Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

4.5/5 (37 ocen)
Jeśli lubisz domowe wypieki, to te drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami będą strzałem w dziesiątkę! Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe, waniliowy budyń i słodkie kawałki brzoskwiń... Czy to nie brzmi pysznie? Według mnie to świetna propozycja na słodki podwieczorek lub przekąskę do pracy czy szkoły.

Ilość porcji

7-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min + 25 min pieczenia

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Opis przepisu

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami z puszki rozpływają się w ustach. Szczególnie lubię takie, które są jeszcze lekko cieplutkie. To super pomysł na drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Ciasto drożdżowe jest mięciutkie, sprężyste, a w połączeniu z budyniem waniliowym (również domowym, a nie z proszku) oraz słodkimi brzoskwiniami smakuje według mnie naprawdę świetnie. To zdecydowanie jedne z moich ulubionych drożdżówek.

Przepis na: Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 2 nieco czubate łyżki mąki pszennej
  • 100 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 520 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 70 g cukru białego
  • ok. 200 ml letniego mleka
  • 50 g miękkiego masła

Budyń waniliowy:

  • 500 ml mleka
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 3 żółtka
  • 100 g mąki pszennej tortowej

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko lub (żółtko z odrobiną mleka)
  • brzoskwinie z puszki
  • kruszonka: 80 g mąki, 40 g cukru, 40 g masła
Wyślij emailem

Jak zrobić drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami?


Krok 1

jak zrobić rozczyn drożdżowy

Rozczyn drożdżowy:

Do kubka kruszymy 20 g świeżych drożdży (lub 10 g instant), a następnie dodajemy łyżkę cukru, 100 ml letniego mleka (najlepiej letnie, nie gorące) i dwie łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odkładamy na około 15 minut do wyrośnięcia rozczynu.

Nasz rozczyn powinien zwiększyć swoją objętość (jeżeli drożdże nie urosły tzn. że np mieliśmy stare drożdże, dodaliśmy zbyt ciepłe mleko itp.)


Krok 2

rogaliki przepis

Ciasto na drożdżówki:

Ciasto można wyrabiać ręcznie lub tak jak ja w robocie planetarnym z końcówką – hak do ciast drożdżowych.

Dodajemy do miski żółtka (2 szt), cukier biały (70 g), letnie mleko (200 ml), mąkę pszenną (520 g), a także rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez 3-4 minuty. Odstawiamy ciasto na 10 minut i po tym czasie dodajemy miękkie masło w temperaturze pokojowej (50 g) i ponownie wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i gładkie (zbytnio nie klejące się do rąk). Następnie je przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.


Krok 3

Domowy budyń waniliowy:

W tym czasie robimy domowy budyń waniliowy. Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu. W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (100g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g), mąką pszenną (100g) oraz pozostałym mlekiem (100 ml).


Krok 4

domowy budyń

Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.


Krok 5

domowy budyń

Mieszamy łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem.

Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do wystudzenia.

Jeśli wolisz to wykonaj klasyczny budyń waniliowy z proszku – instrukcja na opakowaniu. Jednak zachęcam do zrobienia domowego – jest dużo smaczniejszy i ma lepszą konsystencję. 


Krok 6

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Ciasto drożdżowe powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Wyciągamy je na blat lekko podsypany mąką. Lekko wyrabiamy dłońmi.


Krok 7

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Dzielimy je na równe części – ja zrobiłam 7 większych drożdżówek, ale jeśli chcesz to możesz wykonać więcej sztuk (tylko będą wtedy nieco mniejsze).

Każdy kawałek ciasta “kulamy”, aby nadać im okrągły kształt. Następnie lekko je z wierzchu oprószamy i rozwałkowujemy wałkiem, aby je delikatnie spłaszczyć.

PS. W ostateczności jeśli masz problemy z formowaniem okrągłych drożdżówek to rozwałkuj całe ciasto i wykrawaj większą szklanką (czy kubkiem) kółka.


Krok 8

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Drożdżówki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na jakieś 5-10 minut, aby się lekko napuszyły.


Krok 9

Drożdżówki z budyniem

Na środku każdej drożdżówki robimy wgłębienia za pomocą szklanki – dość mocno ją dociskamy, aby zrobić miejsce na nadzienie.  


Krok 10

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Nakładamy po 1 czubatej lub 2 bardziej płaskich łyżkach budyniu – może być lekko ciepły, ale najlepiej jak już nabierze temperatury pokojowej.

Wbijamy w budyń kawałki pokrojonych brzoskwiń – ja użyłam z puszki, ale mogą być świeże. Ewentualnie zastąp borówkami, malinami czy wiśniami.


Krok 11

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Brzegi smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka (można też smarować samym roztrzepanym jajkiem, bez mleka).

Opcjonalnie posypujemy maślaną kruszonką. Do miseczki dodajemy: 80 g mąki, 40 g cukru, 40 g masła. Całość rozcieramy w dłoniach do powstania grudkowatej konsystencji.

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami pieczemy do zarumienienia w temp. 190 stopni przez ok. 25-27 minut (u mnie góra-dół, bez termoobiegu).

Szukasz innych przepisów na domowe drożdżówki? W takim razie polecam zawijane drożdżówki z serem czy klasyczne z makiem.


Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Drożdżówki z budyniem i brzoskwiniami

Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z brzoskwiniami

Drożdżówki z budyniem waniliowym

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 37

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments