Dania jarskieObiadyPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneRyby

Ryba po grecku

Definitywnie do dań wigilijnych, które jada się u mnie co roku jest ryba po grecku. Musi się ona pojawić na stole i tyle! Raz jest to karp, raz dorsz, lecz ryba to obowiązkowy element, który zawsze jest serwowany na moim świątecznym stole. Rybę po grecku można podawać na zimno lub na ciepło, lecz my zawsze przed wigilią wstawiamy rybę do lekko podgrzanego piekarnika i podajemy na ciepło, bo w takiej wersji nam smakuje najbardziej.

Ryba po grecku to potrawa, na którą składają się smażone lub pieczone kawałki polędwicy czy filetu rybnego w sosie warzywnym. Podstawowymi składnikami sosu są najczęściej marchewki ścierane na tarce o grubych oczkach wraz z pietruszką, cebulą i przecierem pomidorowym. Sos warzywny dusimy na małym ogniu i przykrywamy nim rybkę.

Przepis na: Ryba po grecku

Składniki:

  • 800 g polędwicy lub filetu z dorsza lub karpia, miruny
  • przyprawa do ryb (szczypta)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 większa cebula
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta pieprzu mielonego
  • 2 szczypty soli
  • kilka ziaren angielskich
  • 2-3 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 3/4 szklanki wody

Jak zrobić rybę po grecku?

Wykonanie:

Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę i pora kroimy drobno. Na patelni smażymy na oleju cebulę, startą marchewkę i pora przez kilka minut.

Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę słodką, miód, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość smażymy na małym ogniu, wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem. 

Rybę przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ryb.

Rybę obtaczamy w mące z obu stron i podsmażamy na patelni z obu stron na złoto (dosłownie przez pół minutki na jedną stronę).

Do naczynia żaroodpornego nakładamy podsmażoną rybę, a na jej wierzchu układamy równomiernie warzywny farsz. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Podajemy na gorąco lub zimno. Smacznego!


Ryba po grecku

Pieczona ryba po grecku

ryba po grecku przepis

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 79

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button