Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta!
Te pyszne gołąbki wigilijne polecam zaserwować z domowym sosem grzybowym! W takim połączeniu smakują mi najbardziej.
Przepis na: Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami
Składniki:
Gołąbki:
- 1 większa główka włoskiej lub białej kapusty
- 400 g kaszy gryczanej
- 60 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
- 300 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- 1 duża cebula
- do smaku: sól, pieprz, majeranek, koperek
- 500 ml bulionu warzywnego (domowego lub kupnego)
Dodatkowo:
Zobacz również:
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami - przepis krok po kroku
Krok 1
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według czasu opisanego na opakowaniu.
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 15 minut. Drobno pokrojoną cebulę smażymy na małej ilości oleju do jej zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Namoczone grzyby i pieczarki drobno pokroimy (wodę z namoczonych suszonych grzybów odstawiamy), podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy osobno ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku natką pietruszki, solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem.
Krok 2
Krok 3
Potrawy wigilijne
Jeśli szukasz innych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam wypróbować moje paszteciki wigilijne, krokiety z kapustą i grzybami lub uszka grzybowe.
Komentarze
Witam a czy grzyby mogą być surowe mrożone?
Tak 🙂
Kasz palona czy biała?
Kasza gryczana prażona 🙂
Witam. Jaka kaszę dajemy do gołąbków? Gryczana prażona czy biała?
Witam, ja użyłam gryczanej, ale może Pani użyć też innej 🙂
podepnę się pod pytanie Pani Bożeny o RODZAJ kaszy gryczanej czy ma być PRAŻONA czy ZWYKŁA?
Ja używałam prażonej 🤗
Jeśli do farszu dam jajka to zwiąże to bardziej farsz? Bo nie chciałabym żeby był zbyt sypki.
Dodaj tylko same białko
Nigdy nie robiłam w taki sposób… Bardziej moze się zrobić jajecznica 🙁
Kapusta na zdjeciu jest wloska.
Dziękuję z wychwycenie błędu, poprawiłam listę składników 🙂
Na ile gołąbków wystarcza tego farszu ? Mięciutkie są po taki czasie pieczenia ?
Mi wyszło bodajże 14-16 sztuk ale wszystko zależne jest od rozmiaru gołąbków.
Dzień dobry, nie przepadam za kaszą gryczaną, jaką inną kasze można dodać do gołąbków?
Mozna z powodzeniem dodac ryz albo dziki ryz . Ja robilam z dzilim ryzem i grzybami i wyszlo pyszne .Podawac z sosem grzybowym .
Myślę, że jęczmienną. Ona po ugotowaniu jest kleista więć fajnie zwiąże farsz
Niestety z inną kaszą nie robiłam… 🙂
Dziękuję za odpowiedź, może poeksperymentuję 🙂 Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązana.
Również pozdrawiam 🙂 i dzięki wielkie! Jeszcze miesiąc oczekiwania <3
Dzień dobry,
czy takie gołąbki można mrozić?
Pozdrawiam
Oczywiście.
Tak, można mrozić 🙂
Można mrozic
Zawsze mroze
Nie mozna mrozic nic z kapusta slodka,poniewaz po odmrozeniu bedzie ciapa,mozna mrozic tylko bigos z kiszone kapusty,ze slodkiej kapusty nic sie nie mrozi.
mozna mrozic podgotowane golabki po rozmrozeniu nic sie nie dzieje , zawsze tak robie.
Kspusta wloska,?Po ugotowaniu oczywiscie ze sie mrozi.
prosze oprzepos na wigilijne kluski z makiem i miodem
Postaram się przygotować jeszcze przed świętami 🙂