Sernik piernikowy to idealne ciasto na Boże Narodzenie! Już na samą myśl może lecieć ślinka… Stworzyłam połączenie moich dwóch moich ulubionych świątecznych wypieków czyli sernika i piernika.
Sernik na piernikowym spodzie
Można śmiało powiedzieć, że to sernik królewski lecz z małymi przeróbkami. Sernik na piernikowym spodzie jest bardzo prosty, smaczny i świąteczny. Cudownie pachnie! Najlepiej go upiec w tortownicy 24 lub 26 cm lub średniej prostokątnej blaszce. Nie jest to kolejny przepis, w którym osobno ubijane są białka, więc najpierw sernik bardzo rośnie, a na końcu niestety klapnie, a Ty się zastawiasz co znowu zrobiłaś źle… Wręcz przeciwnie. Ten sernik piernikowy wyjdzie każdemu ponieważ minimalnie tylko rośnie, nie jest niepotrzebnie napowietrzany, więc ostatecznie nie pęka podczas pieczenia i jest równy jak stół. Mam dla Was jeszcze kilka wskazówek, dotyczących sernika:
- wyjmij dwie godziny szybciej wszystkie składniki z lodówki, aby były w temp. pokojowej
- kup wysokiej jakości twaróg np. z wiaderka – im lepsza jakość składników tym w efekcie super sernik
- nie napowietrzaj zbytnio masy serowej, nie ubijaj zbytnio jajek bo później następuje efekt pęknięć i opadnięć sernika
- piecz go w maksymalnie 170 stopni (bez termoobiegu)
- pod koniec pieczenia zmniejsz temp., następnie studź sernik w piekarniku lub przy lekko uchylonych drzwiczkach
- nigdy nie wyciągaj od razu z piekarnika
Ciasta na Boże Narodzenie
Koniecznie wypróbuj mój sernik piernikowy! Jeśli jednak szukasz innych słodkich inspiracji na świąteczne wypieki to koniecznie odwiedź ten wpis – Ciasta na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam sporo ciekawych i sprawdzonych propozycji, które będą się świetnie prezentować na Twoim stole.
Zapraszam także to odwiedzenia mojego wpisu – 12 potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam między innymi moją ulubioną zupę grzybową wigilijną, pierogi ruskie, gołąbki z kaszą i grzybami, rybę po grecku czy piernik.
Przepis na: Sernik piernikowy
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 30 cm, ale możesz też użyć tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 450 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 3 płaskie łyżki kakao
- opcjonalnie 1 łyżka smalcu (sprawdzony patent, który stosowała moja babcia aby ciasto było kruche)
- 1 łyżka śmietany 18 %
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 180 g cukru
- 60 g miękkiego masła
- 60 g budyniu waniliowego (proszek)
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 4 jaja
- 3 białka (które zostały z ciasta)
- opcjonalnie 1 łyżka dżemu pomarańczowego lub 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Zobacz również:
Sernik piernikowy - przepis krok po kroku
Krok 1
Ciasto piernikowe:
Zimne masło (200 g) kroimy w kosteczkę.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Blaszkę (u mnie w rozmiarze 18×30 cm, chociaż można też użyć tortownicy o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki foremki).
Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód blaszki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 7
Masa serowa:
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg, jajka i śmietankę zawsze wyciągam szybciej z lodówki (minimum 2 godziny szybciej).
Do miski dodajemy (1 kg, twaróg np. z wiaderka lub taki w kostce dwukrotnie zmielony), cukier (180 g), miękkie masło (60 g), a także sypki budyń (60 g, może być waniliowy lub śmietankowy). Miksujemy dosłownie przez 10-15 sekund do połączenia się składników.
Krok 8
Krok 9
Masa serowa powinna wyjść raczej gęsta, a nie super płynna.
Krok 10
Krok 11
Krok 12
Sernik na piernikowym spodzie
Na wierzchu ścieramy pozostałe ciasto na tarce o grubych oczkach. Nakładamy je stopniowo żeby nie wpadło do masy serowej.
Zanim włożymy sernika do piekarnika to na jego dolnej półce wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby zapewnić parowanie i wilgotność w trakcie pieczenia.
Sernik piernikowy pieczemy (na środkowej półce piekarnika) w temp. 170°C około 30 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. Pamiętaj o tym, żeby nie otwierać piekarnik w trakcie pieczenia!
Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut, a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak sernik do całkowitego wystygnięcia.
Zimny sernik piernikowy posypujemy opcjonalnie cukrem pudrem. Kroimy go dopiero kilka godzin po jego upieczeniu – masa serowa nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji.
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj seromakowiec lub sernik królewski z wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Dziś robiłam pyszny sernik wręcz idealny wszystkie tak jest napisane więc warty upieczenia
Dziękuję za miłe słowa i zdjęcie <3 Smacznego!
Zamieniłam mąkę na pełnoziarnistą ale 450 gramm mąki to za dużo. Wyszła mi sucha kruszonka i musiałam dodać z 150 gramm śmietany. Jeszcze nie upieklam, nie wiem jak to będzie smakowało.
Z mąką pełnoziarnistą nieco inaczej się pracuje niż z podaną w przepisie, ale 150 g śmietany to sporo… Ciekawe czy wyjdzie, mam nadzieję, że tak 🙂
Najlepszy sernik który jadłam i robiłam do tej pory! 💖
Ważne aby ściśle trzymać się wszystkich wskazówek podanych w przepisie a wyjdzie napewno! 💖
Cieszę się 🙂
Bardzo interesujący przepis, mam ochotę spróbować. Ciekawe to zastosowanie smalcu!
Interesujące jest też użycie słowa szybciej, pierwszy raz coś takiego słyszę, zwykle używa się określenia wcześniej. Pozdrawiam.
Zachęcam zatem do wypróbowania 🙂 Mnie Pani zainteresowała tym zdaniem o słowie szybciej i znalazłam podobny temat na stronie UW, który powinien rozwiać wszelkie wątpliwości językowe: https://poradniajezykowa.uw.edu.pl/porady/predzej-czy-pozniej/. Również pozdrawiam 🙂
Dzień dobry!
Mam problem z tym naczyniem żaroodpornym:) “Umieścić na dolnej półce” – czyli na “kratce” z piekarnika, ale wtedy nie mam na czym położyć blaszki z ciastem:( Czy to może być np. ta wielka blaszka z wyposażenia piekarnika? I czy w piekarniku elektrycznym pieczemy tak samo?
Będę wdzięczna za odpowiedź,
Monika
Dzień dobry! 🙂 W takim razie naczynie żaroodporne można postawić na samym dole piekarnika lub wykorzystać właśnie tą blaszkę z wyposażenia piekarnika i nalać do niej wody 🙂 W piekarniku elektrycznym pieczemy tak samo, sama korzystam z takiego 🙂 Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Pani Asiu, masa serowa wyszła bardzo rzadka i wycieka z blaszki co może być przyczyna? Ser z wiaderka Piatnicy nigdy mnie nie zawiódł 🙁
Kurczę, ale ta masa powinna być własnie dość gęsta skoro mamy tylko przez chwilkę do zmiksowania poszczególne składniki… Dodatkowo też nie ubijamy białek, więc naprawdę nie wiem jak mogła wyjść rzadka 🙁
a zdjęcia cos nie mogę załadować ,chciałam się pochwalić a tu lipa
A to nie wiem skąd taki problem, bo nawet teraz odpisuję na komentarze z zamieszczonym zdjęciem wypieków 🙂
tak potwierdzam sernik wspaniały ,puszysty ,leciutki tylko cos nie czuć tego piernika w cieście nie wiem czy mało dałam ,ale tak jak pisało dodałam, może czarne kakao zawiodło dołożyłam tylko 1 łyżkę i zwykłe
Jeśli chodzi o wyczuwalność przyprawy do piernika to dużo zależy od tego jakiej marki się kupi… Niektóre mają z tyłu w opisie na pierwszym miejscu cukier, czy nawet mąkę/kakao, a później dopiero cynamon, goźdźiki itp…
Zdjęcia nie zdążyłam zrobić, ale dla tych co jeszcze się zastanawiają….. nie zastanawiacie się i działajcie. Wyszedł! I wszyscy goście zachwyceni 🙂
Bardzo się cieszę, że smakował! ❤
Czy konieczne jest naczynie żaroodporne z wodą na spodzie? Bez tez wyjdzie?
Wyjdzie ale po prostu takie rozwiązanie gwarantuje parowanie i wilgotność w trakcie pieczenia. Można też nalać wodę po prostu do drugiej blaszki, którą dajemy na sam dół piekarnika 🙂
czy blaszka 26/26 będzie ok czy za duża i sernik wyjdzie za niski
Radziłabym przemnożyć wszystkie składniki X 1.25 🙂
ok juz się piecze właśnie i zobaczymy jutro
super 🙂
Czy można do tego sernika piernikowego użyć masy twarogowej z sernika z kajmakiem? 🙂
Tak, można 🙂
Czy można go upiec w standardowej prostokątnej blaszce czy raczej będzie za duża ?
Wszystko zależy od tego jakiego rozmiaru jest prostokątna blaszka 🙂
Czy białek do sernika się nie ubija?
Nie. Gdyby trzeba było ubijać to bym o tym napisała 🙂
a co zrobić z tymi białkami które zostały
🤦
Musiał smakować obłędnie!
To zdecydowanie coś dla mnie, bo i za piernikami, i za sernikami wprost przepadam 🙂
Wspaniały sernik. Idealny na Święta i nie tylko 🙂
Pozdrawiam