Opis przepisu
Lubicie drożdżowe makowce? Dla mnie to obowiązkowy świąteczny wypiek, który musi się pojawić na wigilijnym stole. Piekę go z reguły raz w roku i taki zabieg jest naprawdę świetny, ponieważ dzieki temu smakuje właśnie obłędnie. Tak samo jak czerwony barszcz z uszkami czy rybę po grecku… Cały rok czeka się na te potrawy i takie tradycje lubię najbardziej.
Makowiec zawijany
Mój przepis na makowiec zawijany jest prosty do przygotowania. Do ciasta użyła świeżych drożdży, jednak jeżeli będziecie chcieli, to można użyć suchych w gramaturze minimum 7-10g (w zależności od gramatury opakowania drożdży). Do makowca polecam użyć mąki do ciast drożdżowych lub zwykłej mąki pszennej.
Z przepisu wychodzą dwa makowce ze średniej długości keksówki.
Zapraszam Was również do wypróbowania moich innych ciast świątecznych jak np. sernik piernikowy czy piernik- najlepszy przepis. Na blogu znajduje się także wpis – 12 potraw wigilijnych.
Przepis na: Makowiec
Porady na start
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Rozczyn:
- 25 g drozdzy swiezych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 50 ml ciepłego mleka
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 80 g rozpuszczonego masła
- 50 ml mleka
- 70 g cukru pudru
- rozczyn drożdżowy
- 1 roztrzepane jajko (przed pieczeniem)
Lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżki wody
Dodatkowo:
- 800 g masy makowej
- skórka pomarańczowa do dekoracji po lukrowaniu
Zobacz również:
Makowiec - przepis krok po kroku
Do miseczki wkruszamy świeże drożdże, cukier, mąkę oraz letnie mleko, mieszamy łyżeczką i odstawiamy na 5 minut do podrośnięcia. Drożdże powinny zdecydowanie rosnąć, jeżeli tak się nie stanie to trzeba zrobić nowy rozczyn (mleko mogło być zimne, drożdże stare itp).
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn oraz pozostałe składniki na ciasto. Mieszamy początkowo łyżką, później zagniatamy i odkładamy na ok. 40 minut do podrośnięcia.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Dzielimy je na dwie części.
Następnie każde ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na środek rozwałkowanego ciasta nakładamy masę makową, omijamy brzegi, aby później się ładnie skleiło.
Zwijamy jak roladę, przewracamy łączeniem pod spód. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dwa makowce pieczemy równocześnie (w dwóch keksówkach) lub po kolei w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce.
Piec w temp 180 stopni przez ok. 30 minut. Po ostygnięciu makowca smarujemy go lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego!
Komentarze