Drożdżowe paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami to jedna z tych potraw, które pojawia się regularnie na naszym świątecznym stole. Smakują naprawdę rewelacyjnie, zarówno w wersji solo, jak i jako dodatek do barszczu wigilijnego.
Paszteciki wigilijne wypełnione są farszem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Ja dodaję do nich jeszcze pieczarki, jednak nie są wymagane i możesz z nich zrezygnować. Ten przepis na paszteciki z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami nie powinien Ci sprawić żadnych trudności. Przepis opisałam dokładnie krok po kroku z dużą ilością zdjęć, aby ich przygotowanie było jeszcze łatwiejsze.
Polecam Ci także wypróbować moje paszteciki z pieczarkami oraz przepis na uszka z grzybami.
Przepis na: Paszteciki wigilijne z kapustą i grzybami
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 80 g miękkiego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Farsz:
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g kapusty kiszonej
- 20 g grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki)
- 250 g pieczarek
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- 2 jajka
Zobacz również:
Paszteciki wigilijne – przepis krok po kroku
Krok 1
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę pszenną (490 g), a także miękkie masło (80 g), resztę mleka (150 ml), jajko, rozczyn, gałkę muszkatołową (1 płaska łyżeczka) oraz sól (1 łyżeczka). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego. Wyrabiamy dość długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Całość mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Krok 6
Krok 8
Odstawiamy paszteciki na 5 minut, aby nieco podrosły. W tym czasie włączamy piekarnik na 190 stopni. Pieczemy przez 20-23 minuty do ich zarumienienia. Smacznego!
Komentarze
Cześć! chciałabym je przygotować wcześniej. Ciasto drożdżowe można mrozić stąd moje pytanie czy te paszteciki też można? Myślę że przy rozmrażaniu postałyby od rana w wigilie aby ciasto się rozmroziło a potem na chwil e do piekarnika żeby farsz był ciepły. Tylko pytanie czy to się uda?
Szczerze mówiąc to nie mroziłam nigdy pasztecików… Więc cięzko mi podpowiedzieć 🙂
super ile sztuk wychodzi z tej porcjj ?
Wszystko zależy od krojenia i rozwałkowania, ale mniej więcej 20 sztuk 🙂
A czy będą smaczne jak je po upieczeniu zamrozimy? A później tylko rozmrozić i delikatnie podgrzać w piekarniku? Próbowała może Pani je mrozić 🙂
Niestety nie mroziłam, więc ciężko mi powiedzieć 🙂
Nie można pisać krótszego wykonania?
Wykresl sobie niepotrzebne wg Ciebie zdania i pozwól innym korzystac z pełnego opisu
Przecież w żadnym kroku nie ma ani jednego zbędnego zdania 🙂 Mogę usunąć połowę zdań, tylko pytanie komu wtedy wyjdzie przepis? 🙂 Nie każdy jest doświadczony w kuchni, więc nie widzę sensu dodawania przepisów na skróty, aby później ludziom na Wigilię przepis nie wyszedł.
Przepyszny przepis😋 takie paszteciki to sama przyjemność w przygotowaniu jak i później w jedzeniu 😍
Wyglądają super 😍 Cieszę się, że posmakowały 🙂