Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami

4.7/5 (360 ocen)
Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami przepis

Drożdżowe paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami to jedna z tych potraw, które pojawia się regularnie na naszym świątecznym stole. Smakują naprawdę rewelacyjnie, zarówno w wersji solo, jak i jako dodatek do barszczu wigilijnego.

Paszteciki wigilijne wypełnione są farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Ja dodaję do nich jeszcze pieczarki, jednak nie są wymagane i możesz z nich zrezygnować. Ten przepis na paszteciki z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami nie powinien Ci sprawić żadnych trudności. Przepis opisałam dokładnie krok po kroku z dużą ilością zdjęć, aby ich przygotowanie było jeszcze łatwiejsze.

Polecam Ci także wypróbować moje paszteciki z pieczarkami oraz przepis na uszka z grzybami.

Przepis na: Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Farsz:

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 20 g grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki)
  • 250 g pieczarek
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • 2 jajka
Wyślij emailem

Paszteciki wigilijne – przepis krok po kroku


Krok 1

Ciasto na paszteciki wigilijne

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g), a następnie dodajemy ciepłe mleko (50 ml), cukier (płaską łyżeczkę) oraz mąkę pszenną (1 łyżkę). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (490 g), a także miękkie masło (80 g), resztę mleka (150 ml), jajko, rozczyn, gałkę muszkatołową (1 płaska łyżeczka) oraz sól (1 łyżeczka). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.


Krok 2

Ciasto na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

W tym czasie ciasto powinno przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.


Krok 3

Suszone grzyby do pasztecików

Do małego garnka wsypujemy suszone grzyby (20-30 g, np. borowików, podgrzybków) i zalewamy je wrzątkiem (wystarczy 1 szklanka). W osobnym garnku dodajemy przepłuczoną kiszoną kapustę i gotujemy na małym ogniu z dodatkiem wody (około 100 ml), liści laurowych (3-4 sztuki), ziela angielskiego (kilka kulek) i mielonego pieprzu (2 szczypty). Kiedy kapusta zmięknie (to zajmuje średnio 20-30 minut), porządnie odciskamy ją z nadmiaru wody, a następnie drobno siekamy.


Krok 4

farsz do pasztecików

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na małej ilości oleju. Dodajemy także przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki) i całość mieszamy.


Krok 5

Farsz na paszteciki wigilijne

Dodajemy drobno pokrojone pieczarki (250 g) i smażymy na średnim ogniu (najlepiej pod przykryciem), co chwilę mieszając. Następnie dodajemy kapustę kiszoną odciśniętą z nadmiaru soku, a także odcedzone, drobno posiekane suszone grzyby.

Całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.


Krok 6

Farsz na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Wyrośnięte ciasto drożdżowe ponownie wyrabiamy przez chwilkę. Rozwałkowujemy na większy, podłużny prostokąt o wymiarach mniej więcej 30 x 50 cm i nakładamy równomiernie farsz.


Krok 7

Jak zawijać paszteciki drożdżowe?

Ciasto zwijamy jak roladę dość ciasno. Brzegi dokładnie zlepiamy.


Krok 8

Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami?

Za pomocą ostrego noża kroimy równe plastry (po około 3-5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym jajkiem. Opcjonalnie posypujemy kminkiem.

Odstawiamy paszteciki na 5 minut, aby nieco podrosły. W tym czasie włączamy piekarnik na 190 stopni. Pieczemy przez 20-23 minuty do ich zarumienienia. Smacznego!


Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami?

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 360

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
11 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
3 miesięcy temu

Cześć! chciałabym je przygotować wcześniej. Ciasto drożdżowe można mrozić stąd moje pytanie czy te paszteciki też można? Myślę że przy rozmrażaniu postałyby od rana w wigilie aby ciasto się rozmroziło a potem na chwil e do piekarnika żeby farsz był ciepły. Tylko pytanie czy to się uda?

anna
anna
3 miesięcy temu

super ile sztuk wychodzi z tej porcjj ?

Ania
Ania
3 miesięcy temu

A czy będą smaczne jak je po upieczeniu zamrozimy? A później tylko rozmrozić i delikatnie podgrzać w piekarniku? Próbowała może Pani je mrozić 🙂

Jola
Jola
3 miesięcy temu

Nie można pisać krótszego wykonania?

Kama
Kama
3 miesięcy temu
Reply to  Jola

Wykresl sobie niepotrzebne wg Ciebie zdania i pozwól innym korzystac z pełnego opisu

Ola
Ola
1 rok temu

Przepyszny przepis😋 takie paszteciki to sama przyjemność w przygotowaniu jak i później w jedzeniu 😍

Screenshot_20221227_153813_Gallery.jpg

Paszteciki wigilijne z ciasta drożdżowego

Co roku na naszym wigilijnym stole pojawiają się paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami. W moim odczuciu najlepiej smakują z czerwonym barszczem, ale można je podawać również solo. Przepis jest bardzo prosty, ale troszkę czasochłonny, ponieważ w sumie przygotowanie zajmuje ok. 2,5 godziny, z czego większość czasu to gotowanie, pieczenie lub wyrastanie. Jeżeli chcesz, to możesz podzielić przygotowanie na dwa dni. W pierwszy przygotować ciasto i schować do lodówki, a w drugi przygotować farsz, nałożyć go na ciasto (pamiętaj, aby ciasto wyjąć wcześniej z lodówki, aby było w temperaturze pokojowej), zawinąć paszteciki i do piekarnika.

Jak zrobić paszteciki z kapustą i grzybami?

Przepis na paszteciki z kapustą i grzybami zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. Do miseczki dajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, cukier oraz 1 łyżkę mąki pszennej. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na kilka minut.

Następnie do większej miski dodajemy pozostałe składniki na ciasto: 490 g mąki pszennej, 150 ml mleka, 80 g masła, jajko, gałkę muszkatołową, sól oraz przygotowany wcześniej rozczyn. Ciasto na paszteciki wigilijne wyrabiamy, aż konsystencja będzie gładka, przykrywamy i odkładamy na ok. 60 min w ciepłe miejsce.

Farsz na paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Farsz na paszteciki z kapustą i grzybami, zaczynamy od dodania do małego garnka suszonych grzybów i zalania ich wrzątkiem. Kapustę płuczemy i w osobnym garnku gotujemy przez 30 min na małym ogniu z dodatkiem wody, ziela angielskiego, liści laurowych i mielonego pieprzu. Następnie kapustę odsączamy i siekamy na desce do krojenia.

Następnie cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni z małą ilością oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pokrojone pieczarki, mieszamy i dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy odsączoną kapustę kiszoną oraz odcedzone, drobno posiekane grzyby. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez ok. 7 min. Zanim przejdziemy do zawijania pasztecików wigilijnych, pamiętaj że farsz musi najpierw przestygnąć.

Jak zawijać paszteciki drożdżowe?

Aby poprawnie zawijać paszteciki drożdżowe, musimy ciasto rozwałkować na większy, podłużny prostokąt i nałożyć równomiernie przygotowany wcześniej farsz do pasztecików. Kształt prostokąta powinien mieć wymiary mniej więcej 30 x 50 cm. Ciasto zawijamy ciasno od jednego dłuższego boku do drugiego, tworząc długi rulonik. Następnie paszteciki kroimy nożem w równe plastry o rozmiarach około 3-5 cm.

Przekładamy na blachę do pieczenia i każdy z pasztecików smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ewentualnie kminkiem. Po 5 minutach pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20-23 min. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu, gotowe paszteciki wigilijne przykryj ściereczką lub folią, aby nie wyschły.

RozwińZwiń