
Drożdżowe paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami to jedna z tych potraw, które pojawia się regularnie na naszym świątecznym stole. Smakują naprawdę rewelacyjnie, zarówno w wersji solo, jak i jako dodatek do barszczu wigilijnego.
Paszteciki wigilijne wypełnione są farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Ja dodaję do nich jeszcze pieczarki, jednak nie są wymagane i możesz z nich zrezygnować. Ten przepis na paszteciki z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami nie powinien Ci sprawić żadnych trudności. Przepis opisałam dokładnie krok po kroku z dużą ilością zdjęć, aby ich przygotowanie było jeszcze łatwiejsze.
Polecam Ci także wypróbować moje paszteciki z pieczarkami oraz przepis na uszka z grzybami.
Przepis na: Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 80 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Farsz:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g kapusty kiszonej
- 20 g grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki)
- 250 g pieczarek
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2 jajka
Paszteciki wigilijne – przepis krok po kroku:
Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g), a następnie dodajemy ciepłe mleko (50 ml), cukier (płaską łyżeczkę) oraz mąkę pszenną (1 łyżkę). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (490 g), a także miękkie masło (80 g), resztę mleka (150 ml), jajko, rozczyn, gałkę muszkatołową (1 płaska łyżeczka) oraz sól (1 łyżeczka). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
W tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Do małego garnka wsypujemy suszone grzyby (20-30 g, np. borowików, podgrzybków) i zalewamy je wrzątkiem (wystarczy 1 szklanka). W osobnym garnku dodajemy przepłuczoną kiszoną kapustę i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem wody (około 100 ml), liści laurowych (3-4 sztuki), ziela angielskiego (kilka kulek) i mielonego pieprzu (2 szczypty). Kiedy kapusta zmięknie (to zajmuje średnio 20-30 minut), porządnie odciskamy ją z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na małej ilości oleju. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki) i całość mieszamy.
Dodajemy drobno pokrojone pieczarki (250 g) i smażymy na średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem), co chwilę mieszając. Następnie dodajemy kapustę kiszoną odciśniętą z nadmiaru soku, a także odcedzone, drobno posiekane suszone grzyby.
Całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrabiamy przez chwilkę. Rozwałkowujemy na większy, podłużny prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 50 cm i nakładamy równomiernie farsz.
Ciasto zwijamy jak roladę dość ciasno. Brzegi dokładnie zlepiamy.
Za pomocą ostrego noża kroimy równe plastry (po około 3-5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem. Opcjonalnie posypujemy kminkiem.
Odstawiamy paszteciki na 5 minut, aby nieco podrosły. W tym czasie włączamy piekarnik na 190 stopni. Pieczemy przez 20-23 minuty do ich zarumienienia. Smacznego!