Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami przygotowujemy co roku na kolację wigilijną. Są naprawdę przepyszne, pięknie pachnące grzybami. Do ich przygotowania używamy kaszy gryczanej, suszonych grzybów, pieczarek, a farsz zawijamy w sparzone liście kapusty. Jednak warto dodać, że gołąbki z kaszą i grzybami możemy przygotowywać przez cały rok, nie tylko na święta!
Te pyszne gołąbki wigilijne polecam zaserwować z domowym sosem grzybowym! W takim połączeniu smakują mi najbardziej.
Przepis na: Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami
Składniki:
Gołąbki:
- 1 większa główka włoskiej lub białej kapusty
- 400 g kaszy gryczanej
- 60 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków
- 300 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki
- 1 duża cebula
- do smaku: sól, pieprz, majeranek, koperek
- 500 ml bulionu warzywnego (domowego lub kupnego)
Dodatkowo:
Zobacz również:
Gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami - przepis krok po kroku
Krok 1
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według czasu opisanego na opakowaniu.
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na minimum 15 minut. Drobno pokrojoną cebulę smażymy na małej ilości oleju do jej zeszklenia. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Namoczone grzyby i pieczarki drobno pokroimy (wodę z namoczonych suszonych grzybów odstawiamy), podsmażamy na patelni. Po chwili dodajemy osobno ugotowaną kaszę i dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku natką pietruszki, solą, pieprzem, majerankiem i koperkiem.
Krok 2
Krok 3
Potrawy wigilijne
Jeśli szukasz innych przepisów z grzybami w roli głównej to polecam wypróbować moje paszteciki wigilijne, krokiety z kapustą i grzybami lub uszka grzybowe.
Komentarze
Witam a czy grzyby mogą być surowe mrożone?
Tak 🙂
Kasz palona czy biała?
Kasza gryczana prażona 🙂
Witam. Jaka kaszę dajemy do gołąbków? Gryczana prażona czy biała?
Witam, ja użyłam gryczanej, ale może Pani użyć też innej 🙂
podepnę się pod pytanie Pani Bożeny o RODZAJ kaszy gryczanej czy ma być PRAŻONA czy ZWYKŁA?
Ja używałam prażonej 🤗
Jeśli do farszu dam jajka to zwiąże to bardziej farsz? Bo nie chciałabym żeby był zbyt sypki.
Dodaj tylko same białko
Nigdy nie robiłam w taki sposób… Bardziej moze się zrobić jajecznica 🙁
Kapusta na zdjeciu jest wloska.
Dziękuję z wychwycenie błędu, poprawiłam listę składników 🙂
Na ile gołąbków wystarcza tego farszu ? Mięciutkie są po taki czasie pieczenia ?
Mi wyszło bodajże 14-16 sztuk ale wszystko zależne jest od rozmiaru gołąbków.
Dzień dobry, nie przepadam za kaszą gryczaną, jaką inną kasze można dodać do gołąbków?
Myślę, że jęczmienną. Ona po ugotowaniu jest kleista więć fajnie zwiąże farsz
Niestety z inną kaszą nie robiłam… 🙂
Dziękuję za odpowiedź, może poeksperymentuję 🙂 Pozdrawiam i życzę szczęśliwego rozwiązana.
Również pozdrawiam 🙂 i dzięki wielkie! Jeszcze miesiąc oczekiwania <3
Dzień dobry,
czy takie gołąbki można mrozić?
Pozdrawiam
Oczywiście.
Tak, można mrozić 🙂
Można mrozic
Zawsze mroze
Nie mozna mrozic nic z kapusta slodka,poniewaz po odmrozeniu bedzie ciapa,mozna mrozic tylko bigos z kiszone kapusty,ze slodkiej kapusty nic sie nie mrozi.
mozna mrozic podgotowane golabki po rozmrozeniu nic sie nie dzieje , zawsze tak robie.
Kspusta wloska,?Po ugotowaniu oczywiscie ze sie mrozi.
prosze oprzepos na wigilijne kluski z makiem i miodem
Postaram się przygotować jeszcze przed świętami 🙂