FitObiadyRyby

Ryba na parze z frytkami z batatów

Jak zapewne zauważyliście miałam tydzień przerwy od wpisów z przepisami na bloga. Było to spowodowane moim wyjazdem do Włoch. Postanowiłam, że zrobię sobie krótką przerwę od blogowania, będę cieszyć się zwiedzaniem, słońcem oraz pysznymi, włoskimi przysmakami… I tak właśnie zrobiłam! Zajadałam się włoską pizzą, pastami i innymi pysznościami 🙂 Oczywiście nie w kosmicznych ilościach, chociaż i tak się bałam stanąć wczoraj na wagę (jednak nie było tak źle!). Zaplanowałam sobie na Facebooku udostępnione już wcześniej przepisy, abyście nie zostali całkiem na lodzie. Takiej tygodniowej przerwy potrzebowałam i za to wróciłam teraz z głową pełną nowych przepisów.

Póki co przygotowałam dzisiaj obiad bardziej w stylu fit, a mianowicie duszoną rybę na parze wraz z pieczonymi frytkami z batatów oraz marchewką z groszkiem. Z przepisu wychodzą 4 porcje (na dwa dni dla dwóch osób).

Przepis na: Ryba na parze z frytkami z batatów

 Przygotowanie: 40 min

Składniki:

Ryba na parze:

  • 1 kg ryby np. filety z dorsza, łososia, mintaja, tilapii itp
  • szczypta przyprawy do ryb
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta curry

Frytki z batatów:

  • 500 g batatów
  • odrobina oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
  • szczypta soli, pieprzu, przyprawy do ziemniaków

Dodatkowo:

  • 500 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • szczypta soli, pieprzu
  • opcjonalnie (1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju kokosowego lub masła)

Wykonanie:

Bataty obieramy, kroimy w cienkie paski. Przekładamy je do foremki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą oraz posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i piec przez ok. 20 minut.

Odmrożone filety nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do ryb oraz curry, a następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię do gotowania na parze. Podlewamy małą ilością wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

Odmrożoną marchewkę z groszkiem gotujemy w rondelku dolewając ok. 1/2 szklanki wody. Opcjonalnie polewamy miodem, masłem oraz przyprawami, dusimy pod przykryciem przez 15 minut.


Ryba na parze z frytkami z batatów

Ryba na parze z frytkami z batatów

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi
Close