Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

4.3/5 (316 ocen)
Gołąbki wigilijne

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta!

Te pyszne gołąbki wigilijne polecam zaserwować z domowym sosem grzybowym! W takim połączeniu smakują mi najbardziej.

Przepis na: Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Składniki:

Gołąbki:

  • 1 większa główka włoskiej lub białej kapusty
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 60 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, koperek
  • 500 ml bulionu warzywnego (domowego lub kupnego)

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami - przepis krok po kroku


Krok 1

Gołąbki wigilijne farsz

W większym garnku (w którym zmieści się główka kapusty) zagotować wodę, posolić. Za pomocą noża z kapusty zdejmujemy liście (te wierzchnie zostawiamy do wyłożenia garnka) i sparzamy je we wrzątku, a następnie wycinamy zgrubiałe nerwy, zaś głąb wyrzucamy.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według czasu opisanego na opakowaniu.

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 15 minut. Drobno pokrojoną cebulę smażymy na małej ilości oleju do jej zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Namoczone grzyby i pieczarki drobno pokroimy (wodę z namoczonych suszonych grzybów odstawiamy), podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy osobno ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku natką pietruszki, solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem.


Krok 2

Gołąbki wigilijne przepis

Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy brzegi, a następnie ich boki i całość zwijamy dość ciasno, aby farsz nie wypadał. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie kilka odłożonych liści kapusty, układamy ciasno nasze gołąbki.


Krok 3

Gołąbki wigilijne przygotowanie

Wlewamy bulion warzywny (kupny lub domowy) do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 60-70 minut w temp. 180 stopni. Podajemy solo lub np. z domowym sosem grzybowym.


Potrawy wigilijne

Jeśli szukasz innych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam wypróbować moje paszteciki wigilijne, krokiety z kapustą i grzybami lub uszka grzybowe.


Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Gołąbki wigilijne

Gołąbki wigilijne

Gołąbki wigilijne z kaszą

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 316

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
31 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna
Justyna
11 miesięcy temu

Witam a czy grzyby mogą być surowe mrożone?

Ania
Ania
11 miesięcy temu

Kasz palona czy biała?

Bożena
Bożena
1 rok temu

Witam. Jaka kaszę dajemy do gołąbków? Gryczana prażona czy biała?

malaczarna840
katarzyna
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

podepnę się pod pytanie Pani Bożeny o RODZAJ kaszy gryczanej czy ma być PRAŻONA czy ZWYKŁA?

Marzena
Marzena
1 rok temu

Jeśli do farszu dam jajka to zwiąże to bardziej farsz? Bo nie chciałabym żeby był zbyt sypki.

Peter
Peter
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Marzena

Dodaj tylko same białko

Krystyna
Krystyna
1 rok temu

Kapusta na zdjeciu jest wloska.

Jolanta
Jolanta
2 lat temu

Na ile gołąbków wystarcza tego farszu ? Mięciutkie są po taki czasie pieczenia ?

Magda
Magda
2 lat temu

Dzień dobry, nie przepadam za kaszą gryczaną, jaką inną kasze można dodać do gołąbków?

Helena Drelichowska
Helena Drelichowska
11 godzin temu
W odpowiedzi do  Magda

Mozna z powodzeniem dodac ryz albo dziki ryz . Ja robilam z dzilim ryzem i grzybami i wyszlo pyszne .Podawac z sosem grzybowym .

Hanna
Hanna
2 lat temu
W odpowiedzi do  Magda

Myślę, że jęczmienną. Ona po ugotowaniu jest kleista więć fajnie zwiąże farsz

Magda
Magda
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję za odpowiedź, może poeksperymentuję 🙂 Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązana.

Ola
Ola
2 lat temu

Dzień dobry,
czy takie gołąbki można mrozić?
Pozdrawiam

Peter
Peter
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Ola

Oczywiście.

Hanna
Hanna
2 lat temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Można mrozic

Aluszka
Aluszka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Hanna

Zawsze mroze

Bozena
Bozena
1 rok temu
W odpowiedzi do  Hanna

Nie mozna mrozic nic z kapusta slodka,poniewaz po odmrozeniu bedzie ciapa,mozna mrozic tylko bigos z kiszone kapusty,ze slodkiej kapusty nic sie nie mrozi.

Asia
Asia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Bozena

mozna mrozic podgotowane golabki po rozmrozeniu nic sie nie dzieje , zawsze tak robie.

Aluszka
Aluszka
1 rok temu
W odpowiedzi do  Bozena

Kspusta wloska,?Po ugotowaniu oczywiscie ze sie mrozi.

Anna Kamycka
Anna Kamycka
2 lat temu

prosze oprzepos na wigilijne kluski z makiem i miodem

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
W odpowiedzi do  Anna Kamycka

Postaram się przygotować jeszcze przed świętami 🙂