Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami z puszki rozpływają się w ustach. Szczególnie lubię takie, które są jeszcze lekko cieplutkie. To super pomysł na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, sprężyste, a w połączeniu z budyniem waniliowym (również domowym, a nie z proszku) oraz słodkimi brzoskwiniami smakuje według mnie naprawdę świetnie. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych drożdżówek.
Przepis na: Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 2 nieco czubate łyżki mąki pszennej
- 100 ml letniego mleka
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 70 g cukru białego
- ok. 200 ml letniego mleka
- 50 g miękkiego masła
Budyń waniliowy:
- 500 ml mleka
- 100 g cukru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 3 żółtka
- 100 g mąki pszennej tortowej
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko lub (żółtko z odrobiną mleka)
- brzoskwinie z puszki
- kruszonka: 80 g mąki, 40 g cukru, 40 g masła
Zobacz również:
Jak zrobić drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami?
Krok 1
Rozczyn drożdżowy:
Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.
Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże, dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)
Krok 2
Ciasto na drożdżówki:
Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.
Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (70 g), letnie mleko (200 ml), mąkę pszenną (520 g), a także rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 3-4 minuty. Odstawiamy ciasto na 10 minut i po tym czasie dodajemy miękkie masło w temperaturze pokojowej (50 g) i ponownie wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.
Krok 3
Domowy budyń waniliowy:
W tym czasie robimy domowy budyń waniliowy. Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (100g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką pszenną (100g) oraz pozostałym mlekiem (100 ml).
Krok 5
Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.
Jeśli wolisz to wykonaj klasyczny budyń waniliowy z proszku – instrukcja na opakowaniu. Jednak zachęcam do zrobienia domowego – jest dużo smaczniejszy i ma lepszą konsystencję.
Krok 6
Wyciągamy je na blat lekko podsypany mąką. Lekko wyrabiamy dłońmi.
Krok 7
Każdy kawałek ciasta “kulamy”, aby nadać im okrągły kształt. Następnie lekko je z wierzchu oprószamy i rozwałkowujemy wałkiem, aby je delikatnie spłaszczyć.
PS. W ostateczności jeśli masz problemy z formowaniem okrągłych drożdżówek to rozwałkuj całe ciasto i wykrawaj większą szklanką (czy kubkiem) kółka.
Krok 8
Drożdżówki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na jakieś 5-10 minut, aby się lekko napuszyły.
Krok 9
Na środku każdej drożdżówki robimy wgłębienia za pomocą szklanki – dość mocno ją dociskamy, aby zrobić miejsce na nadzienie.
Krok 10
Wbijamy w budyń kawałki pokrojonych brzoskwiń – ja użyłam z puszki, ale mogą być świeże. Ewentualnie zastąp borówkami, malinami czy wiśniami.
Krok 11
Opcjonalnie posypujemy maślaną kruszonką. Do miseczki dodajemy: 80 g mąki, 40 g cukru, 40 g masła. Całość rozcieramy w dłoniach do powstania grudkowatej konsystencji.
Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 25-27 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).
Szukasz innych przepisów na domowe drożdżówki? W takim razie polecam zawijane drożdżówki z serem czy klasyczne z makiem.
Komentarze