Dania jarskieObiadyPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczne

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta!

Przepis na: Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Składniki:

  • 1 większa główka białej kapusty
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 60 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, koperek
  • 500 ml bulionu warzywnego (domowego lub kupnego)

Dodatkowo:


Wykonanie:

Gołąbki wigilijne farsz
Krok 1 

W większym garnku (w którym zmieści się główka kapusty) zagotować wodę, posolić. Za pomocą noża z kapusty zdejmujemy liście (te wierzchnie zostawiamy do wyłożenia garnka) i sparzamy je we wrzątku, a następnie wycinamy zgrubiałe nerwy, zaś głąb wyrzucamy.

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 15 minut. Drobno pokrojoną cebulę smażymy na małej ilości oleju do jej zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Namoczone grzyby i pieczarki drobno pokroimy (wodę z namoczonych suszonych grzybów odstawiamy), podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy kaszę i dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku natką pietruszki, solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem.


Gołąbki wigilijne przepis
Krok 2 

Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy brzegi, a następnie ich boki i całość zwijamy dość ciasno, aby farsz nie wypadał. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie kilka odłożonych liści kapusty, układamy ciasno nasze gołąbki.


Gołąbki wigilijne przygotowanie
Krok 3

Wlewamy bulion warzywny (kupny lub domowy) do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 60-70 minut w temp. 180 stopni. Podajemy solo lub np. z domowym sosem grzybowym.


Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Gołąbki wigilijne

Gołąbki wigilijne

Gołąbki wigilijne z kaszą

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Close