W ten szary, zimny dzień marzyło mi się zjedzenie czegoś całkiem innego niż zawsze. Od jakiegoś czasu chodził już za mną domowy, tradycyjny, czerwony barszczyk, ale nie solo lecz z pasztecikami. Nigdy wcześniej nie robiłam ani barszczu, ani pasztecików, ale wyszłam z założenia, że przecież nie może to być trudne. Stwierdziłam, że super by było zrobić paszteciki głównie z pieczarkami, z drugiego dania zostało mi troszkę mięsa mielonego więc je dodałam, wszystko podsmażyłam na cebulce oraz czosnku i wyszły naprawdę meeeega pyszne! Ich przygotowanie jest proste, nie powinny Wam przysporzyć najmniejszych problemów. Jedząc je z barszczem od razu poczułam magię świąt mimo tego, że do nich jeszcze daleko. 🙂
Przepis na: Paszteciki z pieczarkami i mięsem mielonym
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/3 kostki drożdży
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 60 g miękkiego masła
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 roztrzepanego jajka
- 1 łyżeczka kminku
Farsz:
- 250 g pieczarek
- 100 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/2 jajka
- sól, pieprz
Zobacz również:
Paszteciki z pieczarkami i mięsem mielonym - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Komentarze
Dziekuje za pyszny , ba przepyszny przepis. Jest naprawde dobry.
Pozdrawiam Dorota
Bardzo się cieszę, że przepis się spodobał! ❤️ Również pozdrawiam 🙂
Calzone bylo pyszniutenkie.Zobaczymy co teraz wyjdzie:)w skladnikach podane jest 1/2 szklanki ale w przepisie wychodzi ze szklanka
Mój błąd- w składnikach powinno być 3/4 szklanki mleka. Już poprawiłam:) Pozdrawiam i zapraszam częściej!
Własnie mi sie pieką te paszteciki…. Tak pieknie pachnie w calym mieszkaniu ze chyba zaraz wszystko zjemy! 🙂 super blog! taki kolorowy 🙂 Jestem jego stałym gosciem hehe ;]