Można śmiało powiedzieć, że to sernik królewski lecz z małymi przeróbkami. Sernik na piernikowym spodzie jest bardzo prosty, smaczny i świąteczny. Cudownie pachnie! Najlepiej go upiec w tortownicy 24 lub 26 cm lub średniej prostokątnej blaszce. Nie jest to kolejny przepis, w którym osobno ubijane są białka, więc najpierw sernik bardzo rośnie, a na końcu niestety klapnie, a Ty się zastawiasz co znowu zrobiłaś źle… Wręcz przeciwnie. Ten sernik piernikowy wyjdzie każdemu ponieważ minimalnie tylko rośnie, nie jest niepotrzebnie napowietrzany, więc ostatecznie nie pęka podczas pieczenia i jest równy jak stół. Mam dla Was jeszcze kilka wskazówek, dotyczących sernika:
- wyjmij dwie godziny szybciej wszystkie składniki z lodówki, aby były w temp. pokojowej
- kup wysokiej jakości twaróg np. z wiaderka – im lepsza jakość składników tym w efekcie super sernik
- nie napowietrzaj zbytnio masy serowej, nie ubijaj zbytnio jajek bo później następuje efekt pęknięć i opadnięć sernika
- piecz go w maksymalnie 170 stopni (bez termoobiegu)
- pod koniec pieczenia zmniejsz temp., następnie studź sernik w piekarniku lub przy lekko uchylonych drzwiczkach
- nigdy nie wyciągaj od razu z piekarnika
Ciasta na Boże Narodzenie
Koniecznie wypróbuj mój sernik piernikowy! Jeśli jednak szukasz innych słodkich inspiracji na świąteczne wypieki to koniecznie odwiedź ten wpis – Ciasta na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam sporo ciekawych i sprawdzonych propozycji, które będą się świetnie prezentować na Twoim stole.
Zapraszam także to odwiedzenia mojego wpisu – 12 potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam między innymi moją ulubioną zupę grzybową wigilijną, pierogi ruskie, gołąbki z kaszą i grzybami, rybę po grecku czy piernik.
Przepis na: Sernik piernikowy
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 30 cm, ale możesz też użyć tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto piernikowe:
- 450 g mąki pszennej
- 5 łyżek cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 3 żółtka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 3 płaskie łyżki kakao
- opcjonalnie 1 łyżka smalcu (sprawdzony patent, który stosowała moja babcia aby ciasto było kruche)
- 1 łyżka śmietany 18 %
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 180 g cukru
- 60 g miękkiego masła
- 60 g budyniu waniliowego (proszek)
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 4 jaja
- 3 białka (które zostały z ciasta)
- opcjonalnie 1 łyżka dżemu pomarańczowego lub 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Zobacz również:
Jak zrobić sernik piernikowy?
Krok 1
Ciasto piernikowe:
Zimne masło (200 g) kroimy w kosteczkę.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Blaszkę (u mnie w rozmiarze 18×30 cm, chociaż można też użyć tortownicy o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki foremki).
Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód blaszki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Krok 7
Masa serowa:
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg, jajka i śmietankę zawsze wyciągam szybciej z lodówki (minimum 2 godziny szybciej).
Do miski dodajemy (1 kg, twaróg np. z wiaderka lub taki w kostce dwukrotnie zmielony), cukier (180 g), miękkie masło (60 g), a także sypki budyń (60 g, może być waniliowy lub śmietankowy). Miksujemy dosłownie przez 10-15 sekund do połączenia się składników.
Krok 8
Krok 9
Masa serowa powinna wyjść raczej gęsta, a nie super płynna.
Krok 10
Krok 11
Krok 12
Sernik na piernikowym spodzie
Na wierzchu ścieramy pozostałe ciasto na tarce o grubych oczkach. Nakładamy je stopniowo żeby nie wpadło do masy serowej.
Zanim włożymy sernik do piekarnika to na jego dolnej półce wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby zapewnić parowanie i wilgotność w trakcie pieczenia.
Sernik piernikowy pieczemy (na środkowej półce piekarnika) w temp. 170°C około 30 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. Pamiętaj o tym, żeby nie otwierać piekarnik w trakcie pieczenia!
Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut, a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak sernik do całkowitego wystygnięcia.
Zimny sernik piernikowy posypujemy opcjonalnie cukrem pudrem. Kroimy go dopiero kilka godzin po jego upieczeniu – masa serowa nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji.
Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj seromakowiec lub sernik królewski z wiórkami kokosowymi.
Komentarze
Pani Asiu, dziękuję za odpowiedź.
Ja miałam na myśli te dodatkowe białka z ciasta kruchego, które Pani dodaje do masy serowej. Ja chce zrobić bez kruchego spodu takiego robionego, chcę dać pokruszone pierniczki z masłem, i taki zrobić spód pod ten sernik:)
Zależy mi na równym wilgotnym, dość zwartym serniku, takim prawdziwym, bo nie lubię takich lekkich, piankowych.
Parę wodą stosuję gdy robię nowojorski sernik.
Zrobię podobnie jak Pani, może trochę zmienię pieczenie. Nagrzeję piekarnik do 170 stopni, wstawię sernik i obniżę do 150 i będę piec ok.90minut, to jego ładnego zarumienienia. Po upieczeniu, zostawię w piekarniku do ostudzenia.
Masło chyba też wpływa na strukturę sernika prawda?
Witam serdecznie, interesuje mnie tylko ta masa sernikowa. Co jeśli nie dam białek?
Jak to wpłynie na smak, strukturę masy serowej?
Co daje dodanie nieubitych białe do masy?
Chcę zrobić ten sernik ale na piernikowym spodzie (poruszone pierniczki i masło).
Kolejne pytanie para wodna, jakie robi zadanie niż tradycyjnie pieczony sernik?
Witam, zawsze dodaje się białka do sernika. Przynajmniej ja nigdy nie słyszałam o masie serowej bez białek.
Nie ubijam białek w wielu przepisach jeśli chcę, aby sernik był bardziej kremowy, zwarty, a nie puszysty, kruszący się.
Specjalnie nie napowietrzam masy serowej dzięki czemu łatwiej uzyskać efekt równego sernika bez pęknięć czy opadnięcia po upieczeniu. Na to ma też wpływ pieczenie w kąpieli wodnej.
Sporo osób ma małe doświadczenie w pieczeniu serników, a przez to im opadają, pękają, a ja staram się dobierać receptury, szczegółowe opisy po to, żeby każdemu ten sernik wyszedł.
Nie wiem czy wyjdzie spód z pokruszonych pierniczków (ja korzystałam jedynie z herbatników czy ciastek digestive), ale jeśli ma Pani wprawę w sernikach to proszę powprowadzać swoje zmiany w recepturze 🙂
Czy masę wylewam na gorący spód?
tak 🙂
Witam , wszystko na sernik gotowe a tu brak śmietany 18% 🙈 można pominąć czy zastąpić ??
pominąć 🙂
Jestem zawiedziona przepisem , masa serowa wyszła żadka jak mleko.
Na to akurat ma wpływ użyty twaróg, długość miksowania. Moja masa nie była taka rzadka…
Mam pytanie dotyczące pieczenia. Będę piekła na dużej blaszce. Przelicznik wyszedł 1.6 , proszę o podpowiedź czy mam dłużej piec niż jest w zwykłym przepisie?
Można piec około 10 minut dłużej 🙂
Witam 😊 w przepisie na spód nie ma proszku do pieczenia …tak ma być ?
Nie ma potrzeby dodawaia proszku, ja jak coś dodaję szczyptę (napisałam to w opisie wykonania) 🙂
Witam a czy można nie podpierać ciasta tylko na surowe wylać masę serową ?
Witam, jeśli ma Pani wprawę w pieczeniu i nigdy nie podpiekała spodu to proszę bardzo 🙂 Jednak podpiekania ciasta zmniejsza ryzyko powstania takiego zakalcowatego, jakby niedopieczonego wizualnie ciasta.
Czy zamiast naczynia z wodą można użyć trypu pieczenia parowego ?
Jak dlugo moze stac sernik lub czy nadaje sie do mrozenia?
Myślę, że bezpiecznie do 5 dni, a maksymalnie do tygodnia. Warunkiem jest jednak trzymanie go w lodówce. Można też zamrozić 🙂
Czy ma pani może zdjęcie jak daje Pani ta wodę??Nie dziwne mi pieczenie ale pierwszy raz tak będę robić??
Z innego przepisu zdjęcie, ale jako poglądowe powinno wystarczyć 🙂 W tej foremce na dolnej półce jest po prostu woda.
Sernik wyszedł przepyszny, chociaż do tej pory myślałam, że nie umiem w serniki 😊
Upiekłam w tortownicy i był idealny 🤩
Cieszę się 🙂 Dzięki za miłą recenzję serniczka!
Czy w temp. 170 stopni kruche ciasto się nie rozpłynie?
Nie rozumiem pytania… Ma się upiec, a nie rozpłynąć 🙂
Dziś robiłam pyszny sernik wręcz idealny wszystkie tak jest napisane więc warty upieczenia
Dziękuję za miłe słowa i zdjęcie <3 Smacznego!
Zamieniłam mąkę na pełnoziarnistą ale 450 gramm mąki to za dużo. Wyszła mi sucha kruszonka i musiałam dodać z 150 gramm śmietany. Jeszcze nie upieklam, nie wiem jak to będzie smakowało.
Z mąką pełnoziarnistą nieco inaczej się pracuje niż z podaną w przepisie, ale 150 g śmietany to sporo… Ciekawe czy wyjdzie, mam nadzieję, że tak 🙂
Najlepszy sernik który jadłam i robiłam do tej pory! 💖
Ważne aby ściśle trzymać się wszystkich wskazówek podanych w przepisie a wyjdzie napewno! 💖
Cieszę się 🙂
Bardzo interesujący przepis, mam ochotę spróbować. Ciekawe to zastosowanie smalcu!
Interesujące jest też użycie słowa szybciej, pierwszy raz coś takiego słyszę, zwykle używa się określenia wcześniej. Pozdrawiam.
Zachęcam zatem do wypróbowania 🙂 Mnie Pani zainteresowała tym zdaniem o słowie szybciej i znalazłam podobny temat na stronie UW, który powinien rozwiać wszelkie wątpliwości językowe: https://poradniajezykowa.uw.edu.pl/porady/predzej-czy-pozniej/. Również pozdrawiam 🙂
Dzień dobry!
Mam problem z tym naczyniem żaroodpornym:) “Umieścić na dolnej półce” – czyli na “kratce” z piekarnika, ale wtedy nie mam na czym położyć blaszki z ciastem:( Czy to może być np. ta wielka blaszka z wyposażenia piekarnika? I czy w piekarniku elektrycznym pieczemy tak samo?
Będę wdzięczna za odpowiedź,
Monika
Dzień dobry! 🙂 W takim razie naczynie żaroodporne można postawić na samym dole piekarnika lub wykorzystać właśnie tą blaszkę z wyposażenia piekarnika i nalać do niej wody 🙂 W piekarniku elektrycznym pieczemy tak samo, sama korzystam z takiego 🙂 Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Pani Asiu, masa serowa wyszła bardzo rzadka i wycieka z blaszki co może być przyczyna? Ser z wiaderka Piatnicy nigdy mnie nie zawiódł 🙁
Kurczę, ale ta masa powinna być własnie dość gęsta skoro mamy tylko przez chwilkę do zmiksowania poszczególne składniki… Dodatkowo też nie ubijamy białek, więc naprawdę nie wiem jak mogła wyjść rzadka 🙁
a zdjęcia cos nie mogę załadować ,chciałam się pochwalić a tu lipa
A to nie wiem skąd taki problem, bo nawet teraz odpisuję na komentarze z zamieszczonym zdjęciem wypieków 🙂
tak potwierdzam sernik wspaniały ,puszysty ,leciutki tylko cos nie czuć tego piernika w cieście nie wiem czy mało dałam ,ale tak jak pisało dodałam, może czarne kakao zawiodło dołożyłam tylko 1 łyżkę i zwykłe
Jeśli chodzi o wyczuwalność przyprawy do piernika to dużo zależy od tego jakiej marki się kupi… Niektóre mają z tyłu w opisie na pierwszym miejscu cukier, czy nawet mąkę/kakao, a później dopiero cynamon, goźdźiki itp…
Zdjęcia nie zdążyłam zrobić, ale dla tych co jeszcze się zastanawiają….. nie zastanawiacie się i działajcie. Wyszedł! I wszyscy goście zachwyceni 🙂
Bardzo się cieszę, że smakował! ❤
Czy konieczne jest naczynie żaroodporne z wodą na spodzie? Bez tez wyjdzie?
Wyjdzie ale po prostu takie rozwiązanie gwarantuje parowanie i wilgotność w trakcie pieczenia. Można też nalać wodę po prostu do drugiej blaszki, którą dajemy na sam dół piekarnika 🙂
czy blaszka 26/26 będzie ok czy za duża i sernik wyjdzie za niski
Radziłabym przemnożyć wszystkie składniki X 1.25 🙂
ok juz się piecze właśnie i zobaczymy jutro
super 🙂
Czy można do tego sernika piernikowego użyć masy twarogowej z sernika z kajmakiem? 🙂
Tak, można 🙂
Czy można go upiec w standardowej prostokątnej blaszce czy raczej będzie za duża ?
Wszystko zależy od tego jakiego rozmiaru jest prostokątna blaszka 🙂
Czy białek do sernika się nie ubija?
Nie. Gdyby trzeba było ubijać to bym o tym napisała 🙂
a co zrobić z tymi białkami które zostały
🤦
Musiał smakować obłędnie!
To zdecydowanie coś dla mnie, bo i za piernikami, i za sernikami wprost przepadam 🙂
Wspaniały sernik. Idealny na Święta i nie tylko 🙂
Pozdrawiam