Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

4.3/5 (256 ocen)
Gołąbki wigilijne

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta!

Te pyszne gołąbki wigilijne polecam zaserwować z domowym sosem grzybowym! W takim połączeniu smakują mi najbardziej.

Przepis na: Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Składniki:

Gołąbki:

  • 1 większa główka włoskiej lub białej kapusty
  • 400 g kaszy gryczanej
  • 60 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
  • 300 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, koperek
  • 500 ml bulionu warzywnego (domowego lub kupnego)

Dodatkowo:

Wyślij emailem

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami - przepis krok po kroku


Krok 1

Gołąbki wigilijne farsz

W większym garnku (w którym zmieści się główka kapusty) zagotować wodę, posolić. Za pomocą noża z kapusty zdejmujemy liście (te wierzchnie zostawiamy do wyłożenia garnka) i sparzamy je we wrzątku, a następnie wycinamy zgrubiałe nerwy, zaś głąb wyrzucamy.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według czasu opisanego na opakowaniu.

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 15 minut. Drobno pokrojoną cebulę smażymy na małej ilości oleju do jej zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Namoczone grzyby i pieczarki drobno pokroimy (wodę z namoczonych suszonych grzybów odstawiamy), podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy osobno ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku natką pietruszki, solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem.


Krok 2

Gołąbki wigilijne przepis

Przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty, zawijamy brzegi, a następnie ich boki i całość zwijamy dość ciasno, aby farsz nie wypadał. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie kilka odłożonych liści kapusty, układamy ciasno nasze gołąbki.


Krok 3

Gołąbki wigilijne przygotowanie

Wlewamy bulion warzywny (kupny lub domowy) do 1/3 wysokości gołąbków. Wierzch przykrywamy kilkoma małymi liśćmi kapusty. Całość dusimy, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 60-70 minut w temp. 180 stopni. Podajemy solo lub np. z domowym sosem grzybowym.


Potrawy wigilijne

Jeśli szukasz innych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam wypróbować moje paszteciki wigilijne, krokiety z kapustą i grzybami lub uszka grzybowe.


Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Gołąbki wigilijne

Gołąbki wigilijne

Gołąbki wigilijne z kaszą

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 256

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
23 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bożena
Bożena
16 dni temu

Witam. Jaka kaszę dajemy do gołąbków? Gryczana prażona czy biała?

Marzena
Marzena
11 miesięcy temu

Jeśli do farszu dam jajka to zwiąże to bardziej farsz? Bo nie chciałabym żeby był zbyt sypki.

Krystyna
Krystyna
11 miesięcy temu

Kapusta na zdjeciu jest wloska.

Jolanta
Jolanta
11 miesięcy temu

Na ile gołąbków wystarcza tego farszu ? Mięciutkie są po taki czasie pieczenia ?

Magda
Magda
1 rok temu

Dzień dobry, nie przepadam za kaszą gryczaną, jaką inną kasze można dodać do gołąbków?

Hanna
Hanna
1 rok temu
Reply to  Magda

Myślę, że jęczmienną. Ona po ugotowaniu jest kleista więć fajnie zwiąże farsz

Magda
Magda
1 rok temu

Dziękuję za odpowiedź, może poeksperymentuję 🙂 Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązana.

Ola
Ola
1 rok temu

Dzień dobry,
czy takie gołąbki można mrozić?
Pozdrawiam

Hanna
Hanna
1 rok temu

Można mrozic

Aluszka
Aluszka
11 miesięcy temu
Reply to  Hanna

Zawsze mroze

Bozena
Bozena
11 miesięcy temu
Reply to  Hanna

Nie mozna mrozic nic z kapusta slodka,poniewaz po odmrozeniu bedzie ciapa,mozna mrozic tylko bigos z kiszone kapusty,ze slodkiej kapusty nic sie nie mrozi.

Asia
Asia
4 dni temu
Reply to  Bozena

mozna mrozic podgotowane golabki po rozmrozeniu nic sie nie dzieje , zawsze tak robie.

Aluszka
Aluszka
11 miesięcy temu
Reply to  Bozena

Kspusta wloska,?Po ugotowaniu oczywiscie ze sie mrozi.

Anna Kamycka
Anna Kamycka
1 rok temu

prosze oprzepos na wigilijne kluski z makiem i miodem

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
1 rok temu
Reply to  Anna Kamycka

Postaram się przygotować jeszcze przed świętami 🙂