InnePrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczne

Sos grzybowy

Sos grzybowy jest idealnym dodatkiem do wielu potraw jak gołąbki, pieczonego schabu, karkówki czy nawet mielonych. Przygotowuję go bardzo często do obiadu, bo jest niesamowicie uniwersalny i pasuje naprawdę do wielu potraw.

Szukasz najlepszego sosu grzybowego? Przepis znajdziecie poniżej! 🙂

Przepis na: Sos grzybowy

Składniki:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 20 g suszonych grzybów
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml wody
  • 100 g pieczarek
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • doprawiamy solą i pieprzem do smaku

Wykonanie:

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem (150 ml), odstawiamy na minimum 30 minut.

Na patelnię dodajemy masło. Cebulkę kroimy drobno i smażymy do momentu aż się zeszkli. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podkrojone pieczarki, suszone grzyby (wodę z suszonych grzybów odstawiamy). Wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Wodę z grzybów mieszamy z odrobiną mąki i wlewamy do gotującego się na małym ogniu sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Sos grzybowy

Sos grzybowy

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close