
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta!
Te pyszne gołąbki wigilijne polecam zaserwować z domowym sosem grzybowym! W takim połączeniu smakują mi najbardziej.
Przepis na: Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami
Składniki:
Gołąbki:
- 1 większa główka białej kapusty
- 400 g kaszy gryczanej
- 60 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
- 300 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- 1 duża cebula
- do smaku: sól, pieprz, majeranek, koperek
- 500 ml bulionu warzywnego (domowego lub kupnego)
Dodatkowo:
Wykonanie:
W większym garnku (w którym zmieści się główka kapusty) zagotować wodę, posolić. Za pomocą noża z kapusty zdejmujemy liście (te wierzchnie zostawiamy do wyłożenia garnka) i sparzamy je we wrzątku, a następnie wycinamy zgrubiałe nerwy, zaś głąb wyrzucamy.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według czasu opisanego na opakowaniu.
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 15 minut. Drobno pokrojoną cebulę smażymy na małej ilości oleju do jej zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Namoczone grzyby i pieczarki drobno pokroimy (wodę z namoczonych suszonych grzybów odstawiamy), podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy osobno ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku natką pietruszki, solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem.
Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy brzegi, a następnie ich boki i całość zwijamy dość ciasno, aby farsz nie wypadał. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie kilka odłożonych liści kapusty, układamy ciasno nasze gołąbki.
Wlewamy bulion warzywny (kupny lub domowy) do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 60-70 minut w temp. 180 stopni. Podajemy solo lub np. z domowym sosem grzybowym.
Potrawy wigilijne
Jeśli szukasz innych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam wypróbować moje paszteciki wigilijne, krokiety z kapustą i grzybami lub uszka grzybowe.
prosze oprzepos na wigilijne kluski z makiem i miodem
Postaram się przygotować jeszcze przed świętami 🙂
prosze oprzepos na wigilijne kluski z makiem i miodem
Postaram się przygotować jeszcze przed świętami 🙂