Sernik piernikowy to idealne ciasto na Boże Narodzenie! Już na samą myśl może lecieć ślinka… Stworzyłam połączenie moich dwóch moich ulubionych świątecznych wypieków czyli sernika i piernika.
Sernik na piernikowym spodzie
Można śmiało powiedzieć, że to sernik królewski lecz z małymi przeróbkami. Sernik na piernikowym spodzie jest bardzo prosty, smaczny i świąteczny. Cudownie pachnie! Najlepiej go upiec w mniejszej tortownicy np. o średnicy 23 cm lub małej foremce. Dlaczego? Odpowiedź jest bardzo prosta – zrobiłam go inaczej niż zwykle. Nie jest to kolejny przepis, w którym osobno ubijane są białka, więc najpierw sernik bardzo rośnie, a na końcu niestety klapnie, a Ty się zastawiasz co znowu zrobiłaś źle… Wręcz przeciwnie. Ten sernik piernikowy wyjdzie każdemu ponieważ minimalnie tylko rośnie, nie jest niepotrzebnie napowietrzany, nie pęka podczas pieczenia. Mam dla Was jeszcze kilka wskazówek, dotyczących sernika:
- wyjmij godzinę szybciej wszystkie składniki z lodówki, aby były w temp. pokojowej
- nie napowietrzaj zbytnio masy serowej, nie ubijaj zbytnio jajek bo później następuje efekt pęknięć i opadnięć sernika
- piecz go w maksymalnie 170 stopni (bez termoobiegu)
- pod koniec pieczenia zmniejsz temp., następnie studź sernik w piekarniku lub przy lekko uchylonych drzwiczkach
- nigdy nie wyciągaj od razu z piekarnika
Ciasta na Boże Narodzenie
Koniecznie wypróbuj mój sernik piernikowy! Jeśli jednak szukasz innych słodkich inspiracji na świąteczne wypieki to koniecznie odwiedź ten wpis – Ciasta na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam sporo ciekawych i sprawdzonych propozycji, które będą się świetnie prezentować na Twoim stole.
Zapraszam także to odwiedzenia mojego wpisu – 12 potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam między innymi moją ulubioną zupę grzybową wigilijną, pierogi ruskie, gołąbki z kaszą i grzybami, rybę po grecku czy piernik.
Przepis na: Sernik piernikowy
Przygotowanie: 70 min
Pieczenie: 70 min
Łącznie: 140 min
Składniki :
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 5 łyżki cukru pudru
- 200 g miękkiego masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 3 łyżki kakao
- opcjonalnie 1 łyżka smalcu (sprawdzony patent, który stosowała moja babcia aby ciasto było kruche)
- 1 łyżka śmietany 18 %
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 130 g cukru
- 50 g masła lub margaryny (miękkiej)
- 40 g budyniu waniliowego
- 200 g śmietanki kremówki 30%
- 4 jaja
- 2 białka (które zostały z ciasta)
- opcjonalnie 2 łyżki dżemu pomarańczowego
- niewielka ilość cukru pudru (do oprószenia wierzchu ciasta)
Sernik świąteczny – przepis krok po kroku:
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i ręcznie zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy na minimum 1 godzinę do zamrażalnika lub lodówki. Następnie ścieramy większą część ciasta na tarce o grubych oczkach na wysmarowaną tłuszczem foremkę, lekko dociskamy palcami. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni.
W tym czasie miksujemy twaróg sernikowy, cukier, masło oraz budyń. Cały czas miksując wlewamy do masy cienkim strumieniem śmietankę i dodajemy stopniowo po 1 jajku oraz dodajemy białka, które zostały nam z ciasta. Pod koniec dodajemy dżem pomarańczowy lub ewentualnie startą skórkę z 1/2 pomarańczy. Mieszamy do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji. Masę rozprowadzamy na podpieczonym, piernikowym spodzie. Pozostałą część kruchego ciasta wyjmujemy z zamrażalnika i na ścieramy na tarce, którymi stopniowo posypujemy wierzch sernika.
Ciasto pieczemy w temp. 170°C (bez termoobiegu) około 60 – 70 minut, pod koniec (ok. 55 min) pieczenia zmniejszamy temp. do 130 stopni.. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Czy białek do sernika się nie ubija?
Nie. Gdyby trzeba było ubijać to bym o tym napisała 🙂
A czy do spodu nie potrzeba proszku do pieczenia?
Nie ma takiej potrzeby 🙂
a co zrobić z tymi białkami które zostały
Po prostu pyszny! Na początku byłam zdeoriotowana płyną konsystencją ale wyszedł idealny. Zastanawiam się jedynie jak mogłabym zamienić spód robiąc go w okresie nie świątecznym.
Musiał smakować obłędnie!
To zdecydowanie coś dla mnie, bo i za piernikami, i za sernikami wprost przepadam 🙂
Wspaniały sernik. Idealny na Święta i nie tylko 🙂
Pozdrawiam