Dania jarskieObiadyPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneRyby

Łosoś pod migdałową pierzynką

Łosoś pod migdałową pierzynką to pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny. Równie dobrze się sprawdzi jako alternatywa dla karpia podczas świątecznego obiadu. Muszę przyznać, że uwielbiam łososia w takiej postaci. Płatki migdałowe, świeży łosoś, a do tego konfitura z żurawiny… Połączenie doskonałe! My z mężem wręcz uwielbiamy takie smaki, a dodatkowo myślę, że gdybyście spodziewali się gości, to również nie pogardziliby taką pyszną propozycją.

Do łososia pod migdałową pierzynką możecie przygotować ryż, młode lub pieczone ziemniaki czy bataty. Opcjonalnie możecie także zaserwować domową surówkę Colesław, czy inną ulubioną surówkę.

Do przygotowania tego dania użyłam łososia MOWI. Swój wyjątkowy kolor, jakość i smak MOWI zawdzięcza  między innymi specjalnej karmie, bogatej w składniki pochodzenia morskiego. To ona zapewnia mu perfekcyjny smak, głęboki, apetyczny kolor, a także wyższą zawartość kwasów nienasyconych Omega-3, selenu, jodu, a także witamin: D, E i B12.

Warto wspomnieć, iż produkty mają krótkie terminy przydatności, aby trafiały na stół zachowując jak najwyższą jakość. Jeżeli tylko jesteście zainteresowani tą odmianą, możecie się dowiedzieć o niej nieco więcej na stronie www.mowisalmon.pl

Przepis na: Łosoś pod migdałową pierzynką

Składniki:

  • 250 g łososia świeżego MOWI
  • szczypta soli i pieprzu
  • szczypta przyprawy do ryb
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta kardamonu
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 40 g płatków migdałowych
  • plus olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 1 saszetka ryżu białego
  • konfitura z żurawiny

Wykonanie:

W garnku gotujemy biały ryż w lekko osolonej wodzie według wskazań producenta.

W miseczce roztrzepujemy jajko, a także dodajemy szczyptę soli, pieprzu, przyprawę do ryb, paprykę słodką, kardamon. Całość mieszamy i za pomocą pędzelka kuchennego smarujemy wierzch łososia. Następnie posypujemy płatkami migdałowymi i bardzo drobno posiekanymi orzechami nerkowca. Smażymy (na małej ilości oleju) najpierw przez chwilkę po tej stronie z płatkami migdałowymi, a następnie przewracamy i ponownie smażymy na złoty kolor.

Łososia podajemy z żurawiną lub sosem żurawinowym i ugotowanym ryżem.


 

Print Friendly, PDF & Email
Close