Proste, szybkie drożdżówki z makiem, które świetnie się sprawdzą jako drugie śniadanie do szkoły, pracy, itp. Są mięciutkie, długo zachowują świeżość, a przede wszystkim smakują rewelacyjnie 🙂 Zrobiłam ich dzisiaj więcej żeby mieć na wieczorną podróż pociągiem, ale niestety dziwnym trafem nic już nie zostało… Chyba będę musiała sobie umilić podróż kanapkami hehe 🙂
Przepis na: Drożdżówki z makiem
Przygotowanie: 50 min
Pieczenie: 25 min
Łącznie: 75 min
Liczba porcji: 12
Składniki:
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 150 ml mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Nadzienie:
- 500 g masy makowej w puszce
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
Do miseczki dodajemy drożdże, cukier oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką, odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia.
Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp).
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto.
Zagniatamy i odkładamy na ok. 30 minut do podrośnięcia.
Masę makową można bezpośrednio nakładać na ciasto lub wcześniej można ją jeszcze chwilkę zmiksować gdyby była twarda i źle się nakładała.
Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową. Zwijamy jak roladę, przewracamy łączeniem pod spód.
Kroimy roladę równomiernie wszerz (co około 4 cm). Odstawiamy na 5-10 minut do podrośnięcia. Piec w temp 180 stopni przez 25 minut. Po ostygnięciu drożdżówek smarujemy je lukrem. Smacznego!