Sernik piernikowy

4.8/5 (533 ocen)
Sernik piernikowy to idealne ciasto na Boże Narodzenie! Już na samą myśl może lecieć ślinka... Stworzyłam  połączenie moich dwóch moich ulubionych świątecznych wypieków czyli sernika i piernika.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Średni

Czas przygotowania

140 min

sernik piernikowy

Można śmiało powiedzieć, że to sernik królewski lecz z małymi przeróbkami. Sernik na piernikowym spodzie jest bardzo prosty, smaczny i świąteczny. Cudownie pachnie! Najlepiej go upiec w tortownicy 24 lub 26 cm lub średniej prostokątnej blaszce. Nie jest to kolejny przepis, w którym osobno ubijane są białka, więc najpierw sernik bardzo rośnie, a na końcu niestety klapnie, a Ty się zastawiasz co znowu zrobiłaś źle… Wręcz przeciwnie. Ten sernik piernikowy wyjdzie każdemu ponieważ minimalnie tylko rośnie, nie jest niepotrzebnie napowietrzany, więc ostatecznie nie pęka podczas pieczenia i jest równy jak stół. Mam dla Was jeszcze kilka wskazówek, dotyczących sernika:

  • wyjmij dwie godziny szybciej wszystkie składniki z lodówki, aby były w temp. pokojowej
  • kup wysokiej jakości twaróg np. z wiaderka – im lepsza jakość składników tym w efekcie super sernik
  • nie napowietrzaj zbytnio masy serowej, nie ubijaj zbytnio jajek bo później następuje efekt pęknięć i opadnięć sernika
  • piecz go w maksymalnie 170 stopni (bez termoobiegu)
  • pod koniec pieczenia zmniejsz temp., następnie studź sernik w piekarniku lub przy lekko uchylonych drzwiczkach
  • nigdy nie wyciągaj od razu z piekarnika

Ciasta na Boże Narodzenie

Koniecznie wypróbuj mój sernik piernikowy! Jeśli jednak szukasz innych słodkich inspiracji na świąteczne wypieki to koniecznie odwiedź ten wpis – Ciasta na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam sporo ciekawych i sprawdzonych propozycji, które będą się świetnie prezentować na Twoim stole.

Zapraszam także to odwiedzenia mojego wpisu – 12 potraw wigilijnych, których nie może zabraknąć na Boże Narodzenie. Znajdziesz tam między innymi moją ulubioną zupę grzybową wigilijną, pierogi ruskie, gołąbki z kaszą i grzybami, rybę po grecku czy piernik.

Przepis na: Sernik piernikowy

Porady na start

W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 18 x 30 cm, ale możesz też użyć tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 450 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • opcjonalnie 1 łyżka smalcu (sprawdzony patent, który stosowała moja babcia aby ciasto było kruche)
  • 1 łyżka śmietany 18 %

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 180 g cukru
  • 60 g miękkiego masła
  • 60 g budyniu waniliowego (proszek)
  • 200 g śmietanki kremówki 30%
  • 4 jaja
  • 3 białka (które zostały z ciasta)
  • opcjonalnie 1 łyżka dżemu pomarańczowego lub 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik piernikowy?


Krok 1

masło pokrojone w kostkę

Sernik piernikowy zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta piernikowego.

Ciasto piernikowe:

Zimne masło (200 g) kroimy w kosteczkę.


Krok 2

składniki na ciasto piernikowe

Do miski wsypujemy mąkę pszenną (450 g), cukier puder (5 łyżek), przyprawę do piernika (1 płaska łyżka), kakao (3 płaskie łyżki). Dodajemy także żółtka (3 szt), śmietanę (1 łyżka), a także opcjonalnie smalec (1 płaska łyżka) oraz szczypta proszku do pieczenia.


Krok 3

kruche ciasto do sernika piernikowego

Dodajemy zimne masło i zagniatamy gładkie ciasto. Można to zrobić ręcznie lub użyć robota planetarnego.


Krok 4

kruche ciasto piernikowe do sernika

Kolor Waszego ciasta będzie zależeć od użytego kakao – im ciemniejsze kakao tym ostatecznie całe ciasto będzie w ciemnym brązie (ja użyłam szczyptę czarnego kakao).


Krok 5

podzielenie ciasta piernikowego na dwie części

Dzielimy ciasto na dwie równe części. Obie zawijamy w folię spożywczą. Jedną wkładamy do lodówki (na około 2o minut i tym ciastem będziemy wykładać spód foremki), a drugą do zamrażalnika (będziemy ją później ścierać na wierzch masy serowej).


Krok 6

ciasto piernikowe przed upieczeniem

Blaszkę (u mnie w rozmiarze 18×30 cm, chociaż można też użyć tortownicy o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia (spód i boki foremki).

Wyciągamy ciasto z lodówki i wykładamy nim spód blaszki. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 190 stopni.


Krok 7

składniki na masę serową

Masa serowa:

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg, jajka i śmietankę zawsze wyciągam szybciej z lodówki (minimum 2 godziny szybciej).

Do miski dodajemy (1 kg, twaróg np. z wiaderka lub taki w kostce dwukrotnie zmielony), cukier (180 g), miękkie masło (60 g), a także sypki budyń (60 g, może być waniliowy lub śmietankowy). Miksujemy dosłownie przez 10-15 sekund do połączenia się składników.


Krok 8

dodawanie jajek do masy serowej

Do masy serowej dodajemy stopniowo po jednym jajku (po dodaniu każdego miksujemy przez 5-10 sekund, łącznie 4 jajka). Dodajemy także białka, które zostały nam z kruchego ciasta (3 szt) – nie ubijamy ich wcześniej ani nic tylko wlewamy do masy serowej i miksujemy przez 10 sekund.  


Krok 9

dodanie do masy serowej skórki kandyzowanej z pomarańczy

Na sam koniec wlewamy śmietankę (200 ml), a także dodajemy opcjonalnie kandyzowaną lub startą świeżą skórkę pomarańczową (1 łyżeczka). Zamiast skórki można użyć konfiturę z pomarańczy. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub na małych obrotach miksera.

Masa serowa powinna wyjść raczej gęsta, a nie super płynna.


Krok 10

upieczony kruchy spód piernikowy

W tym czasie powinniśmy już mieć upieczony kruchy spód.  


Krok 11

wylanie na spód masy sernikowej

Masę serową wylewamy na podpieczony spód. 


Krok 12

Sernik piernikowy przed upieczeniem

Sernik na piernikowym spodzie

Na wierzchu ścieramy pozostałe ciasto na tarce o grubych oczkach. Nakładamy je stopniowo żeby nie wpadło do masy serowej.

Zanim włożymy sernik do piekarnika to na jego dolnej półce wkładamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą, aby zapewnić parowanie i wilgotność w trakcie pieczenia.
Sernik piernikowy pieczemy (na środkowej półce piekarnika) w temp. 170°C około 30 minut, a następnie zmniejszamy temp. do 140 stopni i pieczemy przez 40-45 minut. Pamiętaj o tym, żeby nie otwierać piekarnik w trakcie pieczenia!

Sernik studzimy w zamkniętym piekarniku przez około 10 minut, a następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy tak sernik do całkowitego wystygnięcia.

Zimny sernik piernikowy posypujemy opcjonalnie cukrem pudrem. Kroimy go dopiero kilka godzin po jego upieczeniu – masa serowa nabiera wtedy odpowiedniej konsystencji.

Jeśli szukasz podobnych przepisów to koniecznie wypróbuj seromakowiec lub sernik królewski z wiórkami kokosowymi.


Sernik na piernikowym spodzie

sernik piernikowy przepis

sernik piernikowy

sernik piernikowy przepis

sernik na piernikowym spodzie przepis

przepis na sernik piernikowy

sernik na cieście piernikowym

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 533

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
58 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lidia
Lidia
11 miesięcy temu

Pani Asiu, dziękuję za odpowiedź.
Ja miałam na myśli te dodatkowe białka z ciasta kruchego, które Pani dodaje do masy serowej. Ja chce zrobić bez kruchego spodu takiego robionego, chcę dać pokruszone pierniczki z masłem, i taki zrobić spód pod ten sernik:)
Zależy mi na równym wilgotnym, dość zwartym serniku, takim prawdziwym, bo nie lubię takich lekkich, piankowych.
Parę wodą stosuję gdy robię nowojorski sernik.
Zrobię podobnie jak Pani, może trochę zmienię pieczenie. Nagrzeję piekarnik do 170 stopni, wstawię sernik i obniżę do 150 i będę piec ok.90minut, to jego ładnego zarumienienia. Po upieczeniu, zostawię w piekarniku do ostudzenia.
Masło chyba też wpływa na strukturę sernika prawda?

Lidia
Lidia
11 miesięcy temu

Witam serdecznie, interesuje mnie tylko ta masa sernikowa. Co jeśli nie dam białek?
Jak to wpłynie na smak, strukturę masy serowej?
Co daje dodanie nieubitych białe do masy?
Chcę zrobić ten sernik ale na piernikowym spodzie (poruszone pierniczki i masło).
Kolejne pytanie para wodna, jakie robi zadanie niż tradycyjnie pieczony sernik?

Monia
Monia
11 miesięcy temu

Czy masę wylewam na gorący spód?

Magdalena
Magdalena
11 miesięcy temu

Witam , wszystko na sernik gotowe a tu brak śmietany 18% 🙈 można pominąć czy zastąpić ??

Lidia
Lidia
11 miesięcy temu

Jestem zawiedziona przepisem , masa serowa wyszła żadka jak mleko.

Sandra
Sandra
11 miesięcy temu

Mam pytanie dotyczące pieczenia. Będę piekła na dużej blaszce. Przelicznik wyszedł 1.6 , proszę o podpowiedź czy mam dłużej piec niż jest w zwykłym przepisie?

Iwona
Iwona
11 miesięcy temu

Witam 😊 w przepisie na spód nie ma proszku do pieczenia …tak ma być ?

Urszula
Urszula
11 miesięcy temu

Witam a czy można nie podpierać ciasta tylko na surowe wylać masę serową ?

Karolina
Karolina
11 miesięcy temu

Czy zamiast naczynia z wodą można użyć trypu pieczenia parowego ?

Katarzyna
Katarzyna
11 miesięcy temu

Jak dlugo moze stac sernik lub czy nadaje sie do mrozenia?

Małgorzata
Małgorzata
11 miesięcy temu

Czy ma pani może zdjęcie jak daje Pani ta wodę??Nie dziwne mi pieczenie ale pierwszy raz tak będę robić??

Sylwia
Sylwia
1 rok temu

Sernik wyszedł przepyszny, chociaż do tej pory myślałam, że nie umiem w serniki 😊
Upiekłam w tortownicy i był idealny 🤩

Agata
Agata
1 rok temu

Czy w temp. 170 stopni kruche ciasto się nie rozpłynie?

Kasia
Kasia
1 rok temu

Dziś robiłam pyszny sernik wręcz idealny wszystkie tak jest napisane więc warty upieczenia

inbound7351236134005837199.jpg
Viktoriia
Viktoriia
1 rok temu

Zamieniłam mąkę na pełnoziarnistą ale 450 gramm mąki to za dużo. Wyszła mi sucha kruszonka i musiałam dodać z 150 gramm śmietany. Jeszcze nie upieklam, nie wiem jak to będzie smakowało.

Paulina
Paulina
1 rok temu

Najlepszy sernik który jadłam i robiłam do tej pory! 💖
Ważne aby ściśle trzymać się wszystkich wskazówek podanych w przepisie a wyjdzie napewno! 💖

Grazyna
Grazyna
1 rok temu

Bardzo interesujący przepis, mam ochotę spróbować. Ciekawe to zastosowanie smalcu!
Interesujące jest też użycie słowa szybciej, pierwszy raz coś takiego słyszę, zwykle używa się określenia wcześniej. Pozdrawiam.

Monika
Monika
1 rok temu

Dzień dobry!
Mam problem z tym naczyniem żaroodpornym:) “Umieścić na dolnej półce” – czyli na “kratce” z piekarnika, ale wtedy nie mam na czym położyć blaszki z ciastem:( Czy to może być np. ta wielka blaszka z wyposażenia piekarnika? I czy w piekarniku elektrycznym pieczemy tak samo?
Będę wdzięczna za odpowiedź,
Monika

Joasia
Joasia
2 lat temu

Pani Asiu, masa serowa wyszła bardzo rzadka i wycieka z blaszki co może być przyczyna? Ser z wiaderka Piatnicy nigdy mnie nie zawiódł 🙁

katarzyna
katarzyna
2 lat temu

a zdjęcia cos nie mogę załadować ,chciałam się pochwalić a tu lipa

katarzyna
katarzyna
2 lat temu

tak potwierdzam sernik wspaniały ,puszysty ,leciutki tylko cos nie czuć tego piernika w cieście nie wiem czy mało dałam ,ale tak jak pisało dodałam, może czarne kakao zawiodło dołożyłam tylko 1 łyżkę i zwykłe

Paulina
Paulina
2 lat temu

Zdjęcia nie zdążyłam zrobić, ale dla tych co jeszcze się zastanawiają….. nie zastanawiacie się i działajcie. Wyszedł! I wszyscy goście zachwyceni 🙂

Iwona
Iwona
2 lat temu

Czy konieczne jest naczynie żaroodporne z wodą na spodzie? Bez tez wyjdzie?

katarzyna
katarzyna
2 lat temu

czy blaszka 26/26 będzie ok czy za duża i sernik wyjdzie za niski

katarzyna
katarzyna
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

ok juz się piecze właśnie i zobaczymy jutro

Eliza
Eliza
2 lat temu

Czy można do tego sernika piernikowego użyć masy twarogowej z sernika z kajmakiem? 🙂

Karolina
Karolina
2 lat temu

Czy można go upiec w standardowej prostokątnej blaszce czy raczej będzie za duża ?

Ania
Ania
2 lat temu

Czy białek do sernika się nie ubija?

Angelika Pacholska
Angelika Pacholska
7 lat temu

a co zrobić z tymi białkami które zostały

Natalia
Natalia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Angelika Pacholska

🤦

gin
gin
7 lat temu

Musiał smakować obłędnie!
To zdecydowanie coś dla mnie, bo i za piernikami, i za sernikami wprost przepadam 🙂

Słodkie okruszki
Słodkie okruszki
7 lat temu

Wspaniały sernik. Idealny na Święta i nie tylko 🙂
Pozdrawiam

Sernik świąteczny

Uwielbiam piec serniki na święta. Nieważne czy na Wielkanoc czy na Boże Narodzenie. Jak dla mnie sernik świąteczny jest obowiązkowym wypiekiem. Uwielbiam go piec jak i jeść. Ogólnie serniki to moje ulubione ciasta, które skromnie mówiąc wychodzą mi najlepiej. Domowy sernik świąteczny można zrobić na milion różnych sposobów. Możesz go wykonać na kruchym cieście, na herbatnikowym spodzie czy nawet bez jakiegokolwiek spodu.

Sernik na piernikowym spodzie

Sernik piernikowy obłędnie smakuje i przepięknie pachnie. Jest niesamowicie aromatyczny i aksamitny. Pięknie się kroi na talerzyki. Połączenie tak pysznej masy serowej i kruchego, maślanego ciasta musiało się udać powodzeniem. Sernik na piernikowym spodzie nie jest trudny do przygotowania. Wystarczy trzymać się przepisu, aby upiec swój wymarzony w smaku sernik. Jestem pewna, że nawet amator kulinarny sobie poradzi z przygotowaniem tego ciasta.

Ciasta na Boże Narodzenie

Bardzo polecam Wam wypróbować mój sernik piernikowy! Jest naprawdę przepyszny i aromatyczny. Jeżeli jednak szukasz inne świąteczne słodkości to koniecznie odwiedź ten wpis – Ciasta na Boże Narodzenie. Znajdziesz w tym wpisie mnóstwo słodkich inspiracji, które będą się świetnie prezentować na Twoim stole. Ja bardzo lubię ciasto o nazwie orzechowiec, chociaż domowym piernikiem świątecznym nie pogardzę! Jeżeli nie decyduję się na sernik piernikowy to lubię piec totalny klasyk – sernik wiedeński lub sernik z mascarpone. W tamtym roku dodałam także fantastyczne ciacho – o nazwie ciasto wigilijne, na biszkopcie z kremem miodym i konfiturą porzeczkową.

RozwińZwiń