Przepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSernikiSłodkości

Sernik piernikowy

Sernik piernikowy to idealne ciasto na Boże Narodzenie! Już na samą myśl może lecieć ślinka… Stworzyłam  połączenie moich dwóch moich ulubionych świątecznych wypieków czyli sernika i piernika.

Sernik na piernikowym spodzie

Można śmiało powiedzieć, że to sernik królewski lecz z małymi przeróbkami. Sernik na piernikowym spodzie jest bardzo prosty, smaczny i świąteczny. Cudownie pachnie! Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy np. o średnicy 23 cm lub małej foremce. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta – zrobiłam go inaczej niż zwykle. Nie jest to kolejny przepis, w którym osobno ubijane są białka, więc najpierw sernik bardzo rośnie, a na końcu niestety klapnie, a Ty się zastawiasz co znowu zrobiłaś źle… Wręcz przeciwnie. Ten sernik piernikowy wyjdzie każdemu ponieważ minimalnie tylko rośnie, nie jest niepotrzebnie napowietrzany, nie pęka podczas pieczenia. Mam dla Was jeszcze kilka wskazówek, dotyczących sernika:

  • wyjmij godzinę szybciej wszystkie składniki z lodówki, aby były w temp. pokojowej
  • nie napowietrzaj zbytnio masy serowej, nie ubijaj zbytnio jajek bo później następuje efekt pęknięć i opadnięć sernika
  • piecz go w maksymalnie 170 stopni (bez termoobiegu)
  • pod koniec pieczenia zmniejsz temp., następnie studź sernik w piekarniku lub przy lekko uchylonych drzwiczkach
  • nigdy nie wyciągaj od razu z piekarnika

Ciasta na Boże Narodzenie

Koniecznie wypróbuj mój sernik piernikowy! Jeśli jednak szukasz innych słodkich inspiracji na świąteczne wypieki to koniecznie odwiedź ten wpis – Ciasta na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam sporo ciekawych i sprawdzonych propozycji, które będą się świetnie prezentować na Twoim stole.

Zapraszam także to odwiedzenia mojego wpisu – 12 potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam między innymi moją ulubioną zupę grzybową wigilijną, pierogi ruskie, gołąbki z kaszą i grzybami, rybę po grecku czy piernik.

Przepis na: Sernik piernikowy

 Przygotowanie: 70 min  Pieczenie: 70 min  Łącznie: 140 min 

Składniki :

Ciasto:

  • 400 g mąki
  • 5 łyżki cukru pudru
  • 200 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki kakao
  • opcjonalnie 1 łyżka smalcu (sprawdzony patent, który stosowała moja babcia aby ciasto było kruche)
  • 1 łyżka śmietany 18 %

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 130 g cukru
  • 50 g masła lub margaryny (miękkiej)
  • 40 g budyniu waniliowego
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 4 jaja
  • 2 białka (które zostały z ciasta)
  • opcjonalnie 2 łyżki dżemu pomarańczowego
  • niewielka ilość cukru pudru (do oprószenia wierzchu ciasta)

Sernik świąteczny – przepis krok po kroku:

Sernik piernikowy
Krok 1 

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i ręcznie zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na minimum 1 godzinę do zamrażalnika lub lodówki. Następnie ścieramy większą część ciasta na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem foremkę, lekko dociskamy palcami. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni.


Sernik świąteczny
Krok 2 

W tym czasie miksujemy twaróg sernikowy, cukier, masło oraz budyń. Cały czas miksując wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku oraz dodajemy białka, które zostały nam z ciasta. Pod koniec dodajemy dżem pomarańczowy lub ewentualnie startą skórkę z 1/2 pomarańczy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na podpieczonym, piernikowym spodzie. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika.

Ciasto pieczemy w temp. 170°C (bez termoobiegu) około 60 – 70 minut, pod koniec (ok. 55 min) pieczenia zmniejszamy temp. do 130 stopni.. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Sernik piernikowy

Ciasta na Boże Narodzenie

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 217

Oceń ten post jako pierwszy!

Sernik świąteczny

Uwielbiam piec serniki na święta. Nieważne czy na Wielkanoc czy na Boże Narodzenie. Jak dla mnie sernik świąteczny jest obowiązkowym wypiekiem. Uwielbiam go piec jak i jeść. Ogólnie serniki to moje ulubione ciasta, które skromnie mówiąc wychodzą mi najlepiej. Domowy sernik świąteczny można zrobić na milion różnych sposobów. Możesz go wykonać na kruchym cieście, na herbatnikowym spodzie czy nawet bez jakiegokolwiek spodu.

Sernik na piernikowym spodzie

Sernik piernikowy obłędnie smakuje i przepięknie pachnie. Jest niesamowicie aromatyczny i aksamitny. Pięknie się kroi na talerzyki. Połączenie tak pysznej masy serowej i kruchego, maślanego ciasta musiało się udać powodzeniem. Sernik na piernikowym spodzie nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy trzymać się przepisu, aby upiec swój wymarzony w smaku sernik. Jestem pewna, że nawet amator kulinarny sobie poradzi z przygotowaniem tego ciasta.

Ciasta na Boże Narodzenie

Bardzo polecam Wam wypróbować mój sernik piernikowy! Jest naprawdę przepyszny i aromatyczny. Jeżeli jednak szukasz inne świąteczne słodkości to koniecznie odwiedź ten wpis – Ciasta na Boże Narodzenie. Znajdziesz w tym wpisie mnóstwo słodkich inspiracji, które będą się świetnie prezentować na Twoim stole. Ja bardzo lubię ciasto o nazwie orzechowiec, chociaż domowym piernikiem świątecznym nie pogardzę! Jeżeli nie decyduję się na sernik piernikowy to lubię piec totalny klasyk – sernik wiedeński lub sernik z mascarpone. W tamtym roku dodałam także fantastyczne ciacho – o nazwie ciasto wigilijne, na biszkopcie z kremem miodym i konfiturą porzeczkową.

 

 

Back to top button