Paszteciki z pieczarkami i mięsem mielonym

4.3/5 (53 ocen)
Najlepszy dodatek do czerwonego barszczu? W święta z całą pewnością uszka ale na co dzień znacznie szybszym wyborem są paszteciki z pieczarkami i mięsem mielonym.

W ten szary, zimny dzień marzyło mi się zjedzenie czegoś całkiem innego niż zawsze. Od jakiegoś czasu chodził już za mną domowy, tradycyjny, czerwony barszczyk, ale nie solo lecz z pasztecikami. Nigdy wcześniej nie robiłam ani barszczu, ani pasztecików, ale wyszłam z założenia, że przecież nie może to być trudne. Stwierdziłam, że super by było zrobić paszteciki głównie z pieczarkami, z drugiego dania zostało mi troszkę mięsa mielonego więc je dodałam, wszystko podsmażyłam na cebulce oraz czosnku i wyszły naprawdę meeeega pyszne! Ich przygotowanie jest proste, nie powinny Wam przysporzyć najmniejszych problemów. Jedząc je z barszczem od razu poczułam magię świąt mimo tego, że do nich jeszcze daleko. 🙂

Przepis na: Paszteciki z pieczarkami i mięsem mielonym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/3 kostki drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 roztrzepanego jajka
  • 1 łyżeczka kminku

Farsz:

  • 250 g pieczarek
  • 100 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/2 jajka
  • sól, pieprz
Wyślij emailem

Paszteciki z pieczarkami i mięsem mielonym - przepis krok po kroku


Krok 1

Drożdże, 1/2 szklanki mleka oraz cukier mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy nasz rozczyn zacznie się podnosić przelewamy go do przesianej mąki.


Krok 2

Paszteciki z pieczarkami i mięsem mielonym

Mąkę, rozpuszczone masło, resztę mleka, rozczyn oraz sól wsypujemy do miski, mieszamy początkowo łyżką.


Krok 3

Paszteciki

Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką oraz odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Krok 4

Paszteciki z pieczarkami

W tym czasie robimy farsz. Cebulkę oraz czosnek kroimy drobno, przysmażamy z łyżką oliwy. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy zmielone mięso ( u mnie z szynki), później pokrojone pieczarki, natkę pietruszki, sól, pieprz, mieszamy od czasu do czasu.


Krok 5

Paszteciki do barszczu

Gdy będzie już gotowy farsz wyciągamy go do miseczki, zostawiamy do przestudzenia. Aby farsz był bardziej zwarty i nie wysypywał się z upieczonych pasztecików to dodajemy bułkę tartą oraz połowę roztrzepanego jajka (drugą połówkę zostawiamy do posmarowania ciasta).


Krok 6

Paszteciki do barszczu

Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy równe części, każdą wałkujemy na podłużny prostokąt. Na środku każdego prostokąta nakładamy równomiernie farsz, zwijamy jak rulonik, końce zlepiamy, tniemy nożem w poprzek na równe części. Przekładamy na wyłożoną sreberkiem foremkę.


Krok 7

Paszteciki z pieczarkami i mięsem mielonym

Każdy pasztecik smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy kminkiem. Włączamy piekarnik na 190 stopni. W tym czasie nasze paszteciki powinny jeszcze chwilkę podrosnąć. Piec 17-20 minut. Smacznego!

paszteciki

Przepis na paszteciki

Średnia ocena 4.3 / 5. Ilość głosów: 53

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
imato
imato
8 lat temu

Calzone bylo pyszniutenkie.Zobaczymy co teraz wyjdzie:)w skladnikach podane jest 1/2 szklanki ale w przepisie wychodzi ze szklanka

Asia z Po Prostu Pycha
Po prostu pycha
8 lat temu
Reply to  imato

Mój błąd- w składnikach powinno być 3/4 szklanki mleka. Już poprawiłam:) Pozdrawiam i zapraszam częściej!

linka
linka
8 lat temu

Własnie mi sie pieką te paszteciki…. Tak pieknie pachnie w calym mieszkaniu ze chyba zaraz wszystko zjemy! 🙂 super blog! taki kolorowy 🙂 Jestem jego stałym gosciem hehe ;]