Pomysł na lekki i zdrowy obiad? Przychodzę Ci z pomocą! Może się skusisz na łososia w sosie koperkowym? To świetny pomysł na dietetyczny i bardzo sycący obiad. Łosoś w takiej wersji smakuje naprawdę genialnie. Ja przysmażyłam go na patelni z małą ilością tłuszczu, ale równie dobrze możesz go upiec w piekarniku. Ważne jest to, aby go szybciej zamarynować, będzie wtedy bardziej soczysty i świetnie doprawiony.
Do łososia w sosie koperkowym, idealnie pasują np. letnie warzywa na patelnię z miodem z Biedronki. Można podobne kupić w każdym większym sklepie. Jako dodatek możesz ugotować jeszcze np. ziemniaczki.
Przepis na: Łosoś w sosie koperkowym wraz z warzywami z patelni
Składniki:
Marynata:
- 400 g filetu z łososia
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta przyprawy do ryb
- sól, pieprz
Sos koperkowy:
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki 30 %
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1/2 pęczku koperku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
- 750 g letnich warzyw na patelnię z miodem np. z Biedronki
Zobacz również:
Łosoś w sosie koperkowym wraz z warzywami z patelni - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Marynata: W miseczce mieszamy ze sobą płynny miód, sok z cytryny, sos sojowy, szczyptę przyprawy do ryb, sól oraz pieprz. Odcinamy skórę łososia ostrym nożem i smarujemy go z obu stron marynatą.
Warzywa na patelnię dusimy na patelni (najlepiej takiej patelni na parze) do ich miękkości od 15-20 minut, lekko podlewając wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Sos koperkowy: W małym garnku gotujemy bulion warzywny. Do kubka wlewamy śmietankę, wsypujemy mąkę i wlewamy do gorącego bulionu. Gotujemy na małym ogniu dodając posiekany pęczek koperku, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz masło. Mieszamy do momentu aż zgęstnieje nam sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Łososia smażymy z obu stron na małej ilości oleju.
Komentarze
Takiego lososia jeszcez nie jadłam 😀 musze wyprobowac