Jak zapewne zauważyliście miałam tydzień przerwy od wpisów z przepisami na bloga. Było to spowodowane moim wyjazdem do Włoch. Postanowiłam, że zrobię sobie krótką przerwę od blogowania, będę cieszyć się zwiedzaniem, słońcem oraz pysznymi, włoskimi przysmakami… I tak właśnie zrobiłam! Zajadałam się włoską pizzą, pastami i innymi pysznościami 🙂 Oczywiście nie w kosmicznych ilościach, chociaż i tak się bałam stanąć wczoraj na wagę (jednak nie było tak źle!). Zaplanowałam sobie na Facebooku udostępnione już wcześniej przepisy, abyście nie zostali całkiem na lodzie. Takiej tygodniowej przerwy potrzebowałam i za to wróciłam teraz z głową pełną nowych przepisów.
Póki co przygotowałam dzisiaj obiad bardziej w stylu fit, a mianowicie duszoną rybę na parze wraz z pieczonymi frytkami z batatów oraz marchewką z groszkiem. Z przepisu wychodzą 4 porcje (na dwa dni dla dwóch osób).
Przepis na: Ryba na parze z frytkami z batatów
Składniki:
Ryba na parze:
- 1 kg ryby np. filety z dorsza, łososia, mintaja, tilapii itp
- szczypta przyprawy do ryb
- 2 ząbki czosnku
- szczypta curry
Frytki z batatów:
- 500 g batatów
- odrobina oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
- szczypta soli, pieprzu, przyprawy do ziemniaków
Dodatkowo:
- 500 g mrożonej marchewki z groszkiem
- szczypta soli, pieprzu
- opcjonalnie (1 łyżka miodu, 1 łyżka oleju kokosowego lub masła)
Zobacz również:
Ryba na parze z frytkami z batatów - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Bataty obieramy, kroimy w cienkie paski. Przekładamy je do foremki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Polewamy oliwą oraz posypujemy przyprawami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni i piec przez ok. 20 minut.
Odmrożone filety nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypujemy z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do ryb oraz curry, a następnie przekładamy na rozgrzaną patelnię do gotowania na parze. Podlewamy małą ilością wody, dusimy na małym ogniu pod przykryciem.
Odmrożoną marchewkę z groszkiem gotujemy w rondelku dolewając ok. 1/2 szklanki wody. Opcjonalnie polewamy miodem, masłem oraz przyprawami, dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Komentarze
Moje smaki ;d dzisiaj robiłam tą rybkę na obiadek
Smakowita rybka i do tego jeszcze bataty – pycha!
Przepis super 🙂 Robię często i rybę i frytki, ale jakoś nie miałam odwagi łączyć słodkich ziemniaków z rybką.
Super obiadek, jak dla mnie najlepszy pod sloncem :P:P
Składniki kupione i jutro robię.